Filip slapp protest etter dramatisk forsøksheat – begge Ingebrigtsen-brødrene i semifinale

DOHA (NRK): Både Jakob og Filip Ingebrigtsen er videre til semifinale på 1500 meter i VM, men det skjedde ikke uten dramatikk.

KAOTISK: Filip Ingebrigtsen slapp så vidt unna fall i kvalifiseringen på 1500 meteren.

– Dette sliter ikke på guttene. De blir trigget av det, konkluderer Gjert Ingebrigtsen etter nok en lang kveld i Doha.

Det ble nemlig igjen både dramatikk og nerver for Team Ingebrigtsen i friidretts-VM.

Først løp Jakob Ingebrigtsen enkelt inn til semfinaleplass på 1500 meteren da han vant sitt forsøksheat. Deretter var det Filips tur, og da startet dramaet.

Underveis var Filip først nær å falle én gang, og på den siste runden hektet han seg fast i sin etiopiske motstander, Teddese Lemi, slik at sistnevnte falt.

Filip holdt seg på beina og kom i mål til en plassering som sikret avansement, men han måtte likevel vente noen timer for å være helt sikker på at han ville komme seg til fredagens semifinale.

Han måtte nemlig vente og se om noen la inn en protest mot ham etter hendelsen. Filip selv var helt klokkeklar på at han ikke kunne lastes for at konkurrenten falt.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Han er helt ustabil. Han springer fra inne ved lista og rett ut. Det er umulig å gå noe sted. Jeg følger linja mi og han bare springer rett ut foran meg. Det er nesten så jeg legger inn klage på han. Jeg kunne falt to, tre ganger der, sa Filip etter løpet.

Her kan du se hendelsen:

DRAMATIKK: – Når man ligger på siden av hverandre og han springer ut og prøver å kutte foran meg, da er det ikke mye å gjøre, sier Filip Ingebrigtsen om fallet til sin etiopiske motstander.

Gjert ikke bekymret for disk

Heller ikke pappa Gjert trodde det kunne være mulig å diskvalifisere Filip.

– Det er han som søker ut i bane to, han etiopieren. Han springer foran beina til Filip. Det har ikke noe med Filip å gjøre, sa han.

TV-reprisene viste at Filip og Lemi knuffet på hverandre, og av bildene kunne det også se ut til at Filip var oppe med en knyttneve.

– Jeg er 110 prosent sikker på at det ikke blir disk. 120, sa Gjert likevel.

gjert

UTTALTE SEG: Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fristen for å legge inn protest var først klokken 22.09.

Til slutt fikk pressen Doha følgende beskjed fra friidrettsforbundets pressesjef, Knut Skeie Solberg:

– Det er lagt inn protest fra Etiopia og Australia, men ingen involverer Filip. De ber om at begge skal få lov til å løpe semifinale, men ingen ber om at Filip skal ut.

Australia og Etiopia ønsket at deres utøvere skulle få en plass i semifinalen, siden de begge ble felt av uhell og fall. Protesten gjorde at dommeren så gjennom alt på nytt, og da så de også nærmere på hva Filip egentlig gjorde i løpet.

– Jeg ble kalt inn på videorommet, og videodommeren synes det ser mye verre ut på video enn det er i virkeligheten, og har kommet til konklusjonen om at det er en «race incident», og at det som ser ut som knyttneven fra Filip er noe som bare skjer i løpet, sa Solberg.

Australia og Etiopia hadde fremdeles mulighet til å endre protesten innen klokken 22.25, men valgte å ikke gjøre det.

– Det betyr at han er i semifinalen. De sa at dette er sånt som skjer i et løp, og at de ikke bar noe nag, fortalte Solberg da.

Faktisk endte det hele med at utøverne fra Australia og Etiopia fikk være med i semifinalen.

– Så alle er glade, sier Solberg.

– Fremprovosert at etiopieren

I det første heatet i forsøket løp lillebror Jakob. 19-åringen la seg bakerst fra start, og ønsket å åpne kontrollert. Sakte, men sikkert begynte nordmannen å avansere, før han kunne spare krefter på oppløpet og vinne marginalt med tiden 3.37,67.

– Det kjennes bra ut, jeg tror vi har gjort veldig mye rett her de siste dagene. Jeg er så bra som jeg kan bli, og kanskje bedre og, sier Jakob Ingebrigtsen.

Jakob så deretter den eldre broren i aksjon i heatet like etter sitt eget, og var umiddelbart overbevist om at Filip ikke gjorde noe galt da etiopieren falt.

– Jeg så hele løpet til Filip nå. Den situasjonen der ble ekstremt fremprovosert av etiopieren. Det er han som ødelegger sine sjanser med å gjøre det der.

Jakob ble selv disket på 5000-meterforsøket for en uke siden, etter at han tråkket utenfor banen. Men 19-åringen ble senere frikjent av juryen, og fikk løpe finalen.

– Hvorfor så mye styr med dere?

– Det er fordi vi prøver å gjøre så bra taktiske løp som mulig. Da tar du en plass som mange ønsker å være i, sier Jakob.

Medaljen glapp på 5000 meter

Etter at alt dramaet hadde lagt seg, og begge Ingebrigtsen-brødrene var sikret semifinale, fortalte Gjert at han var meget fornøyd med sønnens prestasjoner.

– Jeg er fornøyd med guttene i dag. Begge var ikke like fornøyd selv, men jeg tror kroppene blir bedre og bedre nå utover mesterskapet, sier Gjert, og legger til at det er Jakob han sikter til, som ikke følte seg helt i toppslag.

– Filip følte seg helt konge, sier han.

Hverken Jakob, Filip eller storebror Henrik Ingebrigtsen var raske nok til å sikre medalje i deres første VM-øvelse, 5000 meter, på mandag. Jakob var best av brødrene med femteplass, mens Filip måtte bryte da det gjenstod 500 meter fordi han fikk pusteproblemer.

Henrik sprakk tidlig i løpet og var langt unna en topplassering, og var heller ikke kvalifisert til torsdagens 1500 meter.

Følg VM i friidrett her:

Direkte fra friidretts-VM i Doha.

Direkte fra friidretts-VM i Doha.

Siste nytt

 • Ødegaard med målgivende i cupen

  Martin Ødegaard var nest sist på 2–0-målet da Real Sociedad slo Espanyol 2–0 i den spanske cupen onsdag kveld. Aleksander Isak og Ander Barrenetxea gjorde målene for Real Sociedad, som nå er videre til åttedelsfinalen i cupen.

  Ødegaard
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Må stenge dopinglaboratorium

  Verdas Antidopingbyrå (Wada) har beordra at dopinglabatoriet i Moskva blir stengt. Det kjem som ein fylgje av at Wada i førre månad utestengde Russlands antidopingbyrå. Stenging av laboratoriet kan medføre at det det blir vanskelegare og dyrare å teste russiske utøvarar i forkant av OL i Tokyo.

  Russland olympiske hovudkvarter
  Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP
 • Griezmann reddet Barcelona

  Barcelona lå lenge under 0–1 mot nivå tre-laget Ibiza i den spanske cupen onsdag kveld. Men Antoine Griezmann scoret to ganger, det siste målet fire minutter på overtid, og sikret 2–1-seier og cupavansement for katalanerne.

  Antoine Griezman
  Foto: Josep Lago / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal