Hopp til innhold

Hoppsponsorene truer med å trekke seg: – Trist å se voksne folk krangle for åpen scene

Hvis ikke Norges skiforbund gir Clas Brede Bråthen sportssjefjobben tilbake, må de starte sponsorjakten med blanke ark. Det mener NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt er konsekvensen av sponsorenes klare beskjed fredag ettermiddag.

J3CSVTCc9rE

DRAMAET FORTSETTER: Norsk hoppsport kan nå miste sponsorene om ikke skiforbundet kommer til enighet med Clas Brede Bråthen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Fredag ettermiddag kom sponsorene Eterni Group, HELP Forsikring, Landsorganisasjonen i Norge (LO), Lundin Energy Norway, Nammo, RSM Norge, Scantrade på banen med en felles uttalelse til Norges skiforbund, som NRK har fått tilgang på.

Les sponsorenes uttalelse her:

Der truer de med å trekke støtten til norsk hoppsport:

«Vi håper det er mulig å legge prestisjen til side, rydde opp og komme til enighet på en slik måte at det begrenser skadene Skiforbundets håndtering har bidratt til. Det vil være til det beste, både for NSF, hopperne, sponsorene og hele Idretts-Norge.»

«Uten en slik enighet vil undertegnede sponsorer vurdere å trekke støtten som nå gis til hopplandslaget gjennom NSF, og se på alternative ordninger for å støtte utøverne for sesongen 2021/22. Sponsoravtaler som skal reforhandles etter kommende sesong vil da ikke bli fornyet,» skriver de.

– Sponsorene har ikke noe annen maktmiddel enn å skru pengekrana av og på. Det er litt trist. Vi kan ikke instruere idretten til noe som helst, de velger sine egne, men vi er nødt til å ta dette med videre i en vurdering når vi skal vurdere sponsorkontrakten. Vi liker ikke det vi ser nå. Og det er trist å se at voksne folk med Nammo-logoen på brystet krangler for åpen scene, sier konsernsjeg Morten Brandzæg i Nammo til NRK.

– Trekker dere støtten dersom Bråthen ikke får fortsette som sportssjef?

– Det vi har sagt er at vi vurderer sterkt å trekke støtten til neste år dersom vi ikke ser en bedre ledelse av Skiforbundet.

Fristen ute

Dette skjedde etter at fristen for å besvare søksmålsvarselet til hoppsjef Clas Brede Bråthen gikk ut fredag. Norges Skiforbund mener ifølge NTB fortsatt at Bråthen ikke har krav på ny kontrakt.

Og alle mulighetene for et forlik er borte, bekrefter begge parters advokater, ifølge NTB.

– Vi har i dag fått svar på vårt siste tilbud, og vi oppfatter svaret fra NSF (Norges Skiforbund) slik at forliksforslaget avvises, og at NSF heller ikke ser noe grunnlag for å gjenoppta forhandlingene. Vi tar det til etterretning, sier Marit Håvemoen, Bråthens advokat, til VG.

– Bråthen har avsluttet forhandlingene med Skiforbundet ved å avvise siste tilbud som er framsatt, opplyser Skiforbundets advokat Nina G. Sandnes til NTB.

– Oppsiktsvekkende

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over at sponsorene som en konsekvens av dette går såpass hardt ut, ut fra signalene som har kommet underveis.

– Men det er ganske oppsiktsvekkende at de til de grader har bestemt seg for hvordan de vil ha saken løst. De vet hvilket maktmiddel de har, og de har bestemt seg for at varene de bruker pengene på inkluderer Clas Brede Bråthen uansett hva skiforbundet mener om måten han har gjort ting på, sier han.

Jan Petter Saltvedt

IKKE OVERRASKET: NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebiz / NRK

Saltvedt stiller seg tvilende til om de faktsk har mulighet til å støtte hopperne på alternative måter kommende sesong.

– Men akkurat som NSF står fritt til å ikke forlenge, så står sponsorene fritt til ikke å sponse videre etter kommende sesongen. Den trusselen kan ikke skiforbundet bare feie bort, sier kommentatoren.

Jan Petter Saltvedt konstaterer da at Norges skiforbund egentlig bare har to reelle alternativer. Enten må de ta Bråthen tilbake i varmen i den rollen han hadde, eller så må de starte sponsorjakten med blanke ark.

– Det er kun de to utfallene som er mulig når de står samlet om en så utilslørt trussel, fastslår han.

– Svært vanskelig situasjon

Norges Skiforbund kom med sitt tilsvar senere fredag kveld, ifølge NTB. De beklager at hoppsponsorene vurderer å trekke seg.

Norges Skiforbund i forbindelse med norsk VM-søknad i alpin-VM 2027

I SKVIS: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og Norges skiforbund har fått en særdeles dårlig opptakt til helga.

Foto: Vidar Ruud / Ruud, Vidar

– Det er spesielt beklagelig at den økonomiske støtten kobles direkte til om Skiforbundet kommer til enighet med sportsjef Clas Brede Bråthen i en pågående personalsak. Det setter Skiforbundet og hopperne i en svært vanskelig situasjon, men vi kan ikke sette penger over arbeidsmiljøet, heter det i svaret som er underskrevet av NSFs generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

NSF er overrasket over at sponsorene sender et slikt brev nå.

– Vi inviterte sponsorene til et møte i går for å orientere om saken, men ingen hadde anledning til å komme, sier generalsekretæren.

– Ikke krav på ny kontrakt

Det har altså vært en hektisk dag i saken. Fredag ettermiddag ble søksmålsvarselet, der Bråthen har varslet at han vil gå til sak om han ikke får fast ansettelse, besvart fra Skiforbundet, opplyser advokat Sandnes til NTB.

– Vi forklarer hvorfor vi mener at Bråthen ikke har krav på ny kontrakt, sa hun om innholdet i svaret.

I tilsvaret har forbundet også forklart hvorfor de mener at et eventuelt søksmål fra Bråthen ikke vil føre fram.

Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Toppledelsen i skiforbundet vil ikke forlenge kontrakten når den går ut i april 2022. Torsdag ble det kjent at Bråthen ble tilbudt en midlertidig stilling som toppidrettssjef hvor administrativt arbeid og lederoppgaver ikke inngår. Det takket han nei til.

– Besvarer de søksmålsvarselet uten å akseptere tilbudet, vil vi oppfatte det som et avslag på det framsatte tilbudet, og en stevning til tingretten vil være neste steg i prosessen, sa Håvemoen til NTB.

Krever fast jobb

Bråthen krever fast ansettelse etter 17 års midlertidig ansettelse som sportssjef i Norges Skiforbund.

– Så må man se om han velger å ta ut det søksmålet. Det er jo god sannsynlighet for at han velger å gjøre det, sier Sandnes til NTB.

– Alle forliksmuligheter er nå uttømt, sier Sandnes om en løsning på floken som har oppstått.

Advokaten forholder seg til situasjonen slik at Bråthen nå fortsetter i sitt engasjement inntil det utløper i april neste år.

– Han har takket nei til to faste stillinger som er tilbudt ham og ett fireårig engasjement som toppidrettssjef/landslagssjef med bibehold avg dagens lønns- og arbeidsvilkår. I sistnevnte stilling ville han kun hatt fokus på sport, nettopp slik at han ønsket, forklarer Sandnes.

– Atferd over tid

Skiforbundet har tidligere møtt sponsorene om den betente saken. Sist ukes møter konkluderte med at samtlige sponsorer ønsker at Bråthen fortsetter i sin stilling.

Med det åpne brevet fredag, viser de altså at de mente alvor.

Slik begrunner de beskjeden om at de kollektiv vurderer å trekke pengestøtten:

«Som sponsorer av norsk hoppsport er det ikke vår oppgave å mene noe om organisering innen NSF - til det finnes det idrettsdemokratiske prosesser. Men, i denne saken observerer vi en håndtering som vi har vanskelig for å stille oss bak, og som ikke er i henhold til verdier vi står for. For oss som sponsorer er Skiforbundets håndtering av denne saken åpenbart uheldig.

Det er ødeleggende for Skiforbundets omdømme, og påvirker samtidig sponsorenes omdømme negativt. For utøverne er det også uheldig, både med tanke på oppkjøringen til årets sesong, og med tanke på det laget som Clas Brede Bråthen har bidratt til å bygge opp gjennom sin innsats for hoppsporten i en årrekke. »

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal