Hopp til innhold

Gjert etter Jakob-frikjennelse: – Dette har vært helt forferdelig

DOHA/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) får løpe VM-finale på 5000 meter etter at Norges anke ble tatt til følge. Ingebrigtsen kan ikke klandres for manøveren, konkluderer juryen.

INNENFOR LISTEN: Her løper Jakob Ingebrigtsen tre steg innenfor listen på 5000 meter-forsøket.

Jakob Ingebrigtsen bekrefter utfallet selv overfor NRK klokken 22.20.

– Jeg er lettet over at reglementet innimellom funker for de uskyldige. Jeg har alltid følt at jeg ikke har gjort noe galt, sier Ingebrigtsen.

Knut Skeie Solberg

BEVISET: Her holder friidrettsforbundets kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg opp juryens avgjørelse.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

19-åringen møter pressen etter at det har vært fullt kaos og forvirring rundt diskvalifiseringen.

Først ble det kjent at Ingebrigtsen fryktet en diskvalifisering, og da «alle» trodde faren var over, ble Ingebrigtsen diskvalifisert etter en protest mot løpingen innenfor listen (se video øverst i saken).

Plutselig måtte en finaleklar Jakob Ingebrigtsen vende tilbake til stadion for å forklare seg for de tekniske delegatene.

Så vurderte én jury saken før en ny jury vurderte saken på nytt.

Juryen begrunner frikjennelsen med at Ingebrigtsen løper utenfor listen etter å ha vært i kontakt med konkurrenter.

– Det var en blandet følelse da jeg fikk nyheten. Det er jo tungt å løpe, men det er deilig å få gjøre det jeg kom for å gjøre. Få gå på jobb. Det var en feiltagelse, der de som tapte ikke ville tape, mener Jakob Ingebrigtsen.

SE INTERVJUET: Jakob Ingebrigtsen var en lettet mann etter avgjørelsen.

– Vært helt forferdelig

Gjert Ingebrigtsen, Jakob og ansatte fra friidrettsforbundet ventet lenge på at anken ble behandlet av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

LETTET: Gjert Ingebrigtsen.

– Det er jo politikk

Den første ankebehandlingen startet ved 21.00-tiden fredag kveld.

– Han er diskvalifisert. Jeg har bedt om at Jakob skal få lov til å forklare seg, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK klokken 20.25.

NRK møtte Jakob på vei inn til de tekniske delegatene, og 19-åringen var klokkeklar på at han ikke kunne gjort noe annerledes.

– De som taper blir sure og legger inn protest, og så blir du tatt ut av finalen. Det er jo politikk. Og jeg er ikke noe politiker av meg, så det er ikke så mye jeg kan gjøre, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Ingebrigtsen var hele tiden klar på at han ble presset forbi listen da konkurrentene løp «ut og inn».

– Jeg kan ikke gjøre noe med det. Det er opp til folk å bestemme om folk skal få komme til finalen. Jeg har løpt og kommet til finalen. Jeg kan ikke gjøre noe mer det, sier Ingebrigtsen.

– Hva skal du si til dem (juryen)?

– Jeg må si at jeg ikke har tjent på å bli skubba innenfor listen. Det er ikke noe jeg har gjort (frivillig), sier Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen opplyste til NRK rett etter løpet at sønnen stod i fare for å bli disket, men da faren først ble avblåst, kom kontrabeskjeden.

På de offisielle listene ble Ingebrigtsen strøket og markert som diskvalifisert.

Det rådet lenge fullt kaos i Doha, og Jakob Ingebrigtsen måtte blant annet forklare seg for juryen.

Teknisk møte

I MØTER: Friidrettsforbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik gikk inn til møter med tekniske delegater fredag kveld.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Helt sykt

Årsaken til det ble levert en protest mot Ingebrigtsen, var at 19-åringen løp tre steg utenfor banen på den siste runden av 5000-meteren.

Det var trangt om plassen i feltet, og ut fra bildene kan det se ut som om Ingebrigtsen mistet balansen da 19-åringen forserte en konkurrent.

– Det var ikke min skyld, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK like etterpå.

På dette tidspunktet var 19-åringen lettet over at både han og brødrene Filip og Henrik er videre til VM-finale.

Jakob Ingebrigtsen trakk blant annet frem prestasjonen til eldstebror Henrik, som mot «alle odds» sikret en VM-finale tross en svært vanskelig oppladning.

– Ekstremt risikofylt

Det skulle bli dramatisk fra første sekund i Doha. Jakob Ingebrigtsen la seg i kjent stil bak i feltet de første rundene av forsøket.

Men så, etter 1600 meter, skrudde løpefenomenet opp tempoet og la seg tilsynelatende godt plassert i midten av feltet.

19-åringen fikk imidlertid store utfordringer på den siste runden da han altså bestemte seg for å løpe på innersiden av feltet.

Pappa og trener Gjert var imidlertid langt fra fornøyd med løpet rett etter målgang.

– Det var ekstremt risikofylt, kommenterte Gjert Ingebrigtsen.

– Han kunne falt flere ganger. Han springer rotete, sa pappaen.

– Kunne han gjort noe annerledes?

– Ja, herregud, svarte Gjert.

Alle brødrene videre

Sportsnyheter

Kristoffer Velde

Debutant får Norge-sjanse: – Måtte klype meg i armen

Landslagssjef Ståle Solbakken serverte ikke mindre enn fire overraskelser i den ferske landslagstroppen. Det blir satt pris på av debutantene.

Siste nytt

 • Roland-Garros: Nektet å ta belarusisk motstander i hånden

  Med sifrene 6–4 og 6–4 i kvartfinalen mot ukrainske Jelina Svitolina, tok den belarusiske verdenstoer Aryna Sabalenka seg videre til semifinalen av Grand Slam-turneringen i Paris.

  – Hun er en tøff motstander, hun beveger seg godt og det hun har gjort etter fødeselen er utrolig, sa Sabalenka om sin motstander Svitolina, som ble mor i oktober i fjor, til arrangøren.

  Svitolina på sin side ble ikke værende lengre på banen enn nødvendig. Etter at kampen var avgjort, gikk Svitolina rett bort til dommeren og takket for kampen mens Sabalenka sto klar ved nettet og ventet på henne. Dit kom Svitolina aldri.

  Før kampen nektet Svitolina å la seg fotografere sammen med Sabalenka. Belarus har aktivt støttet Russlands invasjon av Ukraina

  Det samme skjedde søndag, da Sabalenka slo ut den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk. Heller ikke hun ønsket å ta Sabalenka i hånden.

  I semifinalen møter verdenstoer Sabalenka den useedede tsjekkeren Karolina Muchova.

  French Open
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Franske medier: PSG-trener Galtier sparkes

  Christophe Galtier (56) er ferdig som hovedtrener i Paris Saint-Germain, melder flere franske medier. Franskmannen fikk lede hovedstadslaget i én sesong.

  Både storavisen Le Parisien og radiokanalen RMC hevder tirsdag å ha kilder på at Galtier har fått sparken. Sportsavisen L'Équipe meldte for flere dager siden at Galtier er ferdig etter sesongen.

  Galtier tok over som PSG-trener etter Mauricio Pochettino for ett år siden. Han ledet klubben til seriegull i det som etter alle solemerker ble hans eneste sesong i hovedstaden. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Manglerud Stars anke avvist – mister eliteserielisensen

  Manglerud Star fratas eliteserielisensen og flyttes ned til 2. divisjon på grunn av klubbens dårlige økonomi.

  Det er klart etter at et utvalg i Norges Ishockeyforbund har avvist klubbens anke.

  Utvalget skriver i avgjørelsen at Oslo-klubben har drevet økonomisk uforsvarlig over tid. De mener klubben ikke vil klare å gjennomføre neste sesong i en av de to øverste divisjonene.

  Oslo-klubben hadde et underskudd på 2,5 millioner kroner i 2022, og så langt i år går klubben 440.000 kr i minus. Klubben har også høy gjeld.

  Nestleder i klubbens styre, Ove Sundelius, sier de var forberedt på avgjørelsen. Nå skal de jobbe seg opp til eliteserien igjen.

  – Vi må snu dette til noe positivt, og bruke anledningen til å bygge oss opp igjen. Vi må gjøre ting riktig fra bunn av slik at dette oppholdet blir så kort som mulig, sier Sundelius

  Manglerud Star flyttes ned i 2. divisjon, som er tredje nivå i norsk ishockey.

  Comet Halden tilbys den ledige plassen i eliteserien.

  (NTB)

  Manglerud Star, Theodor Steen-Gulbrandsen.
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste