Hopp til innhold

Hoppsponsorene truer med å trekke seg: – Trist å se voksne folk krangle for åpen scene

Hvis ikke Norges skiforbund gir Clas Brede Bråthen sportssjefjobben tilbake, må de starte sponsorjakten med blanke ark. Det mener NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt er konsekvensen av sponsorenes klare beskjed fredag ettermiddag.

J3CSVTCc9rE

DRAMAET FORTSETTER: Norsk hoppsport kan nå miste sponsorene om ikke skiforbundet kommer til enighet med Clas Brede Bråthen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Fredag ettermiddag kom sponsorene Eterni Group, HELP Forsikring, Landsorganisasjonen i Norge (LO), Lundin Energy Norway, Nammo, RSM Norge, Scantrade på banen med en felles uttalelse til Norges skiforbund, som NRK har fått tilgang på.

Les sponsorenes uttalelse her:

Der truer de med å trekke støtten til norsk hoppsport:

«Vi håper det er mulig å legge prestisjen til side, rydde opp og komme til enighet på en slik måte at det begrenser skadene Skiforbundets håndtering har bidratt til. Det vil være til det beste, både for NSF, hopperne, sponsorene og hele Idretts-Norge.»

«Uten en slik enighet vil undertegnede sponsorer vurdere å trekke støtten som nå gis til hopplandslaget gjennom NSF, og se på alternative ordninger for å støtte utøverne for sesongen 2021/22. Sponsoravtaler som skal reforhandles etter kommende sesong vil da ikke bli fornyet,» skriver de.

– Sponsorene har ikke noe annen maktmiddel enn å skru pengekrana av og på. Det er litt trist. Vi kan ikke instruere idretten til noe som helst, de velger sine egne, men vi er nødt til å ta dette med videre i en vurdering når vi skal vurdere sponsorkontrakten. Vi liker ikke det vi ser nå. Og det er trist å se at voksne folk med Nammo-logoen på brystet krangler for åpen scene, sier konsernsjeg Morten Brandzæg i Nammo til NRK.

– Trekker dere støtten dersom Bråthen ikke får fortsette som sportssjef?

– Det vi har sagt er at vi vurderer sterkt å trekke støtten til neste år dersom vi ikke ser en bedre ledelse av Skiforbundet.

Fristen ute

Dette skjedde etter at fristen for å besvare søksmålsvarselet til hoppsjef Clas Brede Bråthen gikk ut fredag. Norges Skiforbund mener ifølge NTB fortsatt at Bråthen ikke har krav på ny kontrakt.

Og alle mulighetene for et forlik er borte, bekrefter begge parters advokater, ifølge NTB.

– Vi har i dag fått svar på vårt siste tilbud, og vi oppfatter svaret fra NSF (Norges Skiforbund) slik at forliksforslaget avvises, og at NSF heller ikke ser noe grunnlag for å gjenoppta forhandlingene. Vi tar det til etterretning, sier Marit Håvemoen, Bråthens advokat, til VG.

– Bråthen har avsluttet forhandlingene med Skiforbundet ved å avvise siste tilbud som er framsatt, opplyser Skiforbundets advokat Nina G. Sandnes til NTB.

– Oppsiktsvekkende

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over at sponsorene som en konsekvens av dette går såpass hardt ut, ut fra signalene som har kommet underveis.

– Men det er ganske oppsiktsvekkende at de til de grader har bestemt seg for hvordan de vil ha saken løst. De vet hvilket maktmiddel de har, og de har bestemt seg for at varene de bruker pengene på inkluderer Clas Brede Bråthen uansett hva skiforbundet mener om måten han har gjort ting på, sier han.

Jan Petter Saltvedt

IKKE OVERRASKET: NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebiz / NRK

Saltvedt stiller seg tvilende til om de faktsk har mulighet til å støtte hopperne på alternative måter kommende sesong.

– Men akkurat som NSF står fritt til å ikke forlenge, så står sponsorene fritt til ikke å sponse videre etter kommende sesongen. Den trusselen kan ikke skiforbundet bare feie bort, sier kommentatoren.

Jan Petter Saltvedt konstaterer da at Norges skiforbund egentlig bare har to reelle alternativer. Enten må de ta Bråthen tilbake i varmen i den rollen han hadde, eller så må de starte sponsorjakten med blanke ark.

– Det er kun de to utfallene som er mulig når de står samlet om en så utilslørt trussel, fastslår han.

– Svært vanskelig situasjon

Norges Skiforbund kom med sitt tilsvar senere fredag kveld, ifølge NTB. De beklager at hoppsponsorene vurderer å trekke seg.

Norges Skiforbund i forbindelse med norsk VM-søknad i alpin-VM 2027

I SKVIS: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og Norges skiforbund har fått en særdeles dårlig opptakt til helga.

Foto: Vidar Ruud / Ruud, Vidar

– Det er spesielt beklagelig at den økonomiske støtten kobles direkte til om Skiforbundet kommer til enighet med sportsjef Clas Brede Bråthen i en pågående personalsak. Det setter Skiforbundet og hopperne i en svært vanskelig situasjon, men vi kan ikke sette penger over arbeidsmiljøet, heter det i svaret som er underskrevet av NSFs generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

NSF er overrasket over at sponsorene sender et slikt brev nå.

– Vi inviterte sponsorene til et møte i går for å orientere om saken, men ingen hadde anledning til å komme, sier generalsekretæren.

– Ikke krav på ny kontrakt

Det har altså vært en hektisk dag i saken. Fredag ettermiddag ble søksmålsvarselet, der Bråthen har varslet at han vil gå til sak om han ikke får fast ansettelse, besvart fra Skiforbundet, opplyser advokat Sandnes til NTB.

– Vi forklarer hvorfor vi mener at Bråthen ikke har krav på ny kontrakt, sa hun om innholdet i svaret.

I tilsvaret har forbundet også forklart hvorfor de mener at et eventuelt søksmål fra Bråthen ikke vil føre fram.

Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Toppledelsen i skiforbundet vil ikke forlenge kontrakten når den går ut i april 2022. Torsdag ble det kjent at Bråthen ble tilbudt en midlertidig stilling som toppidrettssjef hvor administrativt arbeid og lederoppgaver ikke inngår. Det takket han nei til.

– Besvarer de søksmålsvarselet uten å akseptere tilbudet, vil vi oppfatte det som et avslag på det framsatte tilbudet, og en stevning til tingretten vil være neste steg i prosessen, sa Håvemoen til NTB.

Krever fast jobb

Bråthen krever fast ansettelse etter 17 års midlertidig ansettelse som sportssjef i Norges Skiforbund.

– Så må man se om han velger å ta ut det søksmålet. Det er jo god sannsynlighet for at han velger å gjøre det, sier Sandnes til NTB.

– Alle forliksmuligheter er nå uttømt, sier Sandnes om en løsning på floken som har oppstått.

Advokaten forholder seg til situasjonen slik at Bråthen nå fortsetter i sitt engasjement inntil det utløper i april neste år.

– Han har takket nei til to faste stillinger som er tilbudt ham og ett fireårig engasjement som toppidrettssjef/landslagssjef med bibehold avg dagens lønns- og arbeidsvilkår. I sistnevnte stilling ville han kun hatt fokus på sport, nettopp slik at han ønsket, forklarer Sandnes.

– Atferd over tid

Skiforbundet har tidligere møtt sponsorene om den betente saken. Sist ukes møter konkluderte med at samtlige sponsorer ønsker at Bråthen fortsetter i sin stilling.

Med det åpne brevet fredag, viser de altså at de mente alvor.

Slik begrunner de beskjeden om at de kollektiv vurderer å trekke pengestøtten:

«Som sponsorer av norsk hoppsport er det ikke vår oppgave å mene noe om organisering innen NSF - til det finnes det idrettsdemokratiske prosesser. Men, i denne saken observerer vi en håndtering som vi har vanskelig for å stille oss bak, og som ikke er i henhold til verdier vi står for. For oss som sponsorer er Skiforbundets håndtering av denne saken åpenbart uheldig.

Det er ødeleggende for Skiforbundets omdømme, og påvirker samtidig sponsorenes omdømme negativt. For utøverne er det også uheldig, både med tanke på oppkjøringen til årets sesong, og med tanke på det laget som Clas Brede Bråthen har bidratt til å bygge opp gjennom sin innsats for hoppsporten i en årrekke. »

Siste nytt

 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kilde med bestetid på utfortreningen

  Norges utfor-håp Aleksander Aamodt Kilde hadde bestetid på treningsrennet i Courchevel i dag.

  – Det kjentes bra ut. Deilig å være gjennom bakken en gang til. Og det kjentes veldig «smooth» ut i dag. Jeg forsøkte å kjøre rent og gjøre meg klar for morgendagen. Det var fint det, sier Kilde til NRK etter treningen.

  Både Kilde og lagkamerat leverte en solid gjennomføring på trening før morgendagens super-G.

  – To nordmenn på topp – en advarsel til konkurrentene?

  – Trening er trening, men samtidig viser det at vi med normal kjøring kan ha stor fart. Kult at Adrian også henger seg med. Vi får gjøre en god analyse, svarer Kilde.

  Alpinisten tror nøkkelen for et godt resultat blir å kjøre rent og tørre å vøre aggressiv.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Dansk håndballstjerne sykmeldt med stress-symptomer etter tøft år

  Den danske håndballstjernen Mikkel Hansen er sykmeldt. Han har fått en stressreaksjon etter det som beskrives som et ekstraordinært tøft år.

  Hansen, som er en av verdens mest profilerte håndballspillere på herresiden, bidro til at Danmark tok et nytt VM-gull i januar.

  – Det har vært et hektisk år for Mikkel med først en blodpropp våren 2022, hjemflytting med familien til Danmark etter ti suksessrike år i utlandet, samt en enormt stor etterspørsel og fokus på hans person gjennom hele høsten i forbindelse med klubbskiftet til Aalborg, og senest under VM i januar, uttaler Aalborg-direktør Jan Larsen.

  – Etter hjemkomsten fra VM-sluttspillet viste det seg at begeret var fullt, og vi har sammen truffet det eneste riktige valget, hvor fokus fullt ut er på at Mikkel får den nødvendige tiden og profesjonell støtte til å komme seg, fortsetter han.

  Det opplyses ikke om lengden på Hansens sykemelding. (NTB)

  Poland Handball World Championship
  Foto: Piotr Hawalej / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste