Hopp til innhold

Avhøret som kan sende Armstrong i kasjotten

I 2005 benektet Lance Armstrong under ed at han noen gang hadde brukt doping. Viser dette seg å være løgn, risikerer Armstrong et lengre fengselsopphold.

Lance Armstrong

Lance Armstrong er i faresonen for å bli tiltalt for falsk forklaring. I en lignende sak ble Marion Jones i 2008 dømt til seks måneders fengsel.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

– Det er straffbart å avgi falsk forklaring. Og det bør slås ned på, det tror jeg de fleste jurister vil være enige i, sier advokat og ekspert på internasjonal lovgivning, Jon Wessel-Aas, til NRK.no.

Det var firmaet SCA Promotions' advokat som i 2005 fikk foreta at avhør av Armstrong under ed.

Firmaet betalte ut vinnerbonuser fra Tour de France, men ønsket å stoppe disse på grunn av flere påstander om at amerikaneren var dopet.

Vel vitende om at falsk forklaring kan medføre fengsel, nektet Armstrong all befatning med doping.

Det kan Armstrong komme til å angre dypt på, om det stemmer at han vil legge alle kortene på bordet og innrømme dopingbruk.

Se klipp fra avhøret hvor Lance Armstrong, under ed, nekter for å ha brukt doping.

Ligner Jones-saken

Den tidligere sprintdronningen Marion Jones gjorde nemlig akkurat det samme i 2003. Da hun noen år senere likevel innrømmet å ha dopet seg, skulle løgnene under ed vise seg svært skjebnesvangre.

Marion Jones

Marion Jones måtte sone et halvt år i fengsel etter å ha avgitt falsk forklaring. Lance Armstrong er nå i faresonen for å lide samme skjebne.

Foto: DON EMMERT / AFP

Jones ble tiltalt og dømt for falsk forklaring. Hun måtte sone et halvt år i fengsel.

– Det er alvorlige forbrytelser hun blir dømt for. Ingen er satt over loven til å si sannheten, sa dommer Kenneth Karas ved domsavsigelsen i 2008.

En gråtkvalt og knust Jones aksepterte for øvrig straffen, ga opp idrettskarrieren og unnskyldte seg på riksdekkende TV.

– Kommer neppe unna med «jeg glemte det»

Om lekkasjene fra Oprah Winfreys intervju med Lance Armstrong stemmer, og sykkellegenden dermed viser seg som en av idrettshistoriens største juksemakere, ligger veien åpen for at historen om Marion Jones kan gjenta seg.

– I mange tilfeller kan det være vanskelig å bevise at noen avgir falsk forklaring, fordi man kan huske feil og slike ting. Men i Armstrongs tilfelle kan han neppe komme unna med «jeg glemte det», sier Jon Wessel-Aas.

En mulig fengselsstraff kan føyes til en meget lang rekke alvorlige problemer for Armstrong.

(Saken fortsetter under bildet)

CYCLING-ARMSTRONG/ Handout photo of Lance Armstrong speaking with Oprah Winfrey in Austin

Det er ventet at Lance Armstrong vil innrømme dopingbruk i et intervju gjort at Oprah Winfrey.

Foto: George Burns / Reuters

Kan stå overfor økonomisk ruin

Svært mange har uttalt at de vurderer å saksøke ham for utbetalt lønn, premiepenger og honorar.

Også Oslo Grand Prix ønsker pengene sine tilbake.

Alle saksøkerne kan fort vinne fram, skal vi tro advokat Gunnar-Martin Kjenner.

Han blir ikke overrasket om Armstrong, som i dag trolig er god for over 100 millioner dollar, til slutt blir slått konkurs.

– Når han erkjenner dopingen, sier han samtidig at han har lurt dem. Han innrømmer dermed å ha bedratt alle som har støttet ham, og dermed gir han alle kortene til motstanderen, sier Gunnar-Martin Kjenner til NRK.no.

Det er også spekulert i at pengene er hele grunnen til at Armstrong eventtuelt tilstår, da det kan være lettere å unngå søksmål om han legger kortene på bordet.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal