NRK Meny
Normal

Kristoffersen får advokat-støtte: – Merkeleg av skiforbundet

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner er overraska over at skiforbundet ikkje har gått med på kravet til Henrik Kristoffersen.

Gunnar Martin Kjenner
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

NRK kunne onsdag avsløre at Henrik Kristoffersen går til rettssak mot Norges Skiforbund, og at forbundet kjem til å la saka gå til retten.

No reagerer idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner på at skiforbundet ikkje vil prøve å løyse saka før den må avgjerast i ein rettssal.

– Er du overraska over at skiforbundet ikkje berre har gått med på kravet for å unngå ein rettssak?

– Ja, på ein måte er eg det. Eg er også overraska fordi ein allereie har ein liknande avtale med ein annan utøver innan alpint, så eg synest det er merkeleg frå skiforbundets side, seier Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Prinsippsak

Men skiforbundet seier at dette handlar om prinsipp, og at skistyret på bakgrunn av dette ikkje kan sei ja til Kristoffersen i denne saka.

– For oss har dette handla om eit viktig prinsipp. Henrik har som alle våre andre landslagsutøvere moglegheit til å inngå private avtaler, men her handlar det om ein kan inngå ein avtale på eksponert flate, som skistyret sa nei til, seier skipresident Erik Røste til NRK.

Erik Røste

PRINSIPPFAST: Skipresident Erik Røste seier at saka handlar om prinsipp.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det handlar altså om kven som skal eige marknadsretten på utøvarane, og kor vidt den noverande norske landslagsmodellen kan gjelde vidare.

Ekspert på konkurranserett, Per Kristian Bryng trur skipresidenten har god grunn til å vere uroa.

– Ja, eg trur eigentleg det. Nå har de hatt den same forretningsmodellen veldig lenge, og det kan jo vere at den er moden for revisjon og at tida har sprunge frå den modellen. Så ein konsekvens av dette kan vere at de må sjå på annan måte for å finne finansiering for sin verksemd framover, og i kvart fall vurdere om det er andre modellar som er meir aktuelle inn mot konkurranseregelverket.

– Må skrive om lova

På kort sikt trur jurist Kjenner at denne saka vil føre til at norske idrettsøvarar får større spelerom inn mot private sponsorar.

Henrik Kristoffersen

URETTFERDIG: Henrik Kristoffersen har gått til sak mot skiforbundet, fordi han meiner det er urettferdig at han ikkje får inngå sponsoravtalen med Red Bull.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dei nære konsekvensane vil truleg vere at utøvarane får større valmoglegheiter og kan velje sponsorar i større utstrekning enn i dag, seier Kjenner til NRK.

Advokat Per Kristian Bryng trur Kristoffersen har gode sjansar til å vinne fram med saka. Viss so skulle skje, meiner han lovene bør skrivast om.

– Ein langsiktig konsekvens kan vere at idretten må endre fellesbestemmelsene i særforbundene, der dei blandar kommersielle og meir Idrettslege forhold.

Også far til Henrik Kristoffersens far og manager, Lars Kristoffersen meiner noko bør gjerast.

– Eg ønskjer ikkje å utfordre systemet, men det er for rigid. Me kan ikkje gå attende i tid, tidene forandrar seg, seier Kristiansen.

Siste nytt

 • Tre tusendeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen endte på den sure fjerdeplassen på 500-meteren under verdenscupen på skøyter i tyske Erfurt. Pallen glapp med tre tusendeler.

  Lorentzen falt i lagtempo
  Foto: NRK
 • Kirkevold-mål for Hobro

  Pål Aleksander Kirkevold har dratt med seg målformen inn i det nye året. Han scoret 1–0 målet for Hobro da de spilte 2–2 i en treningskamp mot Midtjylland fredag.

  Midtjyllands Rafael van der Vaart reddet 2–2 med en scoring etter 90 minutter.

  Fotballandslaget i Makedonia.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Berget klar for New York City FC

  Jo Inge Berget er klar for den amerikanske klubben New York City FC. Der blir han lagkamerat med blant annet David Villa.

  – Jeg gleder meg til å komme til New York, og spille i MLS for et av ligaens beste lag, sier Berget til klubbens nettside.

  Berget
  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn
VM skiflyging
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1500 m menn
Sport i dag
Sport i dag
EM kunstløp: Friløp menn
EM kunstløp: Friløp menn