NRK Meny
Normal

Selvsikker Carew fortsetter på landslaget: – Jeg er jæv*** god

32-åringen tok avgjørelsen etter det frustrerende tapet mot Danmark.

John Carew

John Carew mener Norge ikke har vært dårlige i EM-kvalifiseringen. – Vi er ikke Spania eller Brasil, sier han.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Før kvalifiseringskampene mot Island og Danmark for en måned siden sa John Carew til NRK at han måtte vurdere landslagsfremtiden dersom Norge ikke kom til EM. Nå har han bestemt seg.

– Jeg blir med i den neste kvalifiseringen (starter høsten 2012). Jeg har lyst til å være med så lenge jeg spiller fotball, sier Carew til NRK dagen etter at EM-toget forlot perrongen.

Gjennom hele EM-kvalifiseringen, som Norge avslutter mot Kypors på Ullevaal til tirsdag, har landslagssjef Egil Olsen understreket at det skal være vanskelig å spille landslagsfotball uten mye spilletid på klubblaget.

Det er dårlig nytt for John Carew som sliter med fast plass i start-elleveren til West Ham. Da han møtte pressen lørdag ettermiddag var imidlertid Carew meget offensiv og avfeide spørsmålet om landslagssplassen er i fare.

– Du kommer ikke utenom meg, rett og slett fordi jeg er så jævlig god, sa 32-åringen og brøt ut i latter før han glisende la til:

– Jeg må jo være ærlig.

Mangler bare mesterskap

Han er den eneste av dagens landslagsspillere med mesterskapserfaring (fra 2000-EM), hvilket betyr at flere av Norges største fotballprofiler risikerer å gå hele karrieren uten å få spille et mesterskap.

Verken kaptein Brede Hangeland (30), John Arne Riise (31) eller Morten Gamst Pedersen (30), som alle er etablerte Premier League-proffer, har spilt mesterskap med flagget på brystet, og dette er spillere med til sammen 239 landskamper for Norge.

– Et sluttspill er det eneste jeg mangler for å få en veldig bra karriere. Drivkraften videre er å klare det. Jeg har fortsatt to sjanser igjen (VM 2014 og EM 2016) før årene begynner å tære på meg, sier Riise som var med i EM-troppen i 2000 uten å få spille.

Da Danmark gikk opp til 4-0 over Kypros fredag kveld orket han ikke se mer av kampen. Nok en gang var mesterskapsdrømmen knust i innspurten. For sjette gang på rad.

Lørdag ettermiddag møtte han pressen et kvarter før oppsatt tid. Da NRK ankom presserommet på spillerhotellet satt Fulham-proffen henslengt i en stor stol og ventet. Barbeint i slippers, og i shorts og t-skjorte var han ivrig på å få intervjuene overstått så raskt som mulig.

– Jeg har alltid vært en positiv person og optimist. Etter Kypros-kampen må jeg nullstille meg å se frem mot neste kvalikk, sier Riise som bare mangler sju kamper før han blir spilleren med flest landskamper for Norge gjennom tidene .

(Les videre under bildet.)

Riise

John Arne Riise på pressetreffet lørdag ettermiddag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

«Gunstig» VM-kvalifisering

– Det hadde vært en drøm å få et mesterskap, det er klart jeg tenker på det, men da må vi prestere, sier Blackburns Morten Gamst Pedersen som understreker at Norge har havnet i det han kaller «en gunstig VM-kvalifiseringsgruppe» (Slovenia, Sveits, Albania, Kypros og Island).

– Skal vi vinne gruppa må vi jobbe med jevnheten vår. Vårt dårligste nivå må bli bedre slik at vi tar ett poeng på en dårlig dag i stedet for å tape, slik vi gjorde mot Danmark, sier John Carew.

I likhet med resten av det fotballinteresserte Norge var han fryktelig skuffet etter 0-2-tapet i Parken, og det var da han gikk rundt på banen og så på jublende danske spillere, som nå har stø kurs mot EM, at han bestemte seg for å fortsette på landslaget.

– Jeg har spilt EM med Norge, men VM er noe annet og det er det neste kvalikk handler om. Det hadde vært helt fantastisk å klare det.

(Les videre under bildet.)

Riise og Yttergård Jenssen

John Arne Riise ga alt på trening lørdag selv om EM ryker. Her i duell med Ruben Yttergår Jenssen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Vi er ikke Spania eller Brasil

Tirsdagens kamp mot Kypros blir en ren formalitet der Norge skal avslutte kvalifiseringen med æren i behold. Selv om skuffelsen har vært stor, er Carew opptatt av at Norge faktisk har prestert etter evne, verken mer eller mindre.

– Folk kan ikke forvente at Norge skal kvalifisere seg til mesterskap på samme måte som man forventer norske medaljer i ski-VM. Situasjonen er en annen i fotball-Norge enn i de store fotballnasjonene, både med tanke på kultur, antall innbyggere og antall fotballspillere. De lagene som kvalifiserte seg til EM (Portugal og Danmark) er i utgangspunktet bedre fotballnasjoner enn oss. Vi er ikke Spania eller Brasil. Det kommer vi aldri til å bli, men folk kan være optmister og håpe på mesterskap. Det gjør vi spillere.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.