Hopp til innhold

– Ville jeg noen gang bedt om doping? Nei, aldri i livet!

I over ti år har Armstrong nektet, avvist og gjort narr av dopingbeskyldningene som har kommet mot ham. Her er noen av 41-åringens svar på anklagene som nå kan vise seg å stemme.

Her nekter Armstrong gjentatte ganger for dopingbruk

Lance Armstrong har blitt beskyldt for dopingbruk av både tidligere lagkamerater og Det amerikanske antidopingbyrået. Han her hele tiden nektet for å ha gjort noe som strider med idrettens dopingreglement. Her er noen av situasjonene der Armstrong har nektet.

Lance Armstrong

Lance Armstrong løfter trofeet etter sammenlagtseieren i Tour de France i 1999. Franske medier hevdet sammenlagtvinneren avla positive dopingprøver dette året, noe Armstrong har benektet.

Foto: MICHEL SPINGlER / AP

Natt til mandag norsk tid skal Lance Armstrong for første gang ha bekreftet å ha brukt doping som aktiv proffsyklist. Innrømmelsen skal ha kommet i det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey.

Detaljene i Armstrongs innrømmelser er ennå ikke kjent, men den påståtte tilståelsen flerrer en allerede tynnslitt troverdighet.

Her er en gjennomgang av en rekke av Armstrongs forsvarstaler, blant annet basert på denne gjennomgangen fra Velo News.

Kjepphøy i Nike-reklamer

Armstrong har over flere år hatt en personlig sponsorkontrakt med Nike. Sportsutstyrsgiganten valgte å bryte kontrakten med Armstrong etter dopinganklagene mot syklisten i høst.

I 2001 var Armstrong i en Nike-reklame krystallklar på at han ikke hadde brukt doping, skriver Velo News.

«Dette er min kropp og jeg kan gjøre hva jeg vil med den. Jeg kan presse den, studere den, høre på den. Alle vil vite hva jeg er på. Hva jeg er på? Jeg er på sykkelen min, sliter ræva av meg seks timer om dagen.»

4.44 minutter ut i dette klippet fra ForaTV sier Lance Armstrong at han aldri i livet ville brukt doping.

Åtte år senere serverte han en ny forsvarstale i en Nike-reklame som var en del av hans oppbygging til Tour de France-deltagelsen i 2009:

Armstrong i reklame

Lance Armstrong har hatt en personlig sponsoravtale med Nike i flere år, men selskapet brøt kontrakten med Armstrong etter dopingbeskyldningene.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
Armstrong Oprah Cycling Lance Armstrong

Lance Armstrong har i over ti år blitt beskyldt for å ha brukt doping. I samme tidsperiode har han gang på gang nektet for å ha jukset seg til sykkelsuksess.

Foto: Thao Nguyen / Ap

«Kritikerne sier jeg er arrogant. En doper. En svindel. De kan si hva de vil. Jeg er ikke tilbake på sykkelen for deres skyld.»

Kan ha løyet under ed

Armstrong gjorde stor suksess på sykkelsetet som aktiv utøver. Han har fått utbetalt millionbonuser for sine seire i Tour de France, men beskyldningene om doping skapte turbulens for amerikaneren.

I 2004 nektet Texas-selskapet SCA Promotions å utbetale en bonus på 5 millioner dollar (rundt 30 millioner kroner) på grunn av beskyldningene mot Armstrong.

Deres advokat avhørte Armstrong under ed i 2005, noe USADA aldri har hatt tilgang til å gjøre. Armstrong visste at løgner under dette avhøret kunne medføre straff. Her nektet Armstrong for å ha brukt doping.

– Nesten alt jeg har gjort utenfor sykkelidretten ville forsvinne om jeg hadde dopet meg. Ikke tro at jeg ikke forstått det, sa Armstrong ifølge Velo News.

Blånektet hos Larry King

For sju år siden skrev den franske avisen L'Equipe at Armstrong hadde avlagt positive dopingprøver under Tour de France i 1999. Avisen hevdet at urinprøvene viste spor av EPO.

Armstrong slo tilbake mot anklagene da han gjestet CNNs talkshowvert Larry King.

– Dette stinker. Det uheldige er at jeg kanskje må kjempe mot disse ryktene resten av livet. De fulgte ikke rutinene og tok ingen reservetest, freste Armstrong mot anklagene.

– Jeg må bare gjenta det jeg har sagt så mange ganger før: Jeg har aldri tatt noe prestasjonsfremmende midler, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

King og Armstrong

Lance Armstrong (t.h) svarte på beskyldningene som kom frem i L'Equipe i et intervju med Larry King. Der benktet han noen gang å ha tatt prestasjonsfremmende midler.

Foto: AP

Forsvarstale etter sjuende triumf

I 2005 så Armstrong ut til å avslutte en stor sykkelkarriere med sin sjuende seier i Tour de France.

Etter den seieren kom han en ny forsvarstale mot dopbeskyldningene.

– Til folk som ikke tror på sykling, kynikerne og skeptikerne, sier jeg følgende: Jeg synes synd på dere. Jeg synes synd på dere for at dere ikke kan drømme. Jeg beklager at dere ikke kan tro på mirakler, sa han og fortsatte:

– Det er ingen hemmeligheter - dette er et tøft sportsarrangement og hardt arbeid skaper vinneren.

Kjempet mot sykkelkoner

Året etter måtte Armstrong svare på enda flere beskyldninger.

Betsy Andreu, kona til Armstrongs tidligere bestevenn Frankie Andreu, sa under ed i januar 2006 at Armstrong hadde innrømmet dopingmisbruk overfor henne.

– Denne saken er i dag så absurd og usann som den var første gang historien sirkulerte for flere år siden. Det skjedde aldri, hevdet Armstrong i en uttalelse.

Han beskrev beskyldningene som forringet, grunnløse og usanne.

Andreu har senere påstått at hun ble truet av Armstrong etter sitt vitnemål.

I videoklippet fra ENPS under, forsvarer Lance Armstrong seg mot beskyldningene fra blant andre Betys Andreu. Syklisten sier gjentatte ganger, og beklager at han gjentar seg selv, at beskyldningene ikke har rot i virkeligheten.

Hånet lagkamerats troverdighet

Armstrongs tidligere lagkamerat Floyd Landis innrømmet at han dopet seg under Tour de France i 2007. Landis hevdet også at Armstrong brukte ulovlige midler da han vant sine sju titler i det prestisjefylte rittet.

Dette har Armstrong blånektet på.

– Jeg har ingenting å skjule. Vi har ingenting å løpe fra, sa Armstrong til beskyldningene.

Armstrong og Hamilton

Lance Armstrong i prat med Floyd Landis under Tour de France i 2005. Landis har siden han selv innrømmet doping beskyldt Armstrong for det samme, Armstrong har nektet.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

– Det blir mitt ord mot hans, og jeg liker mine ord og troverdighet, sa Armstrong videre.

Samme år gjorde han narr av dem som påstod at han hadde begynt å bruke doping etter at han kom tilbake fra kreftsykdommen.

– Tror du jeg ville komme tilbake til sporten og si «Ok doktor, gi meg alt du har, jeg vil bare kjøre fort?» aldri i livet. Jeg ville aldri gjort det, sa han i et intervju med CBS.

Tidligere lagkamerat Tyler Hamilton har også beskyldt Armstrong for dopingbruk. Armstrong skal ifølge Hamilton ha truet ham etter beskyldningene, noe Armstrong nekter for.

Ga opp kampen

I juli i fjor gikk Lance Armstrong til søksmål mot Det amerikanske antidopingbyrået (USADA), men han tapte i retten. Hans forhold til USADA har vært svært betent.

– Jeg har aldri dopet meg. I motsetning til mange anklagere, har jeg konkurrert som en utholdenhetsutøver i 25 år uten prestasjonstopper. Jeg har vært gjennom mer en 500 dopingprøver og aldri avlagt en positiv prøve, skrev Armstrong på sine egen hjemmeside.

Like kom Armstrong med en uttalelse, der han erklærte at han gir opp kampen mot USADA.

– Det kommer et punkt i alles liv der man må si «nok er nok». For meg har dette punktet kommet nå. Jeg har kjempet mot anklager om at jeg har jukset og hadde en urettferdig fordel helt siden jeg vant Touren i 1999, skrev Armstrong.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal