Hopp til innhold

Portugal-sjefen avslører Ronaldo-konfrontasjon: – «Er det en god idé?»

Ryktene har svirret rundt Cristiano Ronaldo etter at han ble benket i VM-kampen mot Sveits. Nå avslører landslagssjefen hva som ble sagt da han måtte meddele vrakingen overfor superstjernen.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - South Korea v Portugal

TOK PRATEN: Santos skal ha kalt inn Ronaldo på kontoret for å fortelle om og forklare hvorfor han ikke var en del av startelleveren.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Selv om han ikke var der, handlet stort sett alt om én mann på Portugals pressekonferanse dagen før kvartfinalen mot Marokko. Selvfølgelig Cristiano Ronaldo.

Landslagssjef Fernando Santos fikk først spørsmål om samtalen han hadde med Ronaldo i forkant av benkingen.

– Ja, vi hadde en samtale og det ville vært dårlig av meg om vi ikke hadde hatt det. Samtalen måtte skje. Jeg gjør ikke det med alle spillerne, men han er kapteinen i laget. Det han representerer for den portugisiske fotballen, folket og laget. Naturligvis måtte jeg prate med han om det, sier Santos.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Portugal Press Conference
Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Portugal-sjefen forteller at samtalen med Ronaldo fant sted etter lunsj på kampdagen, og at han ikke hadde hatt noen samtale med han i forkant av det.

– Jeg fortalte ham hvorfor han ikke ville bli i startelleveren, og jeg forklarte det så han ikke ville bli overrasket. Jeg inviterte han på kontoret og sa at han ikke ville starte. Jeg så for meg at kampen ville bli enda tøffere og jeg ville spare ham til andre omgang, forteller Santos.

– Cristiano ble åpenbart ikke veldig glad for det, fordi han har alltid startet utenom en eller to kamper, og åpenbart var han ikke fornøyd. Han spurte: «Er det en god ide?». Men vi hadde en normal samtale der jeg forklarte mitt syn. Han aksepterte det, sier landslagssjefen.

Les også Trur desse gjer VM-spelarar sjuke – no tek fleire storlag grep

Air condition VM

Nekter for «hjemreisetrussel»

Ryktene har ikke bare svirret rundt denne samtalen. Torsdag meldte to av Portugals største aviser, A Bola og Record, at superstjernen ble så sur etter vrakingen sist kamp at han ønsket å forlate Qatar. Dette gikk det portugisiske forbundet ut og benektet.

Santos fikk også spørsmål om han én gang for alle kunne bekrefte eller avkrefte ryktene om at stjernen skal ha ytret et ønske om å reise hjem.

– Han har aldri sagt til meg at han ønsket å forlate landslaget, sier han.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland

UVANT SYN: Ronaldo feirer en Portugal-scoring fra benken.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Og i likhet med landslagsspilleren João Felix, som også fikk spørsmål om ryktene på pressekonferansen – og nektet å svare –, er han mer en klar for å legge saken død.

– Det er på tide at vi stopper med denne diskusjonen. Et eksempel på det jeg akkurat har sagt er det han gjorde på banen mot Sveits. Han var den som startet å varme opp med de andre, selv om han visste at han ikke skulle starte. Han feiret alle målene som ble scoret, han klappet og han var den som fikk med kollegaene bort for å takke fansen, sier Santos

– Så det er på høy tid å la han være i fred, etter alt han har gjort for portugisisk fotball.

Ronaldo selv publiserte et innlegg på Instagram der han indirekte slo tilbake mot rapportene.

– En gruppe for samlet til å brytes av ytre krefter. En nasjon for modig til å bli skremt av noen motstandere. Et lag i ordets rette forstand, står det blant annet i Ronaldos innlegg.

– Det må stoppe nå

Cristiano Ronaldo, Pepe

FÅR GJENNOMGÅ: Portugals superstjerne Cristiano Ronaldo. Her med Pepe etter åttedelsfinalen mot Sveits.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Ronaldo har nå blitt vraket både på klubblaget og landslaget det siste året. Det bør føre til at superstjernen ser seg selv i speilet, er rådet fra tidligere lagkamerat Gary Neville. For det var erstatteren Gonçalo Ramos som stjal showet og scoret tre mål mot Sveits da Portugal enkelt tok seg videre til kvartfinale.

Ronaldo ble plassert på benken for første gang i en stor turnering siden 2008, og kom inn i det 74. minutt. Da hadde Ramos blitt turneringens første til å score hat tricket i årets fotball-VM.

Ronaldos tidligere lagkamerat Gary Neville mener det sier mye at det er nettopp Portugal-manager Santos som sto bak den uventede benkingen av Ronaldo i åttedelsfinalen.

– Da det skjedde i United antydet folk at det skjedde fordi Erik ten Hag ville markere seg og etablere sin autoritet. Men dette er en manager som har hatt et utrolig forhold til Ronaldo i åtte år. Det er mange fans av Ronaldo som ikke klarer å fortelle ham sannheten, men jeg mener han må lytte til sannheten nå, sier Neville på ITV.

Han kommer nå med klar beskjed til sin gamle kollega:

– Surmulingen, at han går rundt og henger med hodet, sutringen ... Det må stoppe nå. Det setter ham ikke i et godt lys i det hele tatt. Det langsiktige ettermælet hans er sikret, han er en av de største noensinne, men på kort sikt må han gjøre det bedre. Tok Juventus-manageren feil? Tok Manchester United-manageren feil? Og tar Portugal-manageren nå feil? Det er nå tre stykk som har gjort det samme, påpeker Neville.

SOCCER-ENGLAND-WHU-BRH/

Gary Neville er ikke nådig med Ronaldo.

Foto: STRINGER

– Avslutter karrieren på en dårlig måte

NRKs fotballekspert Åge Hareide mener superstjernen nå har satt seg i en vanskelig situasjon.

– Han går fra å være en respekt og hyllet avslutter som har vunnet gullballen mange ganger til nå å avslutte karrieren sin på en veldig dårlig måte, sier Hareide.

Han tror Ronaldo igjen blir benket i kvartfinalen mot Marokko lørdag.

– Erstatteren gjorde det veldig bra. Det sier egentlig alt. Det viser at treneren har valgt den riktige løsningen, mener han.

Gary Nevilles ITV-kollega og tidligere Premier League-storscorer Ian Wright synes hele Ronaldo-situasjonen er uverdig.

– Dette slutter ikke på en bra måte, det slutter brått, og det virker ikke som at han trives for øyeblikket. Han virker ikke lykkelig, og det er bare en trist situasjon. Når sa noen «nei» til ham sist i livet? Det er sånn det føles for meg, sier Ian Wright.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland

ENORM INTERESSE: Fotografene var mer interessert i benken der Ronaldo var enn i spillerne som startet mot Sveits.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

– Egoet har blitt for stort

Mot Sveits led Ronaldo samme skjebne som han har fått oppleve gjentatte ganger i Manchester United denne sesongen. Ingen tillit fra start fra lagets øverste leder.

Men denne gangen var det på landslaget, fra Fernando Santos, som har valgt Ronaldo som kaptein på landslaget i en årrekke.

– Han har sett det samme som Ten Hag. Egoet har blitt for stort for å prestere på et lag, sier Hareide.

Ronaldo benk

Ronaldo ble benket etter å ha blitt slaktet av egen trener etter oppførselen mot Sør-Korea. Da viste han tydelig misnøye med å bli byttet ut etter drøye timen spilt.

– Å dra fra kamper tidlig som han gjorde i Manchester United to ganger, hvordan han trampet av mot Sør-Korea når lagkamerater som Bernardo Silva og Bruno Fernandes ikke engang startet ... Det har kommet til et punkt hvor Ronaldo ikke aksepterer hans slutt på karrieren på en god måte, mener Gary Neville.

Sky Sports ekspert Jamie Carragher mener Ronaldo ble benket etter svake prestasjoner på banen og ikke etter dårlig oppførsel. Hareide tror det er en blanding.

– Det gjelder både prestasjon i forhold til arbeidskapasitet og at han setter seg foran laget hele tiden. Sånn som han har opptrådt på banen synes jeg også han ikke har opptrådt kollektiv så bra som han har gjort tidligere, sier NRK-eksperten.

Les også Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Ronaldo benk

Må tenke mer på lagkameratene

Det har stormet rundt den portugisiske superstjernen de siste ukene. Ronaldo har som nevnt slitt med spilletiden i Manchester United og like før VM gikk han hardt ut mot egen klubb og sa at han følte seg forrådt.

For to uker siden var Ronaldo ferdig i klubben. Tidligere lagkamerat Wayne Rooney kalte kommentarene til Ronaldo i intervjuet med Piers Morgan for «merkelige», mens Rio Ferdinand og Roy Keane har vært blant tidligere lagkamerater som har gitt Ronaldo støtte.

– Han er borte og det er en del av fortiden. Nå ser vi fremover og fokuserer på fremtiden, sier United-manager Erik ten Hag i et ferskt intervju med MUTV.

– Jeg føler meg forrådt. Cristiano Ronaldo holder ingenting tilbake i intervjuet som sender sjokkbølger gjennom fotballverdenen.

– Jeg føler meg forrådt. Cristiano Ronaldo holder ingenting tilbake i intervjuet som sender sjokkbølger gjennom fotballverdenen.

Gary Neville har på langt nær vært like positiv overfor Ronaldo og både han og Rooney fikk høre det i det mye omtalte intervjuet, hvor Ronaldo mente at de utnyttet navnet hans for å få mer oppmerksomhet.

– De er ikke vennene mine, sa Ronaldo.

Siste nytt

 • Hauger på pallen i Monaco

  Dennis Hauger startet Grand Prix-helgen i Monaco med pallplass i sprintløpet. Det er 21-åringens fjerde pallplass i 2024. I sammendraget står han med seks poeng.

  Hauger startet i tredje startspor og hadde en udramatisk dag på den berømte banen i Monacos gater. (NRK/NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Sørloth jaktet toppscorertittel – Ut med skade

  Alexander Sørloth jaktet toppscorertittelen i Spania, men måtte gå av banen etter bare 13 minutter med skade i kampen mellom Osasuna og Villareal.

  – Veldig trist dette. Hadde mulighet til å bli historisk toppscorer i La Liga, sier TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Sørloth avsluttet fra spiss vinkel og tok seg til baksiden av låret da skaden oppstod. Han la seg ned inne i 16-meteren. Og han så ikke optimistisk da han gikk langs sidelinjen.

  – Det som skulle bli en minnerik dag med positivt fortegn, kan i stedet bli husket som den dagen det ikke skulle gå, utbrøt Bø Tosterud.

  Sørloth lå på førsteplass på toppscorerlisten i La Liga før siste serierunde. Men fredag satte Gironas Artem Dovbyk press på Sørloth da han scoret tre mål i 7–0 seieren mot Granada.

  Deretter viste det seg at Sørloth måtte bytte på grunn av saden. Han gikk umiddelbart mot garderoben.

  For en trist måte å avslutte en fantastisk sesong på, skriver mangeårig La Liga-journalist Sid Lowe på X.

  Kampen pågår fortsatt og stillingen er 1–0 til Osasuna.

  Dermed liger det an til at Dovbyk blir toppscorer i spansk La Liga, før Jude Bellingham og Real Madrid avslutter sesongen lørdag kveld. Det hører med til sjeldenhetene at spillere som ikke spiller for Real Madrid eller Barcelona blir toppscorere i Spania.

 • Ruud til finale – spilles om noen timer

  Casper Ruud vant semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève etter en spesiell kamp i Sveits mot italienske Flavio Cobolli. Dermed er han klar for finalen, som spilles senere i dag.

  – Det var veldig vanskelig. Jeg var et poeng fra å tape, sier Ruud til arrangøren rett etter kampen.

  Han mente seieren var bra for selvtilliten og så frem mot finalen om noen timer.

  – Jeg skal bare ta en dusj, slappe av og ta en lunsj, så skal jeg varme opp til kampen. sier Ruud.

  Dermed er situasjonen at dobbeltkampen lørdag spilles dagen før French Open, også kjent som Roland Garros, drar i gang søndag.

  Og det skjer etter at han har vært gjennom flere tøffe kamper i turneringen. Også semifinalen ble et tøft oppgjør.

  I første sett tapte nordmannen 1-6, før han slo kraftig tilbake med 6–1 i andre sett. I tredje sett var spillerne langt jevnere. Til slutt gikk Ruud seirende ut etter tiebreak (7–4) i det avgjørende settet.

  Det var uvær fredag kveld som førte at Ruud nå ender opp med to kamper på samme dag, dagen før turneringen som er årets høydepunkt for Ruud spilles i gang.

  Semifinalen vekslet fra direkte svakt spill til meget sterk tennis av Ruud.

  – Comebacket viser at det ikke er noe styrt exit fra Casper hvor han ikke vil prioritere turneringen. Han vil vinne, påpekte TV 2s kommentator Sverre Krogh Sundbø underveis i tredje sett da kampen vippet.

  Til slutt dro Ruud i land seieren.

  Krogh Sundbø påpekte tidlig i kampen den utfordrende situasjonen med en potensiell dobbeltkamp, dagen før starten på årets høydepunkt for Ruud. To år på rad har Ruud gått til finalen i Paris.

  Det er ennå ikke klart om Ruud må spille sin 1. rundekamp søndag mandag eller tirsdag.

  Men Krogh Sundbø påpekte at arrangøren av French Open ofte ikke tar hensyn til at spillere har vært gjennom tøffe kamper rett i forkant av deres turnering, når de setter opp tidsskjemaet.

  Casper Ruud semi Genevé
  Foto: Martial Trezzini / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal