Hopp til innhold
Kommentar

Han kan få en rekordsesong. Spørsmålet er bare om han vil det selv

Chelseas driblefant Eden Hazard kan fint score like mange mål som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo denne sesongen, men har han lyst?

SOCCER-ENGLAND-LIV-CHE/

I SITT LIVS FORM: Eden Hazard har sjelden nådd opp i kåringer om hvem som er verdens beste på grunn av for lavt målsnitt, men nå har Chelsea-juvelen plutselig begynt å score også.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Eden Hazard hadde ikke noe valg.

Han hadde startet på benken for Chelsea mot Liverpool i ligacupen onsdag kveld. Der hadde lagkameraten Ngolo Kanté fortalt ham at han ikke ønsket å ta del i en straffekonkurranse, dersom det måtte til for å avgjøre kampen. Dessverre for Kanté var det nettopp straffer det bar mot syv minutter før slutt.

– Så den eneste løsningen var å score! sa Hazard etterpå.

Med rå fart og lavt tyngdepunkt smatt Hazard unna Naby Keïta, rundlurte Alberto Moreno og dundret ballen i nettet. Det var klassisk Hazard, som har briljert i sesongåpningen.

I ligaen har han allerede scoret fem mål, selv om han kun har startet fire kamper. Chelsea-trener Maurizio Sarri mener at han kan score 40 mål denne sesongen. Belgieren Hazard er muligens i sitt livs form.

Men det er ikke nødvendigvis bare på grunn av ham selv.

Scoret for lite for Gullballen

– Jeg er den samme spilleren som for to-tre år siden, sier Hazard.

Det som har forandret seg, er forholdene rundt ham.

Lenge har Hazard spilt i skyggen av stjerner som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Hazard har storspilt omtrent hvert år siden han ankom Chelsea i 2012. Lagkamerat Ross Barkley mener at Hazard for øyeblikket er verdens beste spiller.

Men Hazard har aldri scoret nok mål til å blande seg inn i diskusjonen om et trofé som Gullballen. Hans bestenotering i ligaspill for Chelsea er 16 mål, i 2016/17.

Typer som Messi og Ronaldo scorer rundt 30 per sesong.

Og siden mål veier tungt når offensive spillere skal sammenlignes, har Hazard stort sett blitt plassert i kategorien like under de aller beste. Skal han bytte kategori, må han score oftere – og det ser han nå ut til å gjøre.

Trenerens krav

Eden Hazard og Antonio Conte

NYE KRAV: - Jeg er den samme som før, sier Eden Hazard. Det er omgivelsene og sjefene som har endret seg. Under Antonio Conte hadde Hazard mye mer defensive oppgaver

Foto: Frank Augstein / Ap

En stor del av årsaken er Chelseas spillestil. En del av grunnen til at Ronaldo og Messi har scoret så mye de siste årene, er at lagene de har spilt på, Real Madrid og Barcelona, angriper mye. Det samme gjelder storscorerne i Premier League: Mohamed Salah, Harry Kane, Sergio Agüero.

I Chelsea har Hazard spilt under defensive trenere: Roberto Di Matteo, Rafa Benítez, José Mourinho og Antonio Conte. Slikt har mye å si.

For der Jürgen Klopp lar Salah ligge høyt i banen, har Mourinho og Conte krevd at Hazard følger backen sin. Der hvor Mauricio Pochettino har bedt Kane om å score 4–0 og 5–0, har Mourinho og Conte fortalt Hazard at han må hjelpe laget med å beskytte ledelsen.

Der hvor Pep Guardiola ønsket høy ballbesittelse for å fôre Sergio Agüero med sjanser, har Mourinho og Conte bedt Hazard om å ta kontringene.

Likesom Chelsea har angrepet mindre enn sine rivaler, har Hazard fått færre sjanser til å score.

Men nå trenes Chelsea av Sarri.

En storscorers drøm

Maurizio Sarri

OFFENSIV: Maurizio Sarri vil ha offensive spillere og et lag som scorer mange mål

Foto: LEE SMITH / Reuters

Sarri, som tok jobben i sommer, er det motsatte av trenerne Hazard har hatt. Han ønsker at Chelsea skal ha ballen så mye som mulig. Når de mister den, skal de vinne den tilbake høyt i banen.

Før Sarri kom til Chelsea, trente han Napoli i tre år. Napoli ble et av de mest offensive og underholdende lagene i Europa. Naturlig nok scoret spissene deres mye. Det beste eksempelet var Gonzalo Higuaín, som brøt Serie As rekord for mål i én sesong med sine 36 fulltreffere i 2015/16.

Den gamle rekorden, satt av svenske Gunnar Nordahl, hadde stått i 66 år.

Storspillet til Higuaín fikk Juventus til å kjøpe ham for 850 millioner kroner, som var rekord i Serie A. Uten Sarri scoret Higuaín 24 mål i sin første sesong der. Deretter scoret han 16. Nå har Juventus lånt ham ut til AC Milan.

Sarri erstattet Higuaín med Dries Mertens. Mertens var egentlig ving; sesongen før hadde han kun scoret fem ligamål. Men i løpet av de neste to sesongene scoret han 46.

Om man ønsker å score mye mål, lønner det seg å spille for Sarri.

Har mer å gå på

Sarri har allerede endret Chelseas spillestil. På fem år under Mourinho og Conte hadde Chelsea aldri mer enn 54,5 prosent ballbesittelse i snitt i ligaen.

Under Sarri ligger Chelsea nå på 65,7 prosent.

Eden Hazard

BALLBESITTELSE: Under Sarris ledelse har Chelsea mye mer ballbesittelse enn under hans forgjengere

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Hazard elsker å ha ballen mye. Han tar flere touch, spiller flere pasninger og kommer oftere til sjanser. Han takler langt mindre enn før. Før Sarri kom til Chelsea hadde Hazard aldri fyrt av mer enn 2,6 skudd i snitt per 90 minutt i ligaen – nå er han oppe i 3,6.

Om dette bør føre til mål, kan man ta med at Hazard tar straffesparkene. I tillegg står formsvake Álvaro Morata i fare for å miste spissplassen til Olivier Giroud, en dyktig tilrettelegger som Hazard liker å spille med.

Sarri ønsket også Hazard nærmere mål, og har bedt ham om å slutte å falle ned i midtbaneleddet for å hente ballen. Tar man med alle disse faktorene, er takhøyden for Hazard enorm.

– Vi har ennå ikke sett ham på sitt aller beste, sier Gianfranco Zola, Chelseas assistenttrener.

Underholderen

Eden Hazard jubler

LEKEN: Mens Ronaldo koser seg når han scorer mål, scorer Hazard mål når han koser seg

Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Samtidig er det ingen garanti for at målene fortsetter å renne inn. Kanskje den største faren for at de tørker opp, er Hazard selv.

Belgieren har aldri hatt det samme killerinstinktet som Ronaldo, Kane og Salah; de som slåss om toppscorertitlene og lever for å score mål. Disse spillerne har ambisjoner om å vinne Gullballen. De har en egoisme i boksen som Hazard mangler.

Ofte kan faktisk Hazard anklages for å skyte for lite.

– Jeg har bare lyst til å vinne troféer. Jeg bryr meg ikke om hvor mange jeg scorer, sier Hazard.

I stedet har Hazard en annen motivasjon: Å ha det gøy. Han elsker å underholde med hælspark og finter. Han jakter ikke bare mål, men pene mål, om det så er sololøp eller lekre kombinasjoner. Ofte virker det som om scoringene hans kun er en konsekvens av disse tingene.

Mens Ronaldo koser seg når han scorer mål, scorer Hazard mål når han koser seg.

Dermed er det sannsynligvis kun Hazards mentalitet som vil sette grenser for hvor mange mål han scorer under Sarri. Dette kan fint bli en rekordsesong for Hazard.

Om han bare vil.

Eden Hazards skudd pr 90 min i ligaspill

2018/19

3,6

2017/18

2,6

2016/17

2,3

2015/16

1,5

2014/15

2,1

2013/14

2,3

2012/13

2,1

Kilde: WhoScored.com

Hazards forsøk på taklinger per 90 min i ligaspill

2018/19

0,5

2017/18

0,9

2016/17

1,0

2015/16

1,5

2014/15

1,4

2013/14

1,4

2012/13

1,8

Kilde: WhoScored.com

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Forbes: Real Madrid verdens mest verdifulle klubb igjen

  Real Madrid troner for trejde år på rad på toppen av det velrennomerte magasinet Forbes sin liste over de mest verdifulle fotballklubbene i verden.

  Forbes estimerer Real Madrids verdi til å være 6,6 milliarder dollar, tilsvarende 70,2 milliarder norske kroner. Det utgjør en økning på ni prosent fra i fjor.

  Manchester United (6,55 milliarder dollar) følger som nummer to på listen, mens Barcelona (5,6 milliarder dollar) tar den siste plassen på pallen.

  Real Madrid har toppet åtte av de siste elleve årene. Den spanske hovedstadsklubben var også den klubben som genererte mest inntekter på hele 9,3 milliarder norske kroner.

  På topp ti-listen til Forbes ligger hele seks Premier League-klubber, mens La Liga har to representanter. Bundesliga og Ligue 1 har én klubb hver. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Jose Breton / AP
 • Motta ferdig som Bologna-trener - meldes klar for Juventus

  Den italienske trenerkometen Thiago Motta (41) avslutter kontrakten med Bologna. Han skal være klar for Serie A-kollega Juventus.

  Bologna bekrefter på sine hjemmesider at Motta ikke fornyer kontrakten sin etter to år i klubben. Det baner vei for den ventede jobben i Juventus.

  Den italienske sportsavisen Gazzetta og overgansguroen Fabrizio Romano er blant dem som torsdag skriver at Juventus og Motta er enige om betingelsene.

  Før sesongens siste kamp ligger Bologna på en imponerende 3.-plass i Serie A, à poeng med nettopp Juventus på plassen bak.

  Motta har tidligere ledet PSGs U19-lag, Genoa og Spezia. Han har også en imponerende spillerkarriere bak seg i klubber som Barcelona, Atlético Madrid, Genoa, Inter og PSG.

  I Juventus vil Motta erstatte Massimiliano Allegri, som fikk sparken 17. mai etter det som ble beskrevet som «ufin oppførsel under og etter den italienske cupfinalen». (NTB)

  Thiago Motta
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Norsk laggull i skyte-EM – individuell bronse til Katrine Lund

  Katrine Lund skjøt 588 poeng på kvinnenes 300 meter match under skyte-EM. Det holdt bronse. Det norske laget med Lund, Jenny Vatne og Oda Flekkerud tok gullet.

  Katrine Lund ledet etter knestående med 197 poeng. På liggende fikk hun 199 poeng. Mer problemer ble det på stående. Der ble det 99 poeng i den første serien, men bare 93 poeng i den neste. Dermed endte hun opp med totalt 588 poeng.

  Den franske EM-vinneren Agathe Girard skjøt 196, 199 og 194 poeng. Polske Karolina Romanczyk tok sølvet, også hun med 589 poeng.

  Lund vant VM i den samme øvelsen i fjor.

  Jenny Vatne åpnet med 192 poeng (knestående), men fulgte opp med feilfri liggende skyting og 200 poeng. På sin stående skyting fikk hun 190 poeng som hold til 582 poeng og 7.-plass totalt.

  Mesterskapsdebutanten Oda Flekkerud fikk 193 poeng på både knestående og liggende og 189 på stående. Det ga totalt 575 poeng som holdt til 11.-plass.

  Den norske laginnsatsen holdt til å å ta en knusendende seier. Det norske laget fikk 1745 poeng og slo toeren Sveits som fikk 1731 poeng. (NTB)

  Katrine Lund under VM i skyting i Baku
  Foto: Skyting.no / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal