Hopp til innhold
Kommentar

En blandet fornøyelse

Langrenn er den eneste av de store vintersportene som ikke har fulgt med i tiden og innført kjønnsblandede konkurranser i mesterskap. Kanskje er det fordi de vet hva det sannsynligvis vil bety: De tradisjonsrike stafettene må bort.

Stafettlaget i 2021

NORSK JUBEL: Bør stafettene kuttes fra programmet? Her er VM-laget fra 2021: Johannes Høsflot Klæbo (fra venstre), Hans Christer Holund, Emil Iversen og Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den første søndagen i VM i Planica kunne vært den perfekte markering av at skisporten har skjønt at den må forandre seg for å holde seg relevant også i fremtiden.

Kombinert har for første gang blandet lagkonkurranse i VM, altså med kvinner og menn på samme lag.

Senere på dagen skal hopperne ut i samme konkurranseform. I hopp var dette VM-øvelse allerede i Val di Fiemme i 2013, da Maren Lundby, Tom Hilde, Anette Sagen og Anders Bardal tok 4.-plassen for Norge.

Blandet lagkonkurranse hopp 2013

BLANDET LAG: Tom Hilde, Anette Sagen, Maren Lundby og Anders Bardal ble nummer fire i VM i 2013.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I løpet av søndagen er det også to langrennsøvelser, begge i lagsprint. Én for kvinner – og én for menn. Men ikke sammen.

Lagsprint er langrennssportens nyeste øvelse.

Men siden den kom på VM-programmet i 2005, har det skjedd altfor lite når det gjelder utvikling av formater.

I stedet blinker varsellampene stadig sterkere for den internasjonale oppslutningen om sporten vi nordmenn elsker så høyt.

Derfor er det enda mer pussig at ikke de ansvarlige i Det internasjonale Skiforbundet, FIS, har gjort mer for å tilpasse sporten til det som ellers er den åpenbare trenden i vintersportene: Flere kjønnsblandede konkurranser.

Av sju nye øvelser som ble introdusert til OL i Beijing i fjor, var fire blandet-øvelser. I kortbaneskøyter, hopp, snøbrettcross og fristil. Ingen i langrenn.

Langrenn holder på sitt. Og konservatismen kan ha sin pris.

Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo

LAGSPRINT: Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo vant VM-gull på lagsprinten i 2021.

Foto: Lise Åserud / NTB

Olympiske tegn i tiden

For følger man ikke tidens trender, altså slik IOC mener de skal være, kan det snart få konsekvenser.

Langrenn er allerede under et kritisk blikk fra OL-sjefene. Den manglende viljen til utvikling, kombinert med at det deles ut for mange gull til for få nasjoner.

Med Russland også ute på ubestemt tid, vil dette bli enda tydeligere – og lettere å endre. Langrennssportens olympiske appell er rett og slett på vei til på bli for smal. Da får det snart konsekvenser.

En arbeidsgruppe ledet av vår daværende skipresident Erik Røste kom i fjor med en rapport til FIS-styret om skisportens fremtid.

Les også Russlands siste olympiske feilskjær

Vladimir Putin Kamila Valijeva

En av de tydeligste anbefalingene var innføringen av flere blandet-stafetter i langrenn.

Uten voldsom respons. Så langt har man bare fått en eneste, under verdenscupen på Beitostølen. Det blir en til i Falun i mars.

Men dette er langt fra nok.

Blandet-stafettene må på mesterskapsprogrammet i langrenn – og de må det fort.

Fordi det appellerer til flere nasjoner – og skaper en ny og mer uforutsigbar dynamikk.

Hopp har skjønt det. Kombinert har skjønt det.

Og for å ta det ut av den rent nordiske skisfæren: Skiskyting har skjønt det lenge.

Verdenscup langrenn på Beitostølen: Langrenn mixed stafett

BLANDET STAFETT: Lotta Udnes Weng, Silje Theodorsen, Mikael Gunnulfsen og Simen Hegstad Krüger vant blandet-stafetten i verdenscupen i langrenn på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skiskyting under utvikling

Også skiskytingen sliter med en iboende blanding av konservatisme og grådighet. For også her er konkurranseprogrammet altfor tettpakket, slik vi så det i det nyss avsluttede VM i Oberhof.

Men skiskytingen var tidlig ute med å innføre jaktstarter og fellesstarter og fulgte opp med blandet stafett, hvor de i tillegg fikk de beste til å delta nesten umiddelbart.
Slikt skaper utvikling.

Den siste nyvinningen er parstafetten, som Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø vant for Norge i Oberhof.

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland

PARSTAFETT: Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland vant parstafetten i VM i Oberhof.

Foto: Javad Parsa / NTB

Et umiddelbart, passe kortfattet og særdeles lettfattet konsept, hvor mange nasjoner kan hevde seg – og som ikke minst er som skapt for moderne, rastløse TV-seere.

Så må også skiskyttersporten snart ta stilling til hva som må ut.

De bør uansett gjøre jaktstarten mer reell, ved å droppe å dele ut dobbelt sett medaljer der og på sprinten.

Det naturlige valget der etter vil være normaldistansene, altså 15 og 20 km.
Men kanskje er de tradisjonelle stafettene et mer fornuftig offer. De er tidkrevende – og med fire løpere fra hver nasjon skiller de veldig mellom de beste og nest beste.

For å bruke et eksempel fra VM:

  • I stafetten for kvinner var det 16 deltagerland. 9 av disse var innenfor 5 minutters avstand etter vinneren Italia i mål, bare 4 innenfor 2 minutter.
  • I blandet-stafetten var det 26 deltagerland. 18 av disse var innenfor 5 minutters avstand fra vinneren i mål, mens hele 7 av disse var under 2 minutter bak Norge.
  • I parstafetten er tallene enda tydeligere. 27 startet, 21 var innenfor 5 minutter, 8 innenfor 2.

Det sier seg selv at dette er mer attraktivt for arrangører som vil selge produktet til flere nasjoner.

Og en av de mest umiddelbare utfordringene for IOC er at antall øvelser må begrenses, både i sommer- og vinterlekene.

Da er 12 gull i langrenn, som i Beijing, på sikt for mye. Noe må ut.

Stafettenes sorti

Derfor er stafettene den øvelsen som blir mer og mer aktuell å kutte ut når det nærmer seg nye OL. IOCs ord er veldig snart lov, uansett hvilken sport man snakker om. I alpint forsvinner de meget TV-vennlige parallell-disiplinene fra alle mesterskap etter at ringenes herrer bestemte at de ikke ville ha disse disiplinene i neste vinter-OL i Italia i 2026.

For oss nordmenn smerter tanken på å fjerne stafettene mer enn noe annet. Men det kan altså bli realitetene, når kravet om fornyelse blir enda mer påtrengende.

For å se litt på tallene fra OL i Beijing, så var det bare 15 startende land i langrennsstafetten for menn. Kun 3 av disse var innenfor 2 min bak vinneren.

Paralell slalom

FORSVINNER: Parallellslalåm forsvinner fra OL.

Foto: Torstein Boe / AP

I lagsprinten var det til sammenligning 25 nasjoner til start. Øvelsen er da også den mest populære av alle blant TV-seere internasjonalt.

Ett resultat av den nevnte rapporten til Erik Røste og hans gruppe har vært å standardisere stafettdistansene for begge kjønn.

Dette har gjort at også mennene har gått 4 x 7,5 km i verdenscupen. Med det åpenbare resultat at det har blitt jevnere i toppen.

Men enda jevnere blir det når man får innført blandede stafetter også i langrenn, langt på overtid.

Tanken på et VM i Trondheim om to år uten tradisjonelle stafetter er for mange uutholdelig.

Men det man mest av alt bør ønske, er at et VM i Norge gir optimisme for skisportens fremtid. Da er det en lav pris å betale at stafett ikke lenger bare er stafett.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal