Norge-kapteinen kvalm etter EM-exit – ekspert vil ha Sjögren sparket

Martin Sjögrens Norge skulle slå tilbake etter flausen sist. Det klarte de ikke, og Norge må allerede nå pakke koffertene og reise slukøret hjem fra mesterskapet.

UEFA Women's Euro 2022, day 10, Austria - Norway

Norge tapte 0-1 i skjebnekampen mot Østerrike fredag kveld, og dermed er Norge ute av EM. Kun seier hadde holdt til avansement.

– Det er vondt. Jeg har en vond følelse i magen. Jeg kjenner at jeg er litt kvalm. Det er tungt å stå her når vi visste at det var vinn eller forsvinn i dag, sier kaptein Maren Mjelde til NRK etter kampen.

Mesterskapet ble dermed en gedigen nedtur for Norges EM-kvinner, som gikk hardt ut og snakket om medaljeambisjoner i forkant.

Sjögren: – Det er tøft

Kampen mot Østerrike ble nok en spillemessig skuffelse, og de offensive stjernene i Ada Hegerberg og Graham Hansen ble aldri skikkelig involvert.

Norge hadde ikke et eneste skudd på mål før det var spilt 88 minutter – i en kamp man måtte vinne.

– Det er tøft. Jeg lider med alle som er involvert. Vi hadde høyere ambisjoner i mesterskapet enn å ryke ut fra gruppespillet. Det er klart at vi er skuffet, sier landslagssjef Martin Sjögren til NRK etter kampen.

– En varslet katastrofe

Nå må Norge reise hjem i skam, mens Østerrike kan se frem mot kvartfinale mot Tyskland torsdag 21. juli.

– Jeg synes så synd på de norske spillerne. Aldri har jeg vært borti en trener som hemmer mer potensialet til et lag enn det vi ser her. En varslet katastrofe, mener NRK-ekspert Carl-Erik Torp om landslagssjef Sjögren.

Martin Sjögren er under enormt press som Norge-trener.

Presset, som har vært enormt på Sjögren helt siden 0-8-tapet mot England sist, vil nå trolig øke ytterligere.

Flere har ropt på svenskens avgang, til tross for at Sjögren så sent som i september i fjor fikk forlenget sin kontrakt med NFF til etter VM i Australia og New Zealand i 2023.

– Norge fremstår som en bleik utgave av seg selv, og det er på grunn av treneren og hans system, mener Torp.

Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp er kritisk til Norges landslagssjef.

– Alt tilsier at han er feil mann

Sjögren har nå ledet Norge i tre strake mesterskap uten nevneverdig suksess. Under EM i 2017 røk Norge ut av gruppespillet etter tre tap og null scorede mål. I VM 2019 ble det 0-3-tap i kvartfinalen mot England, og nå måtte Norge innse at mesterskapseventyret fikk en brå slutt allerede i gruppespillet.

NRK-ekspert Torp svarer slik på spørsmål om hva som kan tilsi at Sjögren er rett mann for Norge:

– Ingenting. Alt dette tilsier er at han er feil mann, så enkelt er det, sier Carl-Erik Torp.

Sjögren selv vil ikke kommentere noe rundt sin egen fremtid som Norge-sjef.

Det er ikke mitt spørsmål å svare på. Jeg prøver å gjøre en god jobb, sier han til NRK.

Har du tillit til Martin Sjögren som norsk landslagssjef?

Norge-sjefen har ikke noe godt svar på hvorfor laget ikke fungerer bedre enn det har gjort i dette mesterskapet i de to siste kampene.

– Om jeg hadde hatt et bra svar på det så hadde jeg vel sagt det. Spillerne forsøker og forsøker, og dem er lojale og jobber hardt. Det er vanskelig, sier Sjögren.

– Hvor fornøyd kan du være med din egen innsats i dette mesterskapet?

– Det er klart at jeg ikke er fornøyd, det speiler resultatene, slik er det alltid. Det er jeg som er ansvarlig. Vi hadde høyere ambisjoner, det har vi pratet om på forhånd. Jeg har hatt tro på at vi skal ta oss videre fra gruppa og komme til sluttspillet. På forhånd var det ikke uventet at det var denne kampen som skulle bli avgjørende. Jeg er veldig skuffet over at vi ikke går videre, og det faller mye på meg og min innsats, selvfølgelig, sier han.

Sjögren

Martin Sjögren tar tapet tungt.

Også spillerne er skuffet etter den skuffende EM-exiten. De hadde ventet seg i første forsøk på å revansjere 0-8-tapet sist.

– Jeg føler vi liksom vi har brukt disse dagene så godt som mulig på å nullstille oss etter det som skjedde. Det er sånne resultater og opplevelser som går på stoltheten og selvtilliten løs. Men jeg føler at vi har prøvd virkelig, men så får vi det liksom ikke til å stemme, sier Maren Mjelde til NRK.

– Det er tungt. Vi hadde håpet å gå videre fra gruppa. I de to siste kampene er vi er en skygge av oss selv, og da fortjener vi ikke å gå videre heller, innrømmer Caroline Graham Hansen overfor TV 2 etter kampslutt.

Hegerberg: – Ekstremt skuffet

Ada Hegerberg, som endte målløs i mesterskapscomebacket for Norge etter tre kamper, var også langt nede.

– Jeg er ekstremt skuffet. Utrolig skuffet. Nesten som jeg ikke har ord for å være helt ærlig. Jeg er utrolig lei meg på vegne av laget, for alle som har møtt opp, som har fulgt oss, og tatt turen hit, ikke minst, og som drar hjem skuffet. Det er ikke mer å si.

Din dom over Norges innsats mot Østerrike?

Selve kampen åpnet nervøst for Norge, og etter 12 minutter hadde man flaks som unngikk 0-1 da keeper Guro Pettersen holdt på å kløne et skudd i mål. Heldigvis for sisteskansen gikk ballen i tverrligger og ut.

Norge slet med å komme skikkelig i gang, og Østerrike tok fort over mer og mer av banespillet.

Etter en halvtime gikk Guro Pettersen ned for telling. Da ble begge Norges reservekeepere Aurora Mikalsen og Sunniva Skoglund sendt ut i oppvarming, men Pettersen klarte å fortsette.

Enkel scoring: – Fryktelig forsvarsspill

Noen få minutter senere, uten at Pettersen kan lastes for det, gikk Østerrike opp i 1-0 da Nicole Billa fikk stå helt alene og heade ballen i lengste hjørne fra ti meter.

Norge leverte en skrekkelig førsteomgang og slapp inn det første målet.

– Det er veldig overraskende at Billa får stå så alene, slo NRK-ekspert Melissa Wiik fast.

– Det er fryktelig forsvarsspill, fryktelig forsvarsspill at en av lagets beste spillere får ha en hel fellesferie alene der inne, hun har flere meter til nærmeste Norge-spiller la NRK-kommentator Olav Traaen til.

Etter en fryktelig omgang gikk Norge til pause med 0-1 på måltavla og null avslutninger på mål.

Tok grep – etter 63 minutter

Likevel tok det over en time før den norske trenerbenken gjorde noen spillerbytter, men da kom Celin Bizet Ildhusøy inn for Amalie Eikeland, og Norge la om til to spisser og fikk flyttet Graham Hansen lenger ut på siden.

Norge skapte noen farligheter mot slutten av kampen, men likevel endte det med norsk skuffelse og 0-1-tap.

Og snipp, snapp, snute, er EM-eventyret ute.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner