Hopp til innhold

Viste «umenneskelige» krefter på morgenen – rykket til gull på kvelden

Mandag morgen vant Sifan Hassan sitt heat på 1500 meter med fall. Bare noen timer senere spurtet hun ifra alle og inn til OL-gull på 5000 meter.

Sifan Hassan

LYKKE: Sifan Hassan feiret sitt første gull i dette OL. Hun håper det blir flere.

Foto: Martin Meissner / AP

Nederlandske Hassan har som mål å ta tre gull i Tokyo, på 1500, 5000 og 10.000 meter.

Mandag kunne drømmen blitt knust. Med knapt 400 meter igjen av forsøksheatet på 1500-meteren på morgenen, ble Hassan felt av en annen løper. Hun reiste seg opp, passerte hele feltet og vant.

– Det er umenneskelig høyt nivå på det Hassan gjør. Reiser seg opp igjen, runder hele «hurven» og tilsynelatende ganske kontrollert også, påpekte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er en helt vanvittig prestasjon, fastslo Jann Post etter at 28-åringen løp de siste 300 meterne på imponerende 43,8.

Dermed fikk hun en elendig oppladning til finalen på 5000 meter mandag kveld. Men det kunne ingen se, da hun fosset inn til det første av de tre gullene. Tiden ble 14.46,79.

Sifan Hassan

STERK: Sifan Hassan tok gullet foran Helen Obiri fra Kanya og Gudaf Tsegay fra Etiopia.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Vil du klare å nyte det, eller tenker du allerede på neste løp?

– Hvis jeg ikke hadde falt i morges, ville jeg ha fokusert på neste løp, for det er målet. Men etter dramatikken som skjedde i morgen, kommer jeg til å nyte dette i hele mitt liv. Dette vil være den mest fantastiske gullmedaljen av alle, sier en strålende fornøyd Hassan til NRK.

– Brydde meg ikke

Det som så lett ut, opplevdes imidlertid ikke sånn av hovedpersonen.

– Da jeg startet løpet, følte jeg meg forferdelig. Jeg var trøtt. Jeg har aldri gått inn i et løp så trøtt før. Jeg hadde vondt over alt og brydde meg egentlig ikke. Jeg ville bare fullføre, jeg snakket til meg selv som en gal person, jeg sa til meg selv at jeg var sliten, så måtte jeg si til meg selv at jeg ikke var sliten, gjør ditt beste, ellers vil du angre. Og ja, dette føles som et mareritt. Kanskje jeg vil tro på det i morgen tidlig, sier hun.

For Hassan er på langt nær ferdig i OL, og mange har satt spørsmålstegn ved den vanvittige konkurranseplanen hennes. Hun har fortsatt igjen en semifinale på 1500 meter, og etter alt og dømme en finale. Nederlenderen skal også løpe 10.000 meter på lørdag.

Fall Hassan

Sifan Hassan og Edinah Jebitok ramler i bakken. Se løpet her.

– Hva tenkte du da du lå på bakken ute på banen i morges på 1500-meteren?

– Ett sekund tenkte jeg at jeg kunne protestere. Men jeg ville ikke ta risikoen, for jeg elsker virkelig å løpe 1500, det er derfor jeg har valgt å løpe 1500 meter. Først ville jeg løpe 5000 og 10.000 meter, men da jeg tapte 1500-meteren i Monaco selv om jeg var i veldig god form, gikk jeg til manageren min og sa at jeg ville løpe tre løp. Fordi jeg vil løpe 1500 meter, forklarer hun til NRK, før hun fortsetter:

– Mange sier det du gjør er umulig. Er de mulig eller umulig?

– Vi vet ikke hva gud gir oss. Ingen vet hva vi kan få til. Så ingenting er umulig, for vi vet ikke hva vi kan før vi har prøvd. Når vi har prøvd, vet vi om det er mulig eller umulig. Ingenting er mulig for noen har prøvd, svarer Hassan.

Sifan Hassan

ENORM: Sifan Hassan tok gull for Nederland på 5000 meter.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ingebrigtsen: – Beundringsverdig

Hverken Rodal eller Grøvdal tror trippelt gull er umulig.

– Hun er sterk, imponerende. Hun kan fullt mulig ta tre gull, i hvert fall tre medaljer.

– Å triple i et OL som første kvinne betyr mer, så er hun også gullkandidat i alle øvelser, altså, sier Rodal.

Team Ingebrigtsen deltar «bare» på én distanse. Pappa Gjert Ingebrigtsen mener det ikke går an å trykke inn flere distanser i et så tøft tidsskjema som det er i OL, og er derfor ganske så imponert av Hassan.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SJOKKERT: Gjert Ingebrigtsen fikk spørsmål om Hassans konkurranseplan på pressekonferanse søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I vår verden hadde det ikke vært mulig. Hvis noen klarer å få til det, så er det nok så beundringsverdig og oppsiktsvekkende at man klarer så tøffe distanser i ett og samme mesterskap. Det er tøft, sier Ingebrigtsen.

– Følte meg forferdelig

Nå er i hvert fall ett av gullene i boks for den nederlandske stjernen, og det etter en dag som kostet krefter, selv for Hassan.

Og til NRK hevder Hassan at hun ikke bryr seg om det er mulig å ta tre gullmedaljer.

– Jeg vant dette gullet. Jeg falt, jeg fikk en vekker og livet blir som det blir. Jeg gjør mitt beste og gir alt. Hvis jeg vinner, skal jeg håndtere det. Hvis jeg taper, skal jeg håndtere det også. Og jeg ser framover. Jeg må ta steg for steg. Men akkurat nå vil jeg være glad for dette.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal