Viste «umenneskelige» krefter på morgenen – rykket til gull på kvelden

Mandag morgen vant Sifan Hassan sitt heat på 1500 meter med fall. Bare noen timer senere spurtet hun ifra alle og inn til OL-gull på 5000 meter.

Sifan Hassan

LYKKE: Sifan Hassan feiret sitt første gull i dette OL. Hun håper det blir flere.

Foto: Martin Meissner / AP

Nederlandske Hassan har som mål å ta tre gull i Tokyo, på 1500, 5000 og 10.000 meter.

Mandag kunne drømmen blitt knust. Med knapt 400 meter igjen av forsøksheatet på 1500-meteren på morgenen, ble Hassan felt av en annen løper. Hun reiste seg opp, passerte hele feltet og vant.

– Det er umenneskelig høyt nivå på det Hassan gjør. Reiser seg opp igjen, runder hele «hurven» og tilsynelatende ganske kontrollert også, påpekte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er en helt vanvittig prestasjon, fastslo Jann Post etter at 28-åringen løp de siste 300 meterne på imponerende 43,8.

Dermed fikk hun en elendig oppladning til finalen på 5000 meter mandag kveld. Men det kunne ingen se, da hun fosset inn til det første av de tre gullene. Tiden ble 14.46,79.

Sifan Hassan

STERK: Sifan Hassan tok gullet foran Helen Obiri fra Kanya og Gudaf Tsegay fra Etiopia.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Vil du klare å nyte det, eller tenker du allerede på neste løp?

– Hvis jeg ikke hadde falt i morges, ville jeg ha fokusert på neste løp, for det er målet. Men etter dramatikken som skjedde i morgen, kommer jeg til å nyte dette i hele mitt liv. Dette vil være den mest fantastiske gullmedaljen av alle, sier en strålende fornøyd Hassan til NRK.

– Brydde meg ikke

Det som så lett ut, opplevdes imidlertid ikke sånn av hovedpersonen.

– Da jeg startet løpet, følte jeg meg forferdelig. Jeg var trøtt. Jeg har aldri gått inn i et løp så trøtt før. Jeg hadde vondt over alt og brydde meg egentlig ikke. Jeg ville bare fullføre, jeg snakket til meg selv som en gal person, jeg sa til meg selv at jeg var sliten, så måtte jeg si til meg selv at jeg ikke var sliten, gjør ditt beste, ellers vil du angre. Og ja, dette føles som et mareritt. Kanskje jeg vil tro på det i morgen tidlig, sier hun.

For Hassan er på langt nær ferdig i OL, og mange har satt spørsmålstegn ved den vanvittige konkurranseplanen hennes. Hun har fortsatt igjen en semifinale på 1500 meter, og etter alt og dømme en finale. Nederlenderen skal også løpe 10.000 meter på lørdag.

Fall Hassan

Sifan Hassan og Edinah Jebitok ramler i bakken. Se løpet her.

– Hva tenkte du da du lå på bakken ute på banen i morges på 1500-meteren?

– Ett sekund tenkte jeg at jeg kunne protestere. Men jeg ville ikke ta risikoen, for jeg elsker virkelig å løpe 1500, det er derfor jeg har valgt å løpe 1500 meter. Først ville jeg løpe 5000 og 10.000 meter, men da jeg tapte 1500-meteren i Monaco selv om jeg var i veldig god form, gikk jeg til manageren min og sa at jeg ville løpe tre løp. Fordi jeg vil løpe 1500 meter, forklarer hun til NRK, før hun fortsetter:

– Mange sier det du gjør er umulig. Er de mulig eller umulig?

– Vi vet ikke hva gud gir oss. Ingen vet hva vi kan få til. Så ingenting er umulig, for vi vet ikke hva vi kan før vi har prøvd. Når vi har prøvd, vet vi om det er mulig eller umulig. Ingenting er mulig for noen har prøvd, svarer Hassan.

Sifan Hassan

ENORM: Sifan Hassan tok gull for Nederland på 5000 meter.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ingebrigtsen: – Beundringsverdig

Hverken Rodal eller Grøvdal tror trippelt gull er umulig.

– Hun er sterk, imponerende. Hun kan fullt mulig ta tre gull, i hvert fall tre medaljer.

– Å triple i et OL som første kvinne betyr mer, så er hun også gullkandidat i alle øvelser, altså, sier Rodal.

Team Ingebrigtsen deltar «bare» på én distanse. Pappa Gjert Ingebrigtsen mener det ikke går an å trykke inn flere distanser i et så tøft tidsskjema som det er i OL, og er derfor ganske så imponert av Hassan.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SJOKKERT: Gjert Ingebrigtsen fikk spørsmål om Hassans konkurranseplan på pressekonferanse søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I vår verden hadde det ikke vært mulig. Hvis noen klarer å få til det, så er det nok så beundringsverdig og oppsiktsvekkende at man klarer så tøffe distanser i ett og samme mesterskap. Det er tøft, sier Ingebrigtsen.

– Følte meg forferdelig

Nå er i hvert fall ett av gullene i boks for den nederlandske stjernen, og det etter en dag som kostet krefter, selv for Hassan.

Og til NRK hevder Hassan at hun ikke bryr seg om det er mulig å ta tre gullmedaljer.

– Jeg vant dette gullet. Jeg falt, jeg fikk en vekker og livet blir som det blir. Jeg gjør mitt beste og gir alt. Hvis jeg vinner, skal jeg håndtere det. Hvis jeg taper, skal jeg håndtere det også. Og jeg ser framover. Jeg må ta steg for steg. Men akkurat nå vil jeg være glad for dette.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal