Hopp til innhold

Skistyret om Bråthen: – Har en atferd som er uakseptabel

Skistyret gir sin fulle støtte til avgjørelsen om ikke å forlenge avtalen med sportssjef Clas Brede Bråthen.

2018 Winter Olympics, Day 0, Ski jumping, Press event, Norway, Men

KONFLIKT: Toppledelsen i Norges Skiforbund ønsker ikke å forlenge kontrakten med Bråthen. Det har flere i hoppmiljøet reagert kraftig på.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Den betente situasjonen mellom Norges Skiforbund (NSF) og Clas Brede Bråthen er ennå ikke blitt avklart. Torsdag hadde ledelsen i NSF et møte med flere hopp-topper på Lillehammer der saken ble drøftet.

I 1530-tiden, noen timer etter møtet, sendte skistyret i Norges Skiforbund ut en uttalelse der de står fullt og helt bak avgjørelsen om å ikke forlenge avtalen som går ut i april 2022.

– Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og adferd som er uakseptabel. Bråthen har vært engasjert som sportssjef siden 2005. Han har bidratt til svært gode sportslige resultater, men hans adferd over tid og manglende vilje til å justere denne i tråd med våre rimelige forventninger, gjør at Skiforbundet ikke kan forlenge samarbeidet, heter det i uttalelsen.

– På denne bakgrunn vil styret enstemmig uttrykke full tillit og støtte til generalsekretæren og hoppkomiteen om beslutningen om ikke å forlenge engasjementet til Bråthen, legger skistyret til.

Fikk ikke beskjed

Hopperne konkurrerer på Lillehammer

RART: Stöckl stusset over å få beslutningen til skiforbundet i en pressemelding.

Foto: Geir Olsen / NTB

Landslagssjef Alexander Stöckl var i møtet med ledelsen på Lillehammer, og sier til NRK at han ble overrasket over pressemeldingen.

– Når vi først har et møte hvor vi skal komme i god dialog, skape trygghet og komme til neste steg, så får vi beslutningen som er tatt i skistyret i en pressemelding som vi ikke ble informert om under møtet. Det gjør det litt vanskelig.

Så du var ikke klar over at dette var bestemt før møtet?

– Nei.

Også Bråthens advokat Marit Håvemoen reagerer på pressemeldingen fra skistyret.

– Det reagerer jeg kraftig på. For her viser de til et internt møte som Clas Brede Bråthen ikke har vært invitert til. Hvor de da har presentert sitt syn på saken, uten at Bråthen har fått presentert sitt syn på saken. Også etter det kommer de da med en uttalelse og støtter opp om de som har fått presentert saken sin, sier Håvemoen til NRK.

Trakk frem tre forhold

Håvemoen opplyste til NRK før torsdagens pressemelding at Norges Skiforbund nevnte Bråthens håndtering av Tande-saken og to andre forhold som problematiske eksempler.

Men ifølge advokaten fikk de aldri vite konkret hva de to andre eksemplene gikk ut på.

– Det ble på vegne av Bråthen per e-post bedt om at dette ble konkretisert da han hadde og har et ønske om å få til et konstruktivt samarbeid med NSF, og samtidig fylle rollen som sportssjef på en god måte. I e-posten ble det påpekt at Bråthen håpet at NSF har samme interesse i å legge til rette for godt samarbeid, og ville bidra til dette. Noen av forholdene ble tema i et møte i mai, men vi har ikke mottatt noen skriftlig tilbakemelding på de konkrete punktene vi etterspurte, sier Håvemoen til NRK.

Skiforbundet er forelagt uttalelsene, men har i skrivende stund ikke gitt NRK noen kommentarer knyttet til disse.

– Ensidig bilde av saken

I uttalelsen som ble sendt ut til pressen torsdag ettermiddag understreker skistyret at de normalt sett ikke ville kommentert en personalsak offentlig, men at de gjør et unntak denne gangen.

– Bråthen har imidlertid valgt å dele selektive deler av saken i det offentlige rom. Fremstillingen gir et ensidig bilde av saken, og den skader derfor tilliten til Norges Skiforbund, heter det i pressemeldingen.

På et hotell i Lillehammer møttes altså representanter fra NSF og hopplandslaget for å drøfte den svært betente situasjonen torsdag.

Blant de fremmøtte var blant andre landslagstrener Alexander Stöckl, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og Alf Tore Haug, leder i hoppkomiteen i Norges Skiforbund.

Alf Tore Haug og Alexander Stöckl i dialog på Lillehammer.

DIALOG: Haug i prat med Stöckl på Lillehammer.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Overfor NRK gjorde Haug det tidlig klart at han ikke ville gi noen uttalelser i etterkant av møtet.

– Nei, jeg er ikke tilgjengelig for kommentar, skrev Haug i en kort SMS før møtet torsdag.

Heller ikke Bretten Berg var snakkesalig torsdag i etterkant samlingen.

– Dette var et internt møte og vi hadde en samtale om situasjonen og samarbeidet. Vi hadde et fint møte, sa Berg kort til VG.

Har fått massiv støtte

Det har ulmet i Hopp-Norge helt siden det ble klart at NSF ikke ønsker å forlenge avtalen med Clas Brede Bråthen som hoppsjef når denne går ut i april 2022.

Bråthen har fått massiv støtte etter at nyheten sprakk, og et samlet hopplandslag med både utøvere og trenere har offentlig ytret at de støtter hoppsjefen og ønsker at han skal fortsette.

Les også: Dette er kontrakten dei kranglar om – no slår hoppkomiteen tilbake

Hoppsjef Bråthens nåværende avtale går ut i april 2022. Det er fortsatt usikkert hva som blir det endelige utfallet av denne saken. Bråthen har via sin advokat sendt varsel om søksmål til Norges Skiforbund.

Bråthen har hatt jobben som hoppsjef i 17 år, men nylig ble det kjent at toppledelsen i Norges Skiforbund ikke ønsker å forlenge den. Flere i hoppmiljøet har reagert kraftig på det og støttet 52-åringen.

Landslagstrener Alexander Stöckl leverte nylig et oppsiktsvekkende brev til skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Der ber han sammen med andre ansatte i hoppavdelingen og utøvernes representanter om at Bråthens avtale forlenges.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal