NRK Meny
Normal

Sender brev til FIFA for å stoppe Egypts treningsleir: – Det er en skam

Mohamed Salah og Egypt skal bo i Tsjetsjenia under fotball-VM. Det får menneskerettighetsorganisasjoner til å se rødt.

Lene Wetteland, John Peder Egenæs og Mohamed Salah

REAGERER: Mohamed Salah (til høyre) er den største stjernen på Egypts landslag. Til venstre: Lene Wetteland, leder for Russlandavdelingen i Den norske Helsingforskomité og John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Foto: Norwegian Helsinki Committee/Reuters

– Det er en skam at Tsjetsjenia i det hele tatt er vurdert å bruke som base under VM, sier Bjørn Engesland, leder for Den norske Helsingforskomiteen (NHC).

Egypts landslag har bestemt seg for å bo i Groznyj, hovedstaden i Tsjetsjenia. NHC er en av 14 organisasjoner som har sendt brev til FIFA for å endre på avgjørelsen. De 14 organisasjonene, blant andre Human Rights Watch og Amnesty International, mener det er uholdbart.

– Vi er bekymret

Egypts landslag, med Liverpool-stjernen Mohamed Salah i spissen, skal bo i den omstridte republikken i sørvest-Russland under mesterskapet, men ingen av kampene går i området. Da Egypt valgte treningsbase, kunne de velge mellom en rekke steder.

– Tsjetsjenia er en av de verste republikkene i Russland, med tanke på menneskerettighetsbrudd, sier Lene Wettland til NRK.

Mohamed Salah

EGYPT-STJERNE: Mohamed Salah.

Foto: Carl Recine / Reuters

Hun er leder for Russlandavdelingen i Den norske Helsingforskomité, som er en av organisasjonene som står bak brevet som er sendt til det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Menneskerettighetsorganisasjonene frykter nå at Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov, bruker VM for å vise et glansbilde av forholdene i republikken.

Ramzan Kadyrov

LEDER: Ramzan Kadyrov er president i Tsjetsjenia.

Foto: Natalia Kolesnikova / AFP

– Vi er bekymret, med tanke på vår erfaring i regionen, for at Kadyrov vil bruke VM for å øke sin troverdighet og popularitet. Dette vil bryte ned arbeidet som er gjort med å fremme menneskerettigheter i forbindelse med VM, skriver de i brevet, som ble sendt til president Gianni Infantino i slutten av april.

– Disse beskyldningene er ikke basert på noe, og viser ikke den virkelige stemningen i Tsjetsjenia, sier Kadyrovs talsperson Alvi Karimov til Reuters.

Stjernemøter

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov har flere ganger tidligere avbildet seg med internasjonale stjerner. Gérard Depardieu, Ronaldinho og Steven Seagal er blant dem som har besøkt Groznyj og posert med president Kadyrov. Nå frykter menneskerettighetsorganisasjonene at Liverpool-stjernen Mohamed Salah blir nestemann i rekken.

– Når han blir tatt bilde av med disse stjernene, viser han at han er rik og at han har et bra nettverk. Han vil ha Tsjetsjenia til å se bra ut, og det undergraver alt arbeidet som gjøres av dem som peker på det som ikke går bra i Tsjetsjenia, sier Wettland.

Ronaldinho, Ramzan Kadyrov

STJERNEMØTE: Ramzan Kadyrov, her sammen med Ronaldinho hjemme i Groznyj.

Foto: Musa Sadulayev / AP

I punkt tre i FIFAs statutter står det at «FIFA er forpliktet til å respektere alle menneskerettigheter og skal strebe for å fremme disse rettighetene.» FIFA er tidligere konfrontert med situasjonen i Tsjetsjenia, og har fordømt situasjonen.

De 14 organisasjonene krever at Egypts base flyttes, men har foreløpig ikke hørt et ord fra FIFA.

– Det er ikke tvil om at FIFA fordømmer diskriminering i enhver form, sier FIFA i en uttalelse til Reuters.

Siste nytt

 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Klepp snudde og vant

  Tre mål på de siste 22 minuttene sørget for at Klepp avanserer fra NM-kvartfinalen.

  Karina Sævik gav hjemmelaget Kolbotn ledelsen til pause, før Tameka Butt utlignet midtveis i den andre omgangen. Susanne Vistnes og Elisabeth Terland scoret hver sin kamp i løpet av de siste fire minuttene, og dermed er rogalendingene klare for semifinale.

  Stor satsing på kvinnefotball
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal