Hopp til innhold

England-stjerna ble rammet av uforklarlig sykdom: – Jeg vil betale tilbake for all støtte

Her sitter Fran Kirby (29) hjemme med oksygenmaske. Tre måneder senere er hun en nøkkel i Englands gulljakt.

Fran Kirby

UTSLÅTT: Fran Kirby brukte oksygenmaske for å bedre formen tidligere i vår. Nå starter hun EMs åpningskamp.

Foto: @frankirby/Twitter Adrian Dennis/AFP

Kirby publiserte bildet på Twitter i slutten av april. Da hadde det gått én uke siden Chelsea-trener Emma Hayes kunngjorde at Kirby ikke kunne spille fotball på ubestemt tid.

Onsdag, foran 70.000 tilskuere, slo Kirby den geniale pasningen til Beth Mead, som sikret 1-0 til vertsnasjonen i åpningskampen.

Kontrastene kunne ikke vært særlig større.

– Det var ordentlig fint. Jeg visste ikke om jeg var klar for å komme hit. Det var fint å være en del av det, starte kampen og være involvert i målet. Jeg føler prestasjonene blir bedre for hver gang jeg spiller, og jeg håper prestasjonene fortsetter å bli bedre gjennom mesterskapet, sier Kirby til NRK.

Ekstrem utmattelse

I en årrekke har hun vært blant England og Chelsea sine aller beste spillere, men samtidig har hun prøvd å håndtere sykdomsplagene.

Det har imidlertid vært vanskelig å få ordentlige svar.

Det ble snakket om kronisk utmattelse og overtreningssyndrom, så det var massevis av ting som ble kastet ut, fortalte Kirby til BBC kort tid før mesterskapet på hjemmebane braker løs.

Kirby har vært åpen om at hun ble syk med perikarditt i november 2020, en sykdom som påvirker den væskefylte posen rundt hjertet.

– Det var ingen konkrete svar på testene som kunne gi meg noen diagnose. Det var ekstrem tretthet og ekstrem utmattelse, forklarer midtbanestjernen.

Em i fotball for kvinner 2022

VENNINNE: Guro Reiten spiller med Kirby i Chelsea, men har knapt sett henne de siste månedene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

På klubblaget er hun lagvenninne med de norske stjernene Guro Reiten og Maren Mjelde. Hun spilte også med Maria Thorisdottir frem til midtstopperens overgang til Manchester United. Førstnevnte forteller at hun knapt har sett lagvenninnen de siste månedene.

Det har vært veldig mye usikkerhet rundt Fran, og vi har egentlig ikke sett så mye til henne. Hun har nesten ikke vært til stede i det hele tatt, sier Reiten til NRK.

– Jeg tror kanskje hun trengte at vi holdt oss litt unna også, så jeg har faktisk ikke hatt så mye med henne å gjøre det siste halvåret før hun dukket opp på trening igjen de siste ukene, sier den norske stjernen som har blomstret i Chelsea og var avgjørende for at klubben vant en ny serietittel i vår.

Les også Reiten skreiv «hemmeleg» brev til seg sjølv – i dag les ho det igjen

Guro Reiten

Brukte oksygentelt

For mens Reiten var med på å sikre klubbens sjette seriegull, prøvde Kirby diverse behandlinger for å finne ut av problemene og bli friskmeldt til sommerens mesterskap.

– Jeg så en ny spesialist hver dag. Jeg har vært i Barcelona for å møte noen av de aller beste idrettslegene, noe jeg vil være evig takknemlig for, forteller hun.

Women's Euro 2022 - England Training

TILBAKE: Kirby på trening for England før åpningskampen onsdag kveld.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Blant annet prøvde man å behandle stjernen med ekstra oksygen.

– Jeg fikk satt inn et oksygentelt i huset mitt, og jeg lærte forskjellige ting som kunne hjelpe meg.

Ved siden av hjelpen fra en rekke spesialister, fikk Kirby støtte og råd fra ulike idrettspsykologer og andre utøvere, inkludert en maratonløper og en roer.

– Jeg vil betale tilbake for all støtte ved å gå ut på banen og vise hva jeg kan og hvorfor jeg er med i EM-troppen, sier hun til BBC.

Kirby forteller til The Guardian at hun ikke stresser med ting hun ikke har kontroll over. Det gir bare negativ energi, påpeker hun.

– Jeg tenkte ikke engang på å være med i EM-troppen fra februar til april. Det var ikke i tankene mine. Så jeg tror det er en grunn til hvorfor jeg føler meg så mye bedre i dette miljøet, fordi jeg stresset ikke med å gå glipp av visse situasjoner, sier Kirby til den britiske avisen.

Les også Disse supertalentene bør du se opp for i EM

Klara Bühl, Kathrine Kühl, Marie-Antoinette Katoto, Sveindís Jane Jónsdóttir, Claudia Pina, Lauren Hemp, Selma Bacha

– Unner henne det

Nå er Kirby blant profilene både England og fotballsupportere får glede av under EM.

Det mener de norske venninnene vil gi storfavorittene en boost i kampen om et etterlengtet mesterskapsgull.

Em i fotball for kvinner 2022

ROS: Maria Thorisdottir skryter av den tidligere lagvenninnen Kirby.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Fran på sitt aller beste kan åpne ethvert forsvar og har noen ferdigheter med ball og en fart som er rå, sier Reiten og får støtte fra Maria Thorisdottir:

– Fran er viktig. Hun er en utrolig flink spiller, men de har 22 andre gode spillere på det laget der uansett. Så det blir liksom ikke å fokusere på en enkelt spiller. Men Fran er veldig flink, hun er en dyktig spiller ja.

Den norske midtstopperen er ikke overrasket over at den engelske stjernen ble klar for sommerens store høydepunkt.

– Nei, jeg har fulgt Fran hele veien og hun føler seg frisk igjen som er kjempebra. Så da er det ingen overraskelse at hun er klar til å være med England. Så veldig kjekt for henne, unner henne det. Så bare håper jeg ikke hun er så god mot oss, smiler Thorisdottir.

Les også Guro Pettersens unike vei til EM: – Aldri trodd jeg skulle være her

Guro Pettersen

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal