Hopp til innhold

Sjekk de enorme forskjellene: Slik var NFF likestillingsversting

Frem til nå har Norges Fotballforbund (NFF) vært desidert dårligst i klassen når det kommer til likestilling.

Caroline Graham Hansen på landslagssamling i september

MOT LYSERE TIDER: Caroline Graham Hansen, her på landslagssamling i september, får en mye bedre landslagsavtale fra nyttår. Hun understreker likevel at det i andre idretter er resultater, ikke kjønn, som er avgjørende.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NFF og herrelandslaget hylles etter at det fredag ble kjent at fotballgutta- og -jentene skal få like økonomiske betingelser fra og med 2018.

Det bør imidlertid nevnes at den nåværende avtalen, som varer frem til nyttår, gjør fotballforbundet til den soleklare likestillingsverstingen i Idretts-Norge. Spillerne på herrelaget har mer enn dobbelt så gode økonomiske betingelser som sine kvinnelige A-landslagskolleger.

Ingen andre særforbund er i nærheten av å ha tilsvarende praksis.

Helleland under EM-uttaket i sommer

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland under kvinnenes EM-uttak i sommer

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– NFF må selv svare for hvordan de lønner sine spillere, men på generelt grunnlag vil jeg si at diskriminering på bakgrunn av kjønn selvsagt ikke er akseptabelt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

NFF: – Vi har ikke vært flinke nok

Gjennom den nåværende avtalen får spillerne på herrelandslaget totalt 6,55 millioner kroner. Kvinnelandslaget har en ordning med stipender som har en totalramme på omtrent 3,1 millioner kroner.

Kvinnene deler med andre ord et beløp som er under halvparten av den summen som fordeles mellom herrene, til tross for at kvinnelandslaget jevnt over har bedre resultater og stadig kvalifiserer seg til mesterskap.

Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Fotballforbund, erkjenner at NFF kunne og burde ha gjort mer for likestilling.

– Vi har ikke vært flinke nok til å prioritere jentene. Vi har tatt for store hensyn til hvor pengestrømmene kommer fra. Fotball kommer ekstra dårlig ut fordi forskjellene mellom inntektene NFF får fra UEFA, FIFA og gjennom markeds- og medieavtaler på herre- og kvinnesiden er enorm, og betydelig større enn i andre idretter, forklarer han.

Det er imidlertid NFFs ansvar å sørge for bedre rammebetingelser for våre kvinnelige landslagsspillere. Derfor mener vi det er riktig å prioritere enda tydeligere i fremtiden ved å øremerke mer penger til jentene. Det er den ferske avtalen et bevis på at vi gjør. Med den dobler vi potten for landslagsjentene som får 6 millioner neste år. Det er samme beløp som landslagsgutta, legger Graff til.

– I alle andre idretter er det resultatene som betyr noe

Det er en kjent sak at kvinnelige fotballspillere tjener langt mindre enn sine mannlige kolleger i klubbhverdagen. Frem til nå har altså NFF vært med på å gjøre denne forskjellen større.

– Internasjonal kvinnefotball er i en rivende utvikling både sportslig og kommersielt. Det kan bety større inntekter fra UEFA og FIFA i fremtiden, som gir ytterligere inntektsmuligheter for kvinnelandslaget. Vi har klare ambisjoner om å øke rammevilkårene for landslagsjentene i årene som kommer, og NFF har sammen med bidraget fra landslagsgutta tatt et stort skritt i riktig retning. Avtalen er likestilling i praksis, understreker kommunikasjonsdirektøren.

– Gutta bidrar til mer penger inn, så sånn sett kan man forsvare forskjellene. Men i alle andre idretter er det resultatene som betyr noe, påpeker fotballprofil Caroline Graham Hansen overfor NRK.

Og som landslagsspiller Tore Reginiussen så ærlig sa før helgen:

– Det er vel ingenting med resultatene vi har hatt de siste årene som tilsier at vi skal ha så veldig mye mer.

San Marino 20171005.San Marino tar imot Norge på hjemmebane torsdag kveld.Lagbilde. Øverst fra v.: Alexander Sørloth, Sander Berge, Gustav Valsvik, Markus Henriksen, Rune Jarstein og Joshua King.Foran fra v.: Mohamed Elyounoussi, Jonas Svensson, Birger Meling, Martin Linnes og Håvard Nordtveit.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

VERDT DOBBELT SÅ MYE: Herrelandslaget, her før torsdagens møte mot San Marino, har fått dobbelt så mye for å representere Norge som kvinnene, her før VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland i september.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Lagerbäck: – Et veldig urettferdig samfunn

NRK har i høst jobbet med å kartlegge hvordan det står til med likestillingen i toppidretten. Følgende idretter er valgt ut i undersøkelsen:

 • Fotball
 • Håndball
 • Ishockey
 • Svømming
 • Friidrett
 • Langrenn
 • Alpint
 • Skiskyting
 • Snowboard
 • Golf

Noen av forbundene betaler ikke utøverne sine for å være på landslaget, andre har stipendordninger, mens enkelte opererer med resultatbonuser. Felles for de fleste er imidlertid at de ikke gjør forskjell på kjønn. Her har Norges Fotballforbund skilt seg kraftig ut.

– Hvorfor har NFF forskjellige løsninger når det gjelder honorering av kvinner og menn?

– Det har vært og er viktig for NFF å tilrettelegge for en god treningshverdag med forutsigbarhet for våre beste kvinnelige fotballspillere. Gjennom stipendordningen får de en fast månedlig sum utbetalt som har gitt spillerne mulighet til å forlenge studietiden eller gå ned i arbeidstid. På den måten får de både trent og hvilt mer, noe som er viktig for at Norge skal henge med på øverste internasjonale nivå, forklarte kommunikasjonssjef Yngve Haavik til NRK da han ble spurt om årsaken til kjønnsdifferensieringen tidligere i høst.

Lars Lagerbäck under en pressekonferanse lørdag 7.10

SOLIDARISK: Landslagssjef Lars Lagerbäck ønsker solidaritet.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Og fredag kom altså beskjeden om at det fra 2018 ikke lenger skal gjøres forskjell mellom Norges to A-landslag.

– Jeg tror definitivt på ordet «solidaritet» generelt, sier herretrener Lars Lagerbäck om nyheten.

– Når du snakker om lik lønn og like vilkår generelt, så lever vi i et veldig urettferdig samfunn, dessverre. Jeg synes vi skal være så solidariske som vi kan fortsetter han.

Skiskytterforbundet: – Forutsetningene må være like

Lik lønn for likt arbeid er en løsning Norges skiskytterforbund har gått for siden dag én. Også der er det flest mannlige profiler, og i motsetning til i fotball, så gjør de mannlige utøverne det stort sett bedre enn kvinnene. Likevel får alle landslagsløpere nøyaktig samme beløp av forbundet.

– Alle eliteutøvere får 130.000 kroner i stipend for å være på landslag. Dette er likt, uavhengig av meritter, kjønn eller andre parameter, sier generalsekretær Rakel Rauntun.

Hun forteller at alle resultatbonuser også er like, og at det for skiskytterforbundet ville vært utenkelig å belønne det ene kjønnet mer enn det andre.

– Vi har alltid likestilt våre lag. Det er prestasjonen som teller uavhengig av kjønn. Da må også forutsetningene være like. Det er viktig for oss at betingelsene er like uavhengig av kjønn, avslutter hun.

Tarjei Bø og Tiril Eckhoff

FULL LIKESTILLING: Skiskytterne Tarjei Bø og Tiril Eckhoff, her under et pressemøte da det var VM i Holmenkollen, likestilles av forbundet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ishockeyforbundet på likestillingstoppen

Også Norges Ishockeyforbund er blant de beste i klassen når det kommer til likestilling. De gir herrene en symbolsk sum for hver dag de er på samling, mens kvinnene får dekket dokumentert tapt arbeidsinntekt.

– Dagsbeløpet for menn er 500 kroner pr dag. Damene har tapt arbeidsfortjeneste da det er store individuelle forskjeller her. Enkelte har full sivil jobb ved siden av, informerer Petter Salsten, sportssjef i forbundet.

Hockeydamene feirer en scoring under VM i april.

HURRA: Hockeydamene feirer en scoring under VM i april. Også eget forbund gjør sitt for at kvinnene skal smile.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

De bruker altså mer penger på å lønne kvinnene på landslagssamling, og Salsten forklarer forskjellene med at herrene stort sett har høye lønninger i sine klubber.

– Vi hadde tidligere tapt arbeidsfortjeneste for gutta og, men ettersom de ble mer og mer profesjonelle - og de får prosjektstøtte fra Olympiatoppen, så falt det bort. De har til dels høy lønn i klubb som de opprettholder, selv om det også her er store forskjeller, utdyper sportssjefen.

Han legger til at begge modellene vurderes i disse dager, og det kan bli endringer.

Golf: De beste kan få mindre

I Norges Golfforbund får alle i proffgruppa Team Norway det samme beløpet, men spillerne som gjør det bra og drar inn mye premiepenger, kan få reduserte utbetalinger av forbundet.

– Vi har 12 proffer på Team Norway og de får ca. 150.000 kroner hver i reisestøtte i 2017. Spillerne dekker selv alle reiser og kostander i forbindelse med turneringer, så de 150.000 kronene er et bidrag som dekker deler av reisekostnadene de har til turneringsspill, forklarer Jon Karlsen, proffansvarlig i forbundet.

– Spillerne får det samme, men de som spiller inn mye pengepremier mister hele eller deler av reisestøttebeløpet, sier han videre.

Skiforbundet forskjellsbehander – men ikke på kjønn

I Norges Skiforbund inngår er rekke forskjellige idretter, og forbundet opererer med forskjellige løsninger. Langrennsløperne får eksempelvis godt betalt for å være på landslaget. Alpinistene får ingenting.

– Våre eliteutøvere mottar i snitt et årlig stipend på ca 320.000 kroner. Dette beregnes ut fra delingsmodellen – en modell som utøverne selv har fastsatt. Alle har samme grunnbeløp og de mottar et variabelt beløp ut fra bidrag for fellesskapet og sportslige prestasjoner, forklarer langrennslandslagets mediekontakt Gro Eide.

Claus Ryste, sportssjef for alpinistene, svarer følgende på spørsmålet om landslagslønn:

– Vi betaler ingenting til eliteutøverne for å være på laget. I alpint har det ikke historisk sett vært rom for å lønne utøver slik langrenn har gjort. Hvorfor det er slik er rammebetingelser, kostnader for å gjennomføre idretten og så videre, forklarer Ryste.

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena

FÅR INGENTING: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde, her etter trippelseieren i Val Gardena i 2015, får ikke stipend fra Norges Skiforbund. Det gjør langrennsløperne.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste