Hopp til innhold

Massiv kritikk mot Sjögren: – Historiens dårligste kampledelse

EM-kampen mot England utviklet seg til å bli tidenes største Norge-tap. Nå kritiseres Martin Sjögren for manglende grep fra sidelinjen.

skj

FÅR KRITIKK: Martin Sjögren får på pukkelen etter Norges pinlige 0-8-tap.

Foto: Terje Pedersen / NTB

0-8-tapet i EM mot England mandag kveld er historiens største tap for de norske fotballkvinnene.

Særlig før pause var Norge skrekkelige og lå under 0-6 etter de første 45 minuttene.

«Historiens dårligste kampledelse».

Flere er nå kritiske til at landslagssjef Martin Sjögren ikke tok grep tidligere.

– Det er trist å se på. Jeg synes man har bommet på formasjon og uttak. Det er 6-0, det må være mulig å gjøre grep i løpet av disse 47 minuttene, kommenterte NRK-ekspert Elise Thorsnes.

TV 2s ekspert Yaw Ihle Amankwah oppsummerte det slik på Twitter:

«Historiens dårligste kampledelse».

Han begrunner det på følgende måte overfor NRK:

– Jeg er på stadion og sitter rett bak Sjögren, og at han tillater at den første omgangen spilles på den måten her, uten å ta grep, uten å gjøre verken formasjonsendringer eller spilleendringer ... Eller egentlig konkret, noe som helst. Det er for meg helt ufattelig. Og det er regelrett tjenesteforsømmelse av Sjögren, sier Amankwah til NRK.

Har du tillit til Martin Sjögren som norsk landslagssjef?

– Burde skjedd tidligere

Sjögren gjorde ett bytte i pausen, satte inn Guro Bergsvand og tok ut Karina Sævik, og la samtidig om til en fembackslinje. Likevel scoret England to ganger til.

Overfor NRK svarer Sjögren følgende på spørsmål om hvorfor han ikke tok grep tidligere:

– Vi ventet til pausen. Når skal man dra i nødbremsen? Vi gjorde det i pausen, men slapp inn to mål til. Det er usikkert om det hadde stoppet blødningen i første omgang, mener svensken.

På pressekonferansen etter kampen utdyper Sjögren at han vurderte det til at han trengte et stopp for å gjøre endringene.

– Det er alltid enkelt å være etterpåklok. Vi har en halvtime som er ekstremt vanskelig. Kanskje vi skulle gjort noe da, jeg vet ikke om det hadde blitt noe bedre der og da, sier Sjögren.

– Aleksander Schau i NRK-studio sier det er det verste han har sett av et landslag, og opplevde det som en skrekkfilm. Hvordan opplevde du det?

– Det er drittøft å stå der. Og mest av alt er det tøft for spillerne også, man blir et steg etter hele tiden. Så det er klart at det er en tøff sannhet. Nå gjelder det å forsøke og håndtere det og denne kampen, og vise at vi er en sterk gruppe. EM er jo ikke over, det er en stor trøst i at vi fortsatt har alt i våre hender. Og en kamp i nær fremtid mot Østerrike, vinner vi den så går vi videre. Men ja, vi må håndtere denne innsatsen her og den kampen, så kan jeg love at vi skal komme ut og være betydelig bedre.

Da 6-0 var et faktum, lyste fortvilelsen fra de norske spillerne. Noen så ned i gresset, andre slo ut med armene. Så tuslet de slukøret av banen.

Samtidig runget «Football's coming home» fra hjemmepublikummet.

Kritisk Arsenal-sjef

Jonas Eidevall, som er manager for Arsenals kvinnelag, retter også kritikk mot Sjögrens kampledelse. Overfor BBC sier Eidevall:

– Jeg er forbauset over at Norge ikke endret noe. England spilte dem i stykker og treneren så handlingslammet ut, mener Eidevall.

Sjögren står fast på at han ikke så noen grunn til å ta grep før det var spilt 45 minutter.

– Det er som jeg svarte på spørsmålet ditt allerede. Vi valgte å gjøre det i pausen fordi det trenger en litt større justering, som vi helt enkelt trengte å tenke litt mer på når vi skulle gjøre det. Vi gjorde det i pausen, ja. Jeg kan ikke gi deg noe bedre svar, sier landslagssjefen til NRK.

UEFA Women's Euro 2022, day 6, England - Norway

NRK møtte assistenttrener Anders Jacobson i pausen.

– Hvorfor ble det ikke tatt noen grep til pause?

Vi har gjort flere grep, vi kan bare konstatere … sa Jacobsen før han avbrøt seg selv.

– Vi må begynne med å beklage. De grepene vi har gjort, har vi ikke fått godt betalt for. Vi har gjort visse ting som vi snakket om at vi ikke skal gjøre. Der er vi nå veldig, veldig selvkritiske til at vi ikke har gjort det, helt enkelt. Nå skal vi prøve å hjelpe på en annen måte. Vi kommer til å bytte til fem bak, for å få bedre kontroll på indrekorridorene som vi vet England søker, sa Jacobsen til NRK.

Hvor langt kommer Norge i EM?

Historiens største tap

Endringene, kombinert med et seierssikkert England, gjorde at det «bare» ble to baklengsmål i 2.-omgang – men det kunne blitt flere.

EM-kampen skrev seg likevel inn med blokkbokstaver – med negativt fortegn – i historiebøkene for det norske kvinnelandslaget. Norges største tap i EM var 0-4 for Tyskland fra 2009, men Norges største tap i et mesterskap var 0-5 for Kina i VM i 1999.

Det største norske tapet noensinne var 7-0 for Nederland i fjor.

Alt dette er historie etter 8-0-tap for England i EM.

Siste nytt

  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB
  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal