Hopp til innhold

Gjert etter Jakob-frikjennelse: – Dette har vært helt forferdelig

DOHA/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) får løpe VM-finale på 5000 meter etter at Norges anke ble tatt til følge. Ingebrigtsen kan ikke klandres for manøveren, konkluderer juryen.

INNENFOR LISTEN: Her løper Jakob Ingebrigtsen tre steg innenfor listen på 5000 meter-forsøket.

Jakob Ingebrigtsen bekrefter utfallet selv overfor NRK klokken 22.20.

– Jeg er lettet over at reglementet innimellom funker for de uskyldige. Jeg har alltid følt at jeg ikke har gjort noe galt, sier Ingebrigtsen.

Knut Skeie Solberg

BEVISET: Her holder friidrettsforbundets kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg opp juryens avgjørelse.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

19-åringen møter pressen etter at det har vært fullt kaos og forvirring rundt diskvalifiseringen.

Først ble det kjent at Ingebrigtsen fryktet en diskvalifisering, og da «alle» trodde faren var over, ble Ingebrigtsen diskvalifisert etter en protest mot løpingen innenfor listen (se video øverst i saken).

Plutselig måtte en finaleklar Jakob Ingebrigtsen vende tilbake til stadion for å forklare seg for de tekniske delegatene.

Så vurderte én jury saken før en ny jury vurderte saken på nytt.

Juryen begrunner frikjennelsen med at Ingebrigtsen løper utenfor listen etter å ha vært i kontakt med konkurrenter.

– Det var en blandet følelse da jeg fikk nyheten. Det er jo tungt å løpe, men det er deilig å få gjøre det jeg kom for å gjøre. Få gå på jobb. Det var en feiltagelse, der de som tapte ikke ville tape, mener Jakob Ingebrigtsen.

SE INTERVJUET: Jakob Ingebrigtsen var en lettet mann etter avgjørelsen.

– Vært helt forferdelig

Gjert Ingebrigtsen, Jakob og ansatte fra friidrettsforbundet ventet lenge på at anken ble behandlet av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

LETTET: Gjert Ingebrigtsen.

– Det er jo politikk

Den første ankebehandlingen startet ved 21.00-tiden fredag kveld.

– Han er diskvalifisert. Jeg har bedt om at Jakob skal få lov til å forklare seg, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK klokken 20.25.

NRK møtte Jakob på vei inn til de tekniske delegatene, og 19-åringen var klokkeklar på at han ikke kunne gjort noe annerledes.

– De som taper blir sure og legger inn protest, og så blir du tatt ut av finalen. Det er jo politikk. Og jeg er ikke noe politiker av meg, så det er ikke så mye jeg kan gjøre, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Ingebrigtsen var hele tiden klar på at han ble presset forbi listen da konkurrentene løp «ut og inn».

– Jeg kan ikke gjøre noe med det. Det er opp til folk å bestemme om folk skal få komme til finalen. Jeg har løpt og kommet til finalen. Jeg kan ikke gjøre noe mer det, sier Ingebrigtsen.

– Hva skal du si til dem (juryen)?

– Jeg må si at jeg ikke har tjent på å bli skubba innenfor listen. Det er ikke noe jeg har gjort (frivillig), sier Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen opplyste til NRK rett etter løpet at sønnen stod i fare for å bli disket, men da faren først ble avblåst, kom kontrabeskjeden.

På de offisielle listene ble Ingebrigtsen strøket og markert som diskvalifisert.

Det rådet lenge fullt kaos i Doha, og Jakob Ingebrigtsen måtte blant annet forklare seg for juryen.

Teknisk møte

I MØTER: Friidrettsforbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik gikk inn til møter med tekniske delegater fredag kveld.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Helt sykt

Årsaken til det ble levert en protest mot Ingebrigtsen, var at 19-åringen løp tre steg utenfor banen på den siste runden av 5000-meteren.

Det var trangt om plassen i feltet, og ut fra bildene kan det se ut som om Ingebrigtsen mistet balansen da 19-åringen forserte en konkurrent.

– Det var ikke min skyld, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK like etterpå.

På dette tidspunktet var 19-åringen lettet over at både han og brødrene Filip og Henrik er videre til VM-finale.

Jakob Ingebrigtsen trakk blant annet frem prestasjonen til eldstebror Henrik, som mot «alle odds» sikret en VM-finale tross en svært vanskelig oppladning.

– Ekstremt risikofylt

Det skulle bli dramatisk fra første sekund i Doha. Jakob Ingebrigtsen la seg i kjent stil bak i feltet de første rundene av forsøket.

Men så, etter 1600 meter, skrudde løpefenomenet opp tempoet og la seg tilsynelatende godt plassert i midten av feltet.

19-åringen fikk imidlertid store utfordringer på den siste runden da han altså bestemte seg for å løpe på innersiden av feltet.

Pappa og trener Gjert var imidlertid langt fra fornøyd med løpet rett etter målgang.

– Det var ekstremt risikofylt, kommenterte Gjert Ingebrigtsen.

– Han kunne falt flere ganger. Han springer rotete, sa pappaen.

– Kunne han gjort noe annerledes?

– Ja, herregud, svarte Gjert.

Alle brødrene videre

Sportsnyheter

Fullførte kaos-kamp for tomme tribuner: – Det største sirkuset jeg har sett

Argentina utlignet 16 minutter på overtid. To timer senere ble scoringen annullert for offside, og kampen ble startet opp igjen.

Zhang Yufei

Full doping-ordkrig før OL: – Setter seg selv over resten av verden

23 kinesiske utøvere skal i 2021 ha testet positivt for doping. Nå kaster saken en mørk skygge over OL i Paris.

Canadas kvinnelandslag

Sendes hjem etter OL-skandale: – De som holder på sånn, må straffes

To kanadiere sendes hjem fra OL for å ha spionert på motstanderlaget med drone. NRKs ekspert mener det er mye vanligere å overvåke motstanderen enn folk tror.

Siste nytt

 • Full pott og seier i Ungdomslaget til 20-åring

  Landsskytterstevnet i Steinkjer er for fullt i gang, og onsdag møttes landets beste skyttere på 20 år og yngre til finale.

  Etter kvalifiseringen var det klart for at de 15 beste skulle møtes og kjempe om pokalen i ungdomslaget.

  I finalen var ti av 15 skyttere jenter, og det ble også en jente som gikk seirende ut.

  Julianne Skallerud Brekke fra Råde lå på skive to i finalen. Brekke skjøt strålende og fikk 100 poeng.

  – Det betyr mye, jeg har lagt ned mye jobb i løpet av mange år. Det er veldig stort, sier 20-åringen, som nå kan kalle seg ungdomsmester, til NRK.

  Full pott holdt til seier da Caroline Finnestad Lund (19) på skive én skjøt 99 poeng og ble nummer to.

  Landsskytterstevnet
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Hoelgaard vant i mestertrøya

  Markus Hoelgaard spurtet fra Jimmy Janssens like før mål og sikret etappeseieren på den tredje etappen av sykkelrittet Tour de Wallonie. Det ar Hoelgaards første seier etter at han vant NM-tittelen for en måned siden.

  Seieren er også 29-åringens første proffseier utenfor Norge. Hoelgaard var i utgangspunktet blant Uno-X-lagets antatt sterkeste kort for en god sammenlagtplassering, men har hatt flere uhell.

  På den første etappen falt han 1,1 kilometer før mål, og på den andre tapte han over to minutter etter å ha havnet bak en velt.

  Både lagkameraten Fredrik Dversnes og Team Visma-rytteren Per Strand Hagenes kom inn med et redusert hovedfelt, 43 sekunder bak Hoelgaard.

  Markus Hoelgaard, her fra Arctic Race i 2019.
  Foto: NTB
 • Verdensener i tennis Jannik Sinner trekker seg fra OL i Paris

  Den italienske tennisspilleren Jannik Sinner (22) har blitt nødt til å trekke seg fra OL i Paris på grunn av sykdom.

  Det skriver Sinner selv på X:

  «Etter en god treningsuke startet jeg å føle meg uvel. Jeg brukte et par dager på å trene og under et legebesøk fant vi ut at jeg hadde betennelse i mandlene, og ble sterkt frarådet fra å spille.»

  22-åringen skriver videre at det er en «stor skuffelse å miste lekene, som var én av mine hovedmål denne sesongen».

  Han avslutter med å ønske sine landsmenn lykke til i OL og skriver «Forza Italia».

  Italieneren var regnet som en av de fremste favorittene i singleturneringen ved siden av blant andre Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Casper Ruud.

  Verdensener Sinner har tatt tennisverden med storm de siste to årene. I starten av 2023 var italieneren nummer 15 på verdensrankingen, før en kruttsterk avslutning på året brakte ham helt opp på 4.-plass.

  22-åringen tok med seg momentumet inn i 2024, og i slutten av januar slo han Medvedev i finalen av Australian Open. Siden har det blitt titler i Rotterdam (ATP 500), Miami (Masters) og Halle (ATP 500). Bare Alcaraz (to ganger), Stefanos Tsitsipas og Daniil Medvedev har klart å slå italieneren i 2024.

  Etter Roland-Garros i juni seilet Sinner opp som ny verdensener.

  NRK/NTB

  Jannik Sinner
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal