Hopp til innhold

Nytt tilbakeslag for Røiseland: – Veit ikkje når kroppen vil fungere igjen

Marte Olsbu Røiseland må mest sannsynleg sjå sesongopninga frå tribuneplass.

Landslagsamling skiskyting

TRØBLETE OPPKØYRING: Marte Olsbu Røiseland har nesten ikkje fått trena etter at ho pådrog seg helveteseld i september.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det fungerte ganske greitt i Ruhpolding for tre–fire veker sidan, men etter det gjekk det litt tyngre igjen og eg har eigentleg starta på nytt igjen no, fortel OL-dronninga frå Beijing-leikane.

I midten av september måtte ho stå over NM i rulleskiskyting med helveteseld. I dei fleste tilfelle går infeksjonen over av seg sjølv i løpet av nokre veker, men Olsbu Røiseland slit framleis etter sjukdommen.

– Det har vore vanskeleg. Eg har vore frisk lenge frå helveteseld, men kroppen har ikkje fungert. Eg har vore sliten og hatt vondt i hovudet, og hatt etterverknader av helveteselden, fortel ho til NRK.

Sjølv om alle blodprøver har vore bra, så har ikkje kroppen hennar kjenst bra, og for kort tid sidan førte problema til eit nytt tilbakeslag.

– Sjølv om eg hadde ein veldig forsiktig opptrappingsplan sist, så byrja eg kanskje litt for hardt, som gjorde at eg måtte byrje på nytt igjen. Akkurat no har eg ikkje tid til å byrje på nytt, viss eg skal ha håp om å kjempe om medalje i VM i Oberhof, seier ein litt småstresset 31-åring.

Les også Fryktar smell etter marerittsommar: – Må ta små steg

VM i skiskyting i Anterselva

– Ikkje noko å stille opp med

For med 26 dagar igjen til verdscupopninga i Kontiolahti må Røiseland framleis trene lite og med låg intensitet.

– Eg må ta det forsiktig, lytte til kroppen og ta den tida eg treng. Det blir spennande for eg veit ikkje kva måte kroppen reagerer på hardøkter. Eg må vere sikker på at eg er hundre prosent og at kroppen responderer bra før ein går verdscup, forklarer ho.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni

DRONNING: Vi har vorte vant til å sjå Olsbu Røiseland med gull rundt halsen, men no byrjar ho å få dårleg tid.

Foto: Heiko Junge / NTB

Derfor ser det no ut til at den nasjonale sesongopninga på Sjusjøen i midten av november ryk.

– Eg trur ikkje eg har noko å stille opp med i det heile. Når du går konkurranse, da går du maks. Det er eg ikkje i nærleiken av, seier Røiseland.

Det bekreftar trener Roger Grubben.

– Forma per dags dato er ikkje god. Ho er et stykke unna nå og er langt unna å konkurrere på et nivå ho er kjent av. Men ting kjem til å skje kjapt når ho begynner å trene normalt, meiner Grubben.

Ho trener nå på lav intensitet og må først køyre nokre terskeløkter før ho kan sjå mot konkurranse, men håpet heng framleis i ein tynn tråd for verdscupstarten.

– Viss alt fungerer bra og øktene no framover blir bra, trur eg at eg kan rekke Kontiolahti. Og så er eg fullt klar over at helsa kjem først, legg ho til.

Les også Skiskyttarforbundet fortviler over nye ammunisjonsreglar: – Rekrutteringa kan stoppe heilt opp

Skiskyting

Stor uvisse

For akkurat no er helsesituasjonen veldig usikker for Frolands-jenta. Opp gjennom karrieren har ho takla fleire skade- og sjukdomsperiodar, men helveteselden skil seg ut – i negativ forstand.

– Denne har kanskje vore den vanskelegaste så langt. Det har vore vanskeleg å ha noko tidsperspektiv på det, og vite når eg kan byrje å trene igjen og når kroppen fungerer igjen, fortel Røiseland og fortel om det verste scenarioet:

– Ein veit ikkje hundre prosent når kroppen vil fungere igjen, sjølv om eg har trua på det. Det har eg ikkje fått testa enno. Den uvissa har vore vanskeleg denne hausten her.

Etter at NRK publiserte denne saka, tok Røiseland kontakt og understrekte at ho meinte at det er eit spørsmål om «når» og ikkje «om», som hun først sa. NRK har difor endra sitatet til «når».

VM i skiskyting i Anterselva 2020

HÅP: Olsbu Røiseland håpar på ny VM-suksess når meisterskapen blir arrangert i heimlandet til ektemannen og landslagstrenar for Tyskland, Sverre Olsbu Røiseland.

Foto: Berit Roald / NTB

– Viss kroppen ikkje blir som før igjen, korleis vil det vere?

– Det er ein tanke eg ikkje har tenkt på i det heile. Det er litt typisk meg å vere veldig optimistisk og positivt innstilt og går for at dette skal bli bra. Om det då viser seg å ikkje gjere det, så har eg ingen plan B, fortel den store skiskyttaren i fjor.

Ho legg med andre ord alt i potten på at ho skal komme i god form til VM.

– Situasjonen har eg aldri vore i før

For i februar kjem det store høgdepunktet i sesongen der ho skal kjempe om gull på ektemannen Sverre Olsbu Røiseland og hans tyske stjerners heimebane, Oberhof.

Sjølv om ho seier at ho aldri har vore så dårleg trena i slutten av oktober som ho er no, har Røiseland tru på VM-suksess.

– Den situasjonen har eg aldri vore i før, men eg håpar eg har eit grunnlag og at eg kanskje kan bruke dei erfaringane eg har, fortel ho.

– Det er renna frå jul og fram til VM som blir viktig for min del og så håpar eg at eg finn nokre lure triks i erma som gjer at eg kjem i bra form. Eg har framleis veldig trua på det, understrekar Olsbu Røiseland.

Det har også trenaren hennar.

– Ho er utruleg flink til å takle motgang. Ho har takla å slutte å springe, operasjon av blindtarmen og mykje tidleg i karrieren. De siste årene har vore utrulege, og vi må tole litt utfordringar også. Nå er det ein ny utfordring, som vi sjølvsagt ikkje ønsker, men det gir også motivasjon når det butter, avsluttar Grubben optimistisk.

Les også Full oversikt over hele TV-vinteren: Her er alle tidspunktene du trenger i vinter

Ragne Wiklund, Jarl Magnus Riiber, Johannes Høsflot Klæbo, Aleksander Aamodt Kilde, Tiril Eckhoff og Maren Lundby

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal