Hopp til innhold

Sjakkforbundet vil granske Carlsen-klubb: – Krevende sak, sier presidenten

Norges Sjakkforbund vil granske om Magnus Carlsens nye sjakk-klubb er lovlig. Målet til klubben er å få gjennom en omstridd sponsoravtale, og tirsdag kveld nådde de målet om 1000 medlemmer.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har vært med å starte en ny sjakklubb som skal stemme for den omstridte bettingavtalen med Kindred.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er et litt overraskende trekk fra Magnus, så vi forsøker å følge med og se på dette så godt som mulig, sier presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen.

Han forteller i et intervju med NRK tirsdag at de nå har sett sitt reglementsutvalg på saken.

– De vil vurdere om dette er innenfor eller ikke. Det er helt klart at dette er kontroversielt i manges øyne, samtidig er det medlemmer som har tatt kontakt i dag og synes det er flott at Magnus forsøker å gi noen mulighet til å gi stemme, men dette er en krevende sak fra Norges Sjakkforbund.

Eirik Gullaksen, som er formann i Bergen Schakklub, var tidligere tirsdag ute å kritiserte Magnus Carlsen.

– Dette virker som et forsøk på å kuppe den demokratiske prosessen i sjakkforbundet. Han vil kjøpe seier til avtalen, rett og slett.

Bakgrunnen er denne: Magnus Carlsen skal betale lisens for 1000 medlemmer i sin egen sjakk-klubb. Et medlemskap vil bety at du stiller deg da bak forslaget om en omstridt sponsoravtale.

Tirsdag kveld ble nettsiden lukket for gratis medlemskap. Offerspill Sjakklubb bekrefter på Twitter at det skjer fordi det allerede er 1000 personer som har meldt seg inn i klubben.

Det er fortsatt mulig å bli betalende medlem, står det på nettsiden.

– 7. juli skal kongressen stemme over samarbeidet mellom NSF og Kindred. Offerspill Sjakklubb er for at dette samarbeidet inngås. Nye medlemmer gjøres derfor oppmerksom på at din innmelding kan påvirke utfallet av valget, står det i innmeldingsskjemaet.

Atle Grønn

REAGERER: Sjakkekspert og styreleder i Oslo Schakselskap, Atle Grønn.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Klubben er foreløpig ikke på den offisielle listen over sjakk-klubber i Norge, men Norges Sjakkforbund bekrefter overfor NRK at klubben er innmeldt. Både sjakkforbundet og Henrik Carlsen (faren til Magnus) bekrefter at Magnus er styremedlem i den nyoppstartede klubben.

Carlsens manager Espen Agdestein understreker at det er kun Carlsen, og ikke spillaktøren Kindred, som står bak klubbetableringen.

– Det er han som er opptatt av å legge til rette for de som ønsker å satse bak ham. Han synes det er et stort potensial i norsk sjakk og at det gror godt, men det er helt umulig for de unge å satse med de budsjettene norsk sjakk har hatt og opererer med, sier Agdestein til NRK.

– Er dette en demokratisk måte å gjøre det på? Noen mener det er å kuppe kongressen?

– Jeg tror ikke Magnus har noen kuppintensjoner, men han ønsker å mobilisere de unge til å engasjere seg i saken. Dette er en måte å gjøre det på. Det er høyst frivillig å melde seg inn, og det er ikke uvanlig at det er gratis medlemskap. Motivet er utelukkende å gjøre det som er bra for norsk sjakk, sier Agdestein.

– Svært uheldig for norsk sjakk

Dersom klubben får 1000 medlemmer vil de få 40 delegater med stemmerett ved kongressen i juli, hvor avtalen skal stemmes over.

Samtidig blir klubben Norges desidert største sjakklubb. Den største klubben i dag har 200 medlemmer. Totalt har sjakkforbundet snaut 4000 medlemmer (cirka 160 delegater ved kongressen).

– Det er helt surrealistisk at man lager en fiktiv sjakklubb for å kuppe en kongress. Det står ingenting om planlagte sjakkaktiviteter i den klubben. De skriver rett ut at det er for å ta kongressen. Det er ikke sånn et medlemsdemokrati foregår. Dette er ikke reelle sjakkspillere, sier sjakkekspert og styreleder i Oslo Schakselskap, Atle Grønn.

Han får støtte av Gullaksen i Bergen.

– Det er ikke riktig måte å gjøre det på. Jeg vil fraråde norske sjakkspillere å melde seg inn i den klubben med det formålet, sier Gullaksen.

Bergen Schakklub har 137 medlemmer, som gir seks delegater på kongressen.

Det vil i tilfelle være langt færre enn den nyopprettede klubben, hvis Carlsen når målsettingen.

– Jeg synes ikke det er riktig. Det er ikke en ekte klubb. Det er en papirklubb dannet for å kjøpe nok stemmer til å vinne prosessen. Det er ikke bra. Det er svært uheldig for norsk sjakk, slår Gullaksen fast.

Hverken Gullaksen selv eller Bergen Schakklub har tatt stilling til selve samarbeidsavtalen. Saken blir først behandlet førstkommende mandag, opplyser Gullaksen.

Advarer mot avtalen

Det har vært bråk og konflikter etter at sjakkforbundet offentliggjorde at de vil inngå en avtale med Kindred. Avtalen går ut på at sjakkforbundet skal motta 50 millioner kroner for å drive lobbyvirksomhet på politisk nivå i Norge. Sjakkforbundet binder seg da til å jobbe for at Norsk Tippings monopol på pengespill skal avvikles, og at andre bettingaktører skal få lisens til å drive med betting i Norge.

Flere har reagert på denne avtalen. I et forum på Facebook har en rekke sjakkspillere diskutert om avtalen i det hele tatt er lovlig, og om det er riktig at sjakkforbundet skal motta penger for å jobbe som lobbyist.

Lotteritilsynet har også skrevet et brev hvor de advarer sjakkforbundet mot å inngå en slik avtale.

Betaler medlemsavgift

Magnus Carlsen kastet seg inn i debatten forrige uke. Han er for avtalen og begrunner det med at flere da får mulighet til å drive med sjakk, både i bredde og topp.

I innmeldingsskjemaet står det at innmelding er gratis for de 1000 første medlemmene. Ordinær lisens i sjakkforbundet er på 520 kroner for voksne og 260 kroner for juniorer.

For nye medlemmer av forbundet er det halv pris. Generalsekretær i sjakkforbundet, Geir Nesheim, opplyser at det er lov å betale for andres medlemskap i sjakkforbundet.

Dersom klubben betaler full lisens for alle medlemmer som melder seg inn, vil altså regningen bli på over en halv million kroner.

Carlsen selv dekker utgiftene, opplyser Agdestein til NRK.

– Ja, slik jeg har forstått det, er det det. Han har ingen sponsor eller andre som skal dekke det for ham. Det han sier, står han for selv. Det er ingen andre aktører involvert, sier manageren.

– Han bruker potensielt 500.000 kroner på klubben. Kunne ikke disse pengene heller blitt brukt på sponsing av sjakkforbundet?

– Det er litt forskjell på 50 millioner og 500.000, da. Hvis dette kan bidra til at det kommer inn så mye penger, vil det få bedre effekt. Magnus har også uttalt at han er interessert i å være med selv, og det har han også gjort ved å betale for treningssamlinger og treninger fra egen lomme når forbundet selv ikke har hatt råd, svarer Agdestein.

– Hva sier han selv om bråket?

– Det er synd at det skal være en slik splittelse i forbundet, men det må være høyde under taket til å ta viktige diskusjoner og fremme synspunkter.

Agdestein sier at han ikke har rukket å diskutere klubb-planene med Carlsen. Manageren vet derfor ikke om det vil være en reell aktivitet i klubben.

– Veldig spesielt

Sjakkekspert Tarjei J. Svensen står bak sjakknettstedet mattogpatt. Han er veldig overrasket over utviklingen i saken.

– Ser du noen problemer ved å gripe inn i en demokratisk prosess på denne måten?

– Ja, det er veldig spesielt. Jeg kan ikke huske at noen har gjort noe lignende noen gang. Jeg ser betenkeligheter ved det, men jeg er veldig usikker. Jeg synes det er litt spesielt. Jeg kan ikke tenke meg at dette blir tatt godt imot av motstanderne av denne avtalen, hvis dette kan påvirke avstemmingen på kongressen, sier Svensen.

– Hva tror du er motivasjonen?

– Han bryr seg åpenbart mye om norsk sjakk. Han ønsker at flere unge skal få sjansen til å satse og komme opp til verdenstoppen. For at det skal være mulig, er det pengene som avgjør. Når noen banker på døra og er villige til å spytte inn penger, synes han det er en avtale norsk sjakk bør takke ja til. Han har gått ganske klart ut mot Norges Sjakkforbund og sagt at han ikke har fått så mye fra dem tidligere. Nå synes han det er på tide at denne avtalen takkes ja til, siden den får så stor betydning for den unge generasjonen med sjakkspillere.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal