Hopp til innhold
Kommentar

Byttedag på Brakka

Rosenborg kan fortsatt snart komme til å kaste trener Kjetil Rekdal. Det er ganske så umoderne. I stedet bør de vurdere å bytte ham bort til en annen klubb i vanskeligheter.

Eliteserien fotball 2022: Rosenborg - Vålerenga (3-0)

HVA NÅ? Mandag kveld gikk supportergruppen Kjernen ut og krevde at Rekdal og hans assistent Geir Frigård burde bli fratatt ansvaret som trenere i Rosenborg etter 3-1-tapet for Brann.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Når Kjetil Rekdal skal avreagere etter tapte fotballkamper, tar han visstnok enten frem et puslespill eller setter på en episode av situasjonskomedien «Mot i brøstet».

Heldigvis for Rekdal var serien så populær 1990-tallet at det ble produsert nærmere 150 episoder.

Det er Rosenborgs leder sport (sic), Roar Vikvang, som forteller om dette til Adressa-podkasten «Rasmus & Saga» denne uka.

Vikvang gir også, med en tidligere yrkesmilitærs helt særegne ro, et interessant innblikk i beslutningsprosessene i det som en gang kunne kalle seg en toppklubb fra Trondheim.

For det er veldig mange som lurer på hvem som egentlig bestemmer hva i Rosenborg anno 2023.

Hvem som sanksjonerer spillerkjøpene av ham og sportslig leder Mikael Dorsin.

Hvem som evaluerer treneren.

Hvem som eventuelt avsetter ham.

Les også Rekdal fortsetter som RBK-trener: – Nå skal vi begynne å klatre på tabellen

Kjetil Rekdal på tur inn i styremøte

Toppklubb uten tillit

Mye av samtalen rundt klubben dreier seg nemlig i øyeblikket om en plan ingen helt ser konturene av.

Og en trener som står og forsvarer det alle innerst inne han en dag visste han kom til å stå og forsvare.

Kjetil Rekdal har etter det eneste objektive kriteriet som egentlig teller i fotball ikke lyktes som trener i Rosenborg. I hvert fall ikke i år. Og det er for mange nok.

Dels fordi Rosenborg har et selvbilde som tilsier at de skal være et topplag hvert år. Alt annet vil gjøre at man umiddelbart ser etter raske løsninger på problemet. Nå kan de snart være under nedrykksstreken hvis lagene bak dem vinner sine hengekamper.

Dels fordi Rekdal rett og slett var et så kontroversielt valg som trener i utgangspunktet at få har opparbeidet de aller sterkeste følelsene for ham og hans prosjekt.

Denne onsdagen var Rekdal og hans assistent Geir Frigård invitert inn på styrerommet på Lerkendal for å oppdatere klubbens øverste organ på tilstanden i A-lagstroppen. Det endte med at de får fortsette som Rosenborg-trenere. Og sikter oppover tabellen. Som snart er den eneste mulige retning å bevege seg for det tidligere mesterlaget..

Arven etter Horneland

Det er jo en ikke ubetydelig ironi i at tapet som satte ytterligere fart på den planlagte turen inn på styrerommet for Rekdal var mot Brann, ledet av den tidligere Rosenborg-trener Eirik Horneland.

Han ble hentet dyrt til Lerkendal. Og ble sparket enda dyrere bare halvannet år senere.

Uten å ha fått den tid og det handlingsrom han trengte i perioden imellom. Det har han i stedet fått i Norges mest rastløse by. Tross nedrykk og kritiske sjeler på hvert bybanestopp. Nå har han fått bygget en prestasjonskultur slik han ønsker i Brann.

Det har gitt imponerende resultater. Ingen kan late som om man ikke noterer seg slikt i Trondheim, hvor man har hatt fire hovedtrenere bare siden man sist vant serien i 2018.

Derfor ville heller ikke styreleder Cecilie Gotaas Johnsen prioritere å bli kvitt trenerteamet allerede nå.

Eliteserien i fotball 2023: Bodø/Glimt-Brann (2-2)

Eirik Horneland har lykkes stort siden RBK-sparkingen.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Styrelederens ilddåp

Dels fordi det ikke løser noe.

Rosenborgs problemer er større og åpenbart strukturelle. Som Snorre Valen, redaktør i Trønderdebatt, så presist beskrev det i Nidaros i april:

«Behovet for storhet trumfer prinsippene storheten opprinnelig ble bygget på: Målrettet tålmodighet, bygging nedenfra, og en vedvarende fiksering på stadig forbedring».

Dessuten er hele denne sportslige krisen en ilddåp også for så vel Cecilie Gotaas Johnsen som styreleder som for Tore Bjørseth Berdal, som overtok for mektige Tove Moe Dyrhaug som daglig leder i fjor høst.

Ingen av dem har vært i denne situasjonen tidligere- og deres posisjon fremover vil defineres av hvordan det nåværende presset fra omgivelsene håndteres.

Les også Skandalescener i Eliteserien – tatt av politiet etter flaskekasting på dommer

Saggi

Mangelen på alternativer

Dels er det fordi man ikke har åpenbare alternativer til å overta, hvilket også var utfordringen da Rekdal ble ansatt.

Vel kan man tenke at trenerutvikler Svein Maalen, som tidligere har trent Ranheim, kan være et mulig navn. Maalen er lokal og kan sin Eggen til fingerspissene. Men Maalen har åpenbart blitt vurdert tidligere og blitt funnet for lett.
Nå er situasjonen enda mer utfordrende for en eventuell ny trener. Innen Rekdal en gang er ferdig i Rosenborg kan Maalen uansett være trener et annet sted, eksempelvis i Aalesund.

Et større navn ville være Häcken-trener Per-Mathias Høgmo, som også trente Rosenborg i 2005–06 før han trakk seg, midt i en sesong som endte med seriegull. Høgmo, som gjør stor suksess i Sverige, har uttrykt en ikke ubetydelig fristelse i å kunne ta over RBK igjen. Men det skjer neppe med umiddelbar virkning.

Da er alternativene få. Som er en situasjon også andre tidligere storlag opplever akkurat nå.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga- HamKam (3-0) (3-0)

Dag-Eilev Fagermo står for en RBK-vennlig 4-3-3-stil.

Foto: Lise Åserud / NTB

Heller ingen fremgang på Intility

For vel har Oslos påståtte stolthet, Vålerenga, hatt en marginalt bedre seriestart enn Rosenborg. Men følelsen av en sportslig stillstand under trener Dag-Eilev Fagermo etter tre års virke i klubben har vært påtagelig en god stund.

Fagermo har vist en forunderlig evne til å fremstå som en såkalt «comeback kid», altså en som slår tilbake hver gang man har trodd han er ferdig.

I tillegg virker han mer eller mindre fredet av Vålerengas pengebinge og eier, finansmannen Tor Olav Trøim.

Likevel er misnøyen med utviklingen av en spillerstall, som på mange måter virker mer homogen enn nevnte Rosenborgs, stor blant tilhengerne.

Men der Rosenborgs supportergruppering Kjernen åpent har krevet hovedtrenerens avgang, avventer Klanen foreløpig. Likevel lyder murringen lyder mye høyere enn heiaropene på Intility om dagen. Særlig etter at Vålerenga ikke klarte å utligne mot et Stabæk redusert til 9 mann på Nadderud sist mandag.

Også på Valle må man snart se utvikling.

Bedre med et bytte?

Og det leder oss inn i paradokset rundt de to klubbene.

Det er nemlig mulig at den beste løsningen på Rosenborg og Vålerengas utfordringer rett og slett hadde vært at de byttet trenere seg imellom.

For det gir faktisk mening.

Det hadde gitt Vålerenga en trener som kunne strammet opp organiseringen defensivt. Slik han har gjort det i Vålerenga før – i den grad at han er den siste som trente klubben til seriegull.

Samtidig hadde Rosenborg fått en trener som er dedikert til deres så elskede 4-3-3-fotball.

Les også Triatlet fikk mensen under konkurranse – hylles for bildedeling

Emma Pallant-Browne

At Fagermo neppe ville vært umiddelbart populær blant supporterne på Lerkendal er en situasjon man fort har vent seg til før. Nå er ønsket først og fremst en ny kurs. Og det hadde man definitivt fått.

Dessuten hadde begge fremstått som særdeles tidsriktige og bærekraftige toppklubber. I en slags fotballens egen sirkulærøkonomi.

Sannsynligheten er uansett overhengende for at Fagermo fortsatt leder Vålerenga mot Bodø/Glimt på søndag.

Samtidig spiller Rosenborg nok en av disse skjebnekampene hjemme på Lerkendal, med Kjetil Rekdal som sjef. Ironisk nok mot HamKam, klubben Rekdal forlot for å ta over i Rosenborg.

Skulle det ønskede sportslige løftet likevel ikke komme, og det går så galt med Rekdal at han til slutt får sparken i Rosenborg, er det jo likevel alltid trøst å finne i hans nevnte favorittserie Mot i brøstet.

For som Wikipedia skriver om hovedpersonen Karl Reverud, spilt av Nils Vogt:

«Etter å ha mistet jobben sin starter han eget konsulentfirma ved navn K-Konsult, og ender opp som svært suksessfull.»

ARVE OPSAHL HYLLES PÅ OSLO NYE

Nils Vogt gjorde stor suksess som sinnataggen Karl Reverud.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal