Hopp til innhold

Her er avtalen som splitter sjakkmiljøet

Spillselskapet Kindred stiller flere konkrete krav overfor sjakkforbundet i arbeidet med å endre spillpolitikken i Norge. Den mulige avtalen, som kongressen skal ta stilling til, er lovlig, mener advokatfirma.

Magnus Carlsen Sergey Karjakin

HVA BLIR NESTE TREKK? Samarbeidsavtalen mellom sjakkforbundet og Kindred skal stemmes over på kongressen 7. juli.

Foto: Mark Lennihan / AP

Onsdag ble et utkast til den omstridte avtalen mellom sjakkforbundet og bettingselskapet Kindred offentliggjort.

Kindred skal betale sjakkforbundet ti millioner kroner i året over fem år. Hittil har det ikke vært kjent hva sjakkforbundet faktisk forplikter seg til.

Avtalen, som inneholder en såkalt aktivitetsliste, beskriver hva Kindred får tilbake fra sjakkforbundet.

Her er noen sentrale punkter i avtalen:

  • Sjakkforbundet skal skrive kronikker, delta på møter og konferanser for å fremme en lisensordning.
  • Sjakkforbundet skal delta på Arendalsuka. Der skal de være representert på faglige arrangementer.
  • Sjakkforbundet skal årlig organisere to møter/seminarer hvor blant annet aktører innenfor idretten, frivillige organisasjoner, forbund og særforbund inviteres.
  • Sjakkforbundet skal inntil 12 ganger i året ha møter med «beslutningstakere vedrørende finansiering av frivillig sektor og faktiske konsekvenser av en lisensmodell».
  • Sjakkforbundet skal også arrangere aktiviteter for Kindreds ansatte.
  • I tillegg skal sjakkforbundet «informere om samarbeidet gjennom inntil seks årlige oppslag på NSFs Facebooksider, samt i inntil seks årlige filmer i sosiale medier».

Advokatfirma: – Avtalen er lovlig

Etter å ha fått kritikk for manglende åpenhet om avtalen, og juridiske vurderinger av avtalen, ble både avtalen og en juridisk vurdering publisert onsdag.

Sjakkforbundet har tidligere hevdet at samarbeidsavtalen er lovlig, men den opprinnelige juridiske vurderingen ble ikke offentliggjort av det som skal være konkurransehensyn.

Nå har sjakkforbundet publisert en annen juridisk vurdering, som er gjennomført av advokatfirmaet Thommessen

Advokatfirmaet har gått gjennom aktivitetslista punkt for punkt og ikke funnet aktiviteter som bryter norsk lov gitt at aktivitetene utføres slik de beskrives.

«Det er ikke ulovlig å samarbeide om å styrke rammevilkårene for norsk sjakk, eller om å forsøke å endre spillpolitikken i Norge. En avtale om et slikt samarbeid må derfor anses som lovlig», heter det i vurderingen av avtalen.

«Aktivitetene i Aktivitetslisten slik den fremgår i Avtalen datert 25. juni 2019 må etter vårt syn anses som lovlige», står det videre.

Samtidig trekker advokatfirmaet frem at flere av punktene i aktivitetslitsten er «formulert i nokså generelle ordelag».

Det er den konkrete gjennomføringen av disse aktivitetene som bestemmer om det er lovlig eller ikke.

«Vi legger til grunn for vår vurdering at det ikke vil forekomme omtale eller henvisninger som er egnet til å fremme Kindreds pengespilltjenester eller pengespillvirksomhet, herunder gjennom bruk av varemerker eller lignende, ved gjennomføring av aktivitetene», skriver advokatfirmaet Thommessen.

Betaler for juridisk bistand

Første utbetaling fra Kindred skal skje 1. august hvis avtalen blir stemt gjennom på kongressen. Da skal sjakkforbundet motta 4,2 millioner kroner.

Deretter mottar de ti millioner kroner 1. januar hvert år.

Kindred er også ansvarlige for å betale for juridisk bistand dersom det trengs:

«Dersom norske offentlige myndigheter likevel skulle gripe inn enten mot Avtalen eller mot Partenes praktisering av Avtalen, gjennom enkeltvedtak eller ved annen offentlig myndighetsutøvelse, skal Kindred holde NSF skadesløs for alle kostnader, herunder til nødvendig juridisk bistand. Forutsetningen er at NSF i sakens anledning varsler og samarbeider med Kindred vedrørende adekvat imøtegåelse og juridisk representasjon ved påståtte brudd på norsk lov. Utover dette, bærer hver av Partene selv ansvar og kostnader for egen etterlevelse av lover og forskrifter» står det i avtalen.

Dersom avtalen misligholdes har begge parter rett til å heve avtalen med øyeblikkelig virkning.

Selv om avtalen i utgangspunktet løper over fem år, kan sjakkongressen terminere avtalen med umiddelbar virkning.

Dette utkastet åpner dermed for at sjakkforbundet kan si opp avtalen etter ett år.

Siste nytt

  • Djokovic klar for finale etter skadedrama

    Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

    Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

    Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

    – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

    Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

    Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

    I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

    France Tennis French Open
    Foto: Thibault Camus / AP
  • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

    Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

    – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

    Champions League - Final - Manchester City Media Day
    Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
  • Uno-X-duo klatret i sammendraget

    Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

    Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

    Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

    Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste