NRK Meny
Normal

– Innrømmer doping allerede før han fikk kreft

Lance Armstrong leverte sine beste prestasjoner etter å ha blitt frisk fra kreft, men i tv-intervjuet med Oprah Winfrey skal han ha innrømmet bruk av ulovlige dopingmidler allerede før sykdommen brøt ut i 1996.

CYCLING-ARMSTRONG/ Lance Armstrong takes part in a special session regarding cancer in the developing world during the Clinton Global Initiative in New York

Ifølge nyhetsbyrået AP innrømmer Lance Armstrong i et intervju med Oprah Winfrey, at han har dopet seg.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Lance Armstrong

Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger, men er fratatt alle titlene på grunn av dopingbruk. Amerikaneren avla ikke positive dopingprøver, men ble dømt på grunn av en overveldende rapport fra Det amerikanske antidopingbyrået.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
Lance Armstrong, Oprah Winfrey

Armstrong ble intervjuet av Oprah Winfrey natt til mandag, norsk tid. Dette er første gang Armstrong har gitt sin versjon av dopingskandalen i offentligheten.

Foto: Steve Ruark, Charles Sykes / Ap
Tygart

USADA-sjef Travis Tygart og hans byrå leverte en knusende rapport mot Lance Armstrong i oktober i fjor. Informasjonen fra denne rapporten førte til at Armstrong ble utestengt på livstid og mistet alle sine Tour de France-titler.

Foto: Ed Andrieski / Ap

AP siterer en anonym kilde som er kjent med innholdet i intervjuet, som skal sendes først torsdag, melder avisa USA Today.

Ifølge kilden bekreftet Armstrong at han brukte stimulerende preparater for å vinne Tour de France.

New York Times hevder å ha to kilder som oppgir samme opplysninger.

Kildene til informasjonen ønsker å være anonyme siden detaljene fra intervjuet etter planen ikke skulle offentliggjøres før intervjuet sendes på TV natt til fredag norsk tid.

– Startet før kreftsykdommen

Ifølge USA Todays kilder skal Armstrong i intervjuet med Winfrey ha innrømmet at han dopet seg før han fikk kreftdiagnosen. Den diagnosen fikk han i 1996.

Disse opplysningene stemmer overens med det USADA har kommet frem til i sin granskning.

George Hincapie, tidligere lagkamerat av Armstrong, har fortalt at Armstrong dopet seg i 1995.

Dermed tyder mye på at Armstrong var dopet også lenge før han leverte det som blir regnet for hans største prestasjoner, sammenlagtseierne i Tour de France mellom 1999-2005. Disse ble senere tatt fra ham, da han i høst ble dømt for bruk av doping.

Amstrong ble for øvrig verdensmester i Oslo i 1993.

Planlegger å vitne

Det er ennå ikke kjent hvor detaljert Armstrong var i sin beskrivelse av dopingbruken. I en e-post til New York Times skriver amerikaneren at han ikke kan snakke om intervjuet med Oprah.

Armstrong skal imidlertid ha planer om å avgi vitneforklaringer mot sentrale personer i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Der vil han angivelig fortelle om disse personenes forhold til doping i sykkelsporten. Armstrong vil ikke vitne mot andre ryttere, ifølge kildene.

Armstrong og hans representanter skal dessuten ha vært i samtaler med Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) om når han skal møte for å forklare seg.

– Armstrong er ventet å besvare alle spørsmål, overgi materiale, overgi telefonutskrifter, testresultater, alt, ifølge USA Today.

– Han stilte forberedt

Oprah Winfreys intervju med Armstrong skal ha vart i omtrent to og en halv time. Intervjuet skal redigeres ned til halvannen time før det TV-sendes.

Winfrey har så langt ikke gitt noen utfyllende kommentarer om intervjuet, men hun ga lyd fra seg på sin Twitter-konto da praten med Armstrong var ferdig.

Der skrev hun: «Avsluttet akkurat med Armstrong. Mer enn to og en halv time. Han kom FORBEREDT!»

Armstrong eller Winfrey hadde mandag kveld ikke bekreftet opplysningene om at Armstrong skal ha innrømmet bruk av doping.

– Vi bekrefter ikke spesifikk detaljer om intervjuet nå, sier en talsmann for Winfreys TV-selskap OWN til Reuters.

Lurte pressen

I forkant av intervjuet ble det opplyst av Winfrey skulle møte syklisten i hans hjem i Austin i Texas.

Dermed møtte et stort pressekorps opp utenfor Armstrongs hjem, men de ble lurt. Intervjuet foregikk nemlig på et hotell i Armstrongs hjemby.

Armstrongs møte med Winfrey har fått stor oppmerksomhet. Dette er første gang syklisten har gitt sin versjon av dopingskandalen etter at han ble utestengt fra idretten på livstid.

Unnskyldte før intervjuet

Tidligere mandag ba Armstrong om unnskyldning til rundt 100 ansatte i kreftstiftelsen Livestrong som han selv var med å starte.

– Han hadde en privat samtale med staben som har gjort så mye viktig arbeid gjennom så mange år, sa Livestrongs talskvinne Katherine McLane.

Armstrong skal ha vært på gråten mens han sa "Jeg er lei meg" overfor de Livestrong-ansatte før intervjuet med Oprah. Flere av de ansatte skal ha begynt å gråte, hevder en anonym kilde.

Den tidligere proffsyklisten skal også ha ringt flere bekjente i sykkelmiljøet før intervjuet for å beklage løgnene om sitt forhold til doping.

Knusende rapport

USADA har hatt en omfattende etterforskning av Armstrong.

I oktober i fjor var byrået ferdig med sin granskning. USADA publiserte en omfattende og knusende rapport mot Armstrong. Flere tidligere lagkamerater av Armstrong ga sine vitneforklaringer i den over 1000 sider lange rapporten.

Der kom det frem flere oppsiktsvekkende detaljer om hvordan Armstrong skal ha dopet seg sammen med sine lagkamerater.

Rapporten ble oversendt til UCI. Forbundet bekreftet dommen Armstrong fikk av USADA.

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal