NRK Meny
Normal

– Ingen grunn til å sykemelde Tottenham

KOMMENTAR: Tottenham-laget som sloss om ligatittelen i mai står nå med én seier på 10 kamper. Hva er det som har skjedd?

Chelsea - Tottenham

KOMMER TILBAKE: Tottenham har bare en seier på sine ti siste kamper. Men det skal lite til før de begynner å vinne igjen, så det er ingen grunn til å sykemelde dem, mener kommentatoren

Foto: Stefan Wermuth / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Det ble nok en lei aften for Tottenham på Stamford Bridge, stadion hvor de kastet bort en tomålsledelse i mai og dermed ga ligatittelen til Leicester. På lørdag tok de ikke engang poeng, til tross for å ha levert en glitrende førsteomgang.

Tapet betyr at Spurs ligger syv poeng unna tabelltoppen, med én seier på 10 kamper.

Det var ikke dette som var planen for Mauricio Pochettino. Spurs-sjefen styrket troppen i sommer ved å hente Moussa Sissoko, Vincent Janssen og Victor Wanyama, med mål om å gjøre opp for ligatittelen som glapp.

Slike kjøp burde tilsi at Spurs skulle være sterkere nå, men rivalene har også forbedret seg.

Og dessuten er det ikke alltid at resultatene forteller hele historien.

Tre sure kamper

Antonio Conte

GENISTREK: Antonio Conte la om til 3-4-3, og siden har Chelsea vunnet sju strake kamper

Foto: IAN KINGTON / Afp

Faktisk er selv ikke resultatene så ille. Spurs var ligaens eneste ubeseirede lag før 2–1-smellen mot Chelsea, en maskin av et lag som nå har syv strake ligaseire siden Antonio Contes bytte til 3-4-3.

De siste 10 kampene til Spurs har inkludert et bortetap med B-laget mot Liverpool i ligacupen, samt tre svake prestasjoner i mesterligaen, hvor de har slitt tungt, spesielt på Wembley, deres midlertidige «hjemmebane» mens White Hart Lane utvides.

De resterende fem ligakampene før møtet med Chelsea endte med en hjemmeseier mot West Ham (3–2), samt fire poengdelinger. En var borte mot Arsenal (1–1) – et godt resultat.

Mer problematiske var de mot West Bromwich Albion (1–1), Bournemouth (0–0) og Leicester (1–1).

Det er lag Spurs bør slå om de skal slåss om tittelen. Og Pochettino vet det.

Kane-faktoren

Hva har gått galt? Både Harry Kane og Toby Alderweireld har vært skadet, noe som har frarøvet Spurs to nøkkelspillere (sistnevnte er fortsatt ute).

Slikt skjedde knapt forrige sesong, da Pochettino til tider gjorde det umulige mulig.

Toby Alderweireld og Harry Kane

SKADET: Nøkkelspillerne Harry Kane og Toby Alderweireld har vært skadet, og det forklarer noe at Tottenhams manglende slagkraft

Foto: John Sibley / Reuters

I Kanes fravær har mer ansvar gått til Janssen, som har lignet skremmende mye på floppen Roberto Soldado så langt. Spissen som ble hentet fra AZ Alkmaar i sommer har ennå ikke scoret i ligaen fra åpent spill, til tross for å ha vært på banen i nesten 10 timer.

Alle de tre sistnevnte poengdelingene kom uten Kane. Spurs vant skuddstatistikken 58–22 totalt, men scoret kun to mål.

Deler tronen med Chelsea

Heller ikke det defensive har vært skralt. Spurs er statistisk sett det mest solide laget i Premier League sammen med Chelsea, med 10 baklengs på 13 kamper, og har fortsatt en grundig organisasjon, en enorm fysikk og en rå løpskraft.

Og tallet hadde faktisk vært enda lavere, hadde det ikke vært for én stor svakhet.

Av de 10 ligamålene de har sluppet inn, har seks kommet via frispark, cornere eller straffer. Et annet, mot Leicester, ble skapt av en katastrofal heading av Wanyama. Dermed sitter man igjen med tre mål; et West Ham, to mot Chelsea.

Altså er det ikke slik at Spurs blir rundspilt. Om Pochettino kan fikse problemene på dødball, blir Spurs fryktelig vanskelige å slå.

Kalde hoder

Slike faktorer setter lagets form i et litt bedre lys enn hva de nylige resultatene tilsier. De slitsomme bortekampene i Europa er over frem til februar, og de er ute av ligacupen, noe som bør øke konsentrasjonen på ligaspill fremover.

I tillegg er tre av de neste fire kampene hjemme mot Swansea, Hull og Burnley.

Det er definitivt positivt, i likhet med lagets først 44 minutter på Stamford Bridge. Spurs dominerte, med høyt press, kjapt pasningsspill og et forsvar som knapt slapp til en eneste sjanse. Det tok et nydelig Pedro-skudd for å snu kampen.

Pochettino oppfordret senere spillerne til å holde hodet kaldt, og han hadde rett. Dette er fortsatt et dynamisk og velfungerende lag, som bør kunne slå tilbake de neste ukene.

Med andre ord er det ingen grunn til å sykemelde Spurs ennå.

Siste nytt

 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag