Så enkelt senket Danmark EM-drømmen til Norge

Det tok bare tjue minutter for Danmark å knuse Norges Kypros-håp.

Danmark jubel mot Kypros

Dennis Rommedahl scoret to mål da danskene ydmyket Kypros på bortebane i EM-kvalifiseringen.

Danmark lekte seg til seier mot Kypros fredag kveld og drepte all spenning allerede etter 21 minutter.

Egil Drillo Olsen var ingen slagen mann etter tapet, men hadde håpet at Kypros skulle gi danskene mer kamp.

– Det er mulig jeg kan si jeg er skuffet, men jeg var ikke særlig optimist på forhånd, sier «Drillo» til fotball.no fredag kveld

– Vi skal gjøre jobben vår likevel ved å slå Kypros og forberede oss til store oppgaver neste høst når VM-kvalifiseringen starter opp, sier landslagstreneren.

Tidlig i føringen

Danskene entret den nærmest folketomme arenaen i Kypros noe nervøst, vel viten om at alt annet enn seier ville være en solid nedtur for det høytflyvende danske landslaget.

Men det av danske nerver som var, ble fjernet etter bare sju minutter. Et uheldig kypriotisk forsvar sørget for en tidlig dansk ledelse da Kypros klarerte ballen i beina på Lars Jacobsen.

Ballen gikk videre i en fin bue over Antonis Georgallides, til full jubel hos det overtallige danske publikummet.

Avgjorde på et kvarter

Det neste kvarteret kjørte danskene over et lamslått kypriotisk lag. Først økte Dennis Rommedahl ledelsen til 2-0 etter 11 minutter med en sikker avslutning etter å ha blitt spilt fri av Christian Eriksen.

Om ikke oppgaven allerede virket umulig for Kypros, og det norske håpet stadig forsvant, så det enda verre ut for hjemmelaget da stadionuret i Nicosia klokket inn til 21 minutter.

Først klinket Michael Krohn-Dehli inn 3-0 fra rundt 16 meter, før Rommedahl like etter satte sitt andre for kvelden på lekkert vis. Nicklas Bendtner serverte ballen til Brøndby-spilleren som kontrollert lobbet ballen over en utrusende Kypros-målvakt. og 4-0 til de rødkledde.

– De første 25 minuttene spiller vi god og hurtig kombinasjonsfotball, i tillegg scorer vi flotte mål og skaper gode sjanser, sier den danske landslagstreneren Morten Olsen på en pressekonferanse etter kampen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Danmark-seier mot Kypros

Lars Jacobsen og Nicklas Bendtner jubler for Danmarks første scoring på Kypros. Totalt fire ganger kunne danskene juble på ferieøyen.

Kypriotisk trøstëmål

Kypros sin første sjanse i omgangen kom etter en halvtime da Costas Charalambides brente til fra 20 meter, men Sørensen reddet skuddet like enkelt som Danmark lekte seg de første 21 minuttene.

Resten av omgangen var på langt nær like underholdene som kampens første 20 minutter, og var preget av et frustrert Kypros-lag med påfølgende sene taklinger.

Danmark på sin side klarte ikke å oppretteholde presset, men Kypros var rett og slett for svake til å utfordre danskene.

Like før pause ble likevel et naivt dansk forsvar straffet for en meget svak avslutning på omgangen. Jacobsen som åpnet scoringsballet for danskene, forærte ballen til Andreas Avraam som dunket ballen i mål fra 15 meter.

Kypros med flere gode muligheter

Og det var Kypros som åpnet 2. omgangen best mot et dansk lag som tydelig var fornøyd med tingenes tilstand, og var kun et stolpetreff unna en ny redusering bare minutter etter pause.

Danskene fikk løftet spillet og Rommedahl kunne scoret hat-trick fem minutter ut i omgangen. Han gav derimot ballen uselvisk videre til William Kvist som satte ballen enkelt i mål. Dessverre for Danmark stod Kvist i offside, og scoringen ble annulert.

Dersom Kypros hadde fått full uttelling på sine store sjanser i den andre omgangen, kunne laget kjempet seg inn i kampen igjen mot alle odds.

Men et dansk lag som gav kyprioterne mer rom etter pause, var aldri truet og burde funnet veien til nettmaskene også etter pause..

Tilfreds dansk trener

Morten Olsen, Kypros

Danmark og Morten Olsen gjorde jobben på Kypros.

Den danske seieren betyr at Danmark er sikret minst play-off og på tirsdag venter en ren gruppefinale om førsteplassen.

– Jeg er glad nå. Det var klasse å lede så tidlig og det var bare et spørsmål om å kontrollere kampen inn de siste 75 minuttene, sa en lettet Morten Olsen til dansk TV etter kampen.

– Vi går for gruppeseieren nå, og seieren her gir en fantastisk «boost» Det er alltid noe negativt å ta med seg fra en kamp, men det viktigste er at vi nå er minst sikret play-off og finale i Parken, sier Olsen.

Kyprioterne gav aldri Norge den hjelpen nordmenn hadde håpet på, noe Olsen smilte bredt for etter kampen.

– Jeg vil heller rose mine egne spillere, enn å kritisere Kypros, sier Danmarks landslagstrener.

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

– Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

– Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.