Dette er Ingebrigtsens skrekkscenario – Gjert klar til å kjempe for rettferdighet

TOKYO (NRK): Gjert Ingebrigtsen løper til juryrommet hvis det blir nødvendig, men vil helst at sønnene holder seg unna trøbbel i OL. Det kan ikke Jakob Ingebrigtsen garantere etter å ha sett andre løp i Tokyo.

Ferguson Rotich of Kenya and Jeffrey Riseley of Australia in action as Isaiah Jewett of the United States and Nijel Amos of Botswan

DRAMA: Juryen måtte i aksjon etter at Isaiah Jewett fra USA og Nijel Amos fra Botswana gikk ned for telling i semifinalen på 800 meter.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Nå får du det til å høres ut som jeg ikke gjør annet enn å springe ut og inn av juryrom!

Det er Gjert Ingebrigtsens svar på NRKs oppfordring om å liste opp sine topp tre «jury-opplevelser». Bakgrunnen er de mange kampene trenerfaren har tatt for sine sønner opp igjennom årene.

For mesterskapshistorikken til Ingebrigtsen-brødrene handler ikke bare om edelt metall. Den handler også om knall og fall, diskvalifikasjoner – og tøffe runder med diverse juryer for videre deltakelse.

 • Natt til tirsdag løper Filip Ingebrigtsen i første forsøksheat på 1500 meter kl. 02.05, mens Jakob Ingebrigtsen løper i tredje heat kl. 02.27.
FjofA-H1I4Q

DISKVALIFISERT: Filip Ingebrigtsen mente han fant en åpning på 1500-meteren i Rio, men juryen var av en annen oppfatning.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Mye drama

Gjert Ingebrigtsen i Doha

KLAR TIL KAMP: Gjert Ingebrigtsen på vei ut av juryrommet i Doha under VM i 2019. Han tar gjerne nye runder inn til juryen, men bare hvis han må.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Litt trist

Er du mentalt klar til å ta en ny runde inn der hvis det trengs?

– Jeg er alltid klar til å ta en runde mot ting vi opplever som urettferdighet. Det er vi alltid klar til, sier Gjert Ingebrigtsen.

Men helst vil han altså slippe.

– Vi håper og tror at vi opplever fair idrett og at alt foregår innenfor fornuftige rammer. Det vi har sett litt tendensen til, er at det ikke alltid er sånn, og det synes jeg er litt trist. Det er gjerne i forsøket det er litt bingo med uerfarne folk med. Jeg har ingen topp tre-liste på ugne situasjoner, men jeg håper inderlig at vi ikke havner opp i flere av dem, sier han.

Selv om Gjert Ingebrigtsen mener sønnene noen ganger uforskyldt har havnet i jurysaker, påpeker han at de selv også har mulighet til å gjøre noe med det.

– Det gjelder jo for Filip og Jakob å ikke oppsøke situasjoner som er mer risikofylte enn de trenger å være, for de bør være såpass gode at det skal ikke være nødvendig å oppsøke risiko for å komme seg igjennom forsøk og så videre, sier han.

sUHKrT8Bxgc

VANT TIL TRØBBEL: Jakob og Filip Ingebrigtsen er glad for å ha med seg en far som er klar til å gå i krigen for dem.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jakobs frykt

Men Jakob Ingebrigtsen gir ikke uten videre faren noen garantier om å holde seg unna trøbbel.

– Det er ikke tilfeldig at det er vi som alltid havner i sånne situasjoner, på grunn av at vi til enhver tid kjemper om de posisjonene som vi mener er best og som de andre mener er best, sier han.

OL har imidlertid allerede bydd på vekkere. Juryen har vært aktiv. Det har vært flere diskvalifikasjoner – men også noen anker som har nådd fram.

– Vi har allerede sett at det er mange som har gått i bakken. Spesielt på 800 var det en del uheldige folk. For min del føler jeg det er den største risikoen, og det som jeg frykter mest, hvis noen «hooker» meg eller detter foran, sier Jakob Ingebrigtsen.

I søndagens semifinale på 800 meter gikk to av favorittene, Isaiah Jewett fra USA og Nijel Amos fra Botswana ned for telling. Begge røk ut – men Amos ble gjeninnsatt i finalen etter en klage fra sin nasjon.

Mandag ble Sifan Hassan regelrett felt en runde før mål i forsøksheatet på kvinnenes 1500 meter. På mirakuløst vis vant hun likevel heatet, slik at juryen slapp å rydde opp.

– Klart forsøket er ekstra nervøst, alle kjenner på det, sier Filip Ingebrigtsen.

– Folk kan gjøre litt nervøse ting, at det ikke er så gjennomtenkt, men de får litt panikk inni der. Det er tett, og som Jakob sier byttes det mye på plasser, påpeker han.

BwjqS7w6YTs

TAKLET I SENK: Edina Jebitok fra Kenya holdt bokstavelig talt på å velte Sifan Hassans drøm om tre medaljer i OL.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Sett begge sidene

Jakob og Filip Ingebrigtsen løper sine forsøksheat på 1500 natt til tirsdag. Jakob er blant de største gullfavorittene, Filip i en utfordrerposisjon.

Med utgangspunkt i det du akkurat har lest om, tar ikke Gjert Ingebrigtsen noe for gitt.

– Vi har hatt vanvittig mange kjekke opplevelser, og vi håper jo at oppholdet i Tokyo vil bringe oss flere gode minner. Men det har gått opp og ned, vi har planlagt med gode resultater før og vært på første fly hjem. Vi har sett begge sidene. Så vi skal aldri forskuttere, vi må være så gode vi kan der og da, fastslår han.

Siste nytt

 • Obaidli storspilte mot Follo

  Anniken Obaidli var kampens dominerende spiller da Storhamar inntok tabelltoppen med 35-25 borte mot Follo i eliteserien i håndball for kvinner.

  Anniken Obaidli stoppet på ti fulltreffere i kampen hvor det sto 17-11 ved pause.

  Sola hadde små problemer borte mot Oppsal. Det endte med 34-29. Kaja Horst Haugseng og Kristian Sirum Novak stoppet på sju mål hver, mens Lina Marie Jensen ble Oppsals storscorer med åtte mål.

  Tertnes vant med 35-29 hjemme mot Larvik. (NTB)

 • Ødegaard ikke i Arsenals tropp

  Martin Ødegaard er ikke med når Arsenal møter AFC Wimbledon i 3. runde av ligacupen onsdag 20.45.

  Arsenal-manager Mikel Arteta har valgt å hvile mange av profilene mot klubben fra nivå tre.

  Ødegaard mottok ros fra Arteta etter at han ble matchvinner i helgens kamp mot Burnley.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Anthony Devlin / AP
 • Drømmedebut for Sakor

  Dagen etter at Vajebah Sakor ble klar for Brann, scoret han sitt første mål. Innbytteren trengte litt mindre enn fire minutter på banen for å gjøre seg bemerket da Brann slo Harstad 5–0 i 3. runde av cupen.

  Bergenserne ledet 1–0 mot 4-divisjonslaget til pause etter mål av Mathias Rasmussen. I 2. omgang ble forskjellene mellom topp og bredde synligere. Moonga Simba la på til 2–0, før to raske mål av Aune Heggebø doblet ledelsen til 4–0.

  Sakor fastsatte sluttresultatet til 5–0 i det 71. spilleminutt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal