NRK Meny
Normal

IOC-medlem: – Sykling kan bli fjernet fra OL

Sykling kan bli fjernet fra OL-programmet hvis Lance Armstrong forteller at topper i sykkelforbundet har dekket over utstrakt dopingbruk, mener IOC-medlem Dick Pound.

Armstrong Oprah Lance Armstrong

Lance Armstrong i samtale med Oprah Winfrey.

Foto: George Burns / Ap

Dick Pound

IOC-medlem Dick Pound.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Den kontroversielle uttalelsen kommer etter at Lance Armstrong skal ha innrømmet doping i TV-intervjuet med Oprah Winfrey.

Intervjuet blir først sendt på tv natt til fredag, norsk tid. På grunn av lengden og den store mengden informasjon, vil intervjuet bli delt opp i to programmer.

– Dersom Lance Armstrong-saken viser at UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) har handlet kritikkverdig, kan IOC (Den internasjonale olympiske komite) komme til å måtte ta drastiske grep, sier Pound tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Ikke kjent for handlekraft

Ifølge New York Times vil Lance Armstrong fortelle om flere sentrale lederes forhold til doping i sykkelsporten i intervjuet med Winfrey.

Det har i lang tid vært spekulert i om toppene i UCI gjennom mange år har visst om dopingbruken i sykkelsporten.

Hvis dette viser seg å være tilfellet, kan IOC bli nødt til å ekskludere sykkel fra OL, mener Pound, som er tidligere leder av antidopingbyrået WADA.

– IOC må kanskje gjøre noe. UCI er ikke kjent for sin handlekraft når det gjelder antidopingarbeidet, sier Pound.

– Den eneste måten å rydde opp på, er hvis alle disse menneskene sier «vi er ikke i OL lenger. Det ønsker vi å være, så da må vi gjøre oss fortjent til det».

– Trenger å rydde opp

Pound har tidligere uttalt seg kritisk til Armstrong-intervjuet med talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

–Jeg ville ha foretrukket hvis han gjorde det på «Face The Nation» eller «Meet the Press» og fått noen tøffe spørsmål fra folk. Det han risikerer hvis det blir et «softball-resultat» er at det vil gjøre folk enda mer frastøtt, sa Pound til AFP før intervjuet ble gjort.

Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad tror det trengs en opprydning blant enkelte toppledere i sykkelsporten.

– Jeg tror vi trenger å rydde opp blant de unnvikende lederne som har stukket hodet i sanden og bare latt det skje. I verste fall har de vært med å profittere på det. Det er ingen tvil om at sykkelsporten har profittert på Armstrong, og det har skapt grobunn for dette, sier Kaggestad.

– Leverte varene

Foreløpig er det sluppet få detaljer fra intervjuet, som altså skal sendes senere i uken.

Winfrey selv innrømmer imidlertid langt på vei at han skal ha innrømmet dopingbruk i intervjuet.

– Alle lurer på om han svarer på ting. Jeg tror alle vil bli enige i at han leverte varene. Det gjorde han virkelig, sier Winfrey til CBS.

– Jeg hadde ikke forventet at han skulle stå frem på den måten han gjorde. Jeg ble overrasket. Både jeg og teamet mitt ble trollbundet av mange av svarene hans.

Talkshowdronningen gjestet CBS's morgenprogramm CBS This Morning og snakket om hvordan hun opplevde intervjuet med Lance Armstrong. Se hele intervjuet her.

VIDEO: Oprah om intervjuet med Lance Armstrong

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge