Dette skjer i fotball-EM i dag: Gruppefinale og skjebnekamp

Alt står på spill når gruppe A skal avgjøres i kveld.

Tyrkias İrfan Kahveci, Sveits' Granit Xhaka, Wales' Gareth Bale og Italias Manuel Locatelli.

MYE PÅ SPILL: Tyrkias İrfan Kahveci, Sveits' Granit Xhaka, Wales' Gareth Bale og Italias Manuel Locatelli avbildet tidligere i EM.

Foto: AFP

Dagens kamper:

18.00: Sveits - Tyrkia (TV 2)

18.00: Italia - Wales (TV 2)

Dagens snakkiser:

 • Italia er allerede sikret en plass i sluttspillet, men bak dem er det meste uavklart. Det ligger derfor mye i potten for både Tyrkia, Sveits og Wales i kveld.
 • Gareth Bale har i et intervju før kampen sagt at han tror på romvesen, og at han forsøker å få lagkameratene til å bli troende. Det gjenstår å se om det kan hjelpe Wales til gruppeseier.
 • Spania må tåle hard kritikk etter gårsdagens voldsomme sjansesløseri mot Polen.

Sveits -Tyrkia

Både Sveits og Tyrkia lever farlig i gruppe A. Tyrkia har tapt for både Italia og Wales, mens Sveits klarte uavgjort mot waliserne. Det betyr at Tyrkia maks kan bli nummer tre i gruppa, men da må Sveits slås i Baku i kveld. Der har de publikum i ryggen, men det er spørs om det holder for å kapre plassen som kan gi videre avansement.

Merih Demiral

FORTVILER: Merih Demiral og resten av det tyrkiske laget har feilet hittil i mesterskapet.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / AFP

De fire beste gruppetreerne går videre til sluttspillet, i tillegg til nummer én og to i hver gruppe.

– Det er vinn eller forsvinn for Tyrkia. Det er håp for dem, selv om det ser fryktelig tynt ut. De må revansjere seg, sier NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

Sveits ligger litt bedre an etter poeng mot Wales, men heller ikke de har hele EM-skjebnen i egne hender. Stjerneskuddet Breel Embolo og resten av laget trenger hjelp av Italia for å kapre andreplassen i gruppe A. Wales-tap og Sveits-seier gjør at begge lagene havner på fire poeng, men sistnevnte har også en betydelig dårligere målforskjell å rette opp i. Den kan fort bli helt avgjørende, enten for å rykke opp til trygg plassering i gruppa, eller med tanke på å havne blant de fire beste treerne.

– Sveits er fort videre med en seier, så dette blir interessant. Dette kan fort bli den mest morsomme kampen i kveld, med to lag som må vinne, spår Torp.

Italia - Wales

Italia er allerede videre til sluttspillet, og Torp tror derfor landslagssjef Roberto Mancini vil forandre på laget før kveldens oppgjør mot Wales.

– Det vil nok bli mye endringer, og det er derfor vanskelig å si hva slags kampbilde vi får. Federico Chiesa er en spiller som fort kan få tillit fra start, tror Torp.

Carl Erik Torp, NRK-ekspert

NRK-EKSPERT: Carl Erik Torp-

Foto: Espen Solli / NRK/TV 2

– Den elleveren Italia har spilt med har sett enormt bra ut, og jeg vil tro at de som kommer inn, stiller med en voldsom energi og lyst til å vise seg fram, fortsetter NRKs ekspert.

Wales står med fire poeng før kveldens kamp. Det innebærer at de med seier over Italia faktisk vinner hele gruppa. Likevel kan de også havne på den farlige tredjeplassen, dersom de går på en kjempesmell mot Italia, samtidig som Sveits slår Tyrkia.

Her står det altså mye på spill.

– Wales vil nok ligge litt lavt for spare litt krever og tette igjen, og forsøke seg på noen kontringer, sier Torp.

Siste nytt

 • God start for Tomasgaard

  Herman Tomasgaard seilte inn til 3.-plass i første OL-seilas i Laser-klassen. Dermed fikk han en god start på den olympiske regattaen.

  Tomasgaard var nummer seks av de 35 deltakerne ved første bøye, men seilte seg raskt opp til tredjeplassen og beholdt den til mål. Han kom inn 1.22 minutt etter den franske vinneren Jean Baptiste Bernaz, mens finske Kaarle Tapper ble nummer to.

  Det skal gjennomføres ti seilaser for jolleseilerne før de beste går videre til medaljeseilasen. Laser-seilerne skal i aksjon en gang til søndag. (NTB)

  Tokyo Olympics Sailing
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Watndal helt i toppsjiktet

  Erik Watndal står med 74 av 75 mulige treff etter første dag av OL-kvalifiseringen i skeet. Dermed er han i toppsjiktet.

  I 33 stekende varmegrader virket Watndal sikker som få på de første 25 skuddene. Deretter ble det en bom på den andre serien, mens elektrikeren fra Moss fikk ned alle igjen på den tredje og siste serien for dagen.

  Watndal slengte hånden i været da han var ferdig med den siste stasjonen for dagen.

  50 skudd mandag formiddag norsk tid avgjør om det blir finaleplass.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Uvær flytter ro-øvelser

  Dårlig værvarsel for de neste dagene har ført til nye endringer i roprogrammet for OL. Det får betydning for alle de tre norske båtene.

  Alle tirsdagens øvelser er flyttet til onsdag eller torsdag. Det fører til flere forskyvninger i programmet, slik at noen øvelser flyttes fra onsdag til torsdag, noen fra torsdag til fredag.

  Are Strandli og Kristoffer Brun må vente til onsdag med å ro semifinale i dobbeltsculler lettvekt, mens Kjetil Borchs semifinale i singlesculler skyves fra onsdag til torsdag. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal