Hopp til innhold

Anerkjent dopingjeger tror russerne får gå i OL: – IOC har ikke noe valg

Dopingjeger Arne Ljungqvist kaller torsdagens CAS-dom et nederlag for Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han tror de russiske utøverne nå får delta i OL.

Alexander Legkov (i midten)

FRIFUNNET I CAS: Aleksandr Legkov (i midten) er en av de russiske utøverne som fikk medhold i sin anke av CAS.

Foto: Matthias Schrader / AP

Ljungqvist er æresmedlem i IOC og tidligere visepresident i Wada. Nå driver den rutinerte dopingjegeren sin egen antidoping-organisasjon.

Han mener torsdagens CAS-vedtak ikke gir IOC noe annet valg enn å la de russiske utøverne får delta i OL i Pyeongchang.

– De har, så vidt jeg forstår, ikke noe annet valg. Avgjørelsen til CAS går ikke an å klage på. IOC kan i teorien klage saken inn til domstolen i Sveits, men den tar normalt sett ikke opp slike saker. Jeg tror ikke IOC kommer til å gjøre det, sier Ljungqvist til SVT.

Torsdag ettermiddag ba Russland IOC om å la de russiske utøverne få delta under OL i Pyeonchang, ifølge den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov.

IOC avviser på sin side at torsdagens beslutning om frifinnelse i Idrettens voldgiftsrett automatisk betyr at flere russere får delta i Pyeongchang-OL.

– IOC har stengt dem ute fra fremtidige OL, og så sier CAS nei. Da er det CAS som bestemmer, sier Ljungqvist.

Arne Ljungqvist

Dopingjeger Arne Ljungqvist.

Foto: Themba Hadebe / AP

– En skikkelig baksmell for IOC

CAS ga Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin og 26 andre russere medhold i sin anke. Voldgiftsretten mener ikke det var grunnlag for å utestenge de 28 utøverne og begrunner det med manglende bevisgrunnlag.

CAS fastslår samtidig at det finnes tilstrekkelige bevis mot elleve andre russere som også har anket sin livstidsutestengelse, men sier samtidig i sin kjennelse at det kun er grunnlag for å utestenge disse fra OL i Pyeongchang.

Dermed har alle de 39 russiske utøverne som den siste tiden har fått sine anker behandlet i CAS, fått opphevet sine livstidsutestengelser.

– Dette er en skikkelig baksmell for IOC. De fleste dopingsaker mot idrettsutøvere granskes og utredes nøye. Det er faktisk veldig uvanlig at det dukker opp en sak i CAS der bevismaterialet ikke har vært tilstrekkelig, sier Arne Ljungqvist.

– McLaren som stod bak McLaren-rapporten er selv CAS-dommer, og er en solid fagperson, og han blir ikke berørt av dette. Det er grunnlaget for utestengelsen til IOC som ikke holder mål.

Rune Andersen

Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, er ikke like kategorisk som Ljungqvist når det gjelder russisk OL-deltagelse.

– Det er vanskelig å si. Det blir opp til IOC å bestemme. Det er de som setter kriterier for hvordan de skal invitere utøvere til OL. De har tidligere sagt at de som er blitt omfattet av denne beslutningen i Oswald-komiteen ikke skal få delta i OL, sier han.

Skuffet over CAS

I en uttalelse gir IOC uttrykk for at den har mottatt torsdagens CAS-kjennelse med blandede følelser.

– Vi har registrert CAS-avgjørelsen med på den ene siden tilfredshet og på den andre siden skuffelse, heter det.

Videre beklager IOC at CAS-panelet ikke mener bevisene som er lagt fram på systematisk dopingjuks er tilstrekkelige.

– CAS opererer med en høyere terskel med hensyn til nødvendigheten av bevis enn Oswald-kommisjonen og tidligere CAS-dommer har gjort, heter det i uttalelsen.

Les også: Treneren om Legkov: – Han er verdens lykkeligste mann

Hvilken befatning hadde egentlig landets myndigheter i den russiske dopingskandalen? Er problemet like stort andre steder, og hvorfor klarer ikke IOC og WADA å få bukt med det?

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal