Hopp til innhold

Salah poserte med Tsjetsjenias president: – Akkurat dette vi advarte mot

Tsjetsjenias president smilte bredt, mens han ønsket Liverpool-stjernen Mohamed Salah velkommen. Det får flere til å reagere kraftig.

ohamed Salah (R) and head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov

SAMMEN: Mohamed Salah og Ramzan Kadyrov holdt hender og vinket opp mot publikum.

Foto: Karim Jaafar / AFP

– Det er akkurat dette vi advarte mot. De bruker dette for alt det er verdt. Her poserer Mohamed Salah med virkelig utrivelige, farlige mennesker, sier Lene Wetteland, seniorrådgiver i den norske Helsingforskomiteen (NHC).

Søndag kveld ble Salah ønsket velkommen til Groznyj, der de skal ha sin base under fotball-VM. Wetteland og NHC har tidligere gått kraftig ut mot dette, og bedt Egypt flytte seg. Protestene har vært uten nytte; nå er Egypt på plass i Tsjetsjenias hovedstad.

– Blir misbrukt

Søndag ble Liverpool-stjernen vist rundt på stadion av president Ramzan Kadyrov.

– Salah blir misbrukt. Kadyrov holder hendene hans, og dette er et PR-stunt der han fremhever sin egen posisjon. Dette er veldig godt nytt for Kadyrov, sier Wetteland fortvilet.

Egypts opphold i Tsjetsjenia er svært omstridt grunnet president Kadyrovs syn på menneskerettigheter. Han er beskyldt for blant annet å ha arrestert og torturert homofile, og fengsle politiske motstandere.

– Tsjetsjenia er en av de verste republikkene i Russland, med tanke på menneskerettighetsbrudd, har Lene Wettland uttalt tidligere.

Det var ingen tvil om at Tsjetsjenias president var fornøyd på søndagens omvisning. Han smilte bredt opp mot publikum, vinket og applauderte. Ved siden av sto en litt avmålt Mohamed Salah. Et stort pressekorps fulgte duoen rundt på stadion.

– Det er ikke godt å vite om han vet hvem han står ved siden av, sier Wetteland.

VIDEO: Her er Salah og Kadyrov på tur inne på stadion i Groznyj.

Selv hadde Kadyrov lite å si til pressen.

– Egypt er et av verdens beste lag, og Salah er den beste spilleren i verden, sa han før han smilende forlot stadion, sa Kadyrov ifølge Russia Today.

– Må ta ansvar

Wetteland håper Salah nå tar ansvar.

Lene Wetteland

BEKYMRET: Lene Wetteland.

Foto: Hilde Sandvær

– Med så mye talent og penger som Salah har, så burde han få informasjon i den situasjonen han er. Han bør bruke sin stilling på å oppnå noe godt. Egypt skulle aldri vært i Tsjetsjenia i det hele tatt, men når han først er der bør han bruke muligheten.

– Hvordan bør han gjøre det?

– Ta avstand fra Kadyrov, og få ham til å gjøre grep. Gjerne ved å sette fri Oyub Titiev, menneskerettighetsaktivisten som sitter fengslet. Salah, som har et så stort internasjonalt navn, kan få ham til å gjøre det, sier Wetteland.

Sammen med 13 andre organisasjoner har NHC sendt brev til FIFA. Wetteland forteller til NRK at de har fått svar.

– De uttaler seg i runde ordelag, men de sier at de støtter menneskerettighetsaktivister. Selv om Titiev ikke er fengslet på grunn av VM eller FIFA, er de direkte bekymret for hans situasjon. De oppfordrer til at noe gjøres, sier Wetteland.

mohamed Salah (R) and head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov

PÅ STADION: Ramzan Kadyrov (til venstre) sammen med Mohamed Salah på stadion i Groznyj.

Foto: Karim Jaafar / AFP

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal