– Dette kan utløse et jordskjelv for ledelsen i sykkelsporten

Lance Armstrong skal angivelig være villig til å vitne mot ledelsen i Det internasjonale sykkelforbundet. Og nå er det mange i sykkeleliten som skjelver, ifølge ekspertene.

Lance Armstrong

Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger, men mistet titlene etter en omfattende etterforskning fra det amerikanske antidopingbyrået USADA. Nå skal han ifølge flere medier ha innrømmet doping hos Oprah Winfrey.

Foto: JACK GUEZ / Afp

– Dette kan utløse et jordskjelv for lederskapet i sykkelsporten, sier tidligere toppsyklist Mads Kaggestad til NRK.no.

Natt til tirsdag innrømmet Lance Armstrong doping hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey, ifølge anonyme kilder i både New York Times og Associated Press.

– Planlegger vitneforklaring

Om det stemmer at Armstrong innrømmer doping i intervjuet, som sendes om tre dager, er det store spørsmålet om han kommer til å ta med seg noen i fallet.

– Det viktigste er hvor mye han innrømmer. Om det kommer en sminket versjon av sannheten, eller om han legger alle kortene på bordet, inkludert alle de menneskene som hjalp ham å sette dette i system, sier Kaggestad.

New York Times hevder å vite at Armstrong planlegger å avgi vitneforklaringer mot sentrale personer i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). UCI bekrefter tirsdag formiddag at Armstrong vil bli bedt om å vitne foran den uavhengige gruppen som etterforsker UCI selv - dersom det stemmer at Armstrong innrømmer doping.

Ifølge New York Times vil amerikaneren fortelle om flere sentrale lederes forhold til doping i sykkelsporten. Han skal også planlegge å vitne i en føderal sak mot medlemmer av US Postal, laget han syklet for i en årrekke.

Tror ikke han tar med seg andre ryttere i fallet

Armstrong vil ikke vitne mot andre ryttere, ifølge kildene.

Tidligere toppsyklist og nå NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen tror heller ikke at Armstrong kommer til å angi noen av sine lagkamerater eller konkurrenter.

– Når Armstrong nå skal vitne for Det internasjonale antidopingbyrået, kommer han ikke til å vitne mot noen av de aktive. Men han kommer helt sikkert til å vitne mot toppledelsen i det internasjonale forbundet. Der er det nok en hel del folk som skjelver i buksene, sier Dag Erik Pedersen til NRK.no.

Mads Kaggestad har ingenting imot at det kommer en storm mot ledelsen i sykkelsporten.

– Det tror jeg ikke er så negativt. Jeg tror vi trenger å rydde opp blant de unnvikende lederne som har stukket hodet i sanden og bare latt det skje. I verste fall har de vært med å profittere på det. Det er ingen tvil om at sykkelsporten har profittert på Armstrong, og det har skapt grobunn for dette, sier Kaggestad.

Sykkelledelsen har blitt kritisert før

Pat McQuaid

Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Flere av lederne i sykkelverdenen har tidligere blitt anklaget for å ha hatt dopingforbindelser. Spesielt har blitt beskyldt for både å se gjennom fringrene på doping og å aktivt hjelpe dopere.

Sykkelpresident Pat McQuaid har så langt ikke uttalt seg om Armstrongs angivelige beskyldninger mot høytstående personer i hans organisasjon.

Han har imidlertid ved flere tidligere anledninger måttet forsvare seg mot lignende kritikk, senest da den gamle storsyklisten Greg Lemond anklaget ham for å «ha visst alt» i høst.

– McQuaid visste utmerket godt hva som foregikk i sykling. Hvis du ønsker å benekte det, er det enda mer grunn til hvorfor de som elsker sykling må kreve at du går av, uttalte Lemond.

Amerikaneren gikk så langt som å hevde at hovedbekymringen i sykkel ikke er doping, men korrupsjon. Han mente McQuaid har hatt sterk innflytelse på styret i UCI.

I forbindelse med uttalelsene fra LeMond måtte McQuaid blant annet svare på hvorfor organisasjonen ikke hadde tatt grep på et tidligere tidspunkt.

– Det har skjedd mye i dopingjakten siden da. Vi hadde ingen mulighet tidligere. Vi hadde rett og slett ikke sjanse til å avsløre Armstrong eller andre på fersk gjerning på den tid, sa McQuaid.

Var beinhard mot Floyd Landis

McQuaid har også fått direkte kritikk fra Floyd Landis, en av syklistene som har vitnet mot Armstrong.

– Alle i feltet visste at Pat McQuaid, Hein Verbruggen og andre ledere i Det internasjonale sykkelforbundet beskyttet enkelte ryttere i løpet av de siste 20 årene. Det var slik de manipulerte og skapte stjerner, uttalte Landis til Velonation i 2010.

Den gang var svaret fra McQuaid knallhardt.

– Det er lett for Landis å gi slike uttalelser uten bevis. Han har allerede bevist at han er en løgner, og han er fortsatt en løgner, sa McQuaid og viste til Landis' dopingfortid.

Tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen har til tider møtt enda sterkere kritikk enn McQuaid. Han var sykkelpresident under perioden der dopingen skal ha vært på sitt verste, ifølge USADAs rapport mot Lance Armstrong. Også han har tidligere benektet å ha kjent til doping.

– Vi har ikke gjemt unna noe, aldri. Det er viktig, sa Verbruggen til Cycling News i høst.

Siste nytt

 • Molde ubeseiret hjemme

  Med 2-1 seieren over Sarpsborg 08 søndag, er Molde fortsatt ubeseiret hjemme på Aker Stadion. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Sjølstad scoret målene for hjemmelaget. Kristoffer Zachariassen scoret målet for gjestene, som fortsatt er under nedrykksstreken.

  Moldes Magnus Wolff Eikrem (midten) feirer 1-0 i eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg 08.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Norske hopperne langt bak i Polen

  Det norske hopplandslaget hadde ingen topp dag i bakken i polske Wisla søndag kveld. Halvor Egner Granerud ble nordmann bestemann på 11.-plass etter å ha hoppet seg opp syv plasser i andre omgang. 19 år gamle Timi Zajc fra Slovenia vant rennet.

  Kvalifisering RAW AIR i Granåsen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Norge ute av G19-EM

  Norge tapte 1-0 mot Frankrike i den avgjørende gruppespillskampen i G19-EM, samtidig som Irland vant 2-1 over Tsjekkia. Norge er dermed ute av turneringen etter å ha tatt to poeng etter tre kamper. Frankrike vant gruppen foran Irland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal