NRK Meny
Normal

- Han kommer til å få sykt mange kamper, minst 130

John Arne Riise (30) fosser mot rekorden for flest spilte herrelandskamper gjennom tidene. Likevel bryr han seg mest om å komme til EM.

John Arne Riise

John Arne Riise scoret 2-0-målet mot Tsjekkia onsdag. Det var 30-åringens 14. landslagsmål i en kamp der han var kaptein i Brede Hangelands skadefravær.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Onsdag tangerte han keeperkjempen Erik Thorstvedts 97 kamper.

I løpet av høsten vil han komme opp på Henning Bergs 100 kamper, og da er det bare Thorbjørn Svenssen og hans 104 kamper foran Riise på den historiske listen.

Likevel er det en ting som er viktigere for han nå: EM-sluttspillet neste sommer.

– Jeg vet at dersom jeg spiller resten av EM-kvalifiseringskampene, får jeg min hundrede kamp mot Kypros i høst. Det hadde vært kult, men jeg vil heller til sluttspill enn å få de kampene, sier Riise til NRK.no.

– Nå tenker jeg bare at jeg har lyst på et sluttsspill, sier han.

– Minst 130 kamper

Erik Thorstvedt

Erik Thorstvedt.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Erik Thorstvedt, som Riise altså tangerte på onsdag, er sikker på at storebror Riise kommer til å knuse Torbjørn Svenssens rekord.

– Han (Riise) kommer til å få sykt mange kamper, jeg tipper minst 130. Han trenger ikke mer enn tre, fire sesonger til for å klare det, sier Thorstvedt til NRK.no.

Selv er han ikke snurt for at han nå blir dyttet ned fra topp tre på listen.

– Det er bare kjekt det, sier han om Riises tangering.

– Jeg tror det er en viktig motivasjonsfaktor for John Arne, det betyr mye for ham å bli husket som en av de største innen norsk fotball, sier Thorstvedt og skryter av Riises og de andre norske spillernes prestasjon mot Tsjekkia.

– Jeg er imponert over Norge. De hadde til og med varslet en offensiv satsing på forhånd, sier keeperlegenden.

Mange mål

Det er ikke bare kamper John Arne Riise har mange av på landslaget nå, også på målstatistikken klatrer han.

Etter scoringen mot Tsjekkia står venstrebacken med 14 landslagsmål. Han er 19. mann på lista over toppscorere på landslaget, en sterk prestasjon med tanke på at han er back.

– Ja, jeg føler det, sier Riise selv.

Mot Tsjekkia scoret han 2-0-målet med et hardt skudd som stjernekeeper Petr Cech ikke klarte å stoppe selv om han nådde ballen med hånden.

Da Norge fikk straffe like før slutt kunne Riise ha scoret ett til, dersom Moa ikke hadde vært på banen.

– Jeg var nummer to til å ta straffe så jeg håpet Moa hadde blitt byttet ut like før, sier Riise med glimt i øyet og legger til:

– Det skjedde ikke, men det er han som er spiss og det er han som skal ta straffer. Det var avtalt på forhånd. Intet problem, så lenge han scorer, sier Riise med et lurt smil.

Største seieren på to år

Nå reiser 30-åringen tilbake til London og Fulham for å forberede seg til helgens sesongstart i Premier League. På treningsfeltet treffer han lagkamerat og fast landslagskaptein Brede Hangeland som måtte melde skadeforfall til Tsjekkia-kampen. Riise har følgende beskjed til Hangeland:

– Jeg skal fortelle Brede at det går an å vinne med mer enn ett mål, gliser Riise og tenker på at det er to år siden Norge scoret mer enn tre mål i en landskamp (4-0-seier mot Skottland).

  • Hvor mange landskamper tror du John Arne Riise får? Diskutér i kommentarfeltet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.