Contes mesterlige sjakktrekk

Chelsea har vunnet alle sine seks ligakamper siden Antonio Conte la om til 3-4-3. Systemet har blitt Premier Leagues store gåte – og ingen har ennå funnet svaret.

Antonio Conte

POTTE TETT: Etter at Antonio Conte la om til et 3-4-3-system med Chelsea, har ingen maktet å score på laget fra London.

Foto: Scott Heppell / AP

– De ga oss en leksjon ... Jeg har aldri sett et så sterkt lag bruke dette systemet.

– Det var vanskelig å finne løsninger.

– Alt gikk galt fra første minutt.

De har klødd seg i hodet, én etter én. Seks trenere har prøvd å utmanøvrere Antonio Contes nye taktiske formel i Premier League, men verken Mike Phelan, Claudio Ranieri, José Mourinho, Claude Puel, Ronald Koeman eller Aitor Karanka har funnet løsningen.

Det meste har blitt forsøkt: 4-5-1, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2, 4-1-2-1-2. Man skulle tro at minst én av disse ville avdekke en eller annen svakhet.

Men nei, alt har prellet av. Faktisk har ikke Chelsea sluppet inn mål siden Contes mesterlige sjakktrekk.

Trenger så vidt keeper

Dette er ikke normalt i England. Selv ikke storlagene klarer å kontrollere kamper i 90 minutter; vanligvis kommer det et langskudd eller en uberegnelig dødball som sniker seg inn.

Kun 10 ganger har et lag vunnet seks strake uten baklengs siden Premier League startet i 1992.

Men tingen med Chelsea er at de ikke trenger stort med marginer for å holde tett. Rivalene får knapt muligheten til å skyte fra brukbare posisjoner.

Da Middlesbrough-spissen Álvaro Negredo prøvde seg forrige søndag, hadde ingen truffet Chelsea-målet på tre timer og 48 minutter.

Dette er vanvittige defensive tall. Det skal egentlig knapt være mulig.

Claudio Ranieri og Antonio Conte

FORSVARSMUR: Claudio Ranieris (v.) Leicester maktet ikke å score på Antonio Contes (h.) Chelsea, og tapte 0–3 i midten av oktober. Dermed er fjorårets seriemester i godt selskap. Contes menn har holdt nullen i alle sine seks siste kamper.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Systemet ingen har mestret

Prestasjonen blir bare enda mer spesiell når man husker at Conte bruker et system som aldri har fungert skikkelig i Premier League.

Større klubber har brukt tre midtstoppere før – for eksempel Chelsea og Liverpool på 90-tallet – men kun periodevis, og som oftest med begrenset suksess. De fleste eksperimentene har blitt skrinlagt kjapt.

Ingen har noen gang vunnet Premier League med den formasjonen Conte bruker nå.

Faktisk hadde selv ikke Conte planlagt å bruke systemet i England. Han ønsket først å spille 4-2-4, før han byttet til 4-2-3-1.

Men i september var situasjonen så desperat at han måtte prøve noe drastisk.

Les også: – Flytt Sánchez bort fra spissplassen

Gunstig tap

Det var nemlig det sviende 3–0-tapet borte mot Arsenal den måneden som fikk Conte til å sverge at han skulle fikse forsvaret.

Chelsea hadde sluppet inn ni mål på sine seks først ligakamper, en uholdbar statistikk for en italiener som hadde ført Juventus til tre strake Serie A-titler ved å slippe inn 0,59 mål per ligakamp.

Så Conte, som er kjent for å stå opp midt på natten for å studere kamper, grublet og grublet. Løsningen ble 3-4-3, et system han allerede hadde testet i andre omgang mot Arsenal.

Siden dét har Chelsea hatt en målforskjell på 17-0, og er nå tilbake i tittelkampen.

I en håndvending har Conte snudd sesongen på hodet.

Contes grunnmur

Hvorfor er systemet så effektivt? Svaret er en kombinasjon av defensiv organisasjon og passende individuelle roller.

Man har hovedsakelig to valg når man spiller 3-4-3 mot tradisjonelle systemer som 4-2-3-1. Det risikable er å la de tre stopperne markere motstanderens kanter og alenespiss, slik at man ligger tre mot tre bak. Det trygge er å la vingbackene markere motstandernes vinger, slik at midtstopperne ligger tre mot én sentralt.

Conte har valgt det siste. Uten ball ligger Chelsea med dype vingbacker, mens to av spissene markerer motstanderens backer. Det er i praksis 5-4-1.

Dette gjør det lettere å klarere innlegg, pluss at midtstopperne på utsiden kan hjelpe backene uten å etterlate store hull i forsvaret. Det hele har blitt drillet inn av en besatt Conte, som korrigerer spillerne om de så ligger en halvmeter ute av posisjon.

Resultatet er en kompakt lagstruktur hvor spillerne kan forflytte seg i blinde, med ideell distanse mellom leddene samt minimalt med rom foran forsvaret.

Pedro

ANGREPSVÅPEN: Pedro har sammen med Eden Hazard blitt blant Contes viktigste angrepsvåpen.

Foto: Lee Smith / Reuters

Rollespillet

Videre har systemet gitt flere spillere gunstige roller. Sentralt bak har David Luiz kunnet bruke sin enorme duellstyrke med to stoppere som sikrer, en av den César Azpilicueta, den tidligere høyrebacken, som har gitt forsvaret mer mobilitet.

Langs krittlinjen brukes Marcos Alonso som venstre vingback, en posisjon han også spilte i Fiorentina, mens Victor Moses har vært en åpenbaring på motsatt side.

Sentralt brukes Ngolo Kanté i en midtbaneduo sammen med Nemanja Matic, slik han gjorde da han storspilte i Leicester.

Likevel er de aller viktigste brikkene Pedro og Eden Hazard.

Les også: – Galskap å betvile Guardiola

Jokerne

Disse er Contes to jokere. Nå Chelsea har ballen, kan de spille hvilken rolle som helst.

Årsaken er strukturen rundt dem. Som alenespiss truer Diego Costa bakrommet, så de trenger ikke ligge høyt. Langs kant strekker Alonso og Moses spillet, så de må ikke ligge bredt.

Dermed kan de vandre hvor de vil. Ofte velger de rommet som er vanskeligst å forsvare.

Dette er sonen mellom motstanderens forsvar og midtbane. Spesielt Hazard er vond å stoppe her, fordi mer tradisjonelle systemer ikke har en klar løsning på hvem som skal markere ham.

De to vingene må tross alt markere Alonso og Moses. De sentrale midtbanespillerne må duellere med Kanté og Matic. Dermed bør ansvaret gå til backene, men lagstrukturen ødelegges om de følger Hazard inn sentralt, og dessuten må de være på vakt om vingbackene stormer frem.

Altså er det ikke helt tilfeldig at Hazard har fem mål på seks ligakamper i 3-4-3.

Italiensk kvalitet

Finnes det noen åpenbar strategisk svakhet i Contes system? Den er i så fall ikke lett å se. En 5-4-1 havner sjelden i ubalanse defensivt, og offensiv går alt på skinner.

Noen har prøvd å kopiere systemet. Både Ranieri og Koeman forutså problemene de ville få med sine egne formasjoner, så de byttet til 3-4-3 for å mannsmarkere over hele banen. Problemet var bare at Chelsea mestret sine roller bedre, og vant enkelt begge gangene.

Så det gjenstår å se hva som vil felle Chelsea. Da Conte ble presentert som klubbens trener, sammenlignet han seg selv med en skredder som måtte finne den riktige størrelsen til laget.

Fire måneder senere sitter dressen som et skudd.

Sportsnyheter

Italia-yndlingen herjet: – Lett å se nå at de tok feil av ham

Italia vartet opp med festfotball og scoringer av ypperste klasse. I sentrum av det hele stod en 23 år gammel midtbaneelegant som ble takket av på stadion i Roma med stående ovasjoner fra publikum.

Basketak da Tyrkia ble sendt mot EM-stupet

Det kokte fullstendig over i sluttminuttene da Tyrkia jaget et avgjørende utligningsmål. I steden har Wales kurs mot avansement, mens Tyrkia må håpe på et mirakel.

Siste nytt

 • Sergio Ramos forlater Madrid

  Real Madrid bekrefter at Sergio Ramos (35) forlater klubben i sommer.

  I morgen skal det holdes en avskjedsseremoni for midtstopperen som har vært i klubben siden 2005.

  Det meldes ikke hvor han skal spille neste sesong, men han kan dra vederlagsfritt ettersom hans kontrakt går ut i sommer.

  Det har blitt 671 kamper og 101 scoringer på 35-åringen.

  Det siste året har Ramos slitt med skadeproblemer, og han er ikke med i Spanias EM-tropp.

  La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Johannessen OL-klar

  Golfaren Kristian Krogh Johannessen sikra seg ein OL-plass, etter at Wu Ashun ikkje klarte cuten i siste kvalifiseringsturnering.

  Kinesaren var den einaste som kunne dytte Johannessen ned frå 60.-plassen på OL-rankinga, men då måtte han klare ein topp-seks-plassering i golfturneringa i Cádiz.

  Men Wu enda på 70.-plass etter dag to, og får dermed ikkje vere med vidare i turneringa. Johannessen ligg på ein delt 8.-plass, men uansett kva han gjer resten av turneringa vil OL-plassen vere sikker.

  Viktor Hovland har tidlegare sikra seg ein OL-plass i golf for Noreg.

  Krogh Johannessen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Måtte ut etter grisetakling

  Aron Dønnum ble byttet ut på grunn av skade da han ble taklet knallhardt av Kitolano.

  Odd-spilleren suste inn med høy fart, og låste Dønnums bein i taklingen. VIF-spilleren ble liggende lenge på gressmatta, og måtte støtte seg på to VIF-ansatte da han ble hjulpet av banen.

  Eurosport-kommentatorene Kenneth Fredheim og Tor Ole Skullerud var samstemte i at dette var soleklart rødt kort. Men Kitolano slapp unna med gult kort.

  Kitolano selv meldte før kampen at han skulle være stygg. Det ble han konfrontert med av Eurosport i pausen.

  – Jeg skulle ikke være stygg og takle ham ut. Jeg vil ha den beste spillern på banen, så det var kjipt. Det var 50/50, så da kan alt skje, sier Kitolano.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal