NRK Meny
Normal

Kristoffersen får advokat-støtte: – Merkeleg av skiforbundet

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner er overraska over at skiforbundet ikkje har gått med på kravet til Henrik Kristoffersen.

Gunnar Martin Kjenner
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

NRK kunne onsdag avsløre at Henrik Kristoffersen går til rettssak mot Norges Skiforbund, og at forbundet kjem til å la saka gå til retten.

No reagerer idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner på at skiforbundet ikkje vil prøve å løyse saka før den må avgjerast i ein rettssal.

– Er du overraska over at skiforbundet ikkje berre har gått med på kravet for å unngå ein rettssak?

– Ja, på ein måte er eg det. Eg er også overraska fordi ein allereie har ein liknande avtale med ein annan utøver innan alpint, så eg synest det er merkeleg frå skiforbundets side, seier Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Prinsippsak

Men skiforbundet seier at dette handlar om prinsipp, og at skistyret på bakgrunn av dette ikkje kan sei ja til Kristoffersen i denne saka.

– For oss har dette handla om eit viktig prinsipp. Henrik har som alle våre andre landslagsutøvere moglegheit til å inngå private avtaler, men her handlar det om ein kan inngå ein avtale på eksponert flate, som skistyret sa nei til, seier skipresident Erik Røste til NRK.

Erik Røste

PRINSIPPFAST: Skipresident Erik Røste seier at saka handlar om prinsipp.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det handlar altså om kven som skal eige marknadsretten på utøvarane, og kor vidt den noverande norske landslagsmodellen kan gjelde vidare.

Ekspert på konkurranserett, Per Kristian Bryng trur skipresidenten har god grunn til å vere uroa.

– Ja, eg trur eigentleg det. Nå har de hatt den same forretningsmodellen veldig lenge, og det kan jo vere at den er moden for revisjon og at tida har sprunge frå den modellen. Så ein konsekvens av dette kan vere at de må sjå på annan måte for å finne finansiering for sin verksemd framover, og i kvart fall vurdere om det er andre modellar som er meir aktuelle inn mot konkurranseregelverket.

– Må skrive om lova

På kort sikt trur jurist Kjenner at denne saka vil føre til at norske idrettsøvarar får større spelerom inn mot private sponsorar.

Henrik Kristoffersen

URETTFERDIG: Henrik Kristoffersen har gått til sak mot skiforbundet, fordi han meiner det er urettferdig at han ikkje får inngå sponsoravtalen med Red Bull.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dei nære konsekvensane vil truleg vere at utøvarane får større valmoglegheiter og kan velje sponsorar i større utstrekning enn i dag, seier Kjenner til NRK.

Advokat Per Kristian Bryng trur Kristoffersen har gode sjansar til å vinne fram med saka. Viss so skulle skje, meiner han lovene bør skrivast om.

– Ein langsiktig konsekvens kan vere at idretten må endre fellesbestemmelsene i særforbundene, der dei blandar kommersielle og meir Idrettslege forhold.

Også far til Henrik Kristoffersens far og manager, Lars Kristoffersen meiner noko bør gjerast.

– Eg ønskjer ikkje å utfordre systemet, men det er for rigid. Me kan ikkje gå attende i tid, tidene forandrar seg, seier Kristiansen.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal