Hopp til innhold

Disse bildene overrasker – NRK-ekspert mener det bør kopieres

Ingenting har blitt som Marte Olsbu Røiseland hadde sett for seg denne sesongen, men i sofaen med verdenscupen på TV fikk hun innfallet som har sikret ny jubel i VM i Oberhof.

Da alt buttet og ikke gikk veien i høst, klarte de siste års suverent beste skiskytter å finne et nytt område å utvikle seg på.

For når hun selv ikke gikk verdenscuprenn, satt hun som oss andre og så rennene på TV.

Fra sofaen på Lillehammer innså hun at hun kunne spare noen sekunder på standplass. Rett og slett ved å bruke mindre tid fra hun setter beina på matta til hun har avfyrt første skudd.

Med det har hun gitt seg selv noen få sekunders forsprang, men nok til å avgjøre en potensiell medaljekamp.

– Jeg satt hjemme før jul og så at her kan jeg ta noen sekunder. Vel vitende om at jeg ikke kom til å være i min beste form når jeg skulle gå verdenscup igjen. Så skulle jeg ta noen sekunder så var det der. Det har funka, forteller Røiseland.

Og det har det virkelig for Røiseland har allerede sikret seg gull på blandet stafett, bronse på jaktstarten og gull på parstafetten i VM i Oberhof.

Germany Biathlon World Cup

FORSPRANG: Endringen har gitt Røiseland 2,5 sekunders forsprang per serie på konkurrentene så langt denne sesongen.

Foto: Matthias Schrader / AP

Ekspert overrasket

For tallenes tale viser at Røiseland denne sesongen bruker 2,5 sekunder kortere tid til førsteskudd enn konkurrentene på normaldistanse og sprint. I førstnevnte øvelse betyr det at Røiseland har et forsprang på 10 sekunder bare ved å bruke kortere tid til førsteskudd – og 5 sekunder på sprint.

– Når vi vet at avstanden mellom første og andreplass på sprint er i snitt 11,6 sekunder, så skjønner vi at dette kan være med på å avgjøre pallplassene i VM, forklarer NRKs ekspert Harri Luchsinger.

Og tendensen har fortsatt i VM og på jaktstarten sparte hun tre og 5,5 sekunder til sine nærmeste konkurrenter om pallplassen, Denise Herrmann-Wick og Ingrid Tandrevold.

Også på parstafetten hentet Røiseland sekunder til konkurrentene før det første skuddet da hun ga Johannes Thingnes Bø et perfekt utgangspunkt før sisteetappen.

NRK-eksperten har forsket på området og funnet ut at det skiller lite mellom toppløperne og resten av feltet på skytetid.

– Her er det potensial til å rykke fra og skaffe seg et forsprang. Vi ser nå at Wierer og de franske skiskytterne har litt fokus på skytetid. Når vi ser at man kan tjene inn nesten en halv strafferunde på det første skuddet er det overraskende at flere ikke har gjort dette før, forteller Luchsinger.

Røiseland er godt fornøyd med at hun har klart å knappe inn tid på standplass.

– Tidligere i karrieren var jeg kanskje en litt raskere skytter enn det jeg har vært de siste årene. Spesielt i fjor skjøt jeg med veldig god sikkerhet og hadde også en gultrøye å forsvare. Det bar litt preg av det på skytinga. Jeg savna litt den offensiviteten i år, sier Røiseland.

Les også Nytt tilbakeslag for Røiseland: – Veit ikkje når kroppen vil fungere igjen

Landslagsamling skiskyting

Innrømmer risiko

Bak forbedringen ligger det ikke store endringer og masse treningstimer, men et fokus på å være mer effektiv. Og som tallene viser, rett og slett å bruke kortere tid fra hun kommer inn til standplass til første skudd er avfyrt.

– Det er en plass jeg så i fjor at var der jeg tapte mest tid, så det er en motivasjon som har ligget der i hele år. Jeg har egentlig bare vært litt mer effektiv på standplass gjennom sommeren og høsten, forklarer Røiseland.

Men i det ligger det også en risiko, ifølge trener Grubben.

– Det handler om at man gjennomfører det første skuddet uten så mye sikkerhetsmargin. Hun må skyte med mer puls og bevegelse i børsa. Det må trenes på slik at du er komfortabel med det i konkurranse, men er mest et mentalt grep for å være trygg nok til å skyte uten marginen, forklarer den mangeårige personlige treneren.

– Da må hun skyte godt nok teknisk til å treffe blinken likevel, om det ikke er midt i, så i hvert fall trygt nok til å treffe, legger Grubben til.

Lørdag skal Røiseland prøve å sikre norsk jubel på kvinnestafetten fra 15.00 på NRK 1, men skiskytterdagen starter med herrenes stafett 11.45 på samme kanal.

Les også Norges smørere har ertet på seg svenskene: – Over grensen

Sebastian Samuelsson lar seg irritere av sprellene til de norske smørerne

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for epsoden.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal