NRK Meny
Normal

– Forbundet hadde ikke mandat til å sende pengene til Sveits

Norges Cykleforbund hadde ikke fullmakt fra forbundstinget til å sende 4,5 millioner kroner til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), mener leder i Norges største sykkelklubb, Sportsklubben Rye.

Harald Tiedemann Hansen

FÅR IKKE PENGER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Norges Cykleforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK avslørte i oktober at Norges Cykleforbund før VM overførte 4,5 millioner kroner av Sykkel-Norges penger til en konto i Sveits, som en garanti til UCI.

Tirsdag meldte Bergens Tidende at UCI holder pengene tilbake.

Sykkelforbundet skulle i utgangspunktet kjøpt en bankgaranti, og nå reagerer Sportsklubben Rye kraftig på den valgte løsningen.

– Slik vi ser det så hadde ikke Norges Cykleforbund (NCF) noe mandat til å sende disse pengene til Sveits, sier Per Christian Dæhlin, som er leder for landeveisgruppen i Norges største sykkelklubb, Sportsklubben Rye, som krevde ekstraordinært forbundsting i kjølvannet av de økonomiske problemene etter sykkel-VM.

Pengene skulle brukes ved eventuelle mangler under sykkel-VM, og beløpet skulle tilbakeføres på julaften.

Tirsdag bekreftet imidlertid styret i NCF at pengene ikke kom som avtalt.

Kritisk til håndteringen

Bakgrunnen for at UCI holder pengene tilbake, er at sykkel-VM fortsatt skylder UCI mer enn 13,5 millioner kroner.

– Forbundsstyret har hele tiden forutsatt at garantibeløpet skulle tilbakeføres innen utgangen av 2017, og har med stor skuffelse mottatt informasjon om at UCI vil avvente tilbakeføring av midlene til saken er behandlet på et styremøte i UCI i februar, skriver sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i en melding til klubbene.

Dæhlin er sterkt kritisk til måten NCF har håndtert denne saken på.

– NCF hadde et tingvedtak på at det skulle stilles en bankgaranti på 500.000 euro fra 17.7 til 24.12. De sender i stedet 4.500.000 (norske kroner) til Sveits 2.1.17 som blir vekslet til euro, med større bindinger enn tingvedtaket tilsa. Nå blir disse ikke tilbakeført som tidligere annonsert av sykkelpresidenten, kommenterer Dæhlin.

SYKKEL-VM BERGEN 2017

Sykkel-VM ble en sportslig suksess, men en stor økonomisk nedtur.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ikke enig med Sportsklubben Rye

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, tilbakeviser Sportsklubben Ryes påstand om at sykkelforbundet ikke skal ha hatt mandat til å sende pengene til Sveits.

– Det må de gjerne mene. Vi har hatt juridiske vurderinger rundt dette, og vi er ikke enige med dem om det, sier Tiedemann Hansen og legger til:

– Det er en slags depositumskonto, så i praksis er det ikke noen forskjell på en garantikonto og det å gi en bankgaranti, mener sykkelpresidenten.

Tiedemann Hansen blir imidlertid uklar når han blir bedt om å fortelle hvilken juridisk ekspertise som er blitt brukt.

– Vi har hatt noen advokater internt hos oss. Vi har ikke bedt om noen juridisk betenkning, men vi har advokater som sitter i styret. Det er en garanti uansett, det står i kontrakten, og den forpliktelsen er forbundsstyret pliktig til å følge opp.

– Vært i flere møter

Sykkelpresidenten forteller at han har vært i flere møter med UCI for å prøve å få tilbake pengene.

– Jeg har hatt møter med de i Manchester og Genève i tillegg til flere telefonmøter. De er nervøse for all den støyen som har vært her i Norge. Det er det ikke noe tvil om. Det er unødvendig mye støy i Norge.

– Men de holder vel ikke tilbake pengene med grunnlag i støy?

– Nei, men de er usikker på om de får pengene. Det er det de sier, kommenterer Tiedemann Hansen.

Les også:

Siste nytt

 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH
 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge