Hopp til innhold

Agdestein og Grønn trekker seg fra sjakk-NM i protest

Norges 5. beste sjakkspiller, Simen Agdestein, trekker seg fra NM. Internasjonal mester Atle Grønn sier han vil slutte med sjakk hvis sponsoravtalen blir stemt gjennom på kongressen.

Agdestein og Grønn

Simen Agdestein og Atle Grønn trekker seg fra NM i protest mot sjakkforbundet.

Foto: Scanpix

– Det er vanskelig å konsentrere seg om å spille sjakk med alt som skjer nå, sier Agdestein til VG.

Bakgrunnen er alt bråket som har vært i sjakkforbundet den siste tiden.

Først ble det klart at sjakkforbundet legger frem et forslag om en samarbeidsavtale med spillselskapet Kindred til sjakkongressen i Larvik førstkommende søndag.

Deretter startet Magnus Carlsen en ny klubb, og betalte for de 1000 første medlemmene som meldte seg inn. Et av formålene var å få gjennom den mye diskuterte avtalen. Dette har Carlsen fått kritikk for. Han er blitt beskyldt for å kuppe kongressen for å tvinge gjennom sitt eget syn. I et stort intervju med NRK avviser Carlsen dette.

Omtrent samtidig som Carlsen opprettet klubben Offerspill, gikk han ut og kritiserte sjakkforbundet for å ha innstilt Stavanger som den norske søkerbyen til sjakk-VM i 2020. Han ønsket rett og slett ikke å spille et VM der. Det endte med at Stavanger trakk seg som søkerby.

Alle disse tingene førte altså til at Agdestein nå trekker seg fra NM, skriver VG.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Agdestein, men har ikke lykkes.

Legger opp dersom avtalen går gjennom

Agdestein har tidligere vært kritisk til avtalen med Kindred. Han forteller videre til VG at han kommer til å være i NM som kommentator.

– Akkurat det handler ikke om forbundet, men om miljøet og om folkene. Det er hyggelig for meg å være der. Jeg er lojal mot sjakkmiljøet, sier han til VG.

Arrangøren syns det er trist at Agdestein ikke kommer til å spille NM.

– Han er en nestor i norsk sjakk, og vi skulle ønske han spilte i eliteklassen. Men vi kan ikke presse noen, sier leder av arrangementskomiteen i NM, Bjørn Engeset, til NRK.

Også Atle Grønn, som er en av NRKs sjakkeksperter, kommer til å trekke seg. Han er såkalt internasjonal mester i sjakk, nivået under stormester.

Grønn har tidligere uttalt seg kritisk til avtalen. Han begrunner at han trekker seg slik:

– Det er fordi jeg har ikke tenkt til å spille sjakk dersom avtalen blir noe av. Jeg syns det er mer praktisk å trekke meg før turneringen, istedenfor midt i, sier Grønn.

– Så du gir deg med sjakk hvis avtalen går gjennom?

– Ja, men det er mer trist for meg personlig, jeg er jo ikke på det samme nivået som for eksempel Simen Agdestein. Jeg deltok i eliteklassen i NM for første gang i 1988. Jeg har spilt hvert eneste år siden 2007. Det er vemodig for meg, men det at Simen trekker seg, det er en mye større nyhet, sier Grønn.

Trakk seg og vurderer punktum

Stormester Torbjørn Ringdal Hansen er ranket som Norges 20. beste sjakkspiller.

Hansen forteller til NRK at han trakk seg fra NM for et par uker siden.

– Jeg har reagert lenge, og jeg så splittelsen komme. Det er nok litt av samme grunn som Simen og Atle: Jeg vet jeg ikke kommer til å klare å konsentrere meg om sjakk når dette pågår. Jeg har tilbudt arrangøren å bistå hvis de trenger hjelp, sier Hansen.

Hansen forklarer at han ikke har gått offentlig ut fordi han sympatiserer med arrangøren, som ikke har en rolle i saken.

– Hvis avtalen går gjennom, kommer jeg til å trekke meg fra sjakkforbundet. Det er vanskelig å slutte helt med sjakk, siden jeg jobber med sjakk på fulltid, men hvis jeg bryter med forbundet, kan jeg ikke konkurrere, sier Hansen.

– Hvorfor er saken så viktig for deg?

– Det er så mange ting som er feil. Syn på spillpolitikken innad i forbundet varierer fra hele skalaen, og nå skal man gå i én retning og på tvers av det mange er imot. Det er veldig problematisk. Og det er ekstra problematisk at man skal gjøre det fordi man får masse penger for det. Det å skulle ta en kampsak for den bransjen, har jeg store problemer med, sier Hansen.

Stiller av hensyn til arrangøren

Også Norges 7. beste spiller, Kjetil A. Lie, har vurdert å trekke seg.

– Jeg har endt opp med å skulle spille, men det har vært en lang prosess frem og tilbake. Hadde NM gått lenger unna meg, ville jeg ikke spilt. Jeg har nære bånd til Larvik, jeg bor i Porsgrunn. Jeg har hatt en del med Larvik å gjøre. Det ble tungen på vektskålen her. Det er Larvik som arrangerer, og jeg har bare positivite ting å si om den klubben, sier Lie.

Lie sliter med å se at han kan fortsette å spille hvis avtalen går gjennom.

– Jeg forstår godt at Atle sier det. Jeg har foreløpig ikke sagt noe kategorisk selv, men det svekker veldig lysten til å fortsette. Jeg ser ikke helt at jeg kan spille videre, med de meningene jeg har, sier Lie.

Han sier det blant annet henger sammen med at han har roller som både lærer og leder i sjakken. Han har også forpliktelser til sin nye klubb, SOSS.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med sjakkpresident Morten L. Madsen og generalsekretær Geir Nesheim, uten å lykkes.

Til VG sier Madsen i en e-post om Agdestein:

– Han er en mann som betyr mye for norsk sjakk både som spiller og som person. Jeg vil personlig ta kontakt med Simen og lytte ham ut, slik jeg har gjort med mange andre i prosessen nå

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal