NRK Meny
Normal

Sender brev til FIFA for å stoppe Egypts treningsleir: – Det er en skam

Mohamed Salah og Egypt skal bo i Tsjetsjenia under fotball-VM. Det får menneskerettighetsorganisasjoner til å se rødt.

Lene Wetteland, John Peder Egenæs og Mohamed Salah

REAGERER: Mohamed Salah (til høyre) er den største stjernen på Egypts landslag. Til venstre: Lene Wetteland, leder for Russlandavdelingen i Den norske Helsingforskomité og John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Foto: Norwegian Helsinki Committee/Reuters

– Det er en skam at Tsjetsjenia i det hele tatt er vurdert å bruke som base under VM, sier Bjørn Engesland, leder for Den norske Helsingforskomiteen (NHC).

Egypts landslag har bestemt seg for å bo i Groznyj, hovedstaden i Tsjetsjenia. NHC er en av 14 organisasjoner som har sendt brev til FIFA for å endre på avgjørelsen. De 14 organisasjonene, blant andre Human Rights Watch og Amnesty International, mener det er uholdbart.

– Vi er bekymret

Egypts landslag, med Liverpool-stjernen Mohamed Salah i spissen, skal bo i den omstridte republikken i sørvest-Russland under mesterskapet, men ingen av kampene går i området. Da Egypt valgte treningsbase, kunne de velge mellom en rekke steder.

– Tsjetsjenia er en av de verste republikkene i Russland, med tanke på menneskerettighetsbrudd, sier Lene Wettland til NRK.

Mohamed Salah

EGYPT-STJERNE: Mohamed Salah.

Foto: Carl Recine / Reuters

Hun er leder for Russlandavdelingen i Den norske Helsingforskomité, som er en av organisasjonene som står bak brevet som er sendt til det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Menneskerettighetsorganisasjonene frykter nå at Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, bruker VM for å vise et glansbilde av forholdene i republikken.

Ramzan Kadyrov

LEDER: Ramzan Kadyrov er president i Tsjetsjenia.

Foto: Natalia Kolesnikova / AFP

– Vi er bekymret, med tanke på vår erfaring i regionen, for at Kadyrov vil bruke VM for å øke sin troverdighet og popularitet. Dette vil bryte ned arbeidet som er gjort med å fremme menneskerettigheter i forbindelse med VM, skriver de i brevet, som ble sendt til president Gianni Infantino i slutten av april.

– Disse beskyldningene er ikke basert på noe, og viser ikke den virkelige stemningen i Tsjetsjenia, sier Kadyrovs talsperson Alvi Karimov til Reuters.

Stjernemøter

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov har flere ganger tidligere avbildet seg med internasjonale stjerner. Gérard Depardieu, Ronaldinho og Steven Seagal er blant dem som har besøkt Groznyj og posert med president Kadyrov. Nå frykter menneskerettighetsorganisasjonene at Liverpool-stjernen Mohamed Salah blir nestemann i rekken.

– Når han blir tatt bilde av med disse stjernene, viser han at han er rik og at han har et bra nettverk. Han vil ha Tsjetsjenia til å se bra ut, og det undergraver alt arbeidet som gjøres av dem som peker på det som ikke går bra i Tsjetsjenia, sier Wettland.

Ronaldinho, Ramzan Kadyrov

STJERNEMØTE: Ramzan Kadyrov, her sammen med Ronaldinho hjemme i Groznyj.

Foto: Musa Sadulayev / AP

I punkt tre i FIFAs statutter står det at «FIFA er forpliktet til å respektere alle menneskerettigheter og skal strebe for å fremme disse rettighetene.» FIFA er tidligere konfrontert med situasjonen i Tsjetsjenia, og har fordømt situasjonen.

De 14 organisasjonene krever at Egypts base flyttes, men har foreløpig ikke hørt et ord fra FIFA.

– Det er ikke tvil om at FIFA fordømmer diskriminering i enhver form, sier FIFA i en uttalelse til Reuters.

Siste nytt

 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Cavaliers klar for ny NBA-finale

  LeBron James sto frem som den store spilleren da Cleveland Cavaliers kom seg til sin fjerde NBA-finale på rad.

  James gjorde 35 poeng i den avgjørende semifinalen mot Boston Celtics. Cavaliers vant 87-79, og dermed 4–3 i kamper.

  Cavaliers Celtics Basketball
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk