Hopp til innhold

Dopingjeger om Bjørgens OL-opplevelse: – Helt utillatelig

Antidoping-lege Inggard Lereim mener det er ubegripelig at prøveglass kan slå sprekker under dopingkontroller i 2018.

Bjørgen

BLE REDD: Marit Bjørgen har fortalt at hun levde i frykt etter at et prøveglass sprakk under en dopingkontroll i Pyeongchang.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er helt utillatelig at sånne ting skjer, sier Lereim til NRK.

Lereim reagerer kraftig på de nye opplysningene om antidopingarbeidet under OL i Pyeongchang.

Lereim

ERFAREN: Lege og mangeårig antidopingprofil, Inggard Lereim.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den tyske TV-kanalen ARD publiserte søndag en dokumentar som skal vise grove sikkerhetsbrister i Sør-Korea. I etterkant har både Marit Bjørgen og Simen Hegstad Krüger fortalt til NRK at de opplevde at prøveglass slo sprekker under dopingkontroll.

Problemene førte til skjerpede rutiner for langrennslandslaget under mesterskapet.

Lereim, som sitter i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité, kan knapt tro at det faktisk skjedde. Den erfarne legen påpeker overfor NTB at de sprukne prøveglassene dokumenterer en kvalitetsbrist på utstyret, uten at det frikjenner noen av den grunn.

– Det er for meg helt ubegripelig. Jeg har vært sakkyndig i mange rettssaker, hvor sånne ting har vært et tema. Men det ligger ganske langt tilbake i tid. At man opplever sånne ting i dag, er nesten utrolig, sier Lereim til NRK.

Ville vært nervøs som utøver

Vegard Ulvang, som er leder i FIS' langrennskomité, sier at han er skremt av opplysningene som kommer frem i ARDs dokumentar.

Ulvang presiserer at han ikke har mer informasjon enn han har fått gjennom mediene.

– Er det en mangel på vilje til å gjøre noe med dette?

– Nei, jeg opplever at viljen absolutt er til stede, og antidopingarbeidet har gjort kvantesprang siden 90-tallet etter at Wada-koden kom. Viljen til å dømme og håndtere virker å være stor, men når det blir store saker som vi har sett den siste tiden, så er det vanskelig for meg som vanlig tilskuer å forstå hva som egentlig foregår, sier Ulvang.

– Skal ikke skje

Den tidligere langrennsutøveren forteller at de siste sakene har gjort ham betenkt. Hvis han var utøver i dag, ville han vært nervøs for å avgi en prøve.

– Hvor som helst?

– Ja, dette var jo grunnleggende i min tid for 20 år siden, og jeg trodde sånne ting var løst, svarer Ulvang, som kaller Bjørgens historie «helt uforståelig».

Langrennsløpernes problemer med prøveglassene under OL førte til at den daværende landslagslegen grep inn og sørget for at utøverne ikke lukket glassene selv.

Det er vanlig at helsepersonell er med utøverne på dopingtester, men etter OL er langrennslandslaget blitt ekstra forsiktige.

Det forteller medisinsk ansvarlig Øystein Andersen.

Andersen

VIL DOBBELTSJEKKE: Landslagslege Øystein Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man opplever en større sikkerhet med at ting da kan dobbeltsjekkes, sier Andersen til NRK.

Han understreker at utstyret ikke skal svikte under noen omstendighet.

– Under en dopingtest skal det være sikkert. Det skal være sikkert for utøveren, og prosedyren skal være vanntett. Prøveutstyret må være 100 prosent i orden, så det som skjedde i OL, skal ikke skje, sier Andersen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal