Bråthens fagforening vil gå til søksmål mot Skiforbundet

Clas Brede Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil gå til søksmål mot Norges Skiforbund om de ikke oppnår enighet rundt stillingen hans som sportssjef for hopperne.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

ALLIERTE: Clas Brede Bråthen (t.h.) sammen med LO-advokat Marit Håvemoen i samtaler på Lillehammer i slutten av august.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Enten så blir vi enige med Skiforbundet, eller så blir det søksmål, sier Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, til NRK.

Clas Brede Bråthen har vært sportssjef for hopperne siden 2004. Toppledelsen i Skiforbundet har reagert kraftig på hans kommunikasjonsform. De ønsker ikke å forlenge ansettelseskontrakten når den går ut i april 2022.

– Han har vært ansatt i 17 år. Det er ingen som kan gå ansatt i en midlertidig stilling så lenge, mener Beckham.

FORBUNDSLEDER: Christopher Beckham.

FORBUNDSLEDER: Christopher Beckham.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Handel og Kontor er et norsk fagforbund som organiserer rundt 78.000 ansatte innenfor blant andre kontor-, service- og butikkindustrien og ansatte i private organisasjoner. HK i Norge er landets tredje største forbund.

– HK har bedt LO om å støtte Clas Brede Bråthen med advokat. Nå har LO en advokat som hjelper hoppsjefen i Norges Skiforbund. Han er medlem hos oss, så derfor har vi kontaktet LO på bakgrunn av saken slik den er.

– Hvorfor har dere gjort det?

– Vi mener loven er krystallklar. Clas Brede Bråthen er fast ansatt sånn som HK i Norge ser det, så hvis ikke Skiforbundet ikke ser det, så vil det bli en sak.

. – Det er et fritak i arbeidsmiljøloven som sier at folk i idretten har fritak fra midlertidig loven. Hvordan ser dere på det?

– Vi mener at han ikke faller innunder dette unntaket, nettopp fordi han er en adminstrativt ansatt. De tillitsvalgte i Norges Skiforbund hevder han ikke er et arbeidsmiljøproblem, fortsetter Beckham og kritiserer forbundet for å ha tatt saken ut i mediene.

Kom ikke til enighet

Det er tre uker siden det ble klart at Skiforbundet ikke ønsket å fortsette samarbeidet med Bråthen. De forklarte det med at han har en kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.

Bråthen har via sin advokat, Marit Håvemoen, allerede varslet søksmål mot Skiforbundet. Bråthen krever fast ansettelse som sportssjef for hopperne. Det er dette søksmålet Handel og Kontor stiller seg bak.

Sist uke forhandlet Skiforbundet og Bråthen om en løsning. Han ble tilbudt en stilling som toppidrettssjef. Det ville gitt ham muligheten til å fortsette å jobbe med den sportslige biten, men tatt fra ham lederoppgaver og administrativt arbeid. Forhandlingene førte ikke frem.

Norges Skiforbund kom fredag med tilsvar til søksmålet, hvor de argumenterte for hvorfor Bråthen ikke har krav på ny kontrakt.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff viser til at det er der saken står på nåværende tidspunkt.

Risikerer å miste støtten

Hopplandslagets sponsorer har i en samlet uttalelse rettet kritikk mot Skiforbundets håndtering. De truer med å trekke støtten etter sesongen om det ikke ryddes opp.

Bråthen har fått stor støtte i hoppmiljøet. Utøvere og andre ansatte i hopplandslaget skrev under på et brev, der de oppfordret hoppkomiteen og Skiforbundet til å la han fortsette i jobben sin.

Sportsnyheter

Andrei Deniskin rasisme

Bileta skakar hockey-verda: – Sårande og utilgiveleg

Ein gest frå Andrei Deniskin har fått ei samla hockey-verd til å reagere knallhardt. Han får det glatte laget både av klubbar og NHL-stjerner.

Siste nytt

 • Palace stoppet Brighton

  Brighton øynet tabelltopp i Premier League, men spilte tafatt borte mot Crystal Palace og var heldig som berget 1-1 helt på tampen.

  Dermed blir Graham Potters mannskap liggende på 6.-plass i tetstriden, kun ett poeng bak serieleder Liverpool.

  Crystal Palace
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Ingen Bråthen-avklaring mandag

  Det ble ingen avklaring om Clas Brede Bråthens videre fremtid som hoppsjef mandag. Skistyret i Norges Skiforbund, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og hoppkomiteen diskuterte saken i mange timer mandag kveld.

  – Vi har diskutert ulike ting i dag, men vi er fortsatt i dialog, sier skipresident Erik Røste til NRK.

  Mandag ble det kjent at hoppkomiteen har fremmet et nytt forslag til løsning. Det innebærer blant annet at Bråthens stilling vil være sportslig og med færre administrative oppgaver. Løsninger på konflikten var tema under møtet, men partene kom ikke frem til noen konklusjon.

  – Vi har hatt en god og konstruktiv dialog med hoppkomiteen, sier Røste til NRK.

  – Det har vært et godt møte, skistyret og hoppkomiteen har vært konstruktive, sier Røste, som ikke ønsker å kommentere om de er noe nærmere en løsning.

  – Vi har et ønske om å avslutte dette så raskt som mulig, sier han.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsket ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022. Bråthen har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Skipresident Erik Røste
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Ny Carlsen-seier i intens duell

  Magnus Carlsen trengte omspill for å beseire Maxime Vachier-Lagrave i Champions Chess Tour, men hevet seg i lynsjakken og sikret to nye poeng mandag.

  Det betyr at Carlsen har fem poengs forsprang i sammendraget etter tre av ni runder i finaleturneringen i sjakktouren.

  Wesley So slo Vladislav Artemjev i hurtigsjakken mandag og spiste inn ett poeng på nordmannen.

  Norway Chess 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal