– Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta

Landslagsløper Ragnhild Haga (26) sier at langrennskvinnene måtte kjempe for å få samme respekt som sine mannlige skikolleger.

Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski

TOK KAMPEN: Ragnhild Haga, her sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski etter verdenscuprennet i Davos i går, forteller om likestillingskamp på landslaget.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Noen ganger har vi stått ekstra på kravene overfor smørerne. Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta, hvis vi har trøbbel med skiene, sier landslagsløper Ragnhild Haga, som var med og sørget for dobbelt norsk i Davos i går.

– Vi er en del sterke personligheter av jenter som står på kravene våre. Vi er opptatt av at det skal være likt i langrenn, legger hun til.

Haga sier blant annet at hun gjerne skulle ønske seg kvinnelige skitestere, siden det ville gjort mer presise tester med tanke på lik kroppsstørrelse - men understreker at hun skjønner at det er vanskelig å finne, siden ytterst få kvinner blir skismørere.

NRK har de siste månedene jobbet med å undersøke hvorvidt toppidretten er likestilt. Funnene viser blant annet at 55 norske idrettsherrer tjente over 100 millioner mer enn 55 norske idrettskvinner i fjor.

Nystad: – Det stemmer ikke

Likevel er det ikke bare når det kommer til inntekt, at forskjellene er store. Flere eliteutøvere forteller om andre former for kjønnsdiskriminering i toppidretten. Ifølge Haga måtte eksempelvis langrennskvinnene kjempe for å bli respektert på nivå med herrene.

– Vi må få den samme respekten. Det har vi jobbet litt med, erkjenner hun.

Smøresjef Knut Nystad kjenner ikke igjen Hagas påstander:

– Det stemmer ikke ut fra det inntrykket jeg har. Vi behandler alle likt, uansett kjønn eller alder eller hva det skulle være, svarer Nystad.

Vurderer kvinnelig tester

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er heller ikke enig i at gutta er blitt favorisert av smørerne, men hun forteller at det har vært mye prat om å få en kvinnelig tester inn i det norske teamet. Nå er det kun menn som både smører og tester, noe som fort kan bli en fordel for langrennsherrene på grunn av jevnere kroppsvekt.

– Det har vært en del snakk om å få inn en kvinnelig tester. Det har kanskje ikke vært så viktig for min del, jeg er jo en av de tyngre jentene. Sånn sett er jeg nærmere smørerne enn tilfellet er for mange av de andre jentene, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg tror det er ganske viktig at vi i fortsettelsen har gode prosesser på hva det er som skjer i de tilfellene hvor gutta får bra ski, og jentene ikke gjør det, avslutter hun.

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet

lønnen til 55 kvinnelige

og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Siste nytt

 • Griezmann reddet uavgjort

  I mesterliga-debuten til begge lags trenere, Gennaro Gattuso og Quique Sétien, endte det med stillingskrig i Napoli.

  Etter en halvtime uten målsjanser og med størst ballinnehav av gjestene, slo Napoli nådeløst til. Dries Mertens fikk både plass og tid i 16-meteren og kunne tangere Marek Hamsiks scoringsrekord for Napoli med sin 121. scoring for de lyseblå.

  Men like etter at Mertens blir byttet ut svarer Barcelona. Napoli-spillerne fokuserer på Lionel Messi, og da får Nelson Semedo mulighet til å stikke gjennom. Får ballen servert på sølvfat av Sergio Busquets og slår direkte inn til Antoine Griezmann som sikrer resultatet til 1-1 på San Paolo i Napoli. Dermed har katalanerne sikret seg det beste utgangspunktet i mesterligaens åttedelsfinale.

  I sluttminuttene pådrar Arturo Vidal seg sitt andre gule kort og må dermed stå over returoppgjøret på Camp Nou om tre uker.

  Champions League - Round of 16 First Leg - Napoli v FC Barcelona
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Lewandowski-show i London

  Bayern München skaffet seg et strålende utgangspunkt fra det første oppgjøret i mesterligaens 8-delsfinale med en 3-0 seier borte mot Chelsea.

  En jevnspilt førsteomgang ble fulgt opp av en skikkelig ketchup-effekt for tyskerne etter pause. Tidligere Arsenal-spiller Serge Gnabry ble spilt fri av Robert Lewandowski ikke bare én gang, men to ganger på under fem minutter og gjør ingen feil.

  Så skulle Robert Lewandowski få seg en scoring. 19-åringen Alphonso Davies fosset fremover og serverte polakken sin ellevte scoring i årets mesterliga. Dermed gikk han forbi Erling Braut Haaland som toppscorer i turneringen.

  Vondt ble til verre for engelskmennene når Marcos Alonso fikk rødt kort med snaue ti minutter igjen å spille. Dermed kan tyskerne senke skuldrene noe før returoppgjøret spilles på Allianz Arena om tre uker.

 • Nytt Stavanger-tap

  Stavanger tapte tirsdag sin tredje kamp siden seriemesterskapet i ishockey ble sikret. Vålerenga vant 3-2 på hjemmebane.

  Stavanger sikret seriemesterskapet 2. februar, men siden har laget tapt tre av fem kamper.

  Magnus Brekke Henriksen ble matchvinner for Vålerenga med et snaut kvarter igjen av kampen.

  Stavanger jakter sin egen poengrekord fra 2012 med 112 poeng på 45 kamper. Med tre kamper igjen kan laget maksimalt få 115 poeng.

  Vålerenga - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal