Hopp til innhold

– Forbundet hadde ikke mandat til å sende pengene til Sveits

Norges Cykleforbund hadde ikke fullmakt fra forbundstinget til å sende 4,5 millioner kroner til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), mener leder i Norges største sykkelklubb, Sportsklubben Rye.

Harald Tiedemann Hansen

FÅR IKKE PENGER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Norges Cykleforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK avslørte i oktober at Norges Cykleforbund før VM overførte 4,5 millioner kroner av Sykkel-Norges penger til en konto i Sveits, som en garanti til UCI.

Tirsdag meldte Bergens Tidende at UCI holder pengene tilbake.

Sykkelforbundet skulle i utgangspunktet kjøpt en bankgaranti, og nå reagerer Sportsklubben Rye kraftig på den valgte løsningen.

– Slik vi ser det så hadde ikke Norges Cykleforbund (NCF) noe mandat til å sende disse pengene til Sveits, sier Per Christian Dæhlin, som er leder for landeveisgruppen i Norges største sykkelklubb, Sportsklubben Rye, som krevde ekstraordinært forbundsting i kjølvannet av de økonomiske problemene etter sykkel-VM.

Pengene skulle brukes ved eventuelle mangler under sykkel-VM, og beløpet skulle tilbakeføres på julaften.

Tirsdag bekreftet imidlertid styret i NCF at pengene ikke kom som avtalt.

Kritisk til håndteringen

Bakgrunnen for at UCI holder pengene tilbake, er at sykkel-VM fortsatt skylder UCI mer enn 13,5 millioner kroner.

– Forbundsstyret har hele tiden forutsatt at garantibeløpet skulle tilbakeføres innen utgangen av 2017, og har med stor skuffelse mottatt informasjon om at UCI vil avvente tilbakeføring av midlene til saken er behandlet på et styremøte i UCI i februar, skriver sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i en melding til klubbene.

Dæhlin er sterkt kritisk til måten NCF har håndtert denne saken på.

– NCF hadde et tingvedtak på at det skulle stilles en bankgaranti på 500.000 euro fra 17.7 til 24.12. De sender i stedet 4.500.000 (norske kroner) til Sveits 2.1.17 som blir vekslet til euro, med større bindinger enn tingvedtaket tilsa. Nå blir disse ikke tilbakeført som tidligere annonsert av sykkelpresidenten, kommenterer Dæhlin.

SYKKEL-VM BERGEN 2017

Sykkel-VM ble en sportslig suksess, men en stor økonomisk nedtur.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ikke enig med Sportsklubben Rye

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, tilbakeviser Sportsklubben Ryes påstand om at sykkelforbundet ikke skal ha hatt mandat til å sende pengene til Sveits.

– Det må de gjerne mene. Vi har hatt juridiske vurderinger rundt dette, og vi er ikke enige med dem om det, sier Tiedemann Hansen og legger til:

– Det er en slags depositumskonto, så i praksis er det ikke noen forskjell på en garantikonto og det å gi en bankgaranti, mener sykkelpresidenten.

Tiedemann Hansen blir imidlertid uklar når han blir bedt om å fortelle hvilken juridisk ekspertise som er blitt brukt.

– Vi har hatt noen advokater internt hos oss. Vi har ikke bedt om noen juridisk betenkning, men vi har advokater som sitter i styret. Det er en garanti uansett, det står i kontrakten, og den forpliktelsen er forbundsstyret pliktig til å følge opp.

– Vært i flere møter

Sykkelpresidenten forteller at han har vært i flere møter med UCI for å prøve å få tilbake pengene.

– Jeg har hatt møter med de i Manchester og Genève i tillegg til flere telefonmøter. De er nervøse for all den støyen som har vært her i Norge. Det er det ikke noe tvil om. Det er unødvendig mye støy i Norge.

– Men de holder vel ikke tilbake pengene med grunnlag i støy?

– Nei, men de er usikker på om de får pengene. Det er det de sier, kommenterer Tiedemann Hansen.

Les også:

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal