Hopp til innhold

Tidligere RBK-trener kritisk: – Hva er klubbens strategi?

Rosenborg sliter tungt etter nok et tap i Eliteserien. Per Joar Hansen mener likevel at det blir for enkelt å legge all skyld på Kjetil Rekdal.

Kjetil Rekdal

I HARDT VÆR: Kjetil Rekdal og Rosenborg.

Foto: NTB

Ni kamper, kun to seire, ni poeng og 11. plass i Eliteserien.

Det er status for trønderklubben i det sommeren banker på døra. Med tap for Brann mandag kveld, har ikke spekulasjonene rundt Kjetil Rekdals fremtid blitt færre. Onsdag er trenerteamet innkalt til klubbens styremøte.

Tidligere Rosenborg-trener Per Joar «Perry» Hansen havnet selv under kraftig press i Trondheim gjennom to perioder.

Ingen er fornøyde i Rosenborg akkurat nå. Ikke fansen, og heller ikke Rekdal, sier Hansen til NRK.

Per Joar Hansen

FORSVARER REKDAL: Per Joar Hansen.

Foto: NTB

Ber styret se på seg selv

Perry var Rosenborg-trener fra 2004–2005, og fikk en ny periode fra 2012–2014. Etter flere måneder med svake resultater og intern uro begrunnet RBK-styret oppsigelsen i 2014 med manglende sportslig utvikling.

Perry mener det blir altfor enkelt å legge all skyld på Rekdal. Han trekker frem de mange trenerutskiftningene siden starten av 2000-tallet, og at det er langt vanskeligere i dag å beholde spillere over tid.

Den tidligere RBK-treneren mener klubben må peke innover – og ikke bare på treneren – for å se på hvilke spørsmål de stiller når de ansetter en hovedtrener.

– Hva er klubbens strategi? Hvordan ønsker klubben å framstå? Hvilken type fotball ønsker vi å spille? Det burde være en rød tråd helt fra A-laget og ned til 14–15 åringene i RBK, så må man ansette trenere ut fra den filosofien. På den måten så har vel Kjetil bare gjort den jobben han har kommet for, sier Perry, som påpeker at det er styret som har valgt retningen.

– Så da må de (styret) peke innover mot seg selv, og se på de beslutningene de har tatt. Den sportslige ledelsen har også et ansvar for spillerlogistikk, speiding, og å legge til rette for at Kjetil får de spillertypene han vil ha, og med den kvaliteten man må ha for å kjempe i toppen av Eliteserien.

NRK har tirsdag vært i kontakt med RBKs styreleder Cecilie Gotaas Johnsen, som erstattet Ivar Koteng for et år siden – og etter ansettelsen av Rekdal. Johnsen opplyser at hun ønsker å gjennomføre styremøtet onsdag før noen fra styret uttaler seg til pressen.

Savner utvikling

Bare noen timer etter tapet for Brann rykket supportergruppa Kjernen ut og ønsket Rekdal fjernet som hovedtrener.

Kjernen-styret tror ikke dagens trenerteam kan snu trenden.

– Vi i Kjernen mener at tiden for trenerteamet er over. Det handler om at man ikke ser en plan, ingen ambisjon, ingen idé om hvordan man skal fremstå. Da fremstår man som en klubb uten identitet, og det er problematisk, sier Kjernen-leder Bjørn Skar til NRK.

– Det beror på at man ikke har etablert et grunnspill eller et angrepsmønster etter ett og et halvt år. Da må man tilstrebe å finne noen som kan finne veien for det, legger han til.

Skar understreker at RBK-styret er bedre skikket enn ham til å ta slike avgjørelser. Men Kjernen-styret er klare på hva de mener.

– Vi går til kampene for å demme opp for andres spill, i stedet for å spille vårt eget. Spillerne skal også ta sin del av skylda, men det fremstår som et lag med ingen selvtillit i det hele tatt. Så da igjen kan man stille spørsmål rundt hvem som har ansvar for å gi spillerne den gnisten og mentalitet de trenger, sier Skar.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Rekdal. Pressesjef Jørgen Stenseth opplyser at spillere og trenere har fri tirsdag.

Etter Brann-kampen svarte Rekdal følgende på om han føler seg presset:

– Ja, det er jo ikke noe gøy å tape kamper. Den eneste veien ut av det er å bli bedre og utvikle oss. I dag får vi vist frem en del gode ting, men vi må vise mer gode ting i 90 minutter.

Tidligere RBK-helt og mangeårig fotballekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener problemene først og fremst ligger fremover i banen.

– Jeg synes kjøpene Rosenborg har gjort i angrep har vært for dårlig, og de holder ikke nivå. Man kan gjerne si at det er kjøp for fremtiden, men det holder ikke i Rosenborg. I Rosenborg skal man vinne i dag, ikke i morgen, sier Jakobsen.

Han er imidlertid overbevist om at Rekdal får mer tid. Den tidligere RBK-spilleren er kritisk til at Kjernen rykker ut slik de gjorde mandag kveld.

Jahn Ivar Jakobsen

TIDLIGERE RBK-SPILLER: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Han påpeker at det ikke er supportergruppa som bestemmer hvem som er trener i Rosenborg.

– Det er ikke noe løsning at Kjetil Rekdal går i dag. Jeg ser ikke at det er noen andre gode trenerløsninger på trappene, men det begynner å brenne litt under føttene hans. De har flere viktige kamper nå med HamKam, Stabæk og Sarpsborg 08, som er lag vi i utgangspunktet skal slå. Så vi får telle opp etter de kampene og se ståa da, sier Jakobsen.

Perry, som har opplevd både å trekke seg og få sparken i Rosenborg, mener presset er enormt.

Man kan ikke sammenligne presset man har som Rosenborg-trener med noe annet i norsk fotball. Du skal vinne kamper, men du skal også vinne på en spesiell måte, sier Perry.

Etter onsdagens styremøte kommer det en ny utfordring allerede torsdag. Da venter 2.-divisjonslaget Stjørdals-Blink i 2. runde i cupen.

Siste nytt

 • Værproblemer for Ødegaards Arsenal

  Martin Ødegaard og Arsenal fikk en mer trøblete reise enn planlagt til tirsdagens mesterligamøte med franske Lens.

  Flyet med London-klubbens spillere skulle etter planen sette kursen mot Nord-Frankrike mandag ettermiddag, men dårlig vær skapte utfordringer, melder TV 2.

  Manager Mikel Arteta hadde bebudet pressekonferanse på fransk jord mandag kveld, men den seansen måtte skyves. Det måtte også et planlagt intervju med nettopp TV 2.

  Årsaken var at Arsenal-flyet fortsatt ikke hadde kommet seg avgårde.

  Ifølge britiske medier skal det være dårlig vær ved flyplassen i Luton, der Arsenal skal fly fra, som er grunnen til problemene og utsettelsene. Ved 20-tiden var det ikke avgjort om Arsenal-spillerne ville komme seg avgårde mandag. (NTB)

  cc-CZ5awnxA
  Foto: AP
 • Braathen reklamerte for klesmerke uten tillatelse

  Alpinist Lucas Braathen markedsførte nylig et samarbeid den svenske klesgiganten J. Lindeberg. Det hadde han ikke tillatelse av Norges Skiforbund til å gjøre.

  Alpinistenes sportssjef Claus Ryste bekrefter situasjonen overfor TV 2.

  – Jeg ønsker ikke å si noe detaljert om denne saken i media nå, men jeg kan bekrefte at Lucas har gjennomført en kampanje med J. Lindeberg som han ikke har hatt tillatelse til. Vi kommer til å følge opp dette internt, sier han til kanalen.

  Lucas Braathens far sier til TV 2 at bildene forbundet reagerer på er en del av en kort digital kampanje som nå er over.

  – Jeg registrerer at Claus sier at dette ikke er et samarbeid Lucas har fått tillatelse til. Min kommentar til det er at før man skal snakke om å innhente og gi tillatelse, må man først være enige om hvem som har hvilke rettigheter, og hvem som har hvilke plikter, sier han til kanalen.

  Alpinlandslaget har en offisiell klesavtale med Helly Hansen. (NTB)

  iphlQ9DNgks
  Foto: NTB
 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste