Hopp til innhold

Gjert etter Jakob-frikjennelse: – Dette har vært helt forferdelig

DOHA/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) får løpe VM-finale på 5000 meter etter at Norges anke ble tatt til følge. Ingebrigtsen kan ikke klandres for manøveren, konkluderer juryen.

INNENFOR LISTEN: Her løper Jakob Ingebrigtsen tre steg innenfor listen på 5000 meter-forsøket.

Jakob Ingebrigtsen bekrefter utfallet selv overfor NRK klokken 22.20.

– Jeg er lettet over at reglementet innimellom funker for de uskyldige. Jeg har alltid følt at jeg ikke har gjort noe galt, sier Ingebrigtsen.

Knut Skeie Solberg

BEVISET: Her holder friidrettsforbundets kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg opp juryens avgjørelse.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

19-åringen møter pressen etter at det har vært fullt kaos og forvirring rundt diskvalifiseringen.

Først ble det kjent at Ingebrigtsen fryktet en diskvalifisering, og da «alle» trodde faren var over, ble Ingebrigtsen diskvalifisert etter en protest mot løpingen innenfor listen (se video øverst i saken).

Plutselig måtte en finaleklar Jakob Ingebrigtsen vende tilbake til stadion for å forklare seg for de tekniske delegatene.

Så vurderte én jury saken før en ny jury vurderte saken på nytt.

Juryen begrunner frikjennelsen med at Ingebrigtsen løper utenfor listen etter å ha vært i kontakt med konkurrenter.

– Det var en blandet følelse da jeg fikk nyheten. Det er jo tungt å løpe, men det er deilig å få gjøre det jeg kom for å gjøre. Få gå på jobb. Det var en feiltagelse, der de som tapte ikke ville tape, mener Jakob Ingebrigtsen.

SE INTERVJUET: Jakob Ingebrigtsen var en lettet mann etter avgjørelsen.

– Vært helt forferdelig

Gjert Ingebrigtsen, Jakob og ansatte fra friidrettsforbundet ventet lenge på at anken ble behandlet av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

– Dette har vært helt forferdelig. Men jo mer tid som gikk, jo mer sikre var vi på at de ville ta den anken til følge. Jeg bare skyter fra hofta alltid, men så kom det noen som kan regelverket og heldigvis er det tre gutter i finalen. Alle dere smiler, så alle er fornøyde, sier Gjert Ingebrigtsen.

Forbundet ønsket først ikke å gå i detalj i begrunnelsen av anken, men kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg forteller at det til slutt ble avgjørende at Ingebrigtsen flyttet seg etter kontakt med konkurrenter.

Solberg leste høyt fra juryens avgjørelse i pressesonen.

– Grunnen for anken er at han ble dyttet av en annen utøver. Vi ville derfor annullere disken. Juryen har vurdert video og konkludert med at alle steg utenfor streken kommer av kontakt med konkurrenter. Ingen fordeler kom ut av dette. Juryen godkjenner derfor anken, siterer Solberg fra juryens avgjørelse.

LETTET: Gjert Ingebrigtsen.

– Det er jo politikk

Den første ankebehandlingen startet ved 21.00-tiden fredag kveld.

– Han er diskvalifisert. Jeg har bedt om at Jakob skal få lov til å forklare seg, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK klokken 20.25.

NRK møtte Jakob på vei inn til de tekniske delegatene, og 19-åringen var klokkeklar på at han ikke kunne gjort noe annerledes.

– De som taper blir sure og legger inn protest, og så blir du tatt ut av finalen. Det er jo politikk. Og jeg er ikke noe politiker av meg, så det er ikke så mye jeg kan gjøre, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Ingebrigtsen var hele tiden klar på at han ble presset forbi listen da konkurrentene løp «ut og inn».

– Jeg kan ikke gjøre noe med det. Det er opp til folk å bestemme om folk skal få komme til finalen. Jeg har løpt og kommet til finalen. Jeg kan ikke gjøre noe mer det, sier Ingebrigtsen.

– Hva skal du si til dem (juryen)?

– Jeg må si at jeg ikke har tjent på å bli skubba innenfor listen. Det er ikke noe jeg har gjort (frivillig), sier Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen opplyste til NRK rett etter løpet at sønnen stod i fare for å bli disket, men da faren først ble avblåst, kom kontrabeskjeden.

På de offisielle listene ble Ingebrigtsen strøket og markert som diskvalifisert.

Det rådet lenge fullt kaos i Doha, og Jakob Ingebrigtsen måtte blant annet forklare seg for juryen.

Teknisk møte

I MØTER: Friidrettsforbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik gikk inn til møter med tekniske delegater fredag kveld.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Helt sykt

Årsaken til det ble levert en protest mot Ingebrigtsen, var at 19-åringen løp tre steg utenfor banen på den siste runden av 5000-meteren.

Det var trangt om plassen i feltet, og ut fra bildene kan det se ut som om Ingebrigtsen mistet balansen da 19-åringen forserte en konkurrent.

– Det var ikke min skyld, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK like etterpå.

På dette tidspunktet var 19-åringen lettet over at både han og brødrene Filip og Henrik er videre til VM-finale.

Jakob Ingebrigtsen trakk blant annet frem prestasjonen til eldstebror Henrik, som mot «alle odds» sikret en VM-finale tross en svært vanskelig oppladning.

– Ekstremt risikofylt

Det skulle bli dramatisk fra første sekund i Doha. Jakob Ingebrigtsen la seg i kjent stil bak i feltet de første rundene av forsøket.

Men så, etter 1600 meter, skrudde løpefenomenet opp tempoet og la seg tilsynelatende godt plassert i midten av feltet.

19-åringen fikk imidlertid store utfordringer på den siste runden da han altså bestemte seg for å løpe på innersiden av feltet.

Pappa og trener Gjert var imidlertid langt fra fornøyd med løpet rett etter målgang.

– Det var ekstremt risikofylt, kommenterte Gjert Ingebrigtsen.

– Han kunne falt flere ganger. Han springer rotete, sa pappaen.

– Kunne han gjort noe annerledes?

– Ja, herregud, svarte Gjert.

Alle brødrene videre

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal