Hopp til innhold

Agdestein og Grønn trekker seg fra sjakk-NM i protest

Norges 5. beste sjakkspiller, Simen Agdestein, trekker seg fra NM. Internasjonal mester Atle Grønn sier han vil slutte med sjakk hvis sponsoravtalen blir stemt gjennom på kongressen.

Agdestein og Grønn

Simen Agdestein og Atle Grønn trekker seg fra NM i protest mot sjakkforbundet.

Foto: Scanpix

– Det er vanskelig å konsentrere seg om å spille sjakk med alt som skjer nå, sier Agdestein til VG.

Bakgrunnen er alt bråket som har vært i sjakkforbundet den siste tiden.

Først ble det klart at sjakkforbundet legger frem et forslag om en samarbeidsavtale med spillselskapet Kindred til sjakkongressen i Larvik førstkommende søndag.

Deretter startet Magnus Carlsen en ny klubb, og betalte for de 1000 første medlemmene som meldte seg inn. Et av formålene var å få gjennom den mye diskuterte avtalen. Dette har Carlsen fått kritikk for. Han er blitt beskyldt for å kuppe kongressen for å tvinge gjennom sitt eget syn. I et stort intervju med NRK avviser Carlsen dette.

Omtrent samtidig som Carlsen opprettet klubben Offerspill, gikk han ut og kritiserte sjakkforbundet for å ha innstilt Stavanger som den norske søkerbyen til sjakk-VM i 2020. Han ønsket rett og slett ikke å spille et VM der. Det endte med at Stavanger trakk seg som søkerby.

Alle disse tingene førte altså til at Agdestein nå trekker seg fra NM, skriver VG.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Agdestein, men har ikke lykkes.

Legger opp dersom avtalen går gjennom

Agdestein har tidligere vært kritisk til avtalen med Kindred. Han forteller videre til VG at han kommer til å være i NM som kommentator.

– Akkurat det handler ikke om forbundet, men om miljøet og om folkene. Det er hyggelig for meg å være der. Jeg er lojal mot sjakkmiljøet, sier han til VG.

Arrangøren syns det er trist at Agdestein ikke kommer til å spille NM.

– Han er en nestor i norsk sjakk, og vi skulle ønske han spilte i eliteklassen. Men vi kan ikke presse noen, sier leder av arrangementskomiteen i NM, Bjørn Engeset, til NRK.

Også Atle Grønn, som er en av NRKs sjakkeksperter, kommer til å trekke seg. Han er såkalt internasjonal mester i sjakk, nivået under stormester.

Grønn har tidligere uttalt seg kritisk til avtalen. Han begrunner at han trekker seg slik:

– Det er fordi jeg har ikke tenkt til å spille sjakk dersom avtalen blir noe av. Jeg syns det er mer praktisk å trekke meg før turneringen, istedenfor midt i, sier Grønn.

– Så du gir deg med sjakk hvis avtalen går gjennom?

– Ja, men det er mer trist for meg personlig, jeg er jo ikke på det samme nivået som for eksempel Simen Agdestein. Jeg deltok i eliteklassen i NM for første gang i 1988. Jeg har spilt hvert eneste år siden 2007. Det er vemodig for meg, men det at Simen trekker seg, det er en mye større nyhet, sier Grønn.

Trakk seg og vurderer punktum

Stormester Torbjørn Ringdal Hansen er ranket som Norges 20. beste sjakkspiller.

Hansen forteller til NRK at han trakk seg fra NM for et par uker siden.

– Jeg har reagert lenge, og jeg så splittelsen komme. Det er nok litt av samme grunn som Simen og Atle: Jeg vet jeg ikke kommer til å klare å konsentrere meg om sjakk når dette pågår. Jeg har tilbudt arrangøren å bistå hvis de trenger hjelp, sier Hansen.

Hansen forklarer at han ikke har gått offentlig ut fordi han sympatiserer med arrangøren, som ikke har en rolle i saken.

– Hvis avtalen går gjennom, kommer jeg til å trekke meg fra sjakkforbundet. Det er vanskelig å slutte helt med sjakk, siden jeg jobber med sjakk på fulltid, men hvis jeg bryter med forbundet, kan jeg ikke konkurrere, sier Hansen.

– Hvorfor er saken så viktig for deg?

– Det er så mange ting som er feil. Syn på spillpolitikken innad i forbundet varierer fra hele skalaen, og nå skal man gå i én retning og på tvers av det mange er imot. Det er veldig problematisk. Og det er ekstra problematisk at man skal gjøre det fordi man får masse penger for det. Det å skulle ta en kampsak for den bransjen, har jeg store problemer med, sier Hansen.

Stiller av hensyn til arrangøren

Også Norges 7. beste spiller, Kjetil A. Lie, har vurdert å trekke seg.

– Jeg har endt opp med å skulle spille, men det har vært en lang prosess frem og tilbake. Hadde NM gått lenger unna meg, ville jeg ikke spilt. Jeg har nære bånd til Larvik, jeg bor i Porsgrunn. Jeg har hatt en del med Larvik å gjøre. Det ble tungen på vektskålen her. Det er Larvik som arrangerer, og jeg har bare positivite ting å si om den klubben, sier Lie.

Lie sliter med å se at han kan fortsette å spille hvis avtalen går gjennom.

– Jeg forstår godt at Atle sier det. Jeg har foreløpig ikke sagt noe kategorisk selv, men det svekker veldig lysten til å fortsette. Jeg ser ikke helt at jeg kan spille videre, med de meningene jeg har, sier Lie.

Han sier det blant annet henger sammen med at han har roller som både lærer og leder i sjakken. Han har også forpliktelser til sin nye klubb, SOSS.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med sjakkpresident Morten L. Madsen og generalsekretær Geir Nesheim, uten å lykkes.

Til VG sier Madsen i en e-post om Agdestein:

– Han er en mann som betyr mye for norsk sjakk både som spiller og som person. Jeg vil personlig ta kontakt med Simen og lytte ham ut, slik jeg har gjort med mange andre i prosessen nå

Siste nytt

 • Warholm stiller til start i innendørs-VM

  Etter en runde i tenkeboksen har fartsfantomet Karsten Warholm bestemt seg for å stille til start på 400 meter flatt i innendørs-VM i Glasgow.

  Norges Friidrettsforbund opplyser om beslutningen i en melding.

  – Innendørs-VM lå opprinnelig ikke i årsplanen vår, men det kjennes nå riktig å sette hardtreningen på pause i noen dager og få kjent litt på konkurransenervene igjen, sier Warholm til friidrett.no.

  Warholms mor og manager Kristine Haddal opplyste til NTB tidligere i uken at Ulsteinvik-løperen ville vente med å ta en avgjørelse til torsdagens påmeldingsfrist.

  Da Norges Friidrettsforbund slapp uttaket torsdag, var Warholms navn med, men med en liten notis.

  «Karsten Warholm er påmeldt på 400 meter, siden påmeldingsfristen er torsdag 22. februar. Han vil ta en beslutning i løpet av helgen om han stiller i Glasgow», het det i meldingen. Søndag kveld bestemte han seg.

  27-åringens favorittøvelse 400 meter hekk står ikke på programmet i Glasgow. Mesterskapet går fra 1. til 3. mars. (NTB)

  Karsten Warholm
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Liverpool vant ligacupen etter van Dijk-scoring

  Virgil van Dijk fikk en scoring annullert i ordinær tid, men i det 118. minutt nikket han inn målet som ga 1-0-seier over Chelsea i ligacupfinalen.

  Liverpool hadde nesten bare unggutter på banen da kampen nærmet seg straffesparkkonkurranse, men så løp han seg fri og stanget inn et hjørnespark fra Kostas Tsimikas.

  Med en fryktelig skadeliste måtte Jürgen Klopp gripe dypt etter innbyttere, og 18-åringen Jayden Danns hadde et par kjempesjanser i ekstraomgangene, først med en nikk som Djordje Petrovic vippet over mål. så på returen etter at Harvey Elliott i det 115. minutt nikket i stolpen.

  Etter at Chelsea var nær avgjørelse i de ordinære 90 minutter var Liverpool best i ekstraomgangene, og Chelsea-manager Mauricio Pochettino må fortsatt vente på sin første tittel i engelsk fotball.

  I stedet kunne Klopp juble for den første av fire mulige titler i sin siste sesong som Liverpool-manager. (NTB)

  Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Grainger til NRK: Hegerberg usikker til Kroatia-kampen

  To dager før Norges nasjonsliga-skjebne skal besegles forteller landslagstrener Gemma Grainger at Ada Hegerberg er usikker til kampen.

  Hun deltok ikke på søndagens treningsøkt. Det gjorde heller ikke Caroline Graham Hansen eller landslagskaptein Maren Mjelde.

  – Jeg håper å ha både Ada og Maren klare til tirsdag. De hadde en hviledag i dag, men vi tar en ny vurdering mandag. Da vet vi nok mer, sier Grainger til NRK.

  Årsaken til usikkerheten rundt Hegerberg er en tøff takling hun ble utsatt for i den første kampen mot Kroatia. Det norske landslaget knuste Kroatia 3-0 i den første av to kamper som skal bestemme Norges fremtid i nasjonsligaen.

  Det gode resultatet til tross; det ble et par skår i gleden for Grainger, ettersom landslagets to store stjerner pådro seg skader.

  Hegerberg klarte å fortsette etter taklingen, men foten hennes må vurderes på nytt før Kroatia-kampen.

  Caroline Graham Hansen ble på sin side byttet ut rett etter sin scoring. For hennes del var det hamstringen som trøblet.

  På spørsmål om hun blir klar til tirsdagen, svarer Grainger:

  – Det er ikke mulig å si noe om ståa nå, det medisinske støtteapparatet kan ikke gi et svar før de har all informasjonen de trenger, og det tar tid. Vi håper å ha et svar mandag.

  Norges kamp mot Kroatia spilles i Stavanger tirsdag klokken 18.00. Kampen sendes på TV 2 og kan også følges på NRK Radio.

  Landskamp fotball kvinner Kroatia - Norge (0-3)
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal