Hopp til innhold

Bråthens fagforening vil gå til søksmål mot Skiforbundet

Clas Brede Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil gå til søksmål mot Norges Skiforbund om de ikke oppnår enighet rundt stillingen hans som sportssjef for hopperne.

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

ALLIERTE: Clas Brede Bråthen (t.h.) sammen med LO-advokat Marit Håvemoen i samtaler på Lillehammer i slutten av august.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Enten så blir vi enige med Skiforbundet, eller så blir det søksmål, sier Christopher Beckham, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge, til NRK.

Clas Brede Bråthen har vært sportssjef for hopperne siden 2004. Toppledelsen i Skiforbundet har reagert kraftig på hans kommunikasjonsform. De ønsker ikke å forlenge ansettelseskontrakten når den går ut i april 2022.

– Han har vært ansatt i 17 år. Det er ingen som kan gå ansatt i en midlertidig stilling så lenge, mener Beckham.

FORBUNDSLEDER: Christopher Beckham.

FORBUNDSLEDER: Christopher Beckham.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Handel og Kontor er et norsk fagforbund som organiserer rundt 78.000 ansatte innenfor blant andre kontor-, service- og butikkindustrien og ansatte i private organisasjoner. HK i Norge er landets tredje største forbund.

– HK har bedt LO om å støtte Clas Brede Bråthen med advokat. Nå har LO en advokat som hjelper hoppsjefen i Norges Skiforbund. Han er medlem hos oss, så derfor har vi kontaktet LO på bakgrunn av saken slik den er.

– Hvorfor har dere gjort det?

– Vi mener loven er krystallklar. Clas Brede Bråthen er fast ansatt sånn som HK i Norge ser det, så hvis ikke Skiforbundet ikke ser det, så vil det bli en sak.

. – Det er et fritak i arbeidsmiljøloven som sier at folk i idretten har fritak fra midlertidig loven. Hvordan ser dere på det?

– Vi mener at han ikke faller innunder dette unntaket, nettopp fordi han er en adminstrativt ansatt. De tillitsvalgte i Norges Skiforbund hevder han ikke er et arbeidsmiljøproblem, fortsetter Beckham og kritiserer forbundet for å ha tatt saken ut i mediene.

Kom ikke til enighet

Det er tre uker siden det ble klart at Skiforbundet ikke ønsket å fortsette samarbeidet med Bråthen. De forklarte det med at han har en kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.

Bråthen har via sin advokat, Marit Håvemoen, allerede varslet søksmål mot Skiforbundet. Bråthen krever fast ansettelse som sportssjef for hopperne. Det er dette søksmålet Handel og Kontor stiller seg bak.

Sist uke forhandlet Skiforbundet og Bråthen om en løsning. Han ble tilbudt en stilling som toppidrettssjef. Det ville gitt ham muligheten til å fortsette å jobbe med den sportslige biten, men tatt fra ham lederoppgaver og administrativt arbeid. Forhandlingene førte ikke frem.

Norges Skiforbund kom fredag med tilsvar til søksmålet, hvor de argumenterte for hvorfor Bråthen ikke har krav på ny kontrakt.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff viser til at det er der saken står på nåværende tidspunkt.

Risikerer å miste støtten

Hopplandslagets sponsorer har i en samlet uttalelse rettet kritikk mot Skiforbundets håndtering. De truer med å trekke støtten etter sesongen om det ikke ryddes opp.

Bråthen har fått stor støtte i hoppmiljøet. Utøvere og andre ansatte i hopplandslaget skrev under på et brev, der de oppfordret hoppkomiteen og Skiforbundet til å la han fortsette i jobben sin.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal