Hopp til innhold

Bråthen saksøker Norges Skiforbund

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen gjør alvor av planene om et søksmål av Norges Skiforbund, men godtar samtidig nytt kompromissforslag.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

HAR LEVERT STEVNING: Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Clas Brede Bråthen leverte tirsdag stevning til Oslo tingrett. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund (NSF) blir en realitet.

Bråthens fagforening, Handel og Kontor, kommenterer stevningen i en pressemelding tirsdag kveld:

– Vi får mange spørsmål fra media om «Bråthen-saken», derfor velger vi å opplyse at det i dag er sendt stevning til Oslo tingrett, sier Marit Håvemoen fra Advokatene i LO.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

Bråthen sammen med sin advokat Marit Håvemoen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Krever fast ansettelse

I søksmålet krever Bråthen fast ansettelse etter 17 år i stillingen som sportssjef for hoppgrenen i Norges Skiforbund.

– 17 år er ikke midlertidig. Sånn skal det ikke være i det norske arbeidslivet, sier forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, i pressemeldingen.

Det kreves også dom for at en advarsel som Bråthen mottok 22. desember 2020, utløst av en uttalelse han hadde gitt til Dagbladet om manglende prioritering av kvinnehopp, blir kjent urettmessig, heter det i pressemeldingen (se også faktaboks).

I søksmålet kreves det i tillegg erstatning for det man omtaler som «ulovlig gjengjeldelse etter varsling».

– Dette er en dårlig sak for hele idretten, og NSF har hatt nok tid allerede til å gjøre det som er riktig, sier Beckham.

Støtter nytt forslag

Mandag ble det kjent at Hoppkomiteen støttet et nytt forslag som innebar en ny rolle for Clas Brede Bråthen. Det ville frita ham fra administrativt ansvar, men han ville fortsatt fungere som sjef for hopperne.

I pressemeldingen som er sendt ut gis det uttrykk for at Bråthen støtter forslaget.

– Hva som skjer videre med søksmålet vil blant annet avhenge av om også Norges Skiforbund stiller seg bak vedtaket i Hoppkomitéen, sier Håvemoen.

Til NRK sier Bråthens advokat følgende om mulighetene til å finne en løsning på konflikten:

– Bråthen har hatt et ønske om å løse saken uten rettssak for å kunne ha fokus på den viktige sesongen som hopperne nå går inn i. Bråthen har opplyst at han kan akseptere det konkrete forslaget han fikk presentert i forrige uke, og som hoppkomiteen har uttalt at de støtter. Det er nå helt opp til ledelsen i NSF om også de stiller seg bak dette forslaget. I så fall kan saken mest sannsynlig løses.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, kommenterer søksmålet slik i en tekstmelding:

– Det tar vi naturligvis til etterretning. Det vil bli en prinsipiell sak som er relevant for hele norsk idrett.

NRK har vært i kontakt med Clas Brede Bråthen, men han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Espen Graff

Tar søksmålet til etterretning. Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Langvarig møte

Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i lange diskusjoner om Bråthen-konflikten, men kom ikke frem til noen konklusjon.

– Vi har diskutert ulike ting i dag, men vi er fortsatt i dialog, sa skipresident Erik Røste til NRK da.

Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Toppledelsen i Skiforbundet har reagert på hans kommunikasjonsform og gjort det klart at de ikke ønsker å forlenge kontrakten når den går ut i april 2022.

Han har imidlertid fått stor støtte i hoppmiljøet, og flere sponsorer har også stilt seg bak Bråthen.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal