Hopp til innhold
Kommentar

«Dessverre for Lukaku er det Mourinho som bestemmer»

Opphentingen mot Newcastle viste hva som bor i Manchester United, om spillerne får lov til å slippe seg løs. Hvorfor spiller de ikke alltid slik?

Lukaku

DÅRLIGERE MÅLSNITT: Romelu Lukaku avsluttet med 25 ligamål i Everton, men nettsusene er blitt langt sjeldnere i Manchester United. Her fortviler spissen etter en misbrukt sjanse mot Newcastle i helgen.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Neste gang José Mourinho legger sin taktiske slagplan, bør han prøve noe radikalt. Start kampen med å slippe inn to mål og kast så alle mann i angrep.

Så får han kanskje se hva et av verdens dyreste lag faktisk kan utrette.

Det var i praksis dette som skjedde da Manchester United slo Newcastle på Old Trafford lørdag. Etter å ha gått inn til pause på 0–2, stormet United ut av startblokkene og bombarderte gjestene med skudd og innlegg. Det var trøkk på banen, trøkk på tribunen, og United vant på overtid.

– Det var som United i gamle dager, sa venstrebacken Luke Shaw.

Dramaet ga et glimt av hva United kan være.

Etterpå stilte spissen Romelu Lukaku et spørsmål han selv ikke kunne besvare: Hvorfor angriper ikke United slik hver uke?

Angrip! Angrip! Angrip!

– Det er det fansen vil se. Det er slik vi ønsker å spille, sa Lukaku.

Faktisk er det slik nesten alle på Old Trafford ønsker det. Sir Alex Ferguson hadde elsket å se angrepsspillet han selv innførte i sine glansdager. Den daglige lederen Ed Woodward hadde satt pris på om klubben faktisk innfridde løftet om underholdning han er så flink til å markedsføre.

Fansen hadde hyllet et lag som lever opp til klubbens tradisjoner for intensivt angrepsspill.

– Angrip! Angrip! Angrip! roper de når United spiller defensivt.

Mourinho

LETTELSE: Her jubler José Mourinho etter den intense snuoperasjonen mot Newcastle lørdag.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Før lørdag hadde United scoret tre mål på sine siste fire kamper på Old Trafford, uten å vinne noen av dem. Seieren mot Newcastle varmet ekstra mye fordi den minnet om de idealene United skal stå for.

Men for Mourinho kan kampen ha virket som et slags nederlag.

Gammel identitet

Ikke nødvendigvis fordi United angrep, men fordi de tok så store sjanser. Mourinho vinner titler når kampene går nøyaktig som han har planlagt dem, og ideelt sett hadde United cruiset inn til en kalkulert 2–0-seier. Å spille med risiko var aldri hensikten.

Fansen koste seg med at United fyrte av 18 skudd.

Mourinho har nok ergret seg over at United fikk 13 skudd imot.

Mourinho kan fint hevde at vilt angrepsspill ikke vil løse alle problemer – og det er sant. Triumfen på lørdag var ingen modell for hvordan United bør spille. De var kaotiske og sårbare. Newcastle, som ikke har vunnet en kamp denne sesongen, kunne fint ha tatt tre poeng.

Men opphentingen vitnet også om Uniteds potensial som angrepslag, og den gamle identiteten som så mange ønsker seg tilbake. Med én seier på fem kamper er det dessuten ikke slik at United er i ferd med å lykkes med sin forsiktige stil.

Og dessuten: Presterer ikke lag bedre når spillerne faktisk liker måten de spiller på?

– Vi bør angripe

Sitatene til Lukaku er tross alt et spørsmål til Mourinho. Om United kan skape så mye trøkk som de gjorde mot Newcastle, bør de ikke i det minste prøve å gjøre det oftere?

Også Paul Pogba, Uniteds midtbanestjerne, har sådd tvil om Mourinhos spillestil. Etter den tamme poengdelingen hjemme mot Wolves i september, gjentok Pogba fansens krav.

– Når vi spiller på hjemmebane, bør vi angripe, angripe, angripe. Dét er Old Trafford, sa Pogba.

Pogba

UTTALTE SEG KRITISK: Paul Pogba.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Det er kanskje ikke tilfeldig at det er Lukaku og Pogba som prater om taktikk. Offensive spillere liker som oftest å angripe. Lukaku vil score mål, men får færre sjanser om United ligger bakpå. Pogba liker å styre kamper, men trenger ballen for å gjøre det.

Det er ikke rart at både de og andre offensive spillerne har slitt under Mourinho.

Bedre under Van Gaal

Lukaku scoret for eksempel 25 ligamål i sin siste sesong i Everton, men klarte kun 16 i sitt første år i United. Alexis Sánchez banket inn 60 mål på 122 ligakamper for Arsenal; for United har han tre mål på 23 ligakamper.

Marcus Rashford har sett sitt målsnitt per 90 minutter dale fra 0,52 til 0,31. Han scoret altså oftere under Mourinhos forgjenger, Louis van Gaal, som ble utskjelt for sin kjedelige fotball.

Ingenting med dette er rart så lenge United spiller som de gjør.

Selv da United kom på andreplass forrige sesong, fyrte de av færre skudd enn noe annet lag innenfor topp seks. De hadde ballen minst. Det eneste topplaget som scoret færre, var Chelsea.

Og nå har nettopp Chelsea blitt prakteksempelet på hvordan et trenerbytte kan sette spillerne fri.

Skikkelig fotball

De blåkledde sparket Antonio Conte i sommer og ansatte Maurizio Sarri. Conte satset tungt på defensiv struktur og kontringer. Sarri vil at laget skal ha ballen mye og angripe ofte.

Det er en slik fotball de beste spillerne pleier å trives med.

– Om laget har det gøy, tror jeg de har gode muligheter til å vinne, sa Sarri da han ble ansatt.

Allerede har stopperen David Luiz hyllet Sarri for at han gir spillerne frihet. Kantspilleren Willian holdt på å forlate klubben fordi han var så misfornøyd med Conte, men nå trives han.

– Vi kan kose oss nå. Vi spiller skikkelig fotball, sier Willian til The Times.

Driblefanten Eden Hazard er ligaens toppscorer med sine syv mål, delvis fordi han får lov til å angripe mer enn han gjorde under Conte.

– Sarri er en trener som liker å ha ballen. Det utgjør en stor forskjell, sier Hazard i samme avis.

Hazard

KANONFORM: Eden Hazard scoret igjen da Southampton ble slått 3-0 søndag.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Hadde ingenting å tape

Chelsea slåss nå i toppen av tabellen, med like mange poeng som Liverpool og Manchester City. Også Liverpool og City spiller offensiv fotball, samt Spurs, som ligger to poeng bak.

Syv poeng unna toppen ligger Manchester United.

Mange på Old Trafford håper at seieren mot Newcastle vil være et vendepunkt, enten med hensyn til form eller spillestil. Det vil neppe skje. Problemene laget har vist denne sesongen, løses neppe av én oppløftende omgang mot et bunnlag.

Og Mourinho er ikke kjent for å endre på sine prinsipper. Det var først da han ikke hadde noe å tape mot Newcastle, at United fikk lov til å angripe.

I tillegg er fire av Uniteds neste seks oppgjør mot Chelsea, City og Juventus (to ganger). Kjenner vi Mourinho rett, vil frykten for hva motstanderne kan skape overskygge ønsket om at United skal skape noe selv.

Og dessverre for Lukaku og Pogba er det Mourinho som bestemmer på Old Trafford. I hvert fall enn så lenge.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal