Hopp til innhold

Forsvarer kjønnsforskjellene: – Det er ikke rart mannfolka tjener mer

Johannes Thingnes Bø (24) er ikke overrasket over at norske toppidrettsmenn knuser norske toppidrettskvinner når det gjelder inntekt.

Johannes Thingnes Bø i Trysil

FORSVARER SYSTEMET: Johannes Thingnes Bø, her i Trysil rett før sesongstart, synes det er helt logisk at menn tjener mer.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er ikke rart mannfolka tjener mer, for det er ofte mer populært å se på TV. Det er flere seere, derav større sponsorer og bedre sendetid og så videre. Så jeg synes ikke det er rart at det er forskjell, forklarer skiskytteren.

NRK har de siste månedene gjennomført en undersøkelse som viser at 55 norske eliteidrettsherrer tjente over 100 millioner kroner mer enn like mange eliteidrettskvinner i fjor.

Det har fått en rekke profiler til å reagere sterkt, men Thingnes Bø forsvarer forskjellene.

– Det er viktig med likestilling, men her må vi ha fakta, og det er at diverse sporter, hvis man sammenligner damer og herrer, kan ha forskjell på flere hundre tusen seere. Og da sier det seg selv at lønna blir deretter, sier han.

– Har du inntrykk av at det er likestilling i toppidretten?

– Jeg synes Norge har kommet langt, sier 24-åringen.

– Ganske rettferdig

Skiskytterkollega Emil Hegle Svendsen synes heller ikke at de enorme kjønnsforskjellene NRK har kartlagt er problematiske.

– Toppidretten er slik at man får lønn ut fra hvor bra man gjør det. De jentene som har gjort det bra, tjener veldig bra. Og det er det samme med guttene, sier Svendsen, og fortsetter:

– Jeg unner Tiril Eckhoff å tjene masse penger, og jeg unner akkurat det samme til den gutten som gjør det bra. Der føler jeg at det er ganske rettferdig.

– Gutta er kanskje mer kyniske

Svendsen tror dessuten at menn vinner på sponsormarkedet ved å ha en annen taktikk enn mange kvinner.

– Gutta er kanskje mer kyniske når det gjelder å være på hugget med sponsorer og sånne ting. Jeg vil tro at de jentene som er i verdenstoppen, tjener veldig bra, så er det opp til hver enkelt hvor mye tid man vil bruke på sponsoropplegg og sånne ting, reflekterer skiskytterprofilen.

– Men hva synes du om at norske menn tjente over 100 millioner mer enn norske kvinner på toppidrett i fjor?

– Jeg kjenner selvfølgelig best til skiskyting, men for eksempel i langrenn så tjener jo Therese Johaug og Marit Bjørgen like mye de beste guttene. Så jeg vet ikke om det er så stor forskjell, egentlig, forteller Svendsen.

Føler det er likestilling

Heller ikke Sjur Røthe tar voldsomt på vei over kjønnsforskjellene.

– Det er helt sikkert en grunn til at de tallene er som de er, svarer langrennsløperen på spørsmål om hva han synes om inntektsdifferansen på 100 millioner.

– Har du inntrykk av at det er likestilling i toppidretten?

– Ja, jeg føler for så vidt det, avslutter Røthe.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal