Hopp til innhold

Forsvarer kjønnsforskjellene: – Det er ikke rart mannfolka tjener mer

Johannes Thingnes Bø (24) er ikke overrasket over at norske toppidrettsmenn knuser norske toppidrettskvinner når det gjelder inntekt.

Johannes Thingnes Bø i Trysil

FORSVARER SYSTEMET: Johannes Thingnes Bø, her i Trysil rett før sesongstart, synes det er helt logisk at menn tjener mer.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er ikke rart mannfolka tjener mer, for det er ofte mer populært å se på TV. Det er flere seere, derav større sponsorer og bedre sendetid og så videre. Så jeg synes ikke det er rart at det er forskjell, forklarer skiskytteren.

NRK har de siste månedene gjennomført en undersøkelse som viser at 55 norske eliteidrettsherrer tjente over 100 millioner kroner mer enn like mange eliteidrettskvinner i fjor.

Det har fått en rekke profiler til å reagere sterkt, men Thingnes Bø forsvarer forskjellene.

– Det er viktig med likestilling, men her må vi ha fakta, og det er at diverse sporter, hvis man sammenligner damer og herrer, kan ha forskjell på flere hundre tusen seere. Og da sier det seg selv at lønna blir deretter, sier han.

– Har du inntrykk av at det er likestilling i toppidretten?

– Jeg synes Norge har kommet langt, sier 24-åringen.

– Ganske rettferdig

Skiskytterkollega Emil Hegle Svendsen synes heller ikke at de enorme kjønnsforskjellene NRK har kartlagt er problematiske.

– Toppidretten er slik at man får lønn ut fra hvor bra man gjør det. De jentene som har gjort det bra, tjener veldig bra. Og det er det samme med guttene, sier Svendsen, og fortsetter:

– Jeg unner Tiril Eckhoff å tjene masse penger, og jeg unner akkurat det samme til den gutten som gjør det bra. Der føler jeg at det er ganske rettferdig.

– Gutta er kanskje mer kyniske

Svendsen tror dessuten at menn vinner på sponsormarkedet ved å ha en annen taktikk enn mange kvinner.

– Gutta er kanskje mer kyniske når det gjelder å være på hugget med sponsorer og sånne ting. Jeg vil tro at de jentene som er i verdenstoppen, tjener veldig bra, så er det opp til hver enkelt hvor mye tid man vil bruke på sponsoropplegg og sånne ting, reflekterer skiskytterprofilen.

– Men hva synes du om at norske menn tjente over 100 millioner mer enn norske kvinner på toppidrett i fjor?

– Jeg kjenner selvfølgelig best til skiskyting, men for eksempel i langrenn så tjener jo Therese Johaug og Marit Bjørgen like mye de beste guttene. Så jeg vet ikke om det er så stor forskjell, egentlig, forteller Svendsen.

Føler det er likestilling

Heller ikke Sjur Røthe tar voldsomt på vei over kjønnsforskjellene.

– Det er helt sikkert en grunn til at de tallene er som de er, svarer langrennsløperen på spørsmål om hva han synes om inntektsdifferansen på 100 millioner.

– Har du inntrykk av at det er likestilling i toppidretten?

– Ja, jeg føler for så vidt det, avslutter Røthe.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Balint Czucz/Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Kavlie og Helseth
    Foto: Ask Tjøm/Norges Roforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal