Bråthen saksøker Norges Skiforbund

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen gjør alvor av planene om et søksmål av Norges Skiforbund, men godtar samtidig nytt kompromissforslag.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

HAR LEVERT STEVNING: Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Clas Brede Bråthen leverte tirsdag stevning til Oslo tingrett. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund (NSF) blir en realitet.

Bråthens fagforening, Handel og Kontor, kommenterer stevningen i en pressemelding tirsdag kveld:

– Vi får mange spørsmål fra media om «Bråthen-saken», derfor velger vi å opplyse at det i dag er sendt stevning til Oslo tingrett, sier Marit Håvemoen fra Advokatene i LO.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

Bråthen sammen med sin advokat Marit Håvemoen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Krever fast ansettelse

I søksmålet krever Bråthen fast ansettelse etter 17 år i stillingen som sportssjef for hoppgrenen i Norges Skiforbund.

– 17 år er ikke midlertidig. Sånn skal det ikke være i det norske arbeidslivet, sier forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, i pressemeldingen.

Det kreves også dom for at en advarsel som Bråthen mottok 22. desember 2020, utløst av en uttalelse han hadde gitt til Dagbladet om manglende prioritering av kvinnehopp, blir kjent urettmessig, heter det i pressemeldingen (se også faktaboks).

I søksmålet kreves det i tillegg erstatning for det man omtaler som «ulovlig gjengjeldelse etter varsling».

– Dette er en dårlig sak for hele idretten, og NSF har hatt nok tid allerede til å gjøre det som er riktig, sier Beckham.

Støtter nytt forslag

Mandag ble det kjent at Hoppkomiteen støttet et nytt forslag som innebar en ny rolle for Clas Brede Bråthen. Det ville frita ham fra administrativt ansvar, men han ville fortsatt fungere som sjef for hopperne.

I pressemeldingen som er sendt ut gis det uttrykk for at Bråthen støtter forslaget.

– Hva som skjer videre med søksmålet vil blant annet avhenge av om også Norges Skiforbund stiller seg bak vedtaket i Hoppkomitéen, sier Håvemoen.

Til NRK sier Bråthens advokat følgende om mulighetene til å finne en løsning på konflikten:

– Bråthen har hatt et ønske om å løse saken uten rettssak for å kunne ha fokus på den viktige sesongen som hopperne nå går inn i. Bråthen har opplyst at han kan akseptere det konkrete forslaget han fikk presentert i forrige uke, og som hoppkomiteen har uttalt at de støtter. Det er nå helt opp til ledelsen i NSF om også de stiller seg bak dette forslaget. I så fall kan saken mest sannsynlig løses.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, kommenterer søksmålet slik i en tekstmelding:

– Det tar vi naturligvis til etterretning. Det vil bli en prinsipiell sak som er relevant for hele norsk idrett.

NRK har vært i kontakt med Clas Brede Bråthen, men han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Espen Graff

Tar søksmålet til etterretning. Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Langvarig møte

Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i lange diskusjoner om Bråthen-konflikten, men kom ikke frem til noen konklusjon.

– Vi har diskutert ulike ting i dag, men vi er fortsatt i dialog, sa skipresident Erik Røste til NRK da.

Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Toppledelsen i Skiforbundet har reagert på hans kommunikasjonsform og gjort det klart at de ikke ønsker å forlenge kontrakten når den går ut i april 2022.

Han har imidlertid fått stor støtte i hoppmiljøet, og flere sponsorer har også stilt seg bak Bråthen.

Siste nytt

 • Killi tilbake på ski

  Friskistjernen Johanne Killi (24) er tilbake på ski og stiller i verdenscuppremieren i big air i Sveits fredag.

  Killi ødela et leddbånd i kneet i januar og mistet resten av sesongen.

  – Kneet føles veldig bra, like sterkt og stabilt som før operasjonen. Motivasjonen og skigleden har gått opp og ned i det siste. Det er mye tanker som surrer, spesielt inn i en OL-sesong. Jeg er veldig spent på verdenscupåpningen, sier hun i en pressemelding.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bayern-sjefen testet positivt

  Bayern München-trener Julian Nagelsmann måtte stå over onsdagens 4-0-seier over Benfica på grunn av influensasymptomer. Senere fikk han påvist koronasmitte.

  Det opplyser Bayern torsdag. Ifølge den tyske storklubben testet Nagelsmann positivt selv om han er fullvaksinert mot koronaviruset.

  34-åringen ledet ikke Bayern-laget i mesterligakampen mot Benfica i Lisboa. Det ble oppgitt at han slet med en influensalignende infeksjon.

  Julian Nagelsmann
  Foto: POOL / Reuters
 • Norge klatrer

  Ståle Solbakkens menn fortsetter å klatre på verdensrangeringen fra Fifa etter gode resultater i VM-kvalifiseringen. Fotballandslaget er nummer 37 på oktober-oversikten, melder NTB. Det er to plasser bedre enn sist. Forrige måned var Norge inne i topp 40 for første gang på snaut seks år.

  Topp ti på rankingen: 1) Belgia, 2) Brasil, 3) Frankrike, 4) Italia, 5) England, 6) Argentina, 7) Spania, 8) Portugal, 9) Mexico, 10) Danmark.

  Qxc_nUvSGFY
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal