Hopp til innhold

Contes mesterlige sjakktrekk

Chelsea har vunnet alle sine seks ligakamper siden Antonio Conte la om til 3-4-3. Systemet har blitt Premier Leagues store gåte – og ingen har ennå funnet svaret.

Antonio Conte

POTTE TETT: Etter at Antonio Conte la om til et 3-4-3-system med Chelsea, har ingen maktet å score på laget fra London.

Foto: Scott Heppell / AP

– De ga oss en leksjon ... Jeg har aldri sett et så sterkt lag bruke dette systemet.

– Det var vanskelig å finne løsninger.

– Alt gikk galt fra første minutt.

De har klødd seg i hodet, én etter én. Seks trenere har prøvd å utmanøvrere Antonio Contes nye taktiske formel i Premier League, men verken Mike Phelan, Claudio Ranieri, José Mourinho, Claude Puel, Ronald Koeman eller Aitor Karanka har funnet løsningen.

Det meste har blitt forsøkt: 4-5-1, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2, 4-1-2-1-2. Man skulle tro at minst én av disse ville avdekke en eller annen svakhet.

Men nei, alt har prellet av. Faktisk har ikke Chelsea sluppet inn mål siden Contes mesterlige sjakktrekk.

Trenger så vidt keeper

Dette er ikke normalt i England. Selv ikke storlagene klarer å kontrollere kamper i 90 minutter; vanligvis kommer det et langskudd eller en uberegnelig dødball som sniker seg inn.

Kun 10 ganger har et lag vunnet seks strake uten baklengs siden Premier League startet i 1992.

Men tingen med Chelsea er at de ikke trenger stort med marginer for å holde tett. Rivalene får knapt muligheten til å skyte fra brukbare posisjoner.

Da Middlesbrough-spissen Álvaro Negredo prøvde seg forrige søndag, hadde ingen truffet Chelsea-målet på tre timer og 48 minutter.

Dette er vanvittige defensive tall. Det skal egentlig knapt være mulig.

Claudio Ranieri og Antonio Conte

FORSVARSMUR: Claudio Ranieris (v.) Leicester maktet ikke å score på Antonio Contes (h.) Chelsea, og tapte 0–3 i midten av oktober. Dermed er fjorårets seriemester i godt selskap. Contes menn har holdt nullen i alle sine seks siste kamper.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Systemet ingen har mestret

Prestasjonen blir bare enda mer spesiell når man husker at Conte bruker et system som aldri har fungert skikkelig i Premier League.

Større klubber har brukt tre midtstoppere før – for eksempel Chelsea og Liverpool på 90-tallet – men kun periodevis, og som oftest med begrenset suksess. De fleste eksperimentene har blitt skrinlagt kjapt.

Ingen har noen gang vunnet Premier League med den formasjonen Conte bruker nå.

Faktisk hadde selv ikke Conte planlagt å bruke systemet i England. Han ønsket først å spille 4-2-4, før han byttet til 4-2-3-1.

Men i september var situasjonen så desperat at han måtte prøve noe drastisk.

Les også: – Flytt Sánchez bort fra spissplassen

Gunstig tap

Det var nemlig det sviende 3–0-tapet borte mot Arsenal den måneden som fikk Conte til å sverge at han skulle fikse forsvaret.

Chelsea hadde sluppet inn ni mål på sine seks først ligakamper, en uholdbar statistikk for en italiener som hadde ført Juventus til tre strake Serie A-titler ved å slippe inn 0,59 mål per ligakamp.

Så Conte, som er kjent for å stå opp midt på natten for å studere kamper, grublet og grublet. Løsningen ble 3-4-3, et system han allerede hadde testet i andre omgang mot Arsenal.

Siden dét har Chelsea hatt en målforskjell på 17-0, og er nå tilbake i tittelkampen.

I en håndvending har Conte snudd sesongen på hodet.

Contes grunnmur

Hvorfor er systemet så effektivt? Svaret er en kombinasjon av defensiv organisasjon og passende individuelle roller.

Man har hovedsakelig to valg når man spiller 3-4-3 mot tradisjonelle systemer som 4-2-3-1. Det risikable er å la de tre stopperne markere motstanderens kanter og alenespiss, slik at man ligger tre mot tre bak. Det trygge er å la vingbackene markere motstandernes vinger, slik at midtstopperne ligger tre mot én sentralt.

Conte har valgt det siste. Uten ball ligger Chelsea med dype vingbacker, mens to av spissene markerer motstanderens backer. Det er i praksis 5-4-1.

Dette gjør det lettere å klarere innlegg, pluss at midtstopperne på utsiden kan hjelpe backene uten å etterlate store hull i forsvaret. Det hele har blitt drillet inn av en besatt Conte, som korrigerer spillerne om de så ligger en halvmeter ute av posisjon.

Resultatet er en kompakt lagstruktur hvor spillerne kan forflytte seg i blinde, med ideell distanse mellom leddene samt minimalt med rom foran forsvaret.

Pedro

ANGREPSVÅPEN: Pedro har sammen med Eden Hazard blitt blant Contes viktigste angrepsvåpen.

Foto: Lee Smith / Reuters

Rollespillet

Videre har systemet gitt flere spillere gunstige roller. Sentralt bak har David Luiz kunnet bruke sin enorme duellstyrke med to stoppere som sikrer, en av den César Azpilicueta, den tidligere høyrebacken, som har gitt forsvaret mer mobilitet.

Langs krittlinjen brukes Marcos Alonso som venstre vingback, en posisjon han også spilte i Fiorentina, mens Victor Moses har vært en åpenbaring på motsatt side.

Sentralt brukes Ngolo Kanté i en midtbaneduo sammen med Nemanja Matic, slik han gjorde da han storspilte i Leicester.

Likevel er de aller viktigste brikkene Pedro og Eden Hazard.

Les også: – Galskap å betvile Guardiola

Jokerne

Disse er Contes to jokere. Nå Chelsea har ballen, kan de spille hvilken rolle som helst.

Årsaken er strukturen rundt dem. Som alenespiss truer Diego Costa bakrommet, så de trenger ikke ligge høyt. Langs kant strekker Alonso og Moses spillet, så de må ikke ligge bredt.

Dermed kan de vandre hvor de vil. Ofte velger de rommet som er vanskeligst å forsvare.

Dette er sonen mellom motstanderens forsvar og midtbane. Spesielt Hazard er vond å stoppe her, fordi mer tradisjonelle systemer ikke har en klar løsning på hvem som skal markere ham.

De to vingene må tross alt markere Alonso og Moses. De sentrale midtbanespillerne må duellere med Kanté og Matic. Dermed bør ansvaret gå til backene, men lagstrukturen ødelegges om de følger Hazard inn sentralt, og dessuten må de være på vakt om vingbackene stormer frem.

Altså er det ikke helt tilfeldig at Hazard har fem mål på seks ligakamper i 3-4-3.

Italiensk kvalitet

Finnes det noen åpenbar strategisk svakhet i Contes system? Den er i så fall ikke lett å se. En 5-4-1 havner sjelden i ubalanse defensivt, og offensiv går alt på skinner.

Noen har prøvd å kopiere systemet. Både Ranieri og Koeman forutså problemene de ville få med sine egne formasjoner, så de byttet til 3-4-3 for å mannsmarkere over hele banen. Problemet var bare at Chelsea mestret sine roller bedre, og vant enkelt begge gangene.

Så det gjenstår å se hva som vil felle Chelsea. Da Conte ble presentert som klubbens trener, sammenlignet han seg selv med en skredder som måtte finne den riktige størrelsen til laget.

Fire måneder senere sitter dressen som et skudd.

Siste nytt

 • OL-sølvvinner testet positivt for doping

  Den sveitsiske EM-favoritten Mathias Flückiger går glipp av fredagens terrengsykling etter å ha avgitt en positiv dopingprøve.

  Det sveitsiske sykkelforbundet opplyser at stjernesyklisten testet positivt for stoffet zeranol under det nasjonale mesterskapet i juni.

  – Vi er alle målløse, sier president i det sveitsiske sykkelforbundet Thomas Peter til SRF.ch.

  Flückiger var i München og klar til å delta i fredagens konkurranse da hans utestengelse ble kunngjort sent torsdag.

  Flückiger tok sølv i fjorårets OL i Tokyo. 33-åringen ble verdensmester i terrengsykling-stafett i 2019. (NTB)

  Doping Flueckiger
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste