Hopp til innhold

Qatar anklages for å ha kjøpt VM 2022

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal ha mottatt bestikkelser for å gi VM i 2022 til styrtrike Qatar, ifølge en omfattende granskning.

Blatter

FIFA-president Sepp Blatter får igjen korrupsjonsanklager rettet mot seg.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Det er Aftonbladet som tirsdag gjengir innholdet i det anerkjente fotballmagasinet France Football.

Tidligere FIFA-sjef Guido Tognoni sier til magasinet at det har vært «gunstige tilnærminger» mot FIFA i flere tiår og at FIFA er organisert som en «liten mafia».

– Kjøpte stemmer

Qatar ble tildelt VM i 2010 i konkurranse med Australia, Japan, Sør-Korea og USA.

Ifølge France Football ble blant annet Kamerun og Elfenbenskysten sine stemmer kjøpt for cirka 8 millioner kroner hver.

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy skal ifølge magasinet ha bedt UEFA-president Michel Platini om å stemme på Qatar fremfor USA på grunn av «geopolitiske grunner».

Sarkozy og Platini har i ettertid besøkt Qatars kronprins Sheikh Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani for å diskutere qatarske investeringer i fransk fotball, ifølge magasinet.

Senere ble PSG kjøpt av Qatars statlige investeringsfond Qatar Investment Authority (QIA).

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Magasinet hevder også at en qatarsk representant skal ha tilbudt millioner av kroner til å «ruste opp» argentinsk fotball i bytte med Argentinas stemme i VM-kampen.

Platini: – Bare spekulasjoner

UEFA-president Michel Platini avviser kontant at han ble overtalt av Nicolas Sarkozy til å stemme på Qatar.

– Som jeg har sagt tidligere: Sarkozy ville aldri ha bedt meg om å stemme på Qatar fordi han vet at jeg gjør mine egne beslutninger, sier Platini til nyhetsbyrået AFP.

Michel Platini

UEFA-president Michel Platini avviser at han gar blitt overtalt til å stemme på Qatar.

Foto: BAZUKI MUHAMMAD / Reuters

– Jeg har alltid vært opptatt av åpenhet, og det var jo jeg som fortalte medier at jeg var på middag hos Nicolas Sarkozy noen få uker før avstemmingen, fortsetter han.

UEFA-presidenten avviser ikke at han vil gå rettslige skritt for å sette en stopper for spekulasjonene.

– Jeg utelukker ikke å ta de som tviler på min integritet i denne saken til retten, sier Platini til AFP.

Vil ikke kommentere

NRK.no har vært i kontakt med FIFAs pressesenter, men ingen ønsket ikke å kommentere saken.

Isteden viser de til en fem dager gammel pressemelding hvor FIFAs etiske komité redegjør for sitt generelle arbeid.

En talsmann påpeker imidlertid overfor nyhetsbyrået AFP at FIFAs etiske komité har åpnet en granskning mot tildelingen av VM til både Qatar i 2022 og til Russland i 2018.

– Det har kommet frem flere anklager gjennom mediene rundt disse tildelingene. Vi skal gjøre en grundig gjennomgang av alle påstandene, sa komité-leder Michael Garcia til Middle East Online lørdag.

SoccerAmerica har på sine nettsider gjengitt deler av den 15 sider lange rapporten, hvor de har listet opp noen av anaklagene mot FIFA og Qatar.

Trakk seg etter korrupsjonsanklager

France Footballs granskning er langt ifra de første anklagene mot Qatar, FIFA og president Sepp Blatter.

I 2011 hevdet også FIFAs generalsekretær Jerome Valcke at Qatar kjøpte VM i 2022, men arrangørene rykket ut og nektet for beskyldningene.

Både Sepp Blatter, visepresident Jack Warner og tidligere presidentkandidat Mohamed bin Hammam kom i søkelyset for korrupsjonsanklager samme år, men FIFA fant ingen grunn til å etterforske Blatter.

Men Bin Hammam valgte å trekke seg som presidentkandidat etter anklagene. Senere trakk også Jack Warner seg fra alle sine verv i FIFA.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland