Hopp til innhold

Landslagslege avslører OL-drama – flere prøveglass slo sprekker

Daværende landslagslege Petter Olberg forteller at norske lanngrennsutøvere opplevde så store problemer med prøveglass under OL at han selv måtte kvalitetssikre dem.

Olberg

ERFAREN: Petter Olberg var landslagslege for kombinertløperne i ti år før han fikk ansvaret for langrennsløperne i tre år.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har aldri opplevd noe sånt før. Jeg har vært med på dopingkontroller i mesterskap i mange år, og aldri opplevd det tidligere, sier Olberg til NRK.

Mandag fortalte Marit Bjørgen at hun opplevde at et prøveglass sprakk under OL i Pyeongchang. Historien kommer i kjølvannet av tyske ARDs dokumentar, som viste grove sikkerhetsbrister i antidopingarbeidet under OL.

Olberg var lege for langrennslandslaget i Sør-Korea, og han forteller at det norske laget opplevde problemer med flere urin- og blodglass under lekene.

– Det ble såpass omfattende at jeg til slutt, i mot vanlig råd, valgte å lukke alle glassene for å være sikker på at det ikke ble noen skader på dem, sier Olberg.

– Ble stresset

Landslagslegen påpeker at forsøk på å merke en prøve anses som juks, og derfor var han veldig opptatt av at skadene ikke skulle oppfattes som forsøk på å merke prøven.

Rutinene ble endret underveis i mesterskapet, forteller Olberg.

– Vi måtte ta i bruk et nytt prøve-kit (utstyr). Det betyr at det blir nye koder på prøvene, og man må skrive en forklaring. Og så måtte vi legge om rutinene, så ingen utøvere lenger kunne avlevere disse prøvene selv. Jeg, eller en fysioterapaut, måtte være med for å påse at det ikke var skader på glassene, så det ikke kunne oppfattes som at vi hadde prøvd å tukle med prøvene, forklarer Olberg.

Ved blodprøver skal du høre en klikkelyd når du lukker glasset og så dra tilbake, forklarer Olberg. Men problemet var, ifølge landslagslegen, at tennene på undersiden av glasset knakk hvis du gjorde det litt for hardt.

– De (utøverne) ble stresset av det. Det gjelder deres sikkerhet at utstyret er i orden, og at de ikke kan manipuleres, eller ødelegges eller merkes på noe vis. Når du ser at det bare er å dra til litt ekstra, så sprekker det, så blir de usikre. Derfor ble det også sendt inn kommentarer fra oss de gangene dette skjedde, sier Olberg.

Leverte dobbel prøve

Simen Hegstad Krüger, som tok to OL-gull og ett -sølv, var også blant utøverne som opplevde problemer.

Krüger mener det var blodglasset som slo sprekker.

– Jeg strammet til muligens litt for hardt. Det skal jo egentlig ikke være noe problem. Så da var jeg egentlig usikker på om den var tilstrekkelig forseglet. Så for sikkerhets skyld skrev vi det ned samtidig som vi leverte prøven. Også ba jeg om å få ta en ny i tillegg, så jeg leverte dobbelt opp, sier Krüger til NRK.

Høydesamling med skilandslaget

BLE VARSOM: Simen Hegstad Krüger forteller at også han opplevde problemer med prøveglass under OL.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Langrennsløperen forteller at han sammen med landslagslegen sjekket prøvene grundigere etter hendelsen.

Han opplevde ikke noen andre problemer resten av mesterskapet.

– Jeg vil tro, med bakteppet fra Sotsji, at de ville være veldig nøye på sikkerheten under Pyeongchang. Så det er litt skremmende det man leser om, men annet enn det jeg opplevde med sprekken i glasset, så registrerte ikke jeg noen andre sikkerhetsbrister under OL i forbindelse med dopingkontrollene, sier Krüger.

Professor og Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen representerte Den internasjonale olympiske komité (IOC) under OL og har bekreftet utfordringene med prøveglassene.

Olberg forteller at det var et møte med Engebretsen i Pyeongchang hvor de forklarte situasjonen.

– Når de også hørte at vi hadde levert skriftlige avhandlinger etter prøvene, og fikk sett på dem, så følte de seg fornøyd med at vi hadde gjort alt vi kunne gjøre i forhold til dette, sier Olberg.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal