Hopp til innhold

Viste «umenneskelige» krefter på morgenen – rykket til gull på kvelden

Mandag morgen vant Sifan Hassan sitt heat på 1500 meter med fall. Bare noen timer senere spurtet hun ifra alle og inn til OL-gull på 5000 meter.

Sifan Hassan

LYKKE: Sifan Hassan feiret sitt første gull i dette OL. Hun håper det blir flere.

Foto: Martin Meissner / AP

Nederlandske Hassan har som mål å ta tre gull i Tokyo, på 1500, 5000 og 10.000 meter.

Mandag kunne drømmen blitt knust. Med knapt 400 meter igjen av forsøksheatet på 1500-meteren på morgenen, ble Hassan felt av en annen løper. Hun reiste seg opp, passerte hele feltet og vant.

– Det er umenneskelig høyt nivå på det Hassan gjør. Reiser seg opp igjen, runder hele «hurven» og tilsynelatende ganske kontrollert også, påpekte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er en helt vanvittig prestasjon, fastslo Jann Post etter at 28-åringen løp de siste 300 meterne på imponerende 43,8.

Dermed fikk hun en elendig oppladning til finalen på 5000 meter mandag kveld. Men det kunne ingen se, da hun fosset inn til det første av de tre gullene. Tiden ble 14.46,79.

Sifan Hassan

STERK: Sifan Hassan tok gullet foran Helen Obiri fra Kanya og Gudaf Tsegay fra Etiopia.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Vil du klare å nyte det, eller tenker du allerede på neste løp?

– Hvis jeg ikke hadde falt i morges, ville jeg ha fokusert på neste løp, for det er målet. Men etter dramatikken som skjedde i morgen, kommer jeg til å nyte dette i hele mitt liv. Dette vil være den mest fantastiske gullmedaljen av alle, sier en strålende fornøyd Hassan til NRK.

– Brydde meg ikke

Det som så lett ut, opplevdes imidlertid ikke sånn av hovedpersonen.

– Da jeg startet løpet, følte jeg meg forferdelig. Jeg var trøtt. Jeg har aldri gått inn i et løp så trøtt før. Jeg hadde vondt over alt og brydde meg egentlig ikke. Jeg ville bare fullføre, jeg snakket til meg selv som en gal person, jeg sa til meg selv at jeg var sliten, så måtte jeg si til meg selv at jeg ikke var sliten, gjør ditt beste, ellers vil du angre. Og ja, dette føles som et mareritt. Kanskje jeg vil tro på det i morgen tidlig, sier hun.

For Hassan er på langt nær ferdig i OL, og mange har satt spørsmålstegn ved den vanvittige konkurranseplanen hennes. Hun har fortsatt igjen en semifinale på 1500 meter, og etter alt og dømme en finale. Nederlenderen skal også løpe 10.000 meter på lørdag.

Fall Hassan

Sifan Hassan og Edinah Jebitok ramler i bakken. Se løpet her.

– Hva tenkte du da du lå på bakken ute på banen i morges på 1500-meteren?

– Ett sekund tenkte jeg at jeg kunne protestere. Men jeg ville ikke ta risikoen, for jeg elsker virkelig å løpe 1500, det er derfor jeg har valgt å løpe 1500 meter. Først ville jeg løpe 5000 og 10.000 meter, men da jeg tapte 1500-meteren i Monaco selv om jeg var i veldig god form, gikk jeg til manageren min og sa at jeg ville løpe tre løp. Fordi jeg vil løpe 1500 meter, forklarer hun til NRK, før hun fortsetter:

– Mange sier det du gjør er umulig. Er de mulig eller umulig?

– Vi vet ikke hva gud gir oss. Ingen vet hva vi kan få til. Så ingenting er umulig, for vi vet ikke hva vi kan før vi har prøvd. Når vi har prøvd, vet vi om det er mulig eller umulig. Ingenting er mulig for noen har prøvd, svarer Hassan.

Sifan Hassan

ENORM: Sifan Hassan tok gull for Nederland på 5000 meter.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ingebrigtsen: – Beundringsverdig

Hverken Rodal eller Grøvdal tror trippelt gull er umulig.

– Hun er sterk, imponerende. Hun kan fullt mulig ta tre gull, i hvert fall tre medaljer.

– Å triple i et OL som første kvinne betyr mer, så er hun også gullkandidat i alle øvelser, altså, sier Rodal.

Team Ingebrigtsen deltar «bare» på én distanse. Pappa Gjert Ingebrigtsen mener det ikke går an å trykke inn flere distanser i et så tøft tidsskjema som det er i OL, og er derfor ganske så imponert av Hassan.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SJOKKERT: Gjert Ingebrigtsen fikk spørsmål om Hassans konkurranseplan på pressekonferanse søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I vår verden hadde det ikke vært mulig. Hvis noen klarer å få til det, så er det nok så beundringsverdig og oppsiktsvekkende at man klarer så tøffe distanser i ett og samme mesterskap. Det er tøft, sier Ingebrigtsen.

– Følte meg forferdelig

Nå er i hvert fall ett av gullene i boks for den nederlandske stjernen, og det etter en dag som kostet krefter, selv for Hassan.

Og til NRK hevder Hassan at hun ikke bryr seg om det er mulig å ta tre gullmedaljer.

– Jeg vant dette gullet. Jeg falt, jeg fikk en vekker og livet blir som det blir. Jeg gjør mitt beste og gir alt. Hvis jeg vinner, skal jeg håndtere det. Hvis jeg taper, skal jeg håndtere det også. Og jeg ser framover. Jeg må ta steg for steg. Men akkurat nå vil jeg være glad for dette.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal