Hopp til innhold

Sjakkforbundet vil granske Carlsen-klubb: – Krevende sak, sier presidenten

Norges Sjakkforbund vil granske om Magnus Carlsens nye sjakk-klubb er lovlig. Målet til klubben er å få gjennom en omstridd sponsoravtale, og tirsdag kveld nådde de målet om 1000 medlemmer.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har vært med å starte en ny sjakklubb som skal stemme for den omstridte bettingavtalen med Kindred.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er et litt overraskende trekk fra Magnus, så vi forsøker å følge med og se på dette så godt som mulig, sier presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen.

Han forteller i et intervju med NRK tirsdag at de nå har sett sitt reglementsutvalg på saken.

– De vil vurdere om dette er innenfor eller ikke. Det er helt klart at dette er kontroversielt i manges øyne, samtidig er det medlemmer som har tatt kontakt i dag og synes det er flott at Magnus forsøker å gi noen mulighet til å gi stemme, men dette er en krevende sak fra Norges Sjakkforbund.

Eirik Gullaksen, som er formann i Bergen Schakklub, var tidligere tirsdag ute å kritiserte Magnus Carlsen.

– Dette virker som et forsøk på å kuppe den demokratiske prosessen i sjakkforbundet. Han vil kjøpe seier til avtalen, rett og slett.

Bakgrunnen er denne: Magnus Carlsen skal betale lisens for 1000 medlemmer i sin egen sjakk-klubb. Et medlemskap vil bety at du stiller deg da bak forslaget om en omstridt sponsoravtale.

Tirsdag kveld ble nettsiden lukket for gratis medlemskap. Offerspill Sjakklubb bekrefter på Twitter at det skjer fordi det allerede er 1000 personer som har meldt seg inn i klubben.

Det er fortsatt mulig å bli betalende medlem, står det på nettsiden.

– 7. juli skal kongressen stemme over samarbeidet mellom NSF og Kindred. Offerspill Sjakklubb er for at dette samarbeidet inngås. Nye medlemmer gjøres derfor oppmerksom på at din innmelding kan påvirke utfallet av valget, står det i innmeldingsskjemaet.

Atle Grønn

REAGERER: Sjakkekspert og styreleder i Oslo Schakselskap, Atle Grønn.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Klubben er foreløpig ikke på den offisielle listen over sjakk-klubber i Norge, men Norges Sjakkforbund bekrefter overfor NRK at klubben er innmeldt. Både sjakkforbundet og Henrik Carlsen (faren til Magnus) bekrefter at Magnus er styremedlem i den nyoppstartede klubben.

Carlsens manager Espen Agdestein understreker at det er kun Carlsen, og ikke spillaktøren Kindred, som står bak klubbetableringen.

– Det er han som er opptatt av å legge til rette for de som ønsker å satse bak ham. Han synes det er et stort potensial i norsk sjakk og at det gror godt, men det er helt umulig for de unge å satse med de budsjettene norsk sjakk har hatt og opererer med, sier Agdestein til NRK.

– Er dette en demokratisk måte å gjøre det på? Noen mener det er å kuppe kongressen?

– Jeg tror ikke Magnus har noen kuppintensjoner, men han ønsker å mobilisere de unge til å engasjere seg i saken. Dette er en måte å gjøre det på. Det er høyst frivillig å melde seg inn, og det er ikke uvanlig at det er gratis medlemskap. Motivet er utelukkende å gjøre det som er bra for norsk sjakk, sier Agdestein.

– Svært uheldig for norsk sjakk

Dersom klubben får 1000 medlemmer vil de få 40 delegater med stemmerett ved kongressen i juli, hvor avtalen skal stemmes over.

Samtidig blir klubben Norges desidert største sjakklubb. Den største klubben i dag har 200 medlemmer. Totalt har sjakkforbundet snaut 4000 medlemmer (cirka 160 delegater ved kongressen).

– Det er helt surrealistisk at man lager en fiktiv sjakklubb for å kuppe en kongress. Det står ingenting om planlagte sjakkaktiviteter i den klubben. De skriver rett ut at det er for å ta kongressen. Det er ikke sånn et medlemsdemokrati foregår. Dette er ikke reelle sjakkspillere, sier sjakkekspert og styreleder i Oslo Schakselskap, Atle Grønn.

Han får støtte av Gullaksen i Bergen.

– Det er ikke riktig måte å gjøre det på. Jeg vil fraråde norske sjakkspillere å melde seg inn i den klubben med det formålet, sier Gullaksen.

Bergen Schakklub har 137 medlemmer, som gir seks delegater på kongressen.

Det vil i tilfelle være langt færre enn den nyopprettede klubben, hvis Carlsen når målsettingen.

– Jeg synes ikke det er riktig. Det er ikke en ekte klubb. Det er en papirklubb dannet for å kjøpe nok stemmer til å vinne prosessen. Det er ikke bra. Det er svært uheldig for norsk sjakk, slår Gullaksen fast.

Hverken Gullaksen selv eller Bergen Schakklub har tatt stilling til selve samarbeidsavtalen. Saken blir først behandlet førstkommende mandag, opplyser Gullaksen.

Advarer mot avtalen

Det har vært bråk og konflikter etter at sjakkforbundet offentliggjorde at de vil inngå en avtale med Kindred. Avtalen går ut på at sjakkforbundet skal motta 50 millioner kroner for å drive lobbyvirksomhet på politisk nivå i Norge. Sjakkforbundet binder seg da til å jobbe for at Norsk Tippings monopol på pengespill skal avvikles, og at andre bettingaktører skal få lisens til å drive med betting i Norge.

Flere har reagert på denne avtalen. I et forum på Facebook har en rekke sjakkspillere diskutert om avtalen i det hele tatt er lovlig, og om det er riktig at sjakkforbundet skal motta penger for å jobbe som lobbyist.

Lotteritilsynet har også skrevet et brev hvor de advarer sjakkforbundet mot å inngå en slik avtale.

Betaler medlemsavgift

Magnus Carlsen kastet seg inn i debatten forrige uke. Han er for avtalen og begrunner det med at flere da får mulighet til å drive med sjakk, både i bredde og topp.

I innmeldingsskjemaet står det at innmelding er gratis for de 1000 første medlemmene. Ordinær lisens i sjakkforbundet er på 520 kroner for voksne og 260 kroner for juniorer.

For nye medlemmer av forbundet er det halv pris. Generalsekretær i sjakkforbundet, Geir Nesheim, opplyser at det er lov å betale for andres medlemskap i sjakkforbundet.

Dersom klubben betaler full lisens for alle medlemmer som melder seg inn, vil altså regningen bli på over en halv million kroner.

Carlsen selv dekker utgiftene, opplyser Agdestein til NRK.

– Ja, slik jeg har forstått det, er det det. Han har ingen sponsor eller andre som skal dekke det for ham. Det han sier, står han for selv. Det er ingen andre aktører involvert, sier manageren.

– Han bruker potensielt 500.000 kroner på klubben. Kunne ikke disse pengene heller blitt brukt på sponsing av sjakkforbundet?

– Det er litt forskjell på 50 millioner og 500.000, da. Hvis dette kan bidra til at det kommer inn så mye penger, vil det få bedre effekt. Magnus har også uttalt at han er interessert i å være med selv, og det har han også gjort ved å betale for treningssamlinger og treninger fra egen lomme når forbundet selv ikke har hatt råd, svarer Agdestein.

– Hva sier han selv om bråket?

– Det er synd at det skal være en slik splittelse i forbundet, men det må være høyde under taket til å ta viktige diskusjoner og fremme synspunkter.

Agdestein sier at han ikke har rukket å diskutere klubb-planene med Carlsen. Manageren vet derfor ikke om det vil være en reell aktivitet i klubben.

– Veldig spesielt

Sjakkekspert Tarjei J. Svensen står bak sjakknettstedet mattogpatt. Han er veldig overrasket over utviklingen i saken.

– Ser du noen problemer ved å gripe inn i en demokratisk prosess på denne måten?

– Ja, det er veldig spesielt. Jeg kan ikke huske at noen har gjort noe lignende noen gang. Jeg ser betenkeligheter ved det, men jeg er veldig usikker. Jeg synes det er litt spesielt. Jeg kan ikke tenke meg at dette blir tatt godt imot av motstanderne av denne avtalen, hvis dette kan påvirke avstemmingen på kongressen, sier Svensen.

– Hva tror du er motivasjonen?

– Han bryr seg åpenbart mye om norsk sjakk. Han ønsker at flere unge skal få sjansen til å satse og komme opp til verdenstoppen. For at det skal være mulig, er det pengene som avgjør. Når noen banker på døra og er villige til å spytte inn penger, synes han det er en avtale norsk sjakk bør takke ja til. Han har gått ganske klart ut mot Norges Sjakkforbund og sagt at han ikke har fått så mye fra dem tidligere. Nå synes han det er på tide at denne avtalen takkes ja til, siden den får så stor betydning for den unge generasjonen med sjakkspillere.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal