Hvordan gjør han det umulige mulig?

KOMMENTAR: Få trenere oppfyller idealet om attraktiv fotball, unge spillere og suksess uten pengebruk. Men akkurat nå ligger Tottenhams Mauricio Pochettino fryktelig nærme.

Mauricio Pochettino

TRENER MED SUKSESS: Tottenhams Mauricio Pochettino.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Det er kombinasjonen styreformenn drømmer om når de søker en ny trener: Disiplin, arbeidsmoral, god fotball, unge spillere og en evne til å oppnå mye med lite.

Mauricio Pochettino

Pochettino skal være nådeløs mot dårlige holdninger.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Dette er vanligvis et noe urealistisk krav, så stort sett velges kandidaten som tikker flest mulige bokser.

Nå ser imidlertid Tottenham ut til å ha funnet en som har alle disse kvalitetene: Mauricio Pochettino.

Klubben fra Nord-London ligger for øyeblikket på fjerdeplass i Premier League, fem poeng unna toppen. De har sluppet inn færrest mål. De bruker en offensiv og underholdende spillestil.

Basert på de siste seks kampene er de ligaens fremste formlag. Onsdag kveld denne uken vant de 2-0 borte mot Leicester i FA-cupen. Og lørdag slo de Crystal Palace 3-1.

De har det yngste mannskapet i ligaen samt flere engelske nøkkelspillere, i en periode hvor landslaget går fra fiasko til fiasko.

De bruker knapt penger: Ifølge nettsiden Transfermarkt har nettoutgiften på overgangsmarkedet under Pochettino praktisk talt vært lik null.

Likevel har fremgangen vært konstant siden 43-åringen ble ansatt i 2014. Hvordan gjør han det?

Fra syv til åtte

Da styreformann Daniel Levy sjekket Pochettinos bakgrunn, vil han ha funnet gjenkjennelige karakteristikker.

Allerede i sin første trenerjobb, med Espanyol fra 2009 til 2012, lot argentineren flere unggutter debutere, og berget laget fra nedrykk, før han oppnådde tre trygge plasseringer i La Liga.

Spillestilen gjenspeilte mentaliteten Pochettino hadde som tøftspillende midtstopper: Profesjonalitet, intensitet og aggressivitet.

Det samme gjaldt i hans neste jobb, i Southampton. Han ankom treningsfeltet klokken syv om morgenen og dro rundt åtte om kvelden. Timene ble brukt på videoanalyse, fitnesstrening og ungdomsakademiet, hvor han så kamper og pratet med spillernes foreldre.

Lovende profiler som blomstret inkluderte Luke Shaw, Morgan Schneiderlin, Adam Lallana, James Ward-Prowse og Nathaniel Clyne.

Lagets eneste fulle sesong under Pochettino endte med åttendeplass. De hadde også ligaens høyeste ballinnehav – 58,4 prosent – et resultat av det høye og aggressive presset.

Så da Pocchetino ønsket å dra, var det ikke rart at Tottenham kom kjapt på banen.

Mauricio Pochettino

Argentinske Pochettino ble ansatt i Tottenham i 2014.

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Psykologisk arbeid

Selv om Pochettino tok Southampton fra bunnstriden til øvre halvdel på 18 måneder, kan arbeidet i Tottenham sies å ha vært minst like imponerende. Ikke bare fordi han har innført den samme stilen og satset på unge spillere, men fordi han har endret hele klubbkulturen.

Da han kom var stallen svak og ubalansert. Bomkjøpene under André Villas-Boas og Tim Sherwood hadde bidratt til en mentalitet Tottenham lenge har vært kjent for: At de spiller pent, men gir bort ledelser. At de har talent, men felles av dårlig konsentrasjon og mental svakhet.

«Spillerne mangler ryggrad», sa Sherwood etter et 4-0-tap mot Chelsea. «For mange av dem er for snille med hverandre. Vi må vise mer guts».

Pochettino er imidlertid nådeløs mot labre holdninger. Spillere som ikke passet inn har blitt kastet på dør – Roberto Soldado, Paulinho, Étienne Capoue, Vlad Chiricheș, Younès Kaboul – og de som har nektet å dra, som Emmanuel Adebayor, har blitt fratatt draktnummeret og bannlyst fra treningene.

Disiplinære brudd har blitt straffet. Da Andros Townsend havnet i bråk med en av trenerne i november, ble han bøtelagt og utestengt.

De som innfrir Pochettinos krav om profesjonalitet har gjort psykologisk arbeid både individuelt og i grupper, for å bli tøffere, mer fokuserte, mer stabile, ta mer ansvar. Treneren sier selv at vaner er det vanskeligste å endre, men arbeidet ser ut til å ha virket.

«Pochettino prøver å forandre klubbkulturen, og det var nødvendig», sa Mousa Dembélé i november. «Det har vært en stor forandring».

Engelsk ungdom

Dette er en av årsakene til at Pochettino fokuserer på unge spillere. De lytter til ham. De lærer kjappere. De motiveres ikke av fete lønninger og har ikke like store egoer.

Slikt påvirker potensielle kjøp. Om Pochettino ikke får den spilleren han ønsker, aksepterer han ikke alternativer bare fordi noen på hentes; feilkjøp kan nemlig påvirke gruppementaliteten. Da er det bedre å slippe til en unggutt. Kun ett råttent eple kan

Mauricio Pochettino

Mauricio Pochettino sammen med landslagssjef Roy Hodgson.

Foto: John Sibley / Reuters

ødelegge resten av kurven.

Dermed har Tottenham fått et ungt lagt.

Alle spillerne i førsteelleveren er under 30 år, og faste medlemmer inkluderer Kyle Walker (25), Danny Rose (25), Eric Dier (22), Érik Lamela (23), Christian Eriksen (23), Harry Kane (22) og Dele Alli (19). Målet å bruke unge engelske spillere har nærmest virket umulig før, fordi det finnes så få stortalenter på balløya, men Pochettino klarer det.

Ingenting med dette er tilfeldig. Pochettino utvikler disse talentene fordi han har genuin tro på unge spillere, og fordi han investerer så mange timer på akademiet.

Denne uken kom det for eksempel frem at han ser treninger helt ned til U8-nivå. Ikke U18. U8.

To hjerter

Selvsagt hadde de fleste trenere brukt unggutter om det hadde gitt gode resultater. En av grunnene til at Tottenham faktisk leverer på banen er det knallharde fokuset på utholdenhetstrening, noe Pochettino innførte både i Espanyol og Southampton.

Sesongoppkjøringene har blitt sagnomsuste. Pochettino har vært kjent for å kjøre intensive øvelser med 15-minutters intervaller hvor han bevisst glemmer tiden, slik at spillerne jobber lenger og hardere enn de tror.

I Southampton sa Jack Cork at det føltes som om du trengte to hjerter for å spille for ham. I Tottenham har Dembélé snakket om å være «sliten hver dag», Eriksen har gått til sengs tidligere enn normalt, og Rose har mistet vekt uten å merke det.

Dette forklarer hvordan Tottenham klarer å presse så tøft i hver kamp. Faktisk løp de lenger enn motstanderen i 40 av de første 45 kampene under Pochettino.

Resultatene har fulgt etter. De nådde ligacup-finalen og kom på femteplass forrige sesong, og ligger nå innenfor topp fire.

I en kultur hvor mange trenere krever gigantiske budsjetter for å garantere suksess, makter Pochettino å utvikle det han har. Dét er både forfriskende og imponerende.

Ser man rundt i Premier League, kan flere trenerskifter forekomme snart. Louis van Gaal er under press, Arsène Wenger er 66 og Guus Hiddink stikker til sommeren. Pochettino kjenner ligaen godt.

Slik han arbeider for tiden, kan Levy fort få kamp om å beholde ham.

Sportsnyheter

Weng rørt til tårer av VM-debutanten: – Hun er mer voksen i hodet enn meg

Med Helene Marie Fossesholm (19) på den siste etappen knuste Norge all motstand på VM-stafetten. Heidi Weng var så rørt av Fossesholms ankerkvinne-debut at hun gråt.

Siste nytt

 • Ishockeytoppene vil redde sesongen

  Norges Ishockeyforbund har fortsatt tro på at inneværende eliteseriesesong kan reddes. Håpet er en gjenåpning senere denne måneden.

  I kjølvannet av onsdagens møte mellom idrettstoppene og statsminister Erna Solberg konkluderte Norges Bandyforbund med at alt håp om å fullføre sesongen er ute. Dermed er seriene i bandy avbrutt og resten av grunnserien i innebandy kansellert.

  Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, vil imidlertid ikke trekke noen endelige konklusjoner, til tross for at myndighetene ga lite håp om snarlig åpning onsdag.

  – Vi stopper ikke aktiviteten nå, som det har vært spekulert litt i. Jeg er positiv til en åpning denne måneden, det er det vi håper på, sier Eide til NTB.

  CC Amfi
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Alle hopptestene negative

  Det var en del spenning hos de norske hoppgutta knyttet til torsdagens koronatesting. Onsdag testet Halvor Egner Granerud positivt, men planen har hele tiden vært at resten av hopperne skal hoppe kvalifisering i Oberstdorf torsdag og konkurranse fredag – hvis hurtigtestene deres er negative.

  – Jeg har kjent at det har tatt litt energi det siste døgnet. Det var en noe søvnfattig natt, sa Robert Johansson da NRK snakket med ham i etterkant av testingen i formiddag.

  Bare en liten time etterpå, kunne Johansson og resten av det norske laget og støtteapparatet puste lettet ut. Testene var negative. Det bekrefter hopplandslagets pressesjef Steinar Bjerkmann til NRK.

  Dermed reiser de rett til bakken for å forberede seg til kvalifiseringen senere i dag.

  Alexander Stöckl sier til NRK at de skal teste seg hver dag helt til VM er over nå.

  – Det er viktig med et strengt testregime nå. Nå har vi testet tre dager på rad og skal fortsette med det helt til vi er ferdige med konkurransene, sier Stöckl.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Riiber på skuddhold - spår kamp

  Jarl Magnus Riiber strakk hendene i været av glede etter sitt hopp på 135 meter, men det holdt bare til en tredjeplass. Dermed har Riiber 37 sekunder å hente inn til østerrikske Johannes Lamparter på 10 kilometer langrenn seinere i dag. Østerrikeren leverte dagens lengste hopp med 138 meter.

  Det syns Riiber var i overkant mye.

  – Det var jo fryktelig mye da. Men ser vi på tieren sist gang så tror jeg at jeg tok han med rundt 20 sekunder. Han går ganske fort og bra alene, så man skal ikke bli overrasket om han blir verdensmester i dag, sier Riiber.

  NRKs ekspert tror kampen om gullet blir tøft.

  – Gullmulighetene er til stede, men han må jobbe for å hente inn Lamparter i dag, spår Fred Børre Lundberg.

  Japanske Akito Watabe går ut som nummer to, bare 22 sekunder bak østerrikeren.

  Øvrige norske: Espen Andersen (+1.49), Jens Lurås Oftebro (+2,38), Jørgen Graabak (+3,29).

Sendeplan

Kl. Program Kanal