Hopp til innhold

Dette skjer i EM i dag: Forventer fransk fyrverkeri

NRK-ekspertene har ulike forventninger til EM-kveldens første kamp, men de er fullstendig samstemte om hvem som går videre fra den siste.

STJERNER: Frankrike nevnes ofte som én av de aller største favorittene til å vinne hele mesterskapet.

STJERNER: Frankrike nevnes ofte som én av de aller største favorittene til å vinne hele mesterskapet.

Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Dagens kamper

18:00 Kroatia – Spania (NRK)

21:00 Frankrike – Sveits (TV 2)

Dagens snakkiser

 • Gårsdagens EM-kveld bød på aldri så liten sjokk-exit da både VAR og Tsjekkia stjal overskriftene på bekostning av Nederland.
 • For første gang i Spanias historie har de bommet på fem strake straffespark. Det er derfor grunn til å tro at Luis Enriques menn kan bli ekstra nervøse dersom åttedelsfinalen mot Kroatia går til straffesparkkonkurranse.
 • Kveldens siste kamp blir det fjerde oppgjøret mellom Sveits og Frankrike i et mesterskap. Aldri har det gått i sveitsernes favør. Kan de klare det i kveld?

Kroatia – Spania

EM-kveldens første åttedelsfinale spilles mellom Kroatia og Spania. Her får vi trolig en skikkelig godbit mellom to lag som begge hadde kniven på strupen før forrige kamp, men taklet presset da det virkelig gjaldt.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp

Foto: Julia Marie Naglestad

– Det er en veldig åpen fotballkamp, tror NRKs ekspert Carl-Erik Torp.

– I utgangspunktet er Spania favoritter, men Kroatia hadde en veldig god fotballkamp i siste gruppespillkamp og så bra ut der, men de har variert mye, fortsetter han.

Ekspertkollega Melissa Wiik-Kovács tviler på at kampen blir så åpen som Torp spår.

– Jeg gleder meg til å se Kroatia-Spania. Spania har ikke helt overbevist med spillet sitt, men med en overbevisende 5–0-seier over Slovakia er de soleklare favoritter, konstaterer hun.

Frankrike – Sveits

I kveldens siste kamp møter Sveits de regjerende verdensmesterne Frankrike. Førstnevnte tok seg videre til åttedelsfinalen etter Xherdan Shaqiri-show i gruppespillets siste oppgjør, men nå får de langt tøffere motstand.

NRKs eksperter er overbevist om at Frankrike kommer til å bryte ned Sveits.

– De kommer til å møte et sveitsisk lag som kommer til å ha høy intensitet, legge seg kompakte og prøve å utnytte de mulighetene, overgangene og dødballene de får. Men Frankrike er så komplette, sier Torp.

Frankrike sikret førsteplassen i «dødens gruppe» etter 1-0-seier over Tyskland, og uavgjort mot både Ungarn og Portugal. Større favoritter enn det «Les Blues» er, går det nesten ikke an å være, skal vi tro Torp.

– Blir de nødt til å slå innlegg, så har de gode spillere i Antoine Griezmann og Karim Benzema som kommer inn i boksen. De håndterer alle kampbilder, mener eksperten.

Melissa Wiik

NRK-EKSPERT: Melissa Wiik-Kovács.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

I likhet med Torp er Wiik-Kovács skråsikker på hvem som sikrer seg en plass i kvartfinalen, og hun anser de som favoritter til å vinne mer enn bare kveldens oppgjør.

– Det er ingen tvil om at det er Frankrike som stikker av med seieren. Men gøy for Sveits å prøve seg i sluttspillet. Det stjernespekka laget til Frankrike kan gå hele veien til finalen, avslutter Wiik-Kovács.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Smitte i den norske troppen – Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard, Elisabeth Slettum og Amalie Iuel løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste