Hopp til innhold

Åpner for ny Ronaldo-sjanse til tross for erstatterens herjing

Gonçalo Ramos (21) scoret hat trick da han fikk sjansen istedenfor Cristiano Ronaldo (37), men Ronaldo kan likevel bli foretrukket i VM-kvartfinalen.

WCup Portugal Switzerland Soccer

SPISSVALG: Gonçalo Ramos (nummer 26) fikk sjansen fra start, men på lørdag kan det bli Cristiano Ronaldo (nummer 7) som starter.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Det er under tre uker siden Gonçalo Ramos debuterte for det portugisiske landslaget, men tirsdag var 21-åringen rett og slett ustoppelig.

Med tre mål og én målgivende pasning var han helt sentral da Portugal slo Sveits 6–1.

Portugals landslagstrener, Fernando Santos, var klar på at vrakingen av Ronaldo var et taktisk valg.

På pressekonferansen etter kampen ble han bedt om å utdype det, og trenerveteranen åpner for at Ronaldo kan spille fra start mot Marokko i kvartfinalen på lørdag.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland

STORSPILL: Gonçalo Ramos var banens gigant mot Sveits.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Marokko har et veldig sterkt og konkurransedyktig lag, som vil gi oss andre utfordringer. De vil ikke gi oss mange muligheter. Vi må fokusere på dem, og så velge den strategien som er best for den kampen. Det er det som gjorde at vi fikk det resultatet vi gjorde i dag, sier Santos.

I tillegg til Ronaldo og Ramos, fremhever også Santos at André Silva er aktuell på spissplass.

– Jeg har tre spillere som jeg stoler fullt på, og for hver kamp, hver motstander og hvert øyeblikk, så vil jeg bruke det som er riktig strategi, som jeg har gjort hele livet mitt, sier Santos.

– Det er en drøm

Ramos fikk to korte innhopp i de to første kampene i gruppespillet, og tirsdag var det han som ble valgt foran Cristiano Ronaldo – med stor suksess.

21-åringen takket for tilliten med hat trick og var banens gigant da Portugal til slutt vant 6–1.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er en drøm, sier Ramos i et intervju gjort like etter kampslutt.

Spissen er klar på han bare jobber hardt for å få en plass på laget. Ramos hevder at det ikke ble snakket om vrakingen av Ronaldo i garderoben før start.

– Det var ingen på laget vårt som snakket om det. Han gjorde som han alltid gjorde. Han hjalp oss og støttet oss, sier han.

Se høydepunktene fra kampen her:

Limte ballen opp i krysset

Det første målet til Ramos og Portugal kom allerede i kampens 17. minutt.

Med ryggen til mål, vendte han raskt opp inn i 16-meteren og klinte ballen opp i det nærmeste krysset fra ti meters hold.

Goncalo Ramos

OPP I KRYSSET: Det første målet til Ramos var en virkelig perle.

Foto: PAUL CHILDS / Reuters

– Det ser ikke ut som det er mulig å score derfra, sa NRKs ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen.

– Gonçalo Ramos. Tar plassen til Cristiano Ronaldo og gjør som Cristiano Ronaldo har gjort i 20 år – hamrer ballen i mål, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Portugal har fått en ny helt

Og det skulle ikke stoppe der. Pepe headet Portugal opp i 2-0, før det igjen var Ramos' tur i andre omgang. 21-åringen la først på til 3-0, før han hadde den målgivende pasningen da Raphaël Guerreiro scoret 4–0.

Storspillet til Ramos gjorde at Alsaker stilte følgende spørsmål:

– Hvem trenger Cristiano Ronaldo?

Publikum begynte å synge navnet til Ramos underveis:

Manuel Akanji reduserte riktignok for Sveits (etter at Ramos hadde stusset et hjørnespark bak i feltet), men så var det tid for Ramos igjen.

Etter 66 minutter ble han spilt gjennom, og alene med Yann Sommer lobbet han ballen lekkert over keeperen og scoret det første hat tricket i årets fotball-VM.

– Portugal har fått en ny helt, sa Alsaker.

Ramos er den fjerde portugiseren som scorer tre eller flere mål i samme kamp i et VM. Tidligere har Eusébio (fire mål mot Nord-Korea i 1966), Pauleta (tre mål mot Polen i 2002) og Ronaldo (tre mål mot Spania i 2018) klart det.

Ronaldo kom inn de siste 20 minuttene for Ramos. Ronaldo fikk ballen i mål i sluttminuttene, men ble avvinket for offside.

På overtid fastsatte Rafael Leão sluttresultatet til 6–1.

Goncalo Ramos

HAT TRICK: Ramos scoret sitt tredje mål med en fin lobb.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Ronaldo viste misnøye tidligere i VM

Ronaldo startet VM med å score i seieren mot Ghana, men han gikk målløs av banen i de to siste kampene i gruppespillet.

37-åringen var tydelig misfornøyd da han ble byttet ut mot Sør-Korea i den siste kampen i gruppespillet.

– Om jeg har sett bildene? Ja, og jeg likte dem ikke i det hele tatt. Jeg likte dem ikke. Jeg likte dem virkelig ikke, sier Portugal-trener Fernando Santos på pressekonferansen før tirsdagens møte med Sveits.

Ronaldo benk

Trøblete høst i Manchester United

Ronaldo har slitt med spilletiden i Manchester United i høst, og langet ut mot ledelsen i klubben i et intervju gjort med Piers Morgan like før VM.

– Jeg føler meg forrådt, sa Ronaldo i intervjuet.

For to uker siden ble det kjent at Ronaldo er ferdig i Manchester United. For øyeblikket er det ikke offentlig kjent hvilken klubb som blir Ronaldos neste.

– Jeg føler meg forrådt. Cristiano Ronaldo holder ingenting tilbake i intervjuet som sender sjokkbølger gjennom fotballverdenen.

– Jeg føler meg forrådt. Cristiano Ronaldo holder ingenting tilbake i intervjuet som sender sjokkbølger gjennom fotballverdenen.

Siste nytt

 • McGrath like utenfor pallen i VM-debuten

  Atle Lie McGrath måtte stå over VM for to år siden med skade og det ble et skuffende OL i fjor med en 31. plass som beste resultat.

  I VM-debuten var alpinisten imidlertid med i pallkampen i superkombinasjonen. Etter en tiendeplass i super-G-en og flere frafall fra de sterke fartsløperne, så startet han slalåmen som nummer syv.

  Nordmannen kjørte inn til beste omgangstid, men en feil på toppen gjorde at han kom til kort i medaljekampen.

  – Jeg gjør egentlig litt det jeg kan i dag. Jeg har bestetid i slalåmen og tar inn mye på de ledende gutta, men jeg måtte ta inn mer, rett og slett. I et verdenscuprenn hadde det vært greit. I et VM er det bare topp tre som gjelder. Men VM-debuten er unnagjort og nå er det bare å bygge videre, sier McGrath til NRK.

  Når alle de antatt beste har kjørt ligger han på en femteplass, 72 hundredeler bak det franske hjemmehåpet Alexis Pinturault, som er på vei mot karrierens andre VM-gull (begge i superkombinasjonen).

  Verdensmesteren fra 2021, Marco Schwarz, ligger an til sølvplass, ett tidel bak Pinturault, mens det går mot bronse til Raphael Haaser, 44 hundredeler bak Pinturault.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Stort hopp i sesongkortsalg i Eliteserien

  Flere klubber i Eliteserien har allerede passert fjorårets sesongkortsalg. Det melder Norsk toppfotball i en pressemelding.

  Rosenborg, Brann, Vålerenga og Bodø/Glimt har allerede passert fjorårets sesongkortsalg. Rosenborg leder salget, skriver de i pressemeldingen.

  Totalt har de fire klubbene solgt litt over 21.000 sesongkort. Størst økning av alle har Tromsø som med 1.050 sesongkort har doblet salget fra i fjor.

  Brann og Bodø/Glimt har solgt henholdsvis 5.500 og 4.400 sesongkort. Det er en økning på 30 prosent sammenlignet med fjoråret.

  Eliteseriesesongen 2023 starter 10. april.

  Eliteserien fotball 2022: Rosenborg - Bodø/Glimt (3-2)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Håndball-VM til Stavanger og Trondheim

  Norge er medarrangør av håndball-VM for kvinner i desember, og vertsbyene blir Stavanger og Trondheim. Det melder handball.no.

  Det blir første gang siden 1999 at VM for kvinner spilles i Norge. I 2023 deles mesterskapet mellom de tre skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark.

  Norge slo Danmark
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste