Hopp til innhold

Viste «umenneskelige» krefter på morgenen – rykket til gull på kvelden

Mandag morgen vant Sifan Hassan sitt heat på 1500 meter med fall. Bare noen timer senere spurtet hun ifra alle og inn til OL-gull på 5000 meter.

Sifan Hassan

LYKKE: Sifan Hassan feiret sitt første gull i dette OL. Hun håper det blir flere.

Foto: Martin Meissner / AP

Nederlandske Hassan har som mål å ta tre gull i Tokyo, på 1500, 5000 og 10.000 meter.

Mandag kunne drømmen blitt knust. Med knapt 400 meter igjen av forsøksheatet på 1500-meteren på morgenen, ble Hassan felt av en annen løper. Hun reiste seg opp, passerte hele feltet og vant.

– Det er umenneskelig høyt nivå på det Hassan gjør. Reiser seg opp igjen, runder hele «hurven» og tilsynelatende ganske kontrollert også, påpekte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er en helt vanvittig prestasjon, fastslo Jann Post etter at 28-åringen løp de siste 300 meterne på imponerende 43,8.

Dermed fikk hun en elendig oppladning til finalen på 5000 meter mandag kveld. Men det kunne ingen se, da hun fosset inn til det første av de tre gullene. Tiden ble 14.46,79.

Sifan Hassan

STERK: Sifan Hassan tok gullet foran Helen Obiri fra Kanya og Gudaf Tsegay fra Etiopia.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Vil du klare å nyte det, eller tenker du allerede på neste løp?

– Hvis jeg ikke hadde falt i morges, ville jeg ha fokusert på neste løp, for det er målet. Men etter dramatikken som skjedde i morgen, kommer jeg til å nyte dette i hele mitt liv. Dette vil være den mest fantastiske gullmedaljen av alle, sier en strålende fornøyd Hassan til NRK.

– Brydde meg ikke

Det som så lett ut, opplevdes imidlertid ikke sånn av hovedpersonen.

– Da jeg startet løpet, følte jeg meg forferdelig. Jeg var trøtt. Jeg har aldri gått inn i et løp så trøtt før. Jeg hadde vondt over alt og brydde meg egentlig ikke. Jeg ville bare fullføre, jeg snakket til meg selv som en gal person, jeg sa til meg selv at jeg var sliten, så måtte jeg si til meg selv at jeg ikke var sliten, gjør ditt beste, ellers vil du angre. Og ja, dette føles som et mareritt. Kanskje jeg vil tro på det i morgen tidlig, sier hun.

For Hassan er på langt nær ferdig i OL, og mange har satt spørsmålstegn ved den vanvittige konkurranseplanen hennes. Hun har fortsatt igjen en semifinale på 1500 meter, og etter alt og dømme en finale. Nederlenderen skal også løpe 10.000 meter på lørdag.

Fall Hassan

Sifan Hassan og Edinah Jebitok ramler i bakken. Se løpet her.

– Hva tenkte du da du lå på bakken ute på banen i morges på 1500-meteren?

– Ett sekund tenkte jeg at jeg kunne protestere. Men jeg ville ikke ta risikoen, for jeg elsker virkelig å løpe 1500, det er derfor jeg har valgt å løpe 1500 meter. Først ville jeg løpe 5000 og 10.000 meter, men da jeg tapte 1500-meteren i Monaco selv om jeg var i veldig god form, gikk jeg til manageren min og sa at jeg ville løpe tre løp. Fordi jeg vil løpe 1500 meter, forklarer hun til NRK, før hun fortsetter:

– Mange sier det du gjør er umulig. Er de mulig eller umulig?

– Vi vet ikke hva gud gir oss. Ingen vet hva vi kan få til. Så ingenting er umulig, for vi vet ikke hva vi kan før vi har prøvd. Når vi har prøvd, vet vi om det er mulig eller umulig. Ingenting er mulig for noen har prøvd, svarer Hassan.

Sifan Hassan

ENORM: Sifan Hassan tok gull for Nederland på 5000 meter.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ingebrigtsen: – Beundringsverdig

Hverken Rodal eller Grøvdal tror trippelt gull er umulig.

– Hun er sterk, imponerende. Hun kan fullt mulig ta tre gull, i hvert fall tre medaljer.

– Å triple i et OL som første kvinne betyr mer, så er hun også gullkandidat i alle øvelser, altså, sier Rodal.

Team Ingebrigtsen deltar «bare» på én distanse. Pappa Gjert Ingebrigtsen mener det ikke går an å trykke inn flere distanser i et så tøft tidsskjema som det er i OL, og er derfor ganske så imponert av Hassan.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SJOKKERT: Gjert Ingebrigtsen fikk spørsmål om Hassans konkurranseplan på pressekonferanse søndag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I vår verden hadde det ikke vært mulig. Hvis noen klarer å få til det, så er det nok så beundringsverdig og oppsiktsvekkende at man klarer så tøffe distanser i ett og samme mesterskap. Det er tøft, sier Ingebrigtsen.

– Følte meg forferdelig

Nå er i hvert fall ett av gullene i boks for den nederlandske stjernen, og det etter en dag som kostet krefter, selv for Hassan.

Og til NRK hevder Hassan at hun ikke bryr seg om det er mulig å ta tre gullmedaljer.

– Jeg vant dette gullet. Jeg falt, jeg fikk en vekker og livet blir som det blir. Jeg gjør mitt beste og gir alt. Hvis jeg vinner, skal jeg håndtere det. Hvis jeg taper, skal jeg håndtere det også. Og jeg ser framover. Jeg må ta steg for steg. Men akkurat nå vil jeg være glad for dette.

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste