Hopp til innhold

Hevder VM-stadion til over to milliarder ble miljøbombe: – Ødelegger byens drikkevann

I arbeidet med å bygge VM-stadion i Kaliningrad, skal et våtmarksområde ha blitt ødelagt. Det koster byens innbyggere dyrt.

A general view shows the Kaliningrad Stadium, which will host matches of the 2018 FIFA World Cup, in Kaliningrad

MYE SAND: De måtte fylle på mye sand før byggingen kunne starte. Det har ødelagt våtmarksområdet.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

– Det er utrolig synd at men ikke klarer å lage en stadion uten å ødelegge miljøet på den måten, sier Kjersti Album i Naturvernforbundet.

VM-stadion i Kaliningrad har en prislapp på 300 millioner dollar, rundt 2,5 milliarder kroner. Den er plassert like øst for bykjernen, der det tidligere har vært et viktig naturområde. En spesiell leire beskyttet byens fuglekolonier mot forurensing fra Pregolja-elven, ifølge AP.

Våtmarksområdet har renset byens drikkevann for utslipp fra industrien langs elven, og har sørget for rent vann for Kaliningrads innbyggere. Det er det nå slutt på.

– Elven er veldig forurenset, så den trengte virkelig en form for filter eller rensemekanisme, sier Koroleva til AP.

– Nå er området ødelagt, og dette renner rett ut i Østersjøen. Det ødelegger byens drikkevann, sier Kjersti Album i Naturvernforbundet, til NRK.

A picture taken from the Pleiades satellites shows the shows the Kaliningrad Stadium, which will host matches of the 2018 FIFA World Cup in Kaliningrad

LIKE VED ELVEN: Pregolja-elven går like forbi stadion i Kaliningrad. Stadion er bygget på et tidligere våtmarksområde.

Foto: Handout / Reuters

Skal ta vannprøver

Bygningsarbeidet startet så sent som i 2015, og det var lenge problemer med at lokale entreprenører hadde gått konkurs. Russiske myndigheter vurderte å saksøke utbyggeren, og havnet plutselig i tidsnød for å få stadion klar til VM, skriver The Moscow Times.

For å sørge for en solid grunn, måtte de fylle på med sand før selve stadion kunne bygges.

Kjersti Album, Naturvernforbudent

OPPGITT: Kjersti Album i Naturvernforbundet.

Foto: Hilde Sandvær / Den norske Helsingforskomité

– Vi registrerer at de som driver med utbygginger ikke er så opptatt av å passe på miljøet. Det er bare å peise på, sier Album oppgitt.

Våtmarksområdet er ødelagt, og vannet filtreres ikke på den samme måten. Lokale organisasjoner undersøker nå hvor alvorlig det er.

– Det er skikkelig forverret etter at de bygget ut stadion. Det tas vannprøver, for å se hvor dårlig vannkvaliteten er, sier Album.

Frykter flere miljøsmeller

Aleksander Rolbinov, visestatsminister i Kaliningrad, understreker at prosessen har vært vanskelig, men er ikke enig med miljøorganisasjonene.

– Det er vanskeligere å se for seg et finere sted enn dette, sier Rolbinov ifølge AP.

Vitalij Servetnik er en av aktivistene som har undersøkt rundt stadion i Kaliningrad, og som har samarbeidet med Naturvernforbundet i Norge.

– I områder i hele Russland blir verdifulle områder ødelagt til fordel for industriell utvikling. Det skjer uten demokratiske prosesser, sier Servetnik.

Album og Naturvernforbundet frykter at det samme kan ha skjedd flere steder i Russland.

– Det hadde ikke vært totalt overraskende om det skjedde andre steder, for å si det sånn. Men vi registrerer at utbygginger ikke er så opptatt av å passe på miljøet. Det er bare å peise på, sier Album oppgitt.

FIFA har ikke besvart NRKs henvendelse i saken.

Stadion, Kaliningrad

HELT NY: Slik ser Kaliningrad stadium ut fra innsiden. Den har en kapasitet på 35 000 tilskuere, og skal ha fire kamper under VM.

Foto: Nikolai Kharchenko / AP

Siste nytt

  • Sesko-hat trick da Slovenia herjet med Kasakhstan

    Anført av Leipzig-stjernen Benjamin Sesko hadde Slovenia få problemer med å beseire Kasakhstan 3-0 i Norges nasjonsligagruppe mandag.

    Slovenia innledet nasjonsligaen med 1-1 mot Østerrike. I kamp nummer to kom den første trepoengeren, mye takket være en Benjamin Sesko i ellevill målform.

    Med til historien hører det også at det var Sesko som scoret slovenernes mål i åpningskampen i nasjonsligaen mot Østerrike. Spissen har dermed innledet nasjonsligaspillet helt fremragende.

    10. oktober skal det norske forsvaret forsøke å stoppe Leipzig-spissen når Slovenia er motstander på Ullevaal stadion. Det er Norges neste kamp i nasjonsligaen. (NTB)

  • Nusa benket – slik starter Norge mot Østerrike

    Dette er landslagssjef Ståle Solbakkens elleve utvalgte til nasjonsligakampen mot Østerrike på Ullevaal klokken 20.45:

    Ørjan Nyland – Julian Ryerson, Leo Skiri Østigård, Andreas Hanche-Olsen, David Møller Wolfe – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Sander Berge, Felix Horn Myhre – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland.

    Solbakken gjør én endring på laget fra 0-0-kampen mot Kasakhstan. Antonio Nusa – som ble kåret til Norges beste på NRK-børsen i den kampen – går ut, mens Sander Berge kommer inn.

    Det fører også til en formasjonsendring fra 4-3-3 til 4-4-2, der Alexander Sørloth og Erling Braut Haaland spiller sammen på topp.

    – En spissduo med Haaland og Sørloth får du vann i munnen av, så blir det spennende å se hvordan det fungerer i praksis, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg og fortsetter:

    – Solbakken har veldig ofte vært innpå at Haaland trives best alene på topp. Nå får han en spissmakker ved siden av seg. Hvordan de klarer å samarbeide er jeg veldig spent på å se.

    Mandagens kamp kan du følge direkte her, høre på NRK Sport på radio eller se på TV 2.

    NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg er spent på landslagets nye spissduo Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth før Norge møter Østerrike.
  • Tidligere russiske skiskytterstjerner fikk anke avvist av CAS – norsk OL-bronse opprettholdes

    De tidligere skiskytterstjernene Jevgenij Ustjugov og Svetlana Sleptsova nådde ikke fram i Idrettens Voldgiftsrett med sine anker i dopingsakene mot dem.

    Det er skiskyttersportens integritetsenhet som mandag melder om beslutningen som er fattet i voldgiftsretten i Sveits.

    CAS-konklusjonen innebærer at dommen som ble fattet av Det internasjonale skiskytterforbundets antidopingpanel i februar 2020 blir stående.

    Den gang ble det konkludert med at Ustjugov og Sleptsova hadde brutt antidopingbestemmelsene. De to russerne, som for lengst har avsluttet karrieren, fikk blant annet annullert sine resultater under OL i Sotsji i 2014.

    Den ledet igjen til at Norge rykket opp til bronse på skiskytterstafetten for menn under vinterlekene for ti år siden. Det norske laget besto av Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. (NTB)

    fMCjpUJbxNY
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal