Riise: – EM-sluttspill er større enn å vinne mesterligen

30-åringen rangerer en eventuell EM-plass som karrierens høydepunkt.

John Arne Riise

John Arne Riise er en av fem nordmenn som har vunnet mesterligaen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er fordi det er noe jeg oppnår med landet mitt. Vi er et lite land og det er ikke ofte vi har fått oppleve sånne ting. Et EM-sluttspill kommer til å være mitt karrierehøydepunkt, sier John Arne Riise til NRK.no.

I 2005 vant han mesterligaen med Liverpool etter en imponerende opphenting av finalemotstander Milans 3-0-ledelse. Selv om det er en kveld han aldri glemmer måler det seg ikke med en EM-plass.

Bare det å komme til EM er altså større enn å vinne mesterligaen?

- Det er nok det, sier Riise.

(Les videre under bildet.)

Liverpool vant mesterligaen i 2005

John Arne Riise vant mesterligaen med Liverpool i 2005. Her holder han pokalen sammen med daværende lagkamerat Vladimir Smicer.

Foto: THOMAS KIENZLE, Thomas Kienzle / AP

- Har opplevd alt på klubbnivå

John Arne Riise var også med i troppen til EM i 2000, men fikk ikke spille. Av dagens landslagsspillere er det bare John Carew som har spilletid fra et mesterskap (EM i 2000), men selv han rangerer et eventuelt EM neste sommer høyere enn mesterskaps-debuten.

- Jeg har opplevd alt på klubbnivå, men har fremdeles en følelse av at jeg vil oppleve noe med landslaget selv om jeg spilte i EM sist. Dette mesterskapet vil bli annerledes enn det andre, sier Carew og tenker på at han nå er en av de mest erfarne spillerne på laget.

I et eventuelt sluttspill vil også John Arne Riise bli atskillelig mer sentral enn han var som benkesliter i 2000. Men det faktum at han antageligvis kommer til å spille samtlige kamper tvinger han seg selv til å ikke glede seg over før EM-plassen er sikret.

- Vi må vente med feiringen. Vi har to tøffe kamper igjen, men det blir utrolig deilig å spille mot Danmark. Det er slike kamper vi elsker å spille, sier venstrebacken.

Optimist

John Carew er optimist. Han mener flere ting taler til fordel for Norge i denne kvalikk-innspurten sammenlignet med de siste der vi har snublet på målstreken.

- Vi har mer erfaring, vi har over tid hatt bedre resultater enn tidligere og vi har en trener som har tatt oss til to mesterskap før (VM 1994 og 1998). Det ser lysere ut nå enn tidligere, oppsummerer Carew som fylte 32 år mandag.

(Les videre under avstemningen.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

EM-krise med tap


Selv om kampene mellom Norge og Danmark alltid er spennende har kampen tirsdag kveld en ekstra dimensjon siden ingen av lagene kan tape. Veien til EM vil være enorm og uovervinnelig for det tapende laget.


Slik ser kaptein Brede Hangeland for seg kampbildet:

- Danmark har alltid ambisjoner om å styre kamper på hjemmebane, slik er det nok nå også. Vi forbereder oss på en forsvarskamp, altså en klassisk norsk kamp med god organisering og litt kontringer og dødballer. Det kan passe oss fint.


Og selv om Danmark leder 1-0 i det 85. minutt, oppfordrer Hangeland det norske publikumet til å ikke gi opp.

- Mot Island så vi at vi har spillere på benken som kan komme inn å utgjøre en forskjell når ting ikke går som vi vil. Det viste for eksempel John Carew og Daniel Braaten. Vi føler vi har en god tropp og er godt rustet til kampen, sier forsvarsklippen, også han en etablert utenlandsproff som blant annet i fjor spilte Europa League-finale med Fulham (1-2-tap mot Atletico Madrid).


Også vår kaptein rangerer et EM-sluttspill høyt.


- Det ville vært et høydepunkt i min karriere.

Fotballnyheter