Hopp til innhold

Skistyret om Bråthen: – Har en atferd som er uakseptabel

Skistyret gir sin fulle støtte til avgjørelsen om ikke å forlenge avtalen med sportssjef Clas Brede Bråthen.

2018 Winter Olympics, Day 0, Ski jumping, Press event, Norway, Men

KONFLIKT: Toppledelsen i Norges Skiforbund ønsker ikke å forlenge kontrakten med Bråthen. Det har flere i hoppmiljøet reagert kraftig på.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Den betente situasjonen mellom Norges Skiforbund (NSF) og Clas Brede Bråthen er ennå ikke blitt avklart. Torsdag hadde ledelsen i NSF et møte med flere hopp-topper på Lillehammer der saken ble drøftet.

I 1530-tiden, noen timer etter møtet, sendte skistyret i Norges Skiforbund ut en uttalelse der de står fullt og helt bak avgjørelsen om å ikke forlenge avtalen som går ut i april 2022.

– Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og adferd som er uakseptabel. Bråthen har vært engasjert som sportssjef siden 2005. Han har bidratt til svært gode sportslige resultater, men hans adferd over tid og manglende vilje til å justere denne i tråd med våre rimelige forventninger, gjør at Skiforbundet ikke kan forlenge samarbeidet, heter det i uttalelsen.

– På denne bakgrunn vil styret enstemmig uttrykke full tillit og støtte til generalsekretæren og hoppkomiteen om beslutningen om ikke å forlenge engasjementet til Bråthen, legger skistyret til.

Fikk ikke beskjed

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

RART: Stöckl stusset over å få beslutningen til skiforbundet i en pressemelding.

Foto: Geir Olsen / NTB

Landslagssjef Alexander Stöckl var i møtet med ledelsen på Lillehammer, og sier til NRK at han ble overrasket over pressemeldingen.

– Når vi først har et møte hvor vi skal komme i god dialog, skape trygghet og komme til neste steg, så får vi beslutningen som er tatt i skistyret i en pressemelding som vi ikke ble informert om under møtet. Det gjør det litt vanskelig.

Så du var ikke klar over at dette var bestemt før møtet?

– Nei.

Også Bråthens advokat Marit Håvemoen reagerer på pressemeldingen fra skistyret.

– Det reagerer jeg kraftig på. For her viser de til et internt møte som Clas Brede Bråthen ikke har vært invitert til. Hvor de da har presentert sitt syn på saken, uten at Bråthen har fått presentert sitt syn på saken. Også etter det kommer de da med en uttalelse og støtter opp om de som har fått presentert saken sin, sier Håvemoen til NRK.

Trakk frem tre forhold

Håvemoen opplyste til NRK før torsdagens pressemelding at Norges Skiforbund nevnte Bråthens håndtering av Tande-saken og to andre forhold som problematiske eksempler.

Men ifølge advokaten fikk de aldri vite konkret hva de to andre eksemplene gikk ut på.

– Det ble på vegne av Bråthen per e-post bedt om at dette ble konkretisert da han hadde og har et ønske om å få til et konstruktivt samarbeid med NSF, og samtidig fylle rollen som sportssjef på en god måte. I e-posten ble det påpekt at Bråthen håpet at NSF har samme interesse i å legge til rette for godt samarbeid, og ville bidra til dette. Noen av forholdene ble tema i et møte i mai, men vi har ikke mottatt noen skriftlig tilbakemelding på de konkrete punktene vi etterspurte, sier Håvemoen til NRK.

Skiforbundet er forelagt uttalelsene, men har i skrivende stund ikke gitt NRK noen kommentarer knyttet til disse.

– Ensidig bilde av saken

I uttalelsen som ble sendt ut til pressen torsdag ettermiddag understreker skistyret at de normalt sett ikke ville kommentert en personalsak offentlig, men at de gjør et unntak denne gangen.

– Bråthen har imidlertid valgt å dele selektive deler av saken i det offentlige rom. Fremstillingen gir et ensidig bilde av saken, og den skader derfor tilliten til Norges Skiforbund, heter det i pressemeldingen.

På et hotell i Lillehammer møttes altså representanter fra NSF og hopplandslaget for å drøfte den svært betente situasjonen torsdag.

Blant de fremmøtte var blant andre landslagstrener Alexander Stöckl, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og Alf Tore Haug, leder i hoppkomiteen i Norges Skiforbund.

Alf Tore Haug og Alexander Stöckl i dialog på Lillehammer.

DIALOG: Haug i prat med Stöckl på Lillehammer.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Overfor NRK gjorde Haug det tidlig klart at han ikke ville gi noen uttalelser i etterkant av møtet.

– Nei, jeg er ikke tilgjengelig for kommentar, skrev Haug i en kort SMS før møtet torsdag.

Heller ikke Bretten Berg var snakkesalig torsdag i etterkant samlingen.

– Dette var et internt møte og vi hadde en samtale om situasjonen og samarbeidet. Vi hadde et fint møte, sa Berg kort til VG.

Har fått massiv støtte

Det har ulmet i Hopp-Norge helt siden det ble klart at NSF ikke ønsker å forlenge avtalen med Clas Brede Bråthen som hoppsjef når denne går ut i april 2022.

Bråthen har fått massiv støtte etter at nyheten sprakk, og et samlet hopplandslag med både utøvere og trenere har offentlig ytret at de støtter hoppsjefen og ønsker at han skal fortsette.

Les også: Dette er kontrakten dei kranglar om – no slår hoppkomiteen tilbake

Hoppsjef Bråthens nåværende avtale går ut i april 2022. Det er fortsatt usikkert hva som blir det endelige utfallet av denne saken. Bråthen har via sin advokat sendt varsel om søksmål til Norges Skiforbund.

Bråthen har hatt jobben som hoppsjef i 17 år, men nylig ble det kjent at toppledelsen i Norges Skiforbund ikke ønsker å forlenge den. Flere i hoppmiljøet har reagert kraftig på det og støttet 52-åringen.

Landslagstrener Alexander Stöckl leverte nylig et oppsiktsvekkende brev til skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Der ber han sammen med andre ansatte i hoppavdelingen og utøvernes representanter om at Bråthens avtale forlenges.

Sportsnyheter

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway - Netherlands

Sent baklengsmål ødela igjen – Norge må ut i EM-omspill

Norge slapp igjen inn mål på slutten av kampen mot Nederland tirsdag. Dermed må Norge ut i et omspill om de siste EM-plassene.

sAHG6WZzpK4

Skistjerna har store søvnproblem: – Ein blir nesten galen av det

Anne Kjersti Kalvå har måtte ty til både medisinar og hjelp for å takle søvnproblem. – Det er utfordrande, seier langrennsløparen til NRK.

X6_EWO3VmzI

Ferdig som England-sjef: – Det er på tide med forandring

Gareth Southgate trekker seg som engelsk landslagssjef etter finaletapet mot Spania. Ekspertene er klare på hvem de ønsker som arvtager.

Siste nytt

 • Mørk briljerte: Norge slo Danmark i OL-test

  Nora Mørk førte an med åtte scoringer da Norges håndballkvinner slo Danmark 26-24 i siste hjemmekamp før OL.

  12 dager før lagene møtes i OL var det en jevn dyst i Gjøvik Fjellhall. Danmark ledet det meste av første omgang, men Norge scoret omgangens tre siste mål og gikk til pause med 13-12-ledelse.

  Tidlig i den andre omgangen hadde Norge flere ganger to måls ledelse, slik Danmark hadde hatt før pause, men greide ikke å rykke ytterligere fra.

  13 minutter ut i omgangen gikk danskene opp i 19-20 og fikk sin første ledelse siden 11-12, men Stine Bredal Oftedal og Kari Brattset Dale vendte raskt til norsk ledelse igjen.

  Danskene kom ikke ajour igjen. Camilla Herrem kontret inn 24-22 etter å ha stjålet ballen i et dansk angrep, og derfra så ikke Norge seg tilbake. En ny kontring avsluttet av Dale ga 25-22 og kampens første tremålsledelse.

  Mørk (8) og Dale (6) var klare toppscorere på det norske laget. Åtte andre spillere tegnet seg også i målprotokollen med ett eller to mål.

  Norge og Danmark møtes en gang til før avreise til Paris. Det blir på dansk parkett i Hillerød torsdag. (NTB)

  Mørk
  Foto: NTB
 • Beskyldes for rasistiske kommentarer mot franske spillere

  Det argentinske fotballandslaget vant nylig Copa America og feiret vilt etter bragden. Men video fra spillerbussen har de siste dagene sirkulert, der spillerne angivelig skal ha sunget diskriminerende mot franske fotballspillere.

  Det hevder i hvert fall det franske fotballforbundet, som nå varsler søksmål etter det de mener er rasistiske og diskriminerende kommentarer fra argentiske landslagsspillere.

  – Presidenten i det franske fotballforbundet, Philippe Diallo, fordømmer på det sterkeste uakseptable rasistiske og diskriminerende kommentarer som ble gjort av spillerne mot det franske laget, heter det i en uttalelse.

  De skriver videre at de har varslet søksmålet overfor både det argentiske fotballforbundet og Fifa.

  Det argentinske fotballforbundet har foreløpig ikke kommentert saken.

  Argentina v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024: Final
  Foto: MEGAN BRIGGS / AFP
 • Norsk sølv i orienterings-VM

  Den norske orienteringsløperen Jørgen Baklid tok en sølv under utslagssprinten i orienterings-VM.

  Flere av løperne løp feil på slutten, det gjorde at Baklid kunne passere flere utøvere og sprinte inn til sølvmedalje. Det var hans eneste løp i årets VM.

  – Selvfølgelig drømmer en alltid om en medalje, og jeg visste det kunne være mulig. Men at jeg faktisk har en så god dag når det virkelig gjelder er bare utrolig deilig, sier Baklid i en pressemelding.

  Sveitseren Ricard Rancan tok en overraskende gullmedalje.

  Det var Norges første individuelle medalje i orienterings-VM som arrangeres i Skottland.

  Baklid gikk videre til finalen da han vant semifinalen etter at de største konkurrentene løp feil.

  Mens Kasper Fosser sa det stopp i semifinalen etter at han ledet an i hele heatet, men tapte spurten.

  For damene røk både Victoria Hæstad Bjørnstad og Pia Vik i semifinalen. Bjørnstad ble beste norske kvinne med sin 7. plass.

  Søndag tok Norge bronse sprintstafett med blandede lag, mens Kasper Fosser mislyktes i forsvare VM-gullet sitt tidligere i uken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal