Hopp til innhold

Norge-kapteinen kvalm etter EM-exit – ekspert vil ha Sjögren sparket

Martin Sjögrens Norge skulle slå tilbake etter flausen sist. Det klarte de ikke, og Norge må allerede nå pakke koffertene og reise slukøret hjem fra mesterskapet.

UEFA Women's Euro 2022, day 10, Austria - Norway

Norge tapte 0-1 i skjebnekampen mot Østerrike fredag kveld, og dermed er Norge ute av EM. Kun seier hadde holdt til avansement.

– Det er vondt. Jeg har en vond følelse i magen. Jeg kjenner at jeg er litt kvalm. Det er tungt å stå her når vi visste at det var vinn eller forsvinn i dag, sier kaptein Maren Mjelde til NRK etter kampen.

Mesterskapet ble dermed en gedigen nedtur for Norges EM-kvinner, som gikk hardt ut og snakket om medaljeambisjoner i forkant.

Sjögren: – Det er tøft

Kampen mot Østerrike ble nok en spillemessig skuffelse, og de offensive stjernene i Ada Hegerberg og Graham Hansen ble aldri skikkelig involvert.

Norge hadde ikke et eneste skudd på mål før det var spilt 88 minutter – i en kamp man måtte vinne.

– Det er tøft. Jeg lider med alle som er involvert. Vi hadde høyere ambisjoner i mesterskapet enn å ryke ut fra gruppespillet. Det er klart at vi er skuffet, sier landslagssjef Martin Sjögren til NRK etter kampen.

– En varslet katastrofe

Nå må Norge reise hjem i skam, mens Østerrike kan se frem mot kvartfinale mot Tyskland torsdag 21. juli.

– Jeg synes så synd på de norske spillerne. Aldri har jeg vært borti en trener som hemmer mer potensialet til et lag enn det vi ser her. En varslet katastrofe, mener NRK-ekspert Carl-Erik Torp om landslagssjef Sjögren.

UEFA Women's Euro 2022, day 10, Austria - Norway

Martin Sjögren er under enormt press som Norge-trener.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Presset, som har vært enormt på Sjögren helt siden 0-8-tapet mot England sist, vil nå trolig øke ytterligere.

Flere har ropt på svenskens avgang, til tross for at Sjögren så sent som i september i fjor fikk forlenget sin kontrakt med NFF til etter VM i Australia og New Zealand i 2023.

– Norge fremstår som en bleik utgave av seg selv, og det er på grunn av treneren og hans system, mener Torp.

Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp er kritisk til Norges landslagssjef.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Alt tilsier at han er feil mann

Sjögren har nå ledet Norge i tre strake mesterskap uten nevneverdig suksess. Under EM i 2017 røk Norge ut av gruppespillet etter tre tap og null scorede mål. I VM 2019 ble det 0-3-tap i kvartfinalen mot England, og nå måtte Norge innse at mesterskapseventyret fikk en brå slutt allerede i gruppespillet.

NRK-ekspert Torp svarer slik på spørsmål om hva som kan tilsi at Sjögren er rett mann for Norge:

– Ingenting. Alt dette tilsier er at han er feil mann, så enkelt er det, sier Carl-Erik Torp.

Sjögren selv vil ikke kommentere noe rundt sin egen fremtid som Norge-sjef.

Det er ikke mitt spørsmål å svare på. Jeg prøver å gjøre en god jobb, sier han til NRK.

Har du tillit til Martin Sjögren som norsk landslagssjef?

Norge-sjefen har ikke noe godt svar på hvorfor laget ikke fungerer bedre enn det har gjort i dette mesterskapet i de to siste kampene.

– Om jeg hadde hatt et bra svar på det så hadde jeg vel sagt det. Spillerne forsøker og forsøker, og dem er lojale og jobber hardt. Det er vanskelig, sier Sjögren.

– Hvor fornøyd kan du være med din egen innsats i dette mesterskapet?

– Det er klart at jeg ikke er fornøyd, det speiler resultatene, slik er det alltid. Det er jeg som er ansvarlig. Vi hadde høyere ambisjoner, det har vi pratet om på forhånd. Jeg har hatt tro på at vi skal ta oss videre fra gruppa og komme til sluttspillet. På forhånd var det ikke uventet at det var denne kampen som skulle bli avgjørende. Jeg er veldig skuffet over at vi ikke går videre, og det faller mye på meg og min innsats, selvfølgelig, sier han.

Sjögren

Martin Sjögren tar tapet tungt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også spillerne er skuffet etter den skuffende EM-exiten. De hadde ventet seg i første forsøk på å revansjere 0-8-tapet sist.

– Jeg føler vi liksom vi har brukt disse dagene så godt som mulig på å nullstille oss etter det som skjedde. Det er sånne resultater og opplevelser som går på stoltheten og selvtilliten løs. Men jeg føler at vi har prøvd virkelig, men så får vi det liksom ikke til å stemme, sier Maren Mjelde til NRK.

– Det er tungt. Vi hadde håpet å gå videre fra gruppa. I de to siste kampene er vi er en skygge av oss selv, og da fortjener vi ikke å gå videre heller, innrømmer Caroline Graham Hansen overfor TV 2 etter kampslutt.

Hegerberg: – Ekstremt skuffet

Ada Hegerberg, som endte målløs i mesterskapscomebacket for Norge etter tre kamper, var også langt nede.

– Jeg er ekstremt skuffet. Utrolig skuffet. Nesten som jeg ikke har ord for å være helt ærlig. Jeg er utrolig lei meg på vegne av laget, for alle som har møtt opp, som har fulgt oss, og tatt turen hit, ikke minst, og som drar hjem skuffet. Det er ikke mer å si.

Din dom over Norges innsats mot Østerrike?

Selve kampen åpnet nervøst for Norge, og etter 12 minutter hadde man flaks som unngikk 0-1 da keeper Guro Pettersen holdt på å kløne et skudd i mål. Heldigvis for sisteskansen gikk ballen i tverrligger og ut.

Norge slet med å komme skikkelig i gang, og Østerrike tok fort over mer og mer av banespillet.

Etter en halvtime gikk Guro Pettersen ned for telling. Da ble begge Norges reservekeepere Aurora Mikalsen og Sunniva Skoglund sendt ut i oppvarming, men Pettersen klarte å fortsette.

Enkel scoring: – Fryktelig forsvarsspill

Noen få minutter senere, uten at Pettersen kan lastes for det, gikk Østerrike opp i 1-0 da Nicole Billa fikk stå helt alene og heade ballen i lengste hjørne fra ti meter.

UEFA Women's Euro 2022, day 10, Austria - Norway

Norge leverte en skrekkelig førsteomgang og slapp inn det første målet.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er veldig overraskende at Billa får stå så alene, slo NRK-ekspert Melissa Wiik fast.

– Det er fryktelig forsvarsspill, fryktelig forsvarsspill at en av lagets beste spillere får ha en hel fellesferie alene der inne, hun har flere meter til nærmeste Norge-spiller la NRK-kommentator Olav Traaen til.

Etter en fryktelig omgang gikk Norge til pause med 0-1 på måltavla og null avslutninger på mål.

Tok grep – etter 63 minutter

Likevel tok det over en time før den norske trenerbenken gjorde noen spillerbytter, men da kom Celin Bizet Ildhusøy inn for Amalie Eikeland, og Norge la om til to spisser og fikk flyttet Graham Hansen lenger ut på siden.

Norge skapte noen farligheter mot slutten av kampen, men likevel endte det med norsk skuffelse og 0-1-tap.

Og snipp, snapp, snute, er EM-eventyret ute.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste