Hopp til innhold

Sjekk de enorme forskjellene: Slik var NFF likestillingsversting

Frem til nå har Norges Fotballforbund (NFF) vært desidert dårligst i klassen når det kommer til likestilling.

Caroline Graham Hansen på landslagssamling i september

MOT LYSERE TIDER: Caroline Graham Hansen, her på landslagssamling i september, får en mye bedre landslagsavtale fra nyttår. Hun understreker likevel at det i andre idretter er resultater, ikke kjønn, som er avgjørende.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NFF og herrelandslaget hylles etter at det fredag ble kjent at fotballgutta- og -jentene skal få like økonomiske betingelser fra og med 2018.

Det bør imidlertid nevnes at den nåværende avtalen, som varer frem til nyttår, gjør fotballforbundet til den soleklare likestillingsverstingen i Idretts-Norge. Spillerne på herrelaget har mer enn dobbelt så gode økonomiske betingelser som sine kvinnelige A-landslagskolleger.

Ingen andre særforbund er i nærheten av å ha tilsvarende praksis.

Helleland under EM-uttaket i sommer

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland under kvinnenes EM-uttak i sommer

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– NFF må selv svare for hvordan de lønner sine spillere, men på generelt grunnlag vil jeg si at diskriminering på bakgrunn av kjønn selvsagt ikke er akseptabelt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

NFF: – Vi har ikke vært flinke nok

Gjennom den nåværende avtalen får spillerne på herrelandslaget totalt 6,55 millioner kroner. Kvinnelandslaget har en ordning med stipender som har en totalramme på omtrent 3,1 millioner kroner.

Kvinnene deler med andre ord et beløp som er under halvparten av den summen som fordeles mellom herrene, til tross for at kvinnelandslaget jevnt over har bedre resultater og stadig kvalifiserer seg til mesterskap.

Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Fotballforbund, erkjenner at NFF kunne og burde ha gjort mer for likestilling.

– Vi har ikke vært flinke nok til å prioritere jentene. Vi har tatt for store hensyn til hvor pengestrømmene kommer fra. Fotball kommer ekstra dårlig ut fordi forskjellene mellom inntektene NFF får fra UEFA, FIFA og gjennom markeds- og medieavtaler på herre- og kvinnesiden er enorm, og betydelig større enn i andre idretter, forklarer han.

Det er imidlertid NFFs ansvar å sørge for bedre rammebetingelser for våre kvinnelige landslagsspillere. Derfor mener vi det er riktig å prioritere enda tydeligere i fremtiden ved å øremerke mer penger til jentene. Det er den ferske avtalen et bevis på at vi gjør. Med den dobler vi potten for landslagsjentene som får 6 millioner neste år. Det er samme beløp som landslagsgutta, legger Graff til.

– I alle andre idretter er det resultatene som betyr noe

Det er en kjent sak at kvinnelige fotballspillere tjener langt mindre enn sine mannlige kolleger i klubbhverdagen. Frem til nå har altså NFF vært med på å gjøre denne forskjellen større.

– Internasjonal kvinnefotball er i en rivende utvikling både sportslig og kommersielt. Det kan bety større inntekter fra UEFA og FIFA i fremtiden, som gir ytterligere inntektsmuligheter for kvinnelandslaget. Vi har klare ambisjoner om å øke rammevilkårene for landslagsjentene i årene som kommer, og NFF har sammen med bidraget fra landslagsgutta tatt et stort skritt i riktig retning. Avtalen er likestilling i praksis, understreker kommunikasjonsdirektøren.

– Gutta bidrar til mer penger inn, så sånn sett kan man forsvare forskjellene. Men i alle andre idretter er det resultatene som betyr noe, påpeker fotballprofil Caroline Graham Hansen overfor NRK.

Og som landslagsspiller Tore Reginiussen så ærlig sa før helgen:

– Det er vel ingenting med resultatene vi har hatt de siste årene som tilsier at vi skal ha så veldig mye mer.

San Marino 20171005.San Marino tar imot Norge på hjemmebane torsdag kveld.Lagbilde. Øverst fra v.: Alexander Sørloth, Sander Berge, Gustav Valsvik, Markus Henriksen, Rune Jarstein og Joshua King.Foran fra v.: Mohamed Elyounoussi, Jonas Svensson, Birger Meling, Martin Linnes og Håvard Nordtveit.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

VERDT DOBBELT SÅ MYE: Herrelandslaget, her før torsdagens møte mot San Marino, har fått dobbelt så mye for å representere Norge som kvinnene, her før VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland i september.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Lagerbäck: – Et veldig urettferdig samfunn

NRK har i høst jobbet med å kartlegge hvordan det står til med likestillingen i toppidretten. Følgende idretter er valgt ut i undersøkelsen:

 • Fotball
 • Håndball
 • Ishockey
 • Svømming
 • Friidrett
 • Langrenn
 • Alpint
 • Skiskyting
 • Snowboard
 • Golf

Noen av forbundene betaler ikke utøverne sine for å være på landslaget, andre har stipendordninger, mens enkelte opererer med resultatbonuser. Felles for de fleste er imidlertid at de ikke gjør forskjell på kjønn. Her har Norges Fotballforbund skilt seg kraftig ut.

– Hvorfor har NFF forskjellige løsninger når det gjelder honorering av kvinner og menn?

– Det har vært og er viktig for NFF å tilrettelegge for en god treningshverdag med forutsigbarhet for våre beste kvinnelige fotballspillere. Gjennom stipendordningen får de en fast månedlig sum utbetalt som har gitt spillerne mulighet til å forlenge studietiden eller gå ned i arbeidstid. På den måten får de både trent og hvilt mer, noe som er viktig for at Norge skal henge med på øverste internasjonale nivå, forklarte kommunikasjonssjef Yngve Haavik til NRK da han ble spurt om årsaken til kjønnsdifferensieringen tidligere i høst.

Lars Lagerbäck under en pressekonferanse lørdag 7.10

SOLIDARISK: Landslagssjef Lars Lagerbäck ønsker solidaritet.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Og fredag kom altså beskjeden om at det fra 2018 ikke lenger skal gjøres forskjell mellom Norges to A-landslag.

– Jeg tror definitivt på ordet «solidaritet» generelt, sier herretrener Lars Lagerbäck om nyheten.

– Når du snakker om lik lønn og like vilkår generelt, så lever vi i et veldig urettferdig samfunn, dessverre. Jeg synes vi skal være så solidariske som vi kan fortsetter han.

Skiskytterforbundet: – Forutsetningene må være like

Lik lønn for likt arbeid er en løsning Norges skiskytterforbund har gått for siden dag én. Også der er det flest mannlige profiler, og i motsetning til i fotball, så gjør de mannlige utøverne det stort sett bedre enn kvinnene. Likevel får alle landslagsløpere nøyaktig samme beløp av forbundet.

– Alle eliteutøvere får 130.000 kroner i stipend for å være på landslag. Dette er likt, uavhengig av meritter, kjønn eller andre parameter, sier generalsekretær Rakel Rauntun.

Hun forteller at alle resultatbonuser også er like, og at det for skiskytterforbundet ville vært utenkelig å belønne det ene kjønnet mer enn det andre.

– Vi har alltid likestilt våre lag. Det er prestasjonen som teller uavhengig av kjønn. Da må også forutsetningene være like. Det er viktig for oss at betingelsene er like uavhengig av kjønn, avslutter hun.

Tarjei Bø og Tiril Eckhoff

FULL LIKESTILLING: Skiskytterne Tarjei Bø og Tiril Eckhoff, her under et pressemøte da det var VM i Holmenkollen, likestilles av forbundet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ishockeyforbundet på likestillingstoppen

Også Norges Ishockeyforbund er blant de beste i klassen når det kommer til likestilling. De gir herrene en symbolsk sum for hver dag de er på samling, mens kvinnene får dekket dokumentert tapt arbeidsinntekt.

– Dagsbeløpet for menn er 500 kroner pr dag. Damene har tapt arbeidsfortjeneste da det er store individuelle forskjeller her. Enkelte har full sivil jobb ved siden av, informerer Petter Salsten, sportssjef i forbundet.

Hockeydamene feirer en scoring under VM i april.

HURRA: Hockeydamene feirer en scoring under VM i april. Også eget forbund gjør sitt for at kvinnene skal smile.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

De bruker altså mer penger på å lønne kvinnene på landslagssamling, og Salsten forklarer forskjellene med at herrene stort sett har høye lønninger i sine klubber.

– Vi hadde tidligere tapt arbeidsfortjeneste for gutta og, men ettersom de ble mer og mer profesjonelle - og de får prosjektstøtte fra Olympiatoppen, så falt det bort. De har til dels høy lønn i klubb som de opprettholder, selv om det også her er store forskjeller, utdyper sportssjefen.

Han legger til at begge modellene vurderes i disse dager, og det kan bli endringer.

Golf: De beste kan få mindre

I Norges Golfforbund får alle i proffgruppa Team Norway det samme beløpet, men spillerne som gjør det bra og drar inn mye premiepenger, kan få reduserte utbetalinger av forbundet.

– Vi har 12 proffer på Team Norway og de får ca. 150.000 kroner hver i reisestøtte i 2017. Spillerne dekker selv alle reiser og kostander i forbindelse med turneringer, så de 150.000 kronene er et bidrag som dekker deler av reisekostnadene de har til turneringsspill, forklarer Jon Karlsen, proffansvarlig i forbundet.

– Spillerne får det samme, men de som spiller inn mye pengepremier mister hele eller deler av reisestøttebeløpet, sier han videre.

Skiforbundet forskjellsbehander – men ikke på kjønn

I Norges Skiforbund inngår er rekke forskjellige idretter, og forbundet opererer med forskjellige løsninger. Langrennsløperne får eksempelvis godt betalt for å være på landslaget. Alpinistene får ingenting.

– Våre eliteutøvere mottar i snitt et årlig stipend på ca 320.000 kroner. Dette beregnes ut fra delingsmodellen – en modell som utøverne selv har fastsatt. Alle har samme grunnbeløp og de mottar et variabelt beløp ut fra bidrag for fellesskapet og sportslige prestasjoner, forklarer langrennslandslagets mediekontakt Gro Eide.

Claus Ryste, sportssjef for alpinistene, svarer følgende på spørsmålet om landslagslønn:

– Vi betaler ingenting til eliteutøverne for å være på laget. I alpint har det ikke historisk sett vært rom for å lønne utøver slik langrenn har gjort. Hvorfor det er slik er rammebetingelser, kostnader for å gjennomføre idretten og så videre, forklarer Ryste.

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena

FÅR INGENTING: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde, her etter trippelseieren i Val Gardena i 2015, får ikke stipend fra Norges Skiforbund. Det gjør langrennsløperne.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Siste nytt

 • Olympiakos vant serieligaen

  Olympiakos slo Fiorentina i onsdagens finale i serieligaen i fotball.

  Tittelvinneren ble kåret på AEK Arena i Aten. Oppgjøret hadde få sjanser, og i den greske kveldsvarmen gjorde lagene det vanskelig for hverandre. Kampen gikk til ekstraomganger, hvor Olympiakos skåret.

  Ligaen er lavest rangert av Uefas tre europacuper. Den ble opprettet foran 2021/22-sesongen. (NTB)

 • Nok en nedtur for Glimt – klarte kun uavgjort mot Sandefjord

  Med 1-1 hjemme mot Sandefjord ble det nok et lunkent resultat for Bodø/Glimt i eliteserien. De to foregående kampene har endt med bortetap mot HamKam og uavgjort hjemme mot KFUM i forrige kamp.

  Sandefjord gikk først opp i føringen etter 35 minutter. Eman Markovic. Sandefjord-spilleren fikk ballen da han stod umarkert ute til høyre i Glimts boks og sendte den inn i nettmaskene.

  Det så lenge ut til at Sandefjord skulle ta med seg ledelsen til pause, men inne i overtiden i førsteomgang ble det dramatikk.

  Kasper Høgh ropte på straffespark etter at han ble hektet av Sandefjord-spiller Christopher Cheng inne i sekstenmeteren. Etter en VAR-sjekk ble det dømt straffe til de gulkledde, og den banket Albært Grønbek i mål.

  Trener Hans Erik Ødegaard og hans menn i Sandefjord stod med tre strake tap i eliteserien før uavgjort-kampen mot Glimt og befinner seg helt på bunnen av tabellen. Bodø/Glimt på sin side leder serien med 24 poeng.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Keepertabbe og drømmemål: Brann sikret seier ni minutter på overtid

  Fra straffemerket på overtid av overtiden sørget innbytter Joachim Soltvedt for 2-1 til Brann hjemme mot Kristiansund i Eliteserien onsdag.

  Etter 37 minutter sendte Brann-kaptein Sivert Heltne hjemmelaget opp til 1-0 med en lekker volley i krysset. Men etter 68 minutter utlignet KBK. Ruben Altes frispark gikk forholdsvis rett på Mathias Dyngeland i Brann-målet, men keeperen rotet det til, og da stod det 1-1 i Bergen.

  Men hele seks minutter på overtid fikk Brann straffespark. Innbytter Soltvedt var sikker, og sørget for 2-1 og seier hele ni minutter på overtid.

  Brann ligger fortsatt på 2. plass i Eliteserien - nå med like mange poeng som Bodø/Glimt. Kristiansund ligger på 13. plass med elleve poeng.

  t1lK7_ojL4Y
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal