Hopp til innhold

Dopingjeger om Bjørgens OL-opplevelse: – Helt utillatelig

Antidoping-lege Inggard Lereim mener det er ubegripelig at prøveglass kan slå sprekker under dopingkontroller i 2018.

Bjørgen

BLE REDD: Marit Bjørgen har fortalt at hun levde i frykt etter at et prøveglass sprakk under en dopingkontroll i Pyeongchang.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er helt utillatelig at sånne ting skjer, sier Lereim til NRK.

Lereim reagerer kraftig på de nye opplysningene om antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang.

Lereim

ERFAREN: Lege og mangeårig antidopingprofil, Inggard Lereim.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den tyske TV-kanalen ARD publiserte søndag en dokumentar som skal vise grove sikkerhetsbrister i Sør-Korea. I etterkant har både Marit Bjørgen og Simen Hegstad Krüger fortalt til NRK at de opplevde at prøveglass slo sprekker under dopingkontroll.

Problemene førte til skjerpede rutiner for langrennslandslaget under mesterskapet.

Lereim, som sitter i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité, kan knapt tro at det faktisk skjedde. Den erfarne legen påpeker overfor NTB at de sprukne prøveglassene dokumenterer en kvalitetsbrist på utstyret, uten at det frikjenner noen av den grunn.

– Det er for meg helt ubegripelig. Jeg har vært sakkyndig i mange rettssaker, hvor sånne ting har vært et tema. Men det ligger ganske langt tilbake i tid. At man opplever sånne ting i dag, er nesten utrolig, sier Lereim til NRK.

Ville vært nervøs som utøver

Vegard Ulvang, som er leder i FIS' langrennskomité, sier at han er skremt av opplysningene som kommer frem i ARDs dokumentar.

Ulvang presiserer at han ikke har mer informasjon enn han har fått gjennom mediene.

– Er det en mangel på vilje til å gjøre noe med dette?

– Nei, jeg opplever at viljen absolutt er til stede, og antidopingarbeidet har gjort kvantesprang siden 90-tallet etter at Wada-koden kom. Viljen til å dømme og håndtere virker å være stor, men når det blir store saker som vi har sett den siste tiden, så er det vanskelig for meg som vanlig tilskuer å forstå hva som egentlig foregår, sier Ulvang.

– Skal ikke skje

Den tidligere langrennsutøveren forteller at de siste sakene har gjort ham betenkt. Hvis han var utøver i dag, ville han vært nervøs for å avgi en prøve.

– Hvor som helst?

– Ja, dette var jo grunnleggende i min tid for 20 år siden, og jeg trodde sånne ting var løst, svarer Ulvang, som kaller Bjørgens historie «helt uforståelig».

Langrennsløpernes problemer med prøveglassene under OL førte til at den daværende landslagslegen grep inn og sørget for at utøverne ikke lukket glassene selv.

Det er vanlig at helsepersonell er med utøverne på dopingtester, men etter OL er langrennslandslaget blitt ekstra forsiktige.

Det forteller medisinsk ansvarlig Øystein Andersen.

Andersen

VIL DOBBELTSJEKKE: Landslagslege Øystein Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man opplever en større sikkerhet med at ting da kan dobbeltsjekkes, sier Andersen til NRK.

Han understreker at utstyret ikke skal svikte under noen omstendighet.

– Under en dopingtest skal det være sikkert. Det skal være sikkert for utøveren, og prosedyren skal være vanntett. Prøveutstyret må være 100 prosent i orden, så det som skjedde i OL, skal ikke skje, sier Andersen.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Argentina vant Copa América - Messi i tårer og byttet ut med skade

  Argentina vant søndagens finale i Copa América. Lautaro Martínez skjøt ballen i mål i andre ekstraomgang. Messi ble skadet og måtte tas av banen.

  Martínez' scoring var kampens eneste, og det ble dermed han som sikret seieren for Argentina i Miami.

  Etter en sen takling i første omgang, måtte seierherrenes stjernespiller Lionel Messi få legebehandling. Han holdt seg for ankelen, men kom seg igjen fort.

  Etter å ha snublet i sine egne bein i andre omgang, ble han byttet ut med Nicolas Gonzalez. En tydelig preget Messi greide ikke å holde tårene tilbake etter at han måtte gå fra banen.

  Det var mange som hadde billett til finalen mellom de to søramerikanske landene. Selve kampen startet med en forsinkelse på hele 45 minutter og ble innledet med kaos. Den argentinske avisen La Nación beskriver gråtende barn, folk som ble dyttet og folk som ikke gadd mer av kaoset ved inngangsporten, og dro hjem.

  Det var ingen ringere enn den colombianske artisten Shakira som sto for underholdningen i den noe utvidede pausen. I stedet for det vanlige kvarteret, så varte den i 25 minutter.

  (NTB)

  XG827mnD878
  Foto: Reuters
 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal