– Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta

Landslagsløper Ragnhild Haga (26) sier at langrennskvinnene måtte kjempe for å få samme respekt som sine mannlige skikolleger.

Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski

TOK KAMPEN: Ragnhild Haga, her sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski etter verdenscuprennet i Davos i går, forteller om likestillingskamp på landslaget.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Noen ganger har vi stått ekstra på kravene overfor smørerne. Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta, hvis vi har trøbbel med skiene, sier landslagsløper Ragnhild Haga, som var med og sørget for dobbelt norsk i Davos i går.

– Vi er en del sterke personligheter av jenter som står på kravene våre. Vi er opptatt av at det skal være likt i langrenn, legger hun til.

Haga sier blant annet at hun gjerne skulle ønske seg kvinnelige skitestere, siden det ville gjort mer presise tester med tanke på lik kroppsstørrelse - men understreker at hun skjønner at det er vanskelig å finne, siden ytterst få kvinner blir skismørere.

NRK har de siste månedene jobbet med å undersøke hvorvidt toppidretten er likestilt. Funnene viser blant annet at 55 norske idrettsherrer tjente over 100 millioner mer enn 55 norske idrettskvinner i fjor.

Nystad: – Det stemmer ikke

Likevel er det ikke bare når det kommer til inntekt, at forskjellene er store. Flere eliteutøvere forteller om andre former for kjønnsdiskriminering i toppidretten. Ifølge Haga måtte eksempelvis langrennskvinnene kjempe for å bli respektert på nivå med herrene.

– Vi må få den samme respekten. Det har vi jobbet litt med, erkjenner hun.

Smøresjef Knut Nystad kjenner ikke igjen Hagas påstander:

– Det stemmer ikke ut fra det inntrykket jeg har. Vi behandler alle likt, uansett kjønn eller alder eller hva det skulle være, svarer Nystad.

Vurderer kvinnelig tester

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er heller ikke enig i at gutta er blitt favorisert av smørerne, men hun forteller at det har vært mye prat om å få en kvinnelig tester inn i det norske teamet. Nå er det kun menn som både smører og tester, noe som fort kan bli en fordel for langrennsherrene på grunn av jevnere kroppsvekt.

– Det har vært en del snakk om å få inn en kvinnelig tester. Det har kanskje ikke vært så viktig for min del, jeg er jo en av de tyngre jentene. Sånn sett er jeg nærmere smørerne enn tilfellet er for mange av de andre jentene, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg tror det er ganske viktig at vi i fortsettelsen har gode prosesser på hva det er som skjer i de tilfellene hvor gutta får bra ski, og jentene ikke gjør det, avslutter hun.

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet

lønnen til 55 kvinnelige

og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal