– Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta

Landslagsløper Ragnhild Haga (26) sier at langrennskvinnene måtte kjempe for å få samme respekt som sine mannlige skikolleger.

Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski

TOK KAMPEN: Ragnhild Haga, her sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski etter verdenscuprennet i Davos i går, forteller om likestillingskamp på landslaget.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

– Noen ganger har vi stått ekstra på kravene overfor smørerne. Vi føler vi bør bli hørt like mye som gutta, hvis vi har trøbbel med skiene, sier landslagsløper Ragnhild Haga, som var med og sørget for dobbelt norsk i Davos i går.

– Vi er en del sterke personligheter av jenter som står på kravene våre. Vi er opptatt av at det skal være likt i langrenn, legger hun til.

Haga sier blant annet at hun gjerne skulle ønske seg kvinnelige skitestere, siden det ville gjort mer presise tester med tanke på lik kroppsstørrelse - men understreker at hun skjønner at det er vanskelig å finne, siden ytterst få kvinner blir skismørere.

NRK har de siste månedene jobbet med å undersøke hvorvidt toppidretten er likestilt. Funnene viser blant annet at 55 norske idrettsherrer tjente over 100 millioner mer enn 55 norske idrettskvinner i fjor.

Nystad: – Det stemmer ikke

Likevel er det ikke bare når det kommer til inntekt, at forskjellene er store. Flere eliteutøvere forteller om andre former for kjønnsdiskriminering i toppidretten. Ifølge Haga måtte eksempelvis langrennskvinnene kjempe for å bli respektert på nivå med herrene.

– Vi må få den samme respekten. Det har vi jobbet litt med, erkjenner hun.

Smøresjef Knut Nystad kjenner ikke igjen Hagas påstander:

– Det stemmer ikke ut fra det inntrykket jeg har. Vi behandler alle likt, uansett kjønn eller alder eller hva det skulle være, svarer Nystad.

Vurderer kvinnelig tester

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er heller ikke enig i at gutta er blitt favorisert av smørerne, men hun forteller at det har vært mye prat om å få en kvinnelig tester inn i det norske teamet. Nå er det kun menn som både smører og tester, noe som fort kan bli en fordel for langrennsherrene på grunn av jevnere kroppsvekt.

– Det har vært en del snakk om å få inn en kvinnelig tester. Det har kanskje ikke vært så viktig for min del, jeg er jo en av de tyngre jentene. Sånn sett er jeg nærmere smørerne enn tilfellet er for mange av de andre jentene, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg tror det er ganske viktig at vi i fortsettelsen har gode prosesser på hva det er som skjer i de tilfellene hvor gutta får bra ski, og jentene ikke gjør det, avslutter hun.

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet lønnen til

55 kvinnelige og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Kjønnsforskjeller

i idrettsnorge

NRK har sammenlignet

lønnen til 55 kvinnelige

og 55 mannlige

toppidrettsutøvere

131

millioner

31

millioner

Siste nytt

 • 20 koronatilfeller i samme klubb

  20 av 28 spillere og ledere i ishockeyklubben Björklöven på nivå to i Sverige har testet positivt for korona. Björklöven kjemper om opprykk til den svenske toppserien og tapte 0-7 for Timrå mandag.

  Dagen etter oppgjøret fikk en spiller på Björklöven symptomer, og etter hurtigtesting var tolv spillere på laget positive. Onsdag ble det gjort PCR-tester, og fredag bekreftet klubben at 15 spillere og fem ledere har testet positivt.

  Ny teststasjon for Covid-19
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Idretten krever nye lettelser

  Idrettspresident Berit Kjøll mener regjeringens gjenåpningsplan for idretten er utilstrekkelig og ber om ekstra lettelser på trinnet som er varslet i mai.

  Trinn to av regjeringens gjenåpningsplan skal etter planen iverksettes i neste måned. I en pressemelding fredag varsler Norges idrettsforbund at man forventer at myndigheten da går lenger i å gi lettelser enn det som så langt har vært kommunisert.

  Idrettspresidenten forventer at det kommer gode nyheter både for barne- og ungdomsidretten, breddeidretten for voksne og toppidretten.

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Verdens beste dropper landslaget

  Håndballspilleren Cristina Neagu er kåret til verdens beste håndballspiller fire, men har bestemt seg for å ta pause fra det rumenske landslaget.

  – Jeg er utslitt fysisk og mentalt, skriver Neagu i et brev til landslaget.

  Neagu spilte mot Norge så sent som i OL-kvalifiseringen i mars.

  Denmark Handball Europe Women
  Foto: Claus Fisker / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal