FIFA åpner for ny avstemning om Qatar-VM

Qatar kan miste fotball-VM i 2022 etter søndagens omfattende korrupsjonsavsløringer.

FBL-FIFA-CAS-BINHAMMAM-APPEAL-FILES

Mohammed Bin Hammam, milliardæren som skal ha bestukket 30 afrikanske fotball-ledere.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Det har lenge vært sterke mistanker mot måten Qatar sikret seg fotball-VM i 2022. Hvordan kunne et land som er altfor varmt for fotball om sommeren sikre seg et VM?

Søndag kom det som skal være beviset:

Britiske Sunday Times publiserte en omfattende avsløring, basert på flere millioner dokumenter og e-poster, som viser hvordan forretningsmannen Mohammed Bin Hammam skal ha bestukket 30 fotball-ledere i Afrika.

– Ikke noe problem med ny avstemning

Nå åpner visepresidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for at Qatar kan miste VM.

Visepresident Jim Boyce ser ingen grunn til at de ikke kan gjennomføre en ny avstemning dersom FIFAs etterforskning viser at det har skjedd korrupsjon.

– Vi har ikke noe problem i det hele tatt med det, sier Boyce til BBC.

Om en ny avstemning gir et annet resultat, vil Qatars elleville VM-planer måtte stanses. Det skal bygges 12 ulike arenaer, alle med mer enn 40.000 seter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Etterforsker VM-tildelingen

FIFA er midt i en lang etterforskning av Qatar-prosessen.

Ifølge BBC skulle sjefsetterforsker Micael Garcia møte arrangørene i Oman på mandag, men det møtet blir utsatt etter søndagens avsløringer.

Mohammed Bin Hamman nekter å uttale seg om korrupsjonsanklagene, mens VM-arrangørene i Qatar har benektet at de kjenner til saken.

Bevismaterialet fra Sunday Times er imidlertid sterkt. Dokumentene, som også BBC har fått tilgang til, viser hvordan Mohammed Bin Hammam betalte rundt 30 millioner kroner til fotballpresidenter i afrikanske land.

Det viser også hvordan han bestakk daværende visepresident i FIFA, Jack Warner, som ble avslørt for korrupsjon og måtte gå av som visepresident i 2011.

Qatar Doha

Arbeidere jobber med å bygge VM-arenaene i Qatar.

Foto: Sean Gallup / Getty Images

VM i hardt vær

VM i Qatar har fått kritikk fra en rekke hold allerede åtte år før mesterskapet starter.

Først kom spørsmålene om varmen. Det virket som FIFA ble tatt på senga av at det er opp mot 50 varmegrader i Qatar om sommeren, selv om de hadde blitt advart, og de lanserte etter hvert idéen om å flytte VM til vinteren. Fotballverdenen reagerte med raseri.

I september i fjor måtte FIFA-president Sepp Blatter innrømme at tildelingen kan ha vært en tabbe.

Samme måned dukket det også opp avsløringer om dødsfall og moderne slaveri i forbindelse med byggingen av VM-stadionene. The Guardian meldte at 44 gjestearbeidere fra Nepal hadde omkommet i arbeidet.

Fotballnyheter