Skistyret om Bråthen: – Har en atferd som er uakseptabel

Skistyret gir sin fulle støtte til avgjørelsen om ikke å forlenge avtalen med sportssjef Clas Brede Bråthen.

2018 Winter Olympics, Day 0, Ski jumping, Press event, Norway, Men

KONFLIKT: Toppledelsen i Norges Skiforbund ønsker ikke å forlenge kontrakten med Bråthen. Det har flere i hoppmiljøet reagert kraftig på.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Den betente situasjonen mellom Norges Skiforbund (NSF) og Clas Brede Bråthen er ennå ikke blitt avklart. Torsdag hadde ledelsen i NSF et møte med flere hopp-topper på Lillehammer der saken ble drøftet.

I 1530-tiden, noen timer etter møtet, sendte skistyret i Norges Skiforbund ut en uttalelse der de står fullt og helt bak avgjørelsen om å ikke forlenge avtalen som går ut i april 2022.

– Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og adferd som er uakseptabel. Bråthen har vært engasjert som sportssjef siden 2005. Han har bidratt til svært gode sportslige resultater, men hans adferd over tid og manglende vilje til å justere denne i tråd med våre rimelige forventninger, gjør at Skiforbundet ikke kan forlenge samarbeidet, heter det i uttalelsen.

– På denne bakgrunn vil styret enstemmig uttrykke full tillit og støtte til generalsekretæren og hoppkomiteen om beslutningen om ikke å forlenge engasjementet til Bråthen, legger skistyret til.

Fikk ikke beskjed

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

RART: Stöckl stusset over å få beslutningen til skiforbundet i en pressemelding.

Foto: Geir Olsen / NTB

Landslagssjef Alexander Stöckl var i møtet med ledelsen på Lillehammer, og sier til NRK at han ble overrasket over pressemeldingen.

– Når vi først har et møte hvor vi skal komme i god dialog, skape trygghet og komme til neste steg, så får vi beslutningen som er tatt i skistyret i en pressemelding som vi ikke ble informert om under møtet. Det gjør det litt vanskelig.

Så du var ikke klar over at dette var bestemt før møtet?

– Nei.

Også Bråthens advokat Marit Håvemoen reagerer på pressemeldingen fra skistyret.

– Det reagerer jeg kraftig på. For her viser de til et internt møte som Clas Brede Bråthen ikke har vært invitert til. Hvor de da har presentert sitt syn på saken, uten at Bråthen har fått presentert sitt syn på saken. Også etter det kommer de da med en uttalelse og støtter opp om de som har fått presentert saken sin, sier Håvemoen til NRK.

Trakk frem tre forhold

Håvemoen opplyste til NRK før torsdagens pressemelding at Norges Skiforbund nevnte Bråthens håndtering av Tande-saken og to andre forhold som problematiske eksempler.

Men ifølge advokaten fikk de aldri vite konkret hva de to andre eksemplene gikk ut på.

– Det ble på vegne av Bråthen per e-post bedt om at dette ble konkretisert da han hadde og har et ønske om å få til et konstruktivt samarbeid med NSF, og samtidig fylle rollen som sportssjef på en god måte. I e-posten ble det påpekt at Bråthen håpet at NSF har samme interesse i å legge til rette for godt samarbeid, og ville bidra til dette. Noen av forholdene ble tema i et møte i mai, men vi har ikke mottatt noen skriftlig tilbakemelding på de konkrete punktene vi etterspurte, sier Håvemoen til NRK.

Skiforbundet er forelagt uttalelsene, men har i skrivende stund ikke gitt NRK noen kommentarer knyttet til disse.

– Ensidig bilde av saken

I uttalelsen som ble sendt ut til pressen torsdag ettermiddag understreker skistyret at de normalt sett ikke ville kommentert en personalsak offentlig, men at de gjør et unntak denne gangen.

– Bråthen har imidlertid valgt å dele selektive deler av saken i det offentlige rom. Fremstillingen gir et ensidig bilde av saken, og den skader derfor tilliten til Norges Skiforbund, heter det i pressemeldingen.

På et hotell i Lillehammer møttes altså representanter fra NSF og hopplandslaget for å drøfte den svært betente situasjonen torsdag.

Blant de fremmøtte var blant andre landslagstrener Alexander Stöckl, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og Alf Tore Haug, leder i hoppkomiteen i Norges Skiforbund.

Alf Tore Haug og Alexander Stöckl i dialog på Lillehammer.

DIALOG: Haug i prat med Stöckl på Lillehammer.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Overfor NRK gjorde Haug det tidlig klart at han ikke ville gi noen uttalelser i etterkant av møtet.

– Nei, jeg er ikke tilgjengelig for kommentar, skrev Haug i en kort SMS før møtet torsdag.

Heller ikke Bretten Berg var snakkesalig torsdag i etterkant samlingen.

– Dette var et internt møte og vi hadde en samtale om situasjonen og samarbeidet. Vi hadde et fint møte, sa Berg kort til VG.

Har fått massiv støtte

Det har ulmet i Hopp-Norge helt siden det ble klart at NSF ikke ønsker å forlenge avtalen med Clas Brede Bråthen som hoppsjef når denne går ut i april 2022.

Bråthen har fått massiv støtte etter at nyheten sprakk, og et samlet hopplandslag med både utøvere og trenere har offentlig ytret at de støtter hoppsjefen og ønsker at han skal fortsette.

Les også: Dette er kontrakten dei kranglar om – no slår hoppkomiteen tilbake

Hoppsjef Bråthens nåværende avtale går ut i april 2022. Det er fortsatt usikkert hva som blir det endelige utfallet av denne saken. Bråthen har via sin advokat sendt varsel om søksmål til Norges Skiforbund.

Bråthen har hatt jobben som hoppsjef i 17 år, men nylig ble det kjent at toppledelsen i Norges Skiforbund ikke ønsker å forlenge den. Flere i hoppmiljøet har reagert kraftig på det og støttet 52-åringen.

Landslagstrener Alexander Stöckl leverte nylig et oppsiktsvekkende brev til skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Der ber han sammen med andre ansatte i hoppavdelingen og utøvernes representanter om at Bråthens avtale forlenges.

Sportsnyheter

Disse 32 sekundene opprørte politiet i Qatar

Bildene fra innsiden av en migrantleir ledet trolig til at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar.

Siste nytt

 • Bjørkan til Hertha Berlin

  Bodø/Glimts Fredrik Bjørkan skal til Hertha Berlin og Bundesliga etter at den norske sesongen er ferdig. Då går hans kontrakt med Glimt ut.

  – Det er rett tid for meg å ta dette steget, seier Bjørkan til VG.

  Fleire andre klubbar skal også ha vore ute etter 23-åringen, som debuterte på landslaget i sommar.

  Hertha har frå før Rune Almenning Skarstein i stallen, og ligg på 14.-plass i ligaen.

  Fredrik Bjørkan)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Beit motspelar, ute i fem kampar

  Los Angeles Kings-spelaren Brendan Lemieux i NHL blir stengd ute i fem kampar etter å ha bite ein motstandar i helga.

  Under utestenginga taper han all lønn, tilsvarande rundt 350.000 kroner.

  Det var i kampen laurdag mot Ottawa Senators at Lemieux hamna i bråk med Brady Tkachuk. Også linjedommaren var innblanda i basketaket som enda med at Lemieux beit Tkachuk.

  Lemieux fekk matchstraff, og Tkachuk rasa etterpå og kalla hendinga for det verste nokon kan gjere mot ein.

  Brendan Lemieux
  Foto: Harry How / AFP
 • Koronatrøbbel for Austerrike

  Austerrikes VM-lag i handball måtte la landslagssjef Herbert Müller vere igjen heime då dei reiste til Spania. Han har testa positivt for koronaviruset.

  Det melder ORF, som opplyser at Müllers assistent Erwin Gierlinger og spelaren Katarina Pandza er identifiserte som nærkontaktar og er isolert.

  Austerrike skal spele dei innleiande kampane sine i Torrevieja.

  Heile delegasjonen bortsett frå dei isolerte testa negativt både før avreise og etter at dei kom fram til Spania.

  Østerrike håndball
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal